Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες με μεγάλη πλειοψηφία την αναφορά Fox Report για το διαδικτυακό τζόγο και στοίχημα που είχε προτείνει το ίδιο τον Ιούνιο του 2013.

fox-report-στοίχημα-ίντερνετ

Σύμφωνα με εκείνη την αναφορά, η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούσε μεταξύ άλλων, τις εταιρίες στοιχημάτων:

  • Να διακόψουν το live στοίχημα.
  • Να απαγορεύσουν το στοίχημα στον αριθμό κόρνερ, κίτρινων/κόκκινων καρτών και άλλων παρόμοιων στοιχημάτων.

Ταυτόχρονα τονίζει τη σημασία ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιγνίων σε εθνικό επίπεδο, καθώς επίσης και της προστασίας των ανηλίκων. Πέρα από τις νόμιμες άδειες παροχής τυχερών παιγνίων στο διαδίκτυο, οι επιτροπές της κάθε χώρας-μέλους καλούνται πλέον να δημοσιεύσουν white list με τις νόμιμες εταιρίες online στοιχήματος αντί της black list.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα στημένα παιχνίδια και τη σχέση τους με το αθλητικό στοίχημα. Επιπλέον προτείνεται η διακοπή προσφοράς στοιχημάτων σε συγκεκριμένα πρωταθλήματα και αγώνες ποδοσφαίρου, όπως είναι εκείνα των U-17.

Ένα ακόμα σημείο που θίγεται στην Fox Report είναι η ρύθμιση των διαφημίσεων των εταιριών στοιχήματος! Καθώς οι διαφημίσεις ενδέχεται να παραπλανούν τους καταναλωτές, προτείνεται ο ρυθμιστικός έλεγχος των διαφημίσεων αυτών. Δες εδώ ένα παράδειγμα διαφήμισης για το στοίχημα στο χρηματιστήριο. Ή διάβασε τι έγραψα για μια διαφήμιση της Betfair που είχε πει τη μισή αλήθεια πριν 2 χρόνια.

Μπορείτε να δείτε την αναφορά σε PDF μορφή εδώ.

Σύμφωνα με το European Gaming & Betting Association:

[quote]Η σημερινή ψηφοφορία τονίζει για άλλη μια φορά το αυξημένο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περαιτέρω ενέργειες γύρω από το θέμα του τζόγου και τις ευθύνες της απέναντι στην αγορά του διαδικτυακού τζόγου.[/quote]

[quote]Η αναφορά επισημαίνει τις νέες ενέργειες που καλείται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την ηλεκτρονική επιβεβαίωση των πελατών και τη βελτιωμένη διασυνοριακή συνεργασία. Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για τις διαδικασίες ταυτοποίησης των πελατών και για την απλοποίηση της αδειοδότησης των εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος.[/quote]

[quote]Επιπλέον, η ψήφος επιβεβαιώνει την πολιτική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Επιτροπή να τιμωρήσει τα κράτη-μέλη που παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική και ελκυστική ρυθμιζόμενη αγορά του τζόγου, εμποδίζοντας τους καταναλωτές να στραφούν προς περισσότερο ανταγωνιστικές αλλά μη-αδειοδοτημένες ιστοσελίδες στοιχήματος.[/quote]

Το θέμα δεν έμεινε ασχολίαστο κι από την RGA, που εξέδωσε ήδη δελτίο Τύπου.

Κι αφού λοιπόν έκανα αυτή την προσπάθεια μετάφρασης της Αγγλικής ιστοσελίδας του Association, κι αφού έριξα μια γρήγορη ματιά στην Fox Report (καθώς ο εισηγητής της αναφοράς είναι ο Ashley Fox), ας πούμε τώρα με απλά Ελληνικά τι σημαίνουν όλα αυτά. Γιατί πρωτίστως είμαι blogger και όχι reporter.

Αλλαγές στο online στοίχημα και στη νομοθεσία του διαδικτυακού τζόγου

Το κοινοβούλιο λοιπόν υπερψήφισε την αναφορά της Επιτροπής της Εσωτερικής Αγοράς και της Προστασίας Καταναλωτή (Internal Market and Consumer Protection). Η συγκεκριμένη αναφορά είχε να κάνει με το διαδικτυακό τζόγο. Στην αναφορά η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη και τις εταιρίες στοιχημάτων να πραγματοποιήσουν ορισμένες ενέργειες. Κάποιες εξ αυτών, τις σημαντικότερες κατά τη γνώμη μου για τον ίδιο τον παίκτη, ανέφερα στην εισαγωγή.

Θα γίνουν όλα αυτά που αναφέρει η Fox Report;

Κάποια θα γίνουν, κάποια θα γίνουν εν μέρει και κάποια είναι τόσο γενικά που λογικά θα χρειαστούν κι άλλες… αναφορές. Κάποια ίσως να μην πραγματοποιηθούν και καθόλου.

Για παράδειγμα, θα απαγορευτεί το ζωντανό στοίχημα; Μεγάλη κουβέντα, όταν οι εταιρίες στοιχημάτων έχουν επενδύσει τόσα χρήματα σε αυτό. Θα απαγορευτούν τα ειδικά στοιχήματα, όπως τα κόρνερ, τα πέναλτι και οι κίτρινες και κόκκινες κάρτες; Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι.

Το θέμα μας δεν είναι ποιες από τις προτάσεις θα γίνουν πράξη. Το ζήτημα είναι να είμαστε ενημερωμένοι. Αν δηλαδή κοπεί ξαφνικά το live στοίχημα, μην πέσουμε από τα σύννεφα. Ήδη υπάρχει πρόταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό. Το αν ισχύσει ή όχι θα δείξει ο χρόνος.

Από την άλλη κατά την άποψη μου, το πιο πιθανό από όλα όσα περιλαμβάνει η αναφορά που μπορεί να δούμε τις επόμενες βδομάδες, είναι η δημοσίευση της white list από τις επιτροπές ελέγχου των τυχερών παιγνίων ανά κράτος-μέλος. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕΕΠ πολύ πιθανόν να συντάξει white list με τις νόμιμες εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος. Αν θα καταργηθεί η black list ή αν θα συνοδεύει τη white list, απομένει να εξακριβωθεί. Νομίζω όμως ότι θα συνυπάρξουν οι δύο λίστες.

Εδώ που τα λέμε, η ύπαρξη της white list είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Διότι αν παίζω εγώ σε μια εταιρία που δεν είναι στην black list και ξαφνικά μια μέρα περιληφθεί στη λίστα αυτή (επειδή τότε την ανακάλυψαν για παράδειγμα), θα πανικοβληθώ και δικαιολογημένα. Τι θα γίνουν ας πούμε τότε τα χρήματά μου, θα έχω πρόσβαση στο λογαριασμό μου; Κι ας έχει δώσει απαντήσεις η ΕΕΕΠ σε ερωτήσεις των παικτών γύρω από παρόμοια θέματα. Οι εταιρίες αυτές γεννιούνται η μία μετά την άλλη στο διαδίκτυο.

Ενώ αν ξέρω πως η εταιρία είναι νόμιμη εφόσον περιλαμβάνεται στη white list, θα είμαι πολύ πιο σίγουρος ότι ήδη έχουν υπόψη τους την εταιρία και είναι όλα νόμιμα. Εκτός φυσικά κι αν δούμε να μεταφέρεται μια εταιρία από τη white list στην black list! Ελλάδα είναι αυτή!

Η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώνεται και στην προστασία των ανηλίκων, αλλά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος του εθισμού στον τζόγο συν τοις άλλοις. Εκτενής είναι η αναφορά επίσης στην πάταξη των στημένων αγώνων. Αλλά περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στην 25σέλιδη αναφορά.

Τέλος, όσον αφορά το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, η Ευρώπη φαίνεται να εξακολουθεί να υποστηρίζει πως η καλύτερη τακτική είναι να ρυθμιστεί η αγορά των τυχερών παιγνίων από κάθε χώρα ξεχωριστά. Η Επιτροπή πιστεύει πως μια ρύθμιση του online στοιχήματος από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα ισχύσει για όλα τα κράτη-μέλη δεν είναι η κατάλληλη.

Μην ξεχνάμε πως 7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι παίζουν στοίχημα στο ίντερνετ. Δεν είναι και λίγοι.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.