Ουκρανία, Ρωσία, Ιταλία, Φινλανδία, Τουρκία, Βέλγιο, Ελλάδα… Τώρα και στην Αγγλία. Ο λόγος για τα στημένα παιχνίδια, τα οποία όπως επανειλημμένα έχει τονίσει η Europol και έχει “αποδείξει” μέσα από τις έρευνές της η FIFPro έχουν γίνει μάστιγα σε ολόκληρο τον (ποδοσφαιρικό) πλανήτη.

Αγγλία-ποδοσφαιρική-ομοσπονδία-FA

Ο πρόεδρος των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων της Αγγλίας κατηγόρησε ευθέως την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) για “παράλειψη καθήκοντος”, καθώς δεν μπήκε στον κόπο να ερευνήσει αγώνες των Billericay Town, AFC Hornchurch και Chelmsford που εμφάνισαν περίεργη στοιχηματική δραστηριότητα! Αυτό, τουλάχιστον, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC σε τιτίβισμά του στο Twitter.

Οι bookmakers αρνήθηκαν να κάνουν δεκτά στοιχήματα σε αγώνες που συμμετείχαν οι τρεις προαναφερθέντες σύλλογοι στο πρωτάθλημα της Football Conference South την περασμένη σεζόν. Οι τρεις πρόεδροι των συλλόγων αρνήθηκαν πως έχουν κάποια σχέση με το συγκεκριμένο σκάνδαλο, ωθώντας τον Graham Bean, πρώην πρόεδρο της πειθαρχικής επιτροπής της FA, να ασκήσει δριμεία κριτική στην τωρινή διοίκηση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

“Είμαι βέβαιος πως η FA συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει σε ό,τι έχει να κάνει με τους στημένους αγώνες και να προσποιείται πως δεν υπάρχει κανένα θέμα. Όταν ήμουν εγώ στην FA, είχα σκεφτεί να φτιάξουμε μια “ροζ γραμμή”, στην οποία κανείς θα μπορούσε να τηλεφωνήσει και να αναφέρει τυχόν παράνομη δραστηριότητα που θα πέσει στην αντίληψή του. Γέλασαν με την πρότασή μου…”, δήλωσε ο Bean.

ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΘΕΑΤΕΣ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑ ΕΥΡΩ

Ο πρόεδρος της Billericay Town, Steve Kent, πέρασε στην αντεπίθεση, ζητώντας από την FA να αρχίσει άμεσα έρευνα: “Πώς μπορεί κανείς να ερευνήσει κατηγορίες για συμμετοχή της ομάδας μου σε στημένα παιχνίδια, όταν κανείς από την αστυνομία, την FA ή τη λίγκα δεν μας έχει ρωτήσει; Δεν λέω πως είναι κάτι σύνηθες και διαδεδομένο, αλλά από τις πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει σίγουρα χρειάζεται να γίνει έρευνα. Όταν είδα τα ονόματα που εμπλέκονται, σοκαρίστηκα. Μου ήταν τόσο γνώριμα. Όλες οι ομάδες έπαιζαν πέρυσι μαζί μας. Κι αυτό ήταν που με σόκαρε περισσότερο”.

Χρηματικά ποσά είχαν πονταριστεί παράνομα πέρυσι σε αγώνες της Conference South – κάτι παρόμοιο με αυτό που είχε συμβεί και σε δικά μας παιχνίδια της ΕΠΣΜ πριν μερικά χρόνια – με αποκορύφωμα το εκτός έδρας ματς της Billericay με την Welling, όπου δεκάδες χιλιάδες ευρώ πονταρίστηκαν παρά το ότι το παιχνίδι είδαν μόλις 408 θεατές!!!

Ο Λόρδος Triesman, πρώην ηγέτης της FA, τόνισε: “Τα στημένα παιχνίδια, που αποτελούν τεράστιο πρόβλημα σε πολλά πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο, είναι κάτι που καταστρέφει την ηθική και την εικόνα του αθλήματος”.

Για κάποιους, η ιδέα πως υπάρχουν στη Βρετανία στημένα παιχνίδια ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Αλλά για παίκτες μικρότερων κατηγοριών που δεν κερδίζουν τις χιλιάδες ευρώ σε μισθούς, όπως συμβαίνει με τους συναδέλφους τους στην Premier League, η… παράλληλη εργασία θεωρείται κάτι φυσικό για να στηρίξουν τις ποδοσφαιρικές τους καριέρες.

Η FA πρέπει να δράσει άμεσα εάν θέλει να μην εξαπλωθεί το σκάνδαλο και στις υπόλοιπες μη-επαγγελματικές κατηγορίες, όπου η πλειονότητα των συλλόγων φαίνεται να κατηγορείται για το τίποτα. Το να τιμωρηθούν όσους κρίθηκαν ένοχοι, είναι το μοναδικό που πρέπει να γίνει.

ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Αλλά ενώ η επιλογή του πονταρίσματος σε αγώνες συνεχίζει να υφίσταται, το να παρακολουθεί στενά η αστυνομία και η FA αγώνες των χαμηλότερων κατηγοριών είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να συμβεί.

Η άνθηση του ζωντανού στοιχήματος, όπου μπορεί κανείς να ποντάρει από την επόμενη κίτρινη κάρτα μέχρι και τον αριθμό των κόρνερ, κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο των Αρχών. Για παράδειγμα, εάν κάποιος παίκτης στοιχηματίσει στο να δεχθεί κίτρινη κάρτα στο 31ο λεπτό ενός αγώνα και, επίτηδες κάνει ένα επαγγελματικό φάουλ για να τιμωρηθεί από το διαιτητή, ποιος μπορεί να αντιληφθεί πως έγινε εσκεμμένα εάν το ποσό που έχει τζογάρει είναι χαμηλό;

Είναι δεδομένο πως το online στοίχημα έχει διαδοθεί και στις χαμηλότερες κατηγορίες. Αλλά και πάλι, μοιάζει αρκετά εύκολο το να συμφωνηθεί το αποτέλεσμα ενός αγώνα σε ερασιτεχνική κατηγορία, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κάμερες και βίντεο. Γι’ αυτό ίσως είναι προτιμότερο να απαγορευθεί εντελώς το στοίχημα στις ερασιτεχνικές κατηγορίες μέχρι να βρεθεί ένα – παγκόσμιος – τρόπος ελέγχου αυτών των αγώνων.

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).