Αν βασίζεις το στοίχημά σου στις αποδόσεις του Πάμε Στοίχημα, τότε πρέπει να ξέρεις ότι ένα στοίχημα με απόδοση 1,50 είναι διαφορετικό από ένα άλλο στοίχημα με την ίδια απόδοση!

ίδιες-αποδόσεις-στο-πάμε-στοίχημα

Έχω ακούσει τόσες πολλές φορές κάποια από τις παρακάτω προτάσεις, που σκέφτηκα να γράψω δυο λόγια για τη λανθασμένη αυτή εντύπωση που έχουν οι παίκτες του στοιχήματος.

  • Δε στοιχηματίζω ποτέ σε αποδόσεις χαμηλότερες από Χ,ΧΧ (όπου Χ,ΧΧ αναφέρονται αποδόσεις μεταξύ 1,30 και 2,00).
  • Η αγαπημένη μου απόδοση στο στοίχημα είναι το 1,70.
  • Έχω διαπιστώσει ότι τα στοιχήματα με απόδοση 1,50 στο Πάμε Στοίχημα, επαληθεύονται κατά 60% (δες εδώ τα ποσοστά επαλήθευσης ανά απόδοση στοιχήματος). Άρα ψάχνω να βρω τα ίδια σε αποδόσεις πάνω από 1,70.

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο σενάριο το περιέγραψε παίκτης που μου έστειλε πρόσφατα email. Η απάντησή που του έστειλα πάνω κάτω μοιάζει με τα παρακάτω.

Γιατί οι ίδιες αποδόσεις στο στοίχημα δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι

Ας υποθέσω ότι έχω 3 αγώνες ποδοσφαίρου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μιας και πλησιάζει.

  1. Ελλάδα – Αγγλία
  2. Ελλάδα – Βοσνία
  3. Ελλάδα – Μάλτα

Και στους 3 αυτούς αγώνες έστω ότι το Πάμε Στοίχημα προσφέρει τον άσο στο 2,00 κατά λάθος. Αν αποφάσισες να στοιχηματίσεις με βάση τις αποδόσεις, θεωρείς πως οι συγκεκριμένοι αυτοί αγώνες είναι πανομοιότυποι!

Όμως πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε ότι οι δίκαιες αποδόσεις απέχουν πολύ μεταξύ τους, ειδικά ανάμεσα στους αγώνες κόντρα σε Αγγλία και Μάλτα. Η Βοσνία αυτή τη στιγμή έχει τους ίδιους βαθμούς με Ελλάδα στον όμιλο πρόκρισης για το Παγκόσμιο Κύπελλο, οπότε ας πούμε πως όντως η απόδοση του άσου σε αυτό το παιχνίδι δίκαια βρίσκεται στο 2,00.

Τι σημαίνει όμως δίκαιη απόδοση; Διάβασε για αυτή στο value betting και στις πραγματικές πιθανότητες.

Συμπέρασμα; Το 2,00 της Ελλάδας απέναντι στην Αγγλία είναι μικρό, το 2,00 απέναντι στη Βοσνία είναι αναμενόμενο και το 2,00 κόντρα στη Μάλτα είναι γενναιόδωρο και προσφέρεται για value bet. Χωρίς καν να μελετήσω οτιδήποτε επιπλέον για τους παραπάνω αγώνες, θα στοιχημάτιζα αμέσως στον άσο του τρίτου αγώνα.

Ένα άλλο παράδειγμα θα ήταν η (αγαπημένη μου) ρίψη του νομίσματος. Σε ένα τέλειο νόμισμα που βρίσκεται σε αέρα υπό κανονικές συνθήκες, οι δίκαιες αποδόσεις του κορώνα/γράμματα είναι 2,00 όπως αντιλαμβανόμαστε. Όμως εάν το νόμισμα ήταν «πειραγμένο» και η πλευρά με τα γράμματα εμφανιζόταν συχνότερα (55% π.χ.), τότε το 2,00 θα ήταν ιδιαίτερα δελεαστικό! Αντίθετα, όποιος στοιχημάτιζε στην κορώνα αυτού του νομίσματος, θα έχανε χρήματα μακροχρόνια (2,00 επί 45% < μονάδα)!

Στοιχηματίζεις με βάση τις αποδόσεις στο στοίχημα; Χάνεις ευκαιρίες για value betting!

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι αναμφισβήτητα τραβηγμένα με μοναδικό όμως σκοπό να γίνει αντιληπτό το συχνό αυτό σφάλμα που κάνουν οι παίκτες. Συνήθως οι δίκαιες αποδόσεις βρίσκονται λίγο παραπάνω από τις αποδόσεις που προσφέρονται από τις εταιρίες στοιχημάτων. Ωστόσο δεν αποκλείονται τα λάθη των εταιριών, οπότε και παρατηρούνται πτώσεις των αποδόσεων.

Έτσι το να αποκλείσουμε αυθαίρετα στοιχήματα των οποίων οι αποδόσεις είναι χαμηλές, αναπόφευκτα θα σημαίνει ότι θα χάσουμε κάποιες ευκαιρίες για value betting. Στο παράδειγμα του αγώνα της Ελλάδας με την Αγγλία, το στοίχημα για νίκη της Αγγλίας θα προσφερόταν στο 3,50 (αφού της Ελλάδας θα ήταν στο 2,00)! Αν αποφεύγεις να στοιχηματίσεις σε long shots (ενδεχόμενα μικρής επαλήθευσης) και δεν κυνηγάς τις «μπόμπες», θα έχανες αυτήν την τεράστια ευκαιρία!

Εκτός αν πιστεύεις ότι η Αγγλία δεν έχει 28% πιθανότητα να μας κερδίσει. Σου εύχομαι καλή τύχη στο στοίχημα. Θα σου χρειαστεί!

Από την άλλη το να στοιχηματίζουμε άκριτα (σχεδόν) όλες τις αποδόσεις του 1,70 ή οποιασδήποτε άλλης απόδοσης πάλι δεν έχει νόημα. Θα στοιχημάτιζες και τους τρεις παραπάνω άσους με την ίδια σιγουριά; Όχι φυσικά. Θα επέλεγες μόνο τον τρίτο και πολύ καλά θα έκανες. Γιατί λοιπόν να ποντάρεις όλους τους αγώνες με 1,70 απόδοση, όταν κάποιοι έχουν πιθανότητα επαλήθευσης 50%, άλλοι 55% κι άλλοι 60% οπότε και είναι οι μόνοι που θα σε βγάλουν κερδισμένο στο στοίχημα μακροχρόνια;

Τέλος, όσον αφορά το φίλο μου που έστειλε το email κι αναζητά αποδόσεις 15% καλύτερες του Πάμε Στοίχημα έχω να πω τα εξής:

Κάποια από αυτά τα στοιχήματα επαληθεύονται κατά 65%, κάποια κατά 62% και κάποια κατά 60%. Άρα η δίκαιη απόδοση των πρώτων είναι 1,54, των δευτέρων 1,61 και των τρίτων 1,66. Παίζοντας τα ίδια στοιχήματα σε αποδόσεις μόνο πάνω από 1,70, μπορεί να πετυχαίνει συχνότερα τα value bets (αφού στο 1,70 πλέον όλα έχουν αξία), αλλά σπάνια θα βρίσκει τόσο μεγάλες αποκλίσεις. Με άλλα λόγια χάνει αρκετές ευκαιρίες.

Ωστόσο θα μου πείτε πετυχαίνει να παίζει πάντα με value κατά αυτόν τον τρόπο, οπότε και θα βγει μακροχρόνια κερδισμένος. Αμ δε! Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα! Τι πιο απλό από το να ψάχνεις για 15% καλύτερες αποδόσεις του Πάμε Στοίχημα και να στοιχηματίζεις αδιακρίτως; Γιατί να μην το έκαναν όλοι;

Ντα ντάν! Η μεγάλη αποκάλυψη για τις αποδόσεις των φαβορί!

[box type=”bio”]Τι γίνεται στην περίπτωση που οι αποδόσεις των φαβορί είναι εσκεμμένα πολύ χαμηλότερες από τις δίκαιες αποδόσεις, συγκριτικά με εκείνες των αουτσάιντερ;[/box]

Ας το εξηγήσω.

Η εταιρία στοιχήματος προσφέρει αποδόσεις για τα τρία σημεία του αγώνα κατά 10% χαμηλότερα από τις δίκαιες (η λεγόμενη γκανιότα). Όχι ότι τις ξέρει (αφού σκοπός της είναι να μαντέψει τον όγκο των στοιχημάτων που θα συγκεντρώσει το κάθε σημείο κι όχι την πραγματική πιθανότητα), αλλά ας το αγνοήσουμε σε αυτή τη φάση.

Οι δίκαιες αποδόσεις ενός αγώνα ποδοσφαίρου είναι:

1,70 – 4,00 – 6,20

Οι αποδόσεις που προσφέρει στο στοίχημα η εταιρία είναι:

1,53 – 3,60 – 5,60

Η εταιρία έχει παρατηρήσει ότι οι παίκτες προτιμούν τα φαβορί. Έτσι τώρα προσφέρει τις εξής αποδόσεις, διατηρώντας σταθερή την γκανιότα (το πλεονέκτημά της δηλαδή) στο 10%:

1,48 – 3,80 – 6,00

Βλέποντας το 1,48, ο φίλος μας θα ψάξει να βρει αποδόσεις του 1,65 στον άσο. Καλά μαντέψατε. Θα βγει χαμένος παίζοντας σε τόσο καλύτερη απόδοση, γιατί η δίκαιη απόδοση είναι 1,70. Ακόμα κι αν έπαιζε στο 1,70, δε θα έβγαινε κερδισμένος αλλά στα λεφτά του (breakeven)!

Αντιθέτως, αν αναζητούσε 15% καλύτερες αποδόσεις στο διπλό (περίπου 7,00 απόδοση), τότε ναι, θα εντόπιζε value bets!

Πού θέλω να καταλήξω; Μην παίζεις στοίχημα με βάση τις αποδόσεις που βρίσκεις στο κουπόνι του Πάμε Στοίχημα ή σε οποιαδήποτε άλλη εταιρία. Υπολόγισε πρώτα έστω και στο περίπου μια δίκαιη απόδοση που θεωρείς εσύ ο ίδιος για κάθε σημείο του αγώνα και μετά έλεγξε το κουπόνι. Οποιαδήποτε απόδοση είναι μεγαλύτερη από εκείνη που εκτίμησες, στοιχημάτισέ την. Σε βάθος χρόνου θα μάθεις αν έπαιξες σωστά κι αν όντως είσαι σε θέση να βρίσκεις value bets.

Αν βιάζεσαι πάντως, μπορείς να βλέπεις αν η απόδοση έπεσε από τη στιγμή που στοιχημάτισες. Είναι μια θετική ένδειξη ότι έπαιξες σωστά!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.