Πραγματοποιήθηκε χθες η κλήρωση του Μουντιάλ 2014 στη Βραζιλία. Ποιες χώρες ήταν άτυχες στην κλήρωση και ποιες βγήκαν κερδισμένες;

Πλήθος αναλύσεων κυκλοφορούν από χθες στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα αποτελέσματα της κλήρωσης, όπως στο Euronews. Δεν έλειψαν και οι δηλώσεις των Ελλήνων διεθνών για την κλήρωση του Μουντιάλ, που τη χαρακτήρισαν δύσκολη.

Ενδεχομένως όμως ο αντικειμενικότερος κριτής της κλήρωσης να είναι – για άλλη μια φορά – η παγκόσμια αγορά του στοιχήματος. Και για το λόγο αυτό, θα εξετάσουμε τα γραφήματα των αποδόσεων των Εθνικών ομάδων στο στοίχημα για κατάκτηση του Μουντιάλ 2014. Συγκεκριμένα θα μας απασχολήσει η πιο πρόσφατη διακύμανση των αποδόσεων, που φυσικά συμπίπτει με την πραγματοποίηση της κλήρωσης.

Οι χαμένοι: Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία, Ολλανδία, Κροατία και ΗΠΑ

Οι δυνατές αυτές Εθνικές ομάδες είδαν χθες βράδυ να «κοντράρονται» από τους παίκτες του στοιχήματος, όσον αφορά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014. Θα ξεχώριζα τις αποδόσεις της Ιταλίας και Ολλανδίας σαν εκείνες με την πιο βίαιη αντίδραση, σκαρφαλώνοντας σε νέες υψηλές τιμές (32,0 και 30,0 αντίστοιχα).

Η απόδοση της Αγγλίας οριακά σημειώνει νέα υψηλά, ενώ η κλήρωση για την Ισπανία απλώς επιτάχυνε τη ήδη υπάρχουσα ανοδική τάση. Κροατία και ΗΠΑ μπορεί να περιόρισαν τη «ζημιά», αλλά σε τόσο μεγάλα επίπεδα αποδόσεων (100+) οι διαφορές είναι άνευ ιδιαίτερης σημασίας. Για παράδειγμα, η άνοδος από το 200 στο 300 της Κροατίας, σημαίνει ότι η εκτιμώμενη πιθανότητα για κατάκτηση του Μουντιάλ έπεσε από το 0,5% στο 0,33%. Αν τη συγκρίνουμε με τη διαφορά της απόδοσης της Ισπανίας από το 8 στο 9 (από 12,5% στο 11,1%), γίνεται αντιληπτή η διαφορά μεγέθους.

Πώς γίνεται Εθνικές ομάδες του ίδιου ομίλου να είναι χαμένες;

Η Ισπανία και η Ολλανδία κληρώθηκαν στο δεύτερο όμιλο, ενώ Αγγλία και Ιταλία στον τέταρτο. Εφόσον παρατηρείται (σχετική) άνοδος των αποδόσεών τους, ίσως να περιμέναμε μια αντίστοιχη πτώση για τις άλλες Εθνικές ομάδες των ομίλων αυτών, π.χ. της Χιλής και της Αυστραλίας.

Αντιθέτως, στο γράφημα της Αυστραλίας η απόδοση του στοιχήματος εμφανίζει κι εκεί άνοδο!

Μην ξεχνάμε πως αναλύουμε τα γραφήματα των αποδόσεων του στοιχήματος για κατάκτηση του Μουντιάλ κι όχι των νικητών των ομίλων. Ένα στοίχημα που μέχρι χθες ήταν ανύπαρκτο άλλωστε, αφού δεν ήταν γνωστοί οι όμιλοι.

Με το σκεπτικό αυτό, είναι πιθανόν Εθνικές ομάδες άλλων ομίλων να διεύρυναν το πλεονέκτημά τους όσον αφορά την κατάκτηση του Μουντιάλ. Για αυτό ας δούμε κάποιες από τις κερδισμένες ομάδες.

Αργεντινή και Κολομβία οι μεγάλοι κερδισμένοι της κλήρωσης του Μουντιάλ 2014

Έχοντας κληρωθεί με Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιράν και Νιγηρία (οι αποδόσεις των χωρών αυτών βρίσκονται σε 4ψήφια νούμερα!), η Αργεντινή μάλλον θα έχει εύκολο έργο. Με αυτό φαίνεται να συμφωνεί και η αγορά του στοιχήματος, που έριξε απότομα την απόδοση της Αργεντινής από το 8 στο 6! Από 12,5 στο 16,6% δηλαδή η πιθανότητα για την Αργεντινή.

Αυτό το 4.1% από κάπου προήλθε και σίγουρα όχι από τις άλλες ομάδες του 6ου ομίλου. Όπως είδαμε νωρίτερα, το 1,4% πολύ πιθανόν να οφείλεται στην άνοδο της Ισπανίας.

Στην εικόνα βλέπουμε την ίδια στιγμή και την άνοδο της Κολομβίας. Άνοδο; Μα άνοδος σημαίνει μικρότερη πιθανότητα!

Όχι στο συγκεκριμένο γράφημα, όπου παρουσιάζεται η πιθανότητα επαλήθευσης. Η Κολομβία «κέρδισε» περίπου 1% για την κατάκτηση του Μουντιάλ, έχοντας κληρωθεί με Ελλάδα, Ακτή Ελεφαντοστού και Ιαπωνία και αποτελεί το φαβορί για πρόκριση από τον τρίτο όμιλο.

Χαμένη ή κερδισμένη η Εθνική Ελλάδος από την κλήρωση;

Θα έλεγα μάλλον λίγο κερδισμένη. Αν και στο γράφημα δεν παρατηρείται ιδιαίτερη πτώση, από την άλλη δεν παρατηρείται και άνοδος! Ένα καλό σχετικά πρώτο αποτέλεσμα (παίζουμε με Κολομβία) και ειδησεογραφία που ευνοεί την Εθνική ομάδα μέχρι τότε, θα σπρώξει την απόδοση κάτω από το 100. Μέχρι τότε όμως δεν έχουμε παρά να παραμείνουμε… θεατές.

Κερδισμένοι πάντως κι όσοι παρακολούθησαν χθες την κλήρωση, αφού όπως λέει το Sport24, η Βραζιλιάνα παρουσιάστρια ήταν… talk of the night!

Εσείς πώς κρίνετε την κλήρωση του Μουντιάλ 2014; Έχετε μήπως ήδη στοιχηματίσει σε κάποια από τις Εθνικές ομάδες για κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 7 μήνες πριν την έναρξή του; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version