Δημοφιλείς επενδυτικές εταιρίες, οίκοι και funds Αμερικής, όπως η BlackRock και το Baupost Group, αυξάνουν τη συμμετοχή τους στην μετοχή του ΟΠΑΠ. Την ίδια στιγμή, Έλληνες επενδυτές που ρισκάρουν στο χρηματιστήριο Αθηνών, χαίρονται που βλέπουν επιτέλους τη μετοχή να ξεπερνά το σκόπελο των 8 ευρώ. Θα προλάβουν να το… σκάσουν οι μαρίδες πριν τους φάνε οι καρχαρίες;

blackrock-οπαπ

Η BlackRock, με ανακοίνωσή της πριν 10 μέρες, γνωστοποίησε ότι πλέον κατέχει πάνω από 5% του ΟΠΑΠ. Χθες κυκλοφόρησε η είδηση από το NewMoney.gr ότι η εταιρία απέκτησε ακόμα περισσότερα «πακέτα». Σήμερα η ίδια ιστοσελίδα αναφέρει ότι η BlackRock υπολογίζεται πλέον ότι κατέχει πάνω από το 5,20% του ΟΠΑΠ.

Τόσο ενδιαφέρον πια;

Αυτές οι δύο ειδήσεις, σε συνδυασμό με τη «ξέφρενη» άνοδο του ΟΠΑΠ (ή μήπως του ΧΑΑ γενικότερα τις τελευταίες βδομάδες;), γέμισαν ελπίδες τους μικροεπενδυτές (μικροί σε σχέση με τους… καρχαρίες). Η ελπίδα αυτή αποτυπώνεται στα σχόλια σχετικής συζήτησης στο Capital.gr, από όπου κι αντιγράφω:

[quote][…] Εντυπωσιακός ο τζίρος της μετοχής τις δύο τελευταίες μέρες. Σήμερα, όπως και χθες έκανε κοντά στο 1/5 (20%) ολόκληρου του τζίρου. Μάλλον καλό. […] Δεν μας έχει συνηθίσει σε τσιγκουνιές η BlackRock όταν μπαίνει κάπου. Οι αγοραστές έχουν μόνο 33%. […] Η μετοχή πάει άριστα, φαίνεται να έχει πιάσει ρυθμό και να αφήνει πίσω τις ταλαιπωρίες του παρελθόντος. […][/quote]

Αλλά κυρίως:

[quote]ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ…2,6 δισ…! και τα καλυτερα ειναι μπροστα…Ξυστο-Λαχεια,VLTS… Το ιντερνετικο…ειναι το κερασακι…Αν μας κατσει…?ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΣΕΙ…υπολογιστε 2,5 δισ ΥΠΕΡΑΞΙΑ…δλδ 8ευρω/μτχ…! ΥΠΟΜΟΝΗ<=>ΧΡΥΣΟΣ (ισως και λευκοχρυσος στολισμενος με μπριγιαν πολλων καρατιων…)[/quote]

Επίτηδες δεν επενέβη στη διόρθωση του παραπάνω αυθεντικού μηνύματος. Η χρήση των κεφαλαίων γραμμάτων αποτυπώνει με το καλύτερο τρόπο την αισιοδοξία του επενδυτή. Ωστόσο δε λείπουν και οι φωνές συγκράτησης και διατήρησης χαμηλών τόνων:

[quote]Αρκετοί ήταν οι φίλοι που με τις απόψεις τους έβαλαν ένα λιθαράκι στην εδραίωση της εμπιστοσύνης μας στη μετοχή, που μια χαρά τα πήγε αυτές τις 365 μέρες. Δεν έλλειψαν όμως και οι χρήσιμες παρατηρήσεις που επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία τους όποιους πιθανούς κινδύνους για την συνέχεια. […]Έχω ξαναπεί την γνώμη μου ότι αν δεν υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα γεγονότα θα δούμε τη μετοχή σε ανώτερα επίπεδα. Παρόλα αυτά δεν αποκλείω ή μάλλον θεωρώ πιθανότερη μία προσωρινή υποχώρηση της τιμής της.[…][/quote]

[quote]Το θετικό για εμάς είναι ότι η BlackRock προσδοκά μελλοντικά κέρδη. Από την άλλη δεν θα πρέπει να υπερεκτιμήσουμε το γεγονός. Μπορεί να μας εντυπωσιάζει η ποσότητα του 5,17% του ΟΠΑΠ αλλά όταν βρίσκεται σε τέτοιου μεγέθους χαρτοφυλάκιο σαν της BlackRock είναι αμελητέα. Δεν θα πάθει ιδιαίτερο στραπάτσο αν τυχόν αποτύχει λίγο με την συγκεκριμένη επιλογή της. Μικρό το κακό.[/quote]

μετοχή-ΟΠΑΠ-intraday

Τι είδε η BlackRock κι επενδύει στη μετοχή του ΟΠΑΠ;

Άγνωστο. Θα έχει τις δικές της πληροφορίες, το δικό της σύστημα αξιολόγησης των μετοχών, τη δικιά της μέθοδο όταν παίζει στα χρηματιστήρια του κόσμου.

Όπως αντίστοιχα θα έπρεπε να έχουν και οι μικροεπενδυτές!

[box type=”bio”]Διαβάστε τι προέβλεπα για την πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ το Φεβρουάριο, τον Ιούνιο και τον Αύγουστο καθώς και τα εντυπωσιακά κέρδη της Neurosoft, συνεργάτη του ΟΠΑΠ.[/box]

Οπότε ακολουθούμε το έξυπνο χρήμα όπως συχνά δείχνει ο τζίρος ποιος θα κερδίσει στο στοίχημα ή αν θα ανέβει/πέσει μια μετοχή; Είναι σίγουρα μια τακτική, αρκετές φορές επικερδής. Προφανώς η BlackRock θεωρεί ότι κάνει value investing, ότι δηλαδή η επένδυσή της στη μετοχή του ΟΠΑΠ έχει value (αν ξέρεις από στοίχημα, ξέρεις και τι σημαίνει value). Ωστόσο οι πιθανότητες παραμένουν πιθανότητες. Ακόμα και το 0,1% κάποτε θα συμβεί, όσο σίγουρο κι αν φαίνεται ένα στοίχημα ή μια επένδυση.

Πολύ σωστά λοιπόν όσα αναφέρονται στο τελευταίο μήνυμα που επικόλλησα παραπάνω: εάν η τοποθέτηση της BlackRock δεν αποφέρει κέρδος, δε θα είναι και το τέλος του κόσμου για τον επενδυτικό οίκο. Πράγματι, θα χάσει ένα πολύ μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου της.

Όπως αντίστοιχα θα έπρεπε να χάσουν οι μικροεπενδυτές, εφόσον ακολουθούν σωστή διαχείριση κεφαλαίου στο χρηματιστήριο!

Οι επενδυτικές εταιρίες μπορεί να έχουν καλύτερη κι αμεσότερη πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες. Μπορεί να έχουν φτιάξει πολύ καλύτερο σύστημα επιλογής μετοχών από το δικό μας. Μπορεί να έχουν την πιο γρήγορη πλατφόρμα εισαγωγής των εντολών. Στο τέλος όμως κάνουν ακριβώς ότι κάνουν και οι μικροεπενδυτές: Πατούν το κουμπί «αγορά» ή «πώληση».

Το ότι έχουν στη διάθεσή τους και διαχειρίζονται πελώρια ποσά χρημάτων είναι όμως σίγουρα εκείνο που δε θα πρέπει να τους διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους επενδυτές. Γιατί πολύ απλά το αρχικό κεφάλαιο δεν ισοδυναμεί με επιτυχία!

Δεν είναι το αρχικό κεφάλαιο που τους χαρακτηρίζει ως «καρχαρίες», αλλά η πολυετής ενασχόλησή τους με τις επενδύσεις, η εμπειρία που έχουν αποκομίσει και η οποία είναι σε θέση να τους προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των μικροεπενδυτών. Ως… μαρίδες οι τελευταίοι κολυμπούν στα νερά μαζί με αυτούς.

Έχετε δει τους πραγματικούς καρχαρίες στις θάλασσες που τους ακολουθούν μικρότερα ψάρια; Έτσι ακριβώς είναι και οι μικροεπενδυτές που ακολουθούν τους μεγαλοεπενδυτές. Όλο και περισσότεροι θα τρέξουν από πίσω τους, όπως είπαμε προηγουμένως, ακολουθώντας το έξυπνο χρήμα.

μετοχή-ΟΠΑΠ-6μηνο

Όσο ανεβαίνει η μετοχή του ΟΠΑΠ, τόσο θα μεγαλώνει το κοπάδι με τις μαρίδες που ακολούθησαν τον καρχαρία. Χωρίς καν να γνωρίζουν γιατί ο καρχαρίας πηγαίνει προς την Άλφα κατεύθυνση. Δεν ξέρουν τι είδε ο καρχαρίας και κατευθύνεται προς τα εκεί. Απλά τον εμπιστεύονται γιατί είναι μεγάλος (έχει μεγάλο κεφάλαιο).

Κι όταν και η τελευταία μαρίδα θα μπει στο κοπάδι, ο καρχαρίας θα κάνει στροφή 180 μοιρών και θα στραφεί στις μαρίδες.

Πώς;

Πουλώντας τις μετοχές του ΟΠΑΠ, πριν τις πουλήσουν οι μικροεπενδυτές που ακολούθησαν το παράδειγμα της BlackRock και του Baupost Group. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι στην παρούσα στιγμή αν πρέπει να ακολουθήσουμε τις εταιρίες αυτές, αλλά αν θα αντιδράσουμε εγκαίρως και σωστά. Διότι μετά η ψυχολογία του χαμένου επενδυτή δε θα μας επιτρέψει να δούμε πως αργήσαμε να πουλήσουμε, να αναγνωρίσουμε το λάθος μας και θα μείνουμε με… τα χαρτιά στα χέρια, περιμένοντας την επόμενη BlackRock να μας σώσει!

Είναι εύκολο να αγοράσει κανείς μετοχές. Το δύσκολο είναι να τις πουλήσει!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.