Παίκτες που παραδοσιακά ασχολούνται με το στοίχημα, ανακαλύπτουν τώρα τη δυνατότητα του trading των αποδόσεών του. Είναι πια μάλλον πολύ αργά.

trading-betfair-othones

Σε εβδομαδιαία βάση δέχομαι emails από επισκέπτες του Στοίχημα Online, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το trading του στοιχήματος. Κάποιοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα, ενώ κάποιοι άλλοι ακούγονται πιο προχωρημένοι. Παρ’ όλα αυτά το καίριο ερώτημα είναι ένα:

Πού θα κάνω trading των στοιχημάτων τώρα που έφυγε η Betfair από Ελλάδα;

Το πλέον δημοφιλές ανταλλακτήριο στοιχημάτων δε δέχεται πελάτες από Ελλάδα από τα τέλη του 2012. Η συντριπτική πλειοψηφία των traders δραστηριοποιούνταν στην Αγγλική εταιρία κι εξακολουθούν να το κάνουν, όσο βρίσκονται στις χώρες όπου επιτρέπεται η Betfair. Όμως για τους κατοίκους της Ελλάδας το trading στο στοίχημα είναι πλέον αδύνατο ακολουθώντας το νόμιμο δρόμο.

Έτσι οι παίκτες του στοιχήματος έχουν τρεις λύσεις στη διάθεσή τους, προκειμένου να δοκιμάσουν την τύχη τους στο trading:

  1. Να αποκτήσουν πρόσβαση στην Betfair ακολουθώντας… σκοτεινά μονοπάτια. Όποια μέθοδο κι αν προτιμήσουν (ας μην περιμένουν να τις διαβάσουν στο blog μου), οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι τα πιθανά πρόστιμα αλλά η δέσμευση των χρημάτων και το κλείσιμο του λογαριασμού. Το ίδιο το ανταλλακτήριο είναι πανεύκολο να αναγνωρίσει την προέλευση του παίκτη και την τοποθεσία από την οποία στοιχηματίζει. Καθώς ο παίκτης θα παραβαίνει κάποιον από τους όρους και τις προϋποθέσεις της Betfair, με τους οποίους συμφώνησε κατά το άνοιγμα του λογαριασμού (θυμάστε το τικ που βάλατε στο «συμφωνώ κι αποδέχομαι τους όρους χρήσης»;), το ανταλλακτήριο έχει το δικαίωμα να κατασχέσει τα χρήματα, εφόσον δε συμμορφώνεται ο παίκτης. Και πιστέψτε με, υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες αυτού του γεγονότος, όπου οι παίκτες έχασαν πολλές χιλιάδες ευρώ, χωρίς βεβαίως την παραμικρή ελπίδα να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.πρόβλημα-betfair-κλείδωμα-λογαριασμού
  2. Να μεταναστεύσουν. Κατά τη γνώμη μου όμως, κανένας από τους αποστολείς των μηνυμάτων που έγινα δέκτης δε νομίζω να είναι προετοιμασμένος να αλλάξει τη ζωή του, μόνο και μόνο για το trading στο στοίχημα. Και όσοι όντως σκέφτονται ή αποφάσισαν ήδη να αλλάξουν χώρα για το σκοπό αυτό, αμφιβάλλω αν θα έρθουν σε επικοινωνία μαζί μου, αφού ήδη θα έχουν βρει την… άκρη! Εντάξει, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου επειδή αποχώρησε η Betfair.
  3. Να κάνουν trading σε άλλο ανταλλακτήριο. Τα περισσότερα emails όντως αναφέρονται σε αυτή τη δυνατότητα. Ποιο ανταλλακτήριο εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στον Ελλαδικό χώρο; Μια γρήγορη αναζήτηση μας κατευθύνει προς το ανταλλακτήριο της WBX, το οποίο «προτείνουν» πολλές ιστοσελίδες του χώρου. Ωστόσο δε γνωρίζω προσωπικά εάν έχει πάρει προσωρινή άδεια παροχής τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα. Και ούτως ή άλλως αυτήν την περίοδο αναμένονται εξελίξεις σχετικά με το μέλλον των προσωρινά νόμιμων εταιριών στοιχήματος, οπότε ίσως να κουβεντιάζουμε άδικα. Ναι, το πιθανότερο σενάριο από ό,τι λέγεται είναι να δοθεί το μονοπώλιο και του διαδικτυακού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ, αλλά μέχρι να επιβεβαιωθεί, θα πρότεινα να συμβουλεύεστε τη black list της ΕΕΕΠ.

Οπότε το πρόβλημα αυτόν τον καιρό για τους Έλληνες παίκτες, που θέλουν να ασχοληθούν με το trading στο στοίχημα, δεν είναι τόσο η τακτική που θα ακολουθήσουν προκειμένου να κερδίσουν στο στοίχημα, όσο η αδυναμία πρόσβασης κάποιου ανταλλακτηρίου. Καταλαβαίνω φυσικά τη διάθεση των παικτών να μάθουν το σχετικά καινούριο αυτό τρόπο στοιχήματος, αλλά δυστυχώς οι συνθήκες την παρούσα στιγμή δεν ευνοούν μια τέτοια επένδυση, τόσο χρόνου όσο και χρημάτων.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, η συμβουλή που δίνω είναι να προσανατολιστούν προς άλλες ευκαιρίες, στοιχηματικές ή μη έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με το νομοθετικό καθεστώς του στοιχήματος στην Ελλάδα. Και καθώς δεν προβλέπεται ευοίωνο το μέλλον αυτού του κλάδου, θα προτιμούσα να εκμεταλλευτώ το χρόνο μου μαθαίνοντας κάτι καινούριο (να φτιάξω ένα ξεχωριστό blog, να μάθω να παίζω στο χρηματιστήριο, να πληροφορηθώ για το forex), παρά να χάνω τον καιρό μου προσπαθώντας να παρακάμψω εμπόδια και περιμένοντας να μπει κάποτε μια τάξη στο διαδικτυακό στοίχημα.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.