Ξεκινείστε την τεχνική ανάλυση ενός γραφήματος, βρίσκοντας τη φάση της αγοράς!

Τρεις είναι οι φάσεις μιας αγοράς: η άνοδος, η κάθοδος και η σταθεροποίηση ή συσσώρευση.

Πριν αναλύσουμε οποιοδήποτε γράφημα οτιδήποτε κι αν αναπαριστά αυτό, θα πρέπει εξαρχής να διακρίνουμε την κατάσταση που διαδραματίζεται στο γράφημα. Τι κάνει η τιμή; Ανεβαίνει, πέφτει ή σταθεροποιείται;

Είτε πρόκειται για μια τιμή μετοχής, ενός παραγώγου, της απόδοσης ενός στοιχήματος, την τιμή του καφέ ή την τιμή του Bitcoin, η διαδικασία είναι πάντα η ίδια! Ακόμα και στα ειδικά στοιχήματα, όπως είναι τα Όσκαρ ή η Eurovision!

Η άνοδος ή κάθοδος εντοπίζονται συνήθως μέσω της γραμμής τάσης

Καθώς έχω ήδη γράψει για τη γραμμή τάσης στα γραφήματα των αποδόσεων στο στοίχημα, ας δούμε ένα χαρακτηριστικό γράφημα από εκείνο το κείμενο.

kathodiki-grammi-tasisΣτο γράφημα βλέπουμε την απόδοση του στοιχήματος για νίκη του Δημοκρατικού κόμματος στις εκλογές των ΗΠΑ του 2012. Είπαμε, δεν έχει τόση σημασία τι απεικονίζει το γράφημα, όσο η ανάλυση που θα κάνουμε. Στη συνέχεια βεβαίως και μπορούμε να υποστηρίξουμε την ανάλυσή μας, ανατρέχοντας σε ειδήσεις, νέα κι εξελίξεις γύρω από το γεγονός που μας ενδιαφέρει, ώστε να εξετάσουμε εάν συμβαδίζει η τεχνική ανάλυση με τα δρώμενα.

Στο συγκεκριμένο γράφημα πρόκειται για μια κάθοδο. Η κάθοδος εντοπίζεται αρκεί να ενωθούν οι υψηλότερες κορυφές. Δείτε ένα ακόμα παράδειγμα στο στοίχημα της Formula 1!

Αντίστροφα, για την εξακρίβωση μιας ανοδικής τάσης, αρκεί να ενωθούν τα χαμηλά της τιμής, γνωστά ως «πυθμένες» στα Ελληνικά ή bottoms στα Αγγλικά. Ας δούμε τώρα ένα τέτοιο.

anodiki-grammi-tasisΗ πράσινη ανοδική γραμμή τάσης αποτελεί τον οδηγό μας στην αγορά που εξετάζουμε. Στο παράδειγμα αυτό έχουμε να κάνουμε με ένα στοίχημα σε μια ιπποδρομία και συγκεκριμένα στην απόδοση ενός αλόγου που τρέχει στην κούρσα. Τα δύο μπλε βέλη υποδεικνύουν το «διπλό πυθμένα» (double bottom) που καθόρισε το επίπεδο στήριξης κι ενδεχομένως αποτέλεσε και πιθανό σημείο εισόδου στην αγορά. Έχουμε ήδη πει δυο λόγια για τα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης στο στοίχημα αλλά και για το Ελληνικό χρηματιστήριο.

Συσσώρευση ή σταθεροποίησης της αγοράς

Όταν η αγορά δεν ανεβαίνει αλλά ούτε πέφτει, οι αναλυτές λένε ότι η αγορά σταθεροποιήθηκε. Είναι η στιγμή που οι επενδυτές υποτίθεται «κατοχυρώνουν» τα κέρδη τους, όπως συχνά γράφεται στον Τύπο. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από μια σχετική ηρεμία, μέχρι να ξεκινήσει και πάλι μια νέα άνοδος ή κάθοδος.

Με λίγα λόγια, η αγορά συσσωρεύει ενέργεια μέχρι το σημείο που αυτή η ενέργεια θα εξελιχθεί σε μια νέα τάση.

Αυτή η συσσώρευση συνηθίζεται να εντοπίζεται μεταξύ δύο επιπέδων στήριξης κι αντίστασης, όπως στο γράφημα της Coca Cola 3E στις αρχές του έτους.

eeek-coca-cola-metoxi-imerisio-grafima

Εύκολα διακρίνουμε ότι η τιμή της μετοχής για τουλάχιστον 4 μήνες είχε κυμανθεί μεταξύ 16 και 18 ευρώ. Εφόσον η τιμή παραμένει μεταξύ αυτών των ορίων, δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο μέλλον.

Πρώτο μας μέλημα λοιπόν είναι η εξακρίβωση της φάσης της αγοράς. Μέσα στο πρώτο λεπτό που θα αντικρύσουμε ένα γράφημα, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε εάν η τιμή ανεβαίνει, πέφτει ή σταθεροποιείται. Η αναγνώριση της τάσης ή της συσσώρευσης θα αποτελέσει τον κύριο άξονα για οποιαδήποτε μελλοντική μας πρόβλεψη, ειδικά μάλιστα όσο εμβαθύνουμε την ανάλυσή μας, προχωρώντας σε γραφήματα πιο βραχυπρόθεσμης μεταβολής (π.χ. όταν μετά το ημερήσιο γράφημα, αναλύουμε το γράφημα των 15 λεπτών).

Η παραπάνω βασικότατη τεχνική ανάλυση θα χρησιμεύσει επίσης και σε πιο προχωρημένους σχηματισμούς, όπως είναι το ανοδικό τρίγωνο. Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η πρόσφατη άνοδος του Bitcoin και η άνοδος της μετοχής της ΕΥΔΑΠ που τελικά επαληθεύτηκε!

μετοχή-ΕΥΔΑΠ-1-έτος

[box type=”info”]Σπάνια παρατηρείται μια άνοδος να μετατρέπεται αμέσως σε κάθοδο ή το αντίστροφο. Συνήθως μεσολαβεί μια περίοδος συσσώρευσης, ακόμα κι αν ακολουθήσει νέα τάση προς την ίδια φορά.[/box]

Κάπως έτσι προβλέπω αν θα ανέβει ή θα πέσει μια απόδοση στο στοίχημα.

Εσείς χρησιμοποιείτε τεχνική ανάλυση στα γραφήματα του στοιχήματος; Εμπιστεύεστε τα γραφήματα ή βρίσκετε την τεχνική ανάλυση ανώφελη; Υπάρχει κάποιο γράφημα που σας δυσκολεύει να προβλέψετε αν η τιμή θα ανέβει ή θα πέσει; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω, συμπεριλαμβάνοντας και το γράφημα ως εικόνα!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.