Το PokerStars/Full Tilt ενημέρωσε τους Έλληνες παίκτες με email που απέστειλε, πως πλέον η πρόσβαση στα τραπέζια του πόκερ θα γίνεται μέσω των ιστοσελίδων, PokerStars.gr και FullTilt.gr. Τι σημαίνει αυτό για τους παίκτες με τα μέχρι τώρα δεδομένα;

pokerstars-gr

Καταρχήν, για να προλάβω τους… αγχωμένους, τα χρήματά σας είναι ασφαλή και οι αναλήψεις πραγματοποιούνται κανονικά. Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, οι σημαντικότερες αλλαγές είναι δύο.

1. Αφαίρεση των τουρνουά πόκερ με μεγάλο prize pool

Τουρνουά όπως τα δημοφιλή Micromillions πλέον δεν ήταν διαθέσιμα εδώ και δύο μέρες, όπως διαβάζουμε στη σχετική συζήτηση του Pokerland. Πλέον η ίδια η Pokerstars αναφέρει στην ιστοσελίδα της:

[quote]Τα τουρνουά με μεγαλύτερα prize pool δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα στο PokerStars.gr. Αν θέλεις να παρατηρήσεις τουρνουά αυτού του είδους, πήγαινε στις ‘Επιλογές’ ->  ‘Επιλογές Προβολής Λόμπι’ στην πλατφόρμα παιχνιδιού και ξεμάρκαρε την ‘Απόκρυψη Γεωγραφικά Περιορισμένων Τουρνουά’. Θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες και θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε επιπλέον τουρνουά το συντομότερο δυνατό.[/quote]

Εκείνο που κρατάω από την παραπάνω διατύπωση της Pokerstars είναι ότι θα παρακολουθούν την κατάσταση τους επόμενους μήνες. Ναι, μπορεί οι αλλαγές να έρθουν συντομότερα (π.χ. σε βδομάδες). Αλλά το «μήνες» δεν αφήνει και πολλές ελπίδες κατά την άποψή μου.

Ωστόσο η δεύτερη αλλαγή είναι εκείνη που «ταράζει τα νερά»!

2. Φόρος στα ημερήσια κέρδη των παικτών για ποσά άνω των €100!

Καθώς το PokerStars δε γυρνάει την πλάτη στους Έλληνες παίκτες, καλείται τώρα να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία περί τζόγου και τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Αν και είναι ένα ερώτημα, πώς τόσο καιρό απέφευγε να εναρμονιστεί με τις νομοθετικές διατάξεις και να γλυτώσει τη μαύρη λίστα (εξαιρουμένου του… blog της!), τώρα πλέον το Pokerstars.gr (και μόνο αυτό) έχει την απαιτούμενη νόμιμη άδεια.

Πώς το έκανε αυτό; Με τη συνεργασία της με τη Diamond Link, που διαθέτει την απαραίτητη – προσωρινή – άδεια για παροχή τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Δείτε τις υπόλοιπες εταιρίες που έχουν αδειοδοτηθεί, στην σελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.

Τώρα λοιπόν η Pokerstars θα παρακρατά το φόρο παίκτη ανάλογα με τα κέρδη του ως εξής:

  • Από 0 έως €100: Αφορολόγητα.
  • Από €100 έως €500: 15%.
  • Από €500 και άνω: 20%.

Πράγματι, αυτός ο φόρος είναι ο ίδιος με τον φόρο στο Πάμε Στοίχημα, όπως και στα άλλα παιχνίδια του ΟΠΑΠ (χθες μάλιστα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εννεάμηνου), καθώς και στο στοίχημα του ιντερνετικού στοιχήματος. Μόνο που στο στοίχημα ο φόρος επιβάλλεται ανά στήλη στοιχήματος, ενώ στο πόκερ o φόρος θα χρεώνεται σύμφωνα με τα ημερήσια κέρδη του παίκτη, που θα εμφανίζει ο λογαριασμός του στις 7πμ κάθε ημέρα.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα των Συχνών Ερωτήσεων που έφτιαξε το Pokerstars με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις.

Γιατί δεν εκπλήσσομαι με αυτήν την εξέλιξη της Pokerstars

Πιθανόν για κάποιους παίκτες η εξέλιξη αυτή να χαρακτηρίζεται ως δυσάρεστη αλλά κι αναπάντεχη. Για κάποιους άλλους όμως τα πράγματα είχαν ήδη δείξει το δρόμο τους πολλούς μήνες νωρίτερα.

Συγκεκριμένα για το πόκερ είχα γράψει τον Αύγουστο φέτος για την κρίση του online πόκερ στην Ελλάδα. Ωστόσο η κρίση αυτή δεν είναι γνώρισμα μόνο της χώρας μας. Η φθίνουσα πορεία της εξάπλωσης του πόκερ σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να επιταχύνεται, ενώ μοναδική αχτίδα ελπίδας αποτελεί η πιθανότητα επιστροφής των Αμερικανών παικτών στις εικονικές τσόχες.

Υποθέτω πως πρώτο θέμα στα πηγαδάκια μεταξύ παικτών πόκερ μετά τις σημερινές εξελίξεις σε Pokerstars και Full Tilt θα είναι ο φόρος του παίκτη. Ο φόρος που κάνει ασύμφορο το παιχνίδι σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε άμεσος φόρος στα κέρδη των παικτών όμως, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, η έμμεση φορολογία του πόκερ θα είχε αντίκτυπο στην κερδοφορία των παικτών, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ποια θα είναι τα επόμενά σας βήματα στο πόκερ; Πιστεύετε ότι μπορεί να βγει πλέον κερδισμένος κάποιος παίκτης με τον τρόπο που επιβάλλεται ο φόρος; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.