Η μετοχή του ΟΠΑΠ ξεπέρασε τα €10 τις τελευταίες μέρες, όταν πριν ενάμιση χρόνο διαπραγματευόταν στα 4 ευρώ. Αξίζει μια μακροπρόθεσμη επένδυση στον ΟΠΑΠ έστω και σε διψήφιο νούμερο;

γράφημα-μετοχή-ΟΠΑΠ-2-έτη

Ενθουσιασμός έχει κυριεύσει τους επενδυτές που αγόρασαν μετοχές ΟΠΑΠ σε τιμές κάτω των €10 τους περασμένους μήνες. Ο ΟΠΑΠ ξύπνησε όπως γράφεται στο Capital σήμερα, με διαφόρους οίκους αξιολόγησης κι αναλυτές της αγοράς να δίνουν υψηλές τιμές-στόχους. Οι στόχοι αυτοί όμως είναι σχετικά κοντά στην τρέχουσα τιμή του ΟΠΑΠ. Για παράδειγμα, η Eurobank Equities δίνει αποτίμηση στα €10,90, ενώ η HSBC τοποθετεί την τιμή-στόχο στα €10,30, τη στιγμή που η Euroxx δίνει αντίστοιχα τα €11.

Γιατί κάποιος να αγοράσει τότε τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα €10;

Εκ πρώτης όψεως δε φαίνεται λογική μια τέτοια επένδυση. Να αγοράσει κανείς 1.000 κομμάτια, μήπως και κερδίσει €500 ή €1.000; Όταν μάλιστα οι ίδιοι οι επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν για βραχυπρόθεσμους κινδύνους (θα υλοποιηθεί ή όχι το σχέδιο των VLTs εγκαίρως;), το ρίσκο ενδεχομένως να είναι σημαντικό σε σχέση πάντα με το προσδοκόμενα κέρδος.

VLT-κερδη-2014-2019

Φανταστείτε δηλαδή να αγοράσω ΟΠΑΠ στα 10 ευρώ με σκοπό να πουλήσω στα 11, κινδυνεύοντας να χάσω πάνω από 2 ευρώ στο κομμάτι.

Και εκεί λοιπόν έρχεται η αναλογία ρίσκου/απόδοσης της επένδυσής μας, που θα καθορίσει αν αξίζει μια τοποθέτηση στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Διότι όταν ρισκάρεις 2 ευρώ για να κερδίσεις 1, η αναλογία δεν είναι και τόσο ελκυστική. Παρόλα αυτά, αν νομίζω ότι το συγκεκριμένο trade θα έχει επιτυχία συχνότερα από 66%, τότε όντως με συμφέρει. Όμως μια τέτοια επένδυση χαρακτηρίζεται σίγουρα βραχυπρόθεσμη. Δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς ότι δε θα χρειαστεί πάνω από 2 μήνες ή λιγότερο, μέχρι να φτάσει ο ΟΠΑΠ τα 11 ή τα 8 ευρώ.

Τι γίνεται λοιπόν εάν μου περισσεύουν χρήματα και προβλέπω ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ θα συνεχίσει να ανεβαίνει; Τι γίνεται αν θεωρώ πως μια τιμή της τάξης των 20, 25 ή ακόμα και 30 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ είναι εφικτή;

Ξαφνικά η τωρινή τιμή του ΟΠΑΠ φαίνεται πολύ πιο συμπαθητική.

Πώς θα διαχειριστώ τη μακροπρόθεσμη επένδυσή μου

Αν αγόραζα σήμερα μετοχές ΟΠΑΠ, με σκοπό να διατηρήσω ενεργή την επένδυσή μου για αρκετούς μήνες/χρόνια, θα κοιτούσα το μηνιαίο γράφημα του ΟΠΑΠ. Άλλωστε με βάση αυτό, θα πρέπει να ορίσω τους δικές μου τιμές-στόχους και κυρίως το stop loss μου, εάν θέλω να κάνω σωστή διαχείριση του κεφαλαίου μου. Φυσικά, μια τέτοια μακροπρόθεσμη επένδυση προϋποθέτει χρήματα που δε θα χρειαστώ για πολύ καιρό.

Στο μηνιαίο γράφημα του ΟΠΑΠ λοιπόν, διαπιστώνω καταρχήν πως το καθοδικό κανάλι πλέον έχει πάψει να ισχύει. Ένα καθοδικό κανάλι, στο οποίο αναφέρθηκα αρκετά στα προηγούμενά μου άρθρα σχετικά με τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Με δεδομένο το γεγονός αυτό, η τεχνική ανάλυση λέει πως η πτωτική τάση έχει οριστικά λάβει τέλος.

γράφημα-μετοχή-ΟΠΑΠ-10-έτη

Ωστόσο σπάνια ακολουθεί αμέσως η αντίστροφη τάση μιας πτωτικής ή ανοδικής τάσης. Προσέξτε στο γράφημα ότι η μετοχή δεν ξέφυγε μεταξύ 24 και 30 ευρώ πριν το 2008, οπότε και ξεκίνησε η πτώση, έπειτα από την ισχυρή άνοδο των προηγούμενων ετών.

Έχοντας υπόψη το στοιχείο αυτό, δε θα έπρεπε να με εκπλήσσει εάν τελικά η μετοχή του ΟΠΑΠ εισέλθει σε ανοδική τροχιά από το 2014 ή το 2015 κι έπειτα. Δεν αποκλείεται δηλαδή η μετοχή να κινηθεί μεταξύ 6 και 12 ευρώ για αρκετούς μήνες.

Όπως βεβαίως δεν αποκλείεται να έχει ήδη ξεκινήσει μια πολυετής άνοδος! Όλα είναι πιθανά. Όσο καλύτερα προετοιμασμένος είμαι ωστόσο, τόσο καλύτερα θα διαχειριστώ την επένδυσή μου.

Έτσι, δε θα τοποθετήσω ένα stop loss στα 8 ευρώ!

Είναι σχετικά πιθανό να «χτυπηθεί» το stop loss αυτό, σε σχέση με ένα stop loss στα 5 ευρώ. Το ασφαλέστερο stop loss θα έλεγα πως είναι φυσικά τα 3,5 ευρώ, κάτω από το χαμηλότερο χαμηλό των τελευταίων 10 ετών. Αν πούμε ότι θα αγοράσω στα 10 ευρώ, το πρώτο stop loss ορίζει το ρίσκο μου στα 4 ευρώ ανά τεμάχιο, ενώ το δεύτερο στα 6,50 ευρώ.

Η διαχείριση τώρα υπαγορεύει να ορίσω κάποιες τιμές-στόχους, όπου σκοπεύω να παίρνω τα κέρδη της επένδυσής μου.

Ορίζοντας την αναλογία ρίσκου/απόδοσης της επένδυσής μου

Ένα πιθανό πρώτο στόχο θα έβαζα τα 18 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι η πτώση της μετοχής του ΟΠΑΠ συνάντησε εμπόδια σε εκείνη την περιοχή το 2008, αλλά και το 2009 μέχρι τελικά να κατρακυλήσει χαμηλότερα. Και πριν το κάνει μάλιστα, φρόντισε να δοκιμάσει το επίπεδο των 18 ευρώ στα τέλη του ’09 αλλά και του ’10 (οριακά), όπως φαίνεται στο γράφημα.

Τοποθετώντας το στόχο στα 18 ευρώ, αναλόγως την επιλογή που έκανα παραπάνω σχετικά με το stop loss, η αναλογία ρίσκου/απόδοσης (risk/reward στα Αγγλικά ή sharp ratio) είναι 8/4 ή 8/6,5. Οι ειδικοί προτείνουν πάντα να στοχεύουμε σε R/R τουλάχιστον 2 προς 1, κάτι που οδηγεί στην πρώτη επιλογή.

Όμως στα 18 ευρώ είναι η πρώτη τιμή-στόχος. Εκεί θα πουλούσα το 50% ή το 70% της επένδυσής μου, εξασφαλίζοντας τα πρώτα κέρδη. Ταυτόχρονα θα είχα ήδη μετακινήσει το stop loss στα 10 ευρώ, σιγουρεύοντας ότι το trade μου δεν πρόκειται να μου χάσει χρήματα.

Από εκεί κι έπειτα, η διαχείριση του trade περιλαμβάνει πιθανούς στόχους τα 24 ευρώ ή τα 32 ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο υψηλό της μετοχής του ΟΠΑΠ. Αν καταφέρει η μετοχή να φτάσει τα 32 ευρώ, το R/R ισοδυναμεί με 22/4!

Φυσικά μέχρι τότε θα έχω πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσής μου στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Όμως ακόμα κι αν πουλήσω το 20% σε εκείνο το σημείο, τα κέρδη που θα μου αποφέρει αυτό το 20% θα είναι μεγαλύτερα από τα κέρδη του 50% των μετοχών που θα είχα πουλήσει νωρίτερα στα 18 ευρώ!

Όλα αυτά όμως δεν πρόκειται να συμβούν πριν το 2016 ή το 2020. Για αυτό και μίλησα εξαρχής για μακροπρόθεσμη επένδυση. Αν σκόπευα να επενδύσω στη μετοχή του ΟΠΑΠ με στόχο να πουλήσω τις επόμενες βδομάδες ή μήνες, θα έπρεπε να αναλύσω το ημερήσιο ή το εβδομαδιαίο γράφημα. Παρόλα αυτά, καλό είναι να έχουμε μια πλήρη εικόνα της διακύμανσης της τιμής του ΟΠΑΠ των τελευταίων 10 ετών, ακόμα και σε εκείνη την περίπτωση. Κάτι που επιχείρησα με αυτό το κείμενο.

Τι λέτε, θα καταφέρει η μετοχή του ΟΠΑΠ να ξαναφτάσει σε επίπεδα εφάμιλλα του 2006; Ή μήπως η πρόσφατη άνοδος του χρηματιστηρίου Αθηνών είναι ένα πυροτέχνημα και τελικά οι μετοχές θα επιστρέψουν στα χαμηλά επίπεδα του 2012; Πείτε μας τις προβλέψεις σας στα σχόλια παρακάτω.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.