Με τους τζίρους να έχουν γίνει μόδα στο στοίχημα τελευταία, αρκετοί παίκτες προχωρούν ένα βήμα παραπέρα. Ψάχνουν για τα μεγάλα στοιχήματα, τα μεγάλα «πακέτα» που τοποθετήθηκαν στους αγώνες. Μπορούμε να τα βρούμε;

Και ναι και όχι.

betfair-apodoseis-stoixima-ekloges-2012

Εικόνα από το άρθρο για το στοίχημα των εκλογών στην Ελλάδα το 2012.

Τι είναι τα πακέτα στο στοίχημα;

Έχουμε δει πώς βοηθάει ο τζίρος στα στοιχήματα. Το σκεπτικό είναι το ίδιο με το χρηματιστήριο. Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον για ένα στοίχημα, ο τζίρος στο συγκεκριμένο αγώνα ή σημείο θα είναι αυξημένος. Τουτέστιν, είτε πρόκειται για ένα δημοφιλή αγώνα, είτε υπάρχει συνεχής ροή ειδήσεων, είτε οι αποδόσεις είναι λάθος.

Κι αυτά είναι απλά μερικά από τα σενάρια για την ύπαρξη μεγάλου τζίρου σε ένα στοίχημα.

Αυτός ο τζίρος λοιπόν φανερώνει τα συνολικά πονταρίσματα στο συγκεκριμένο στοίχημα. Συνήθως οι ιστοσελίδες που εμφανίζουν τους τζίρους στα στοιχήματα, βασίζονται στα δεδομένα των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων. Τα ανταλλακτήρια αυτά όπως η Betfair, μας ενημερώνουν πόσα χρήματα έχουν τοποθετηθεί σε κάθε στοίχημα κυρίως μέσω των γραφημάτων τους. Στον οριζόντιο άξονα εμφανίζονται τα πονταρίσματα σε μορφή ιστογράμματος.

Ωστόσο:

  • cricket-eksypno-xrimaΤα δεδομένα προέρχονται από κάθε ανταλλακτήριο ξεχωριστά. Με άλλα λόγια δεν έχουμε εικόνα από το συνολικό τζίρο που στοιχηματίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο στον αγώνα που μας ενδιαφέρει.
  • Δε γνωρίζουμε εάν ο όγκος των στοιχημάτων τοποθετήθηκε υπέρ ή κατά της ομάδας, παρά μόνο εφόσον συνδυάζεται με ευδιάκριτη μεταβολή των αποδόσεων ταυτόχρονα.
  • Αν και αποτυπώνονται τα στοιχήματα ξεχωριστά, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τα μεγάλα πονταρίσματα.

Αυτά τα μεγάλα πονταρίσματα αποτελούν τα «πακέτα» που αναζητούν οι παίκτες που προείπαμε, αλλά στο σύνολο της βιομηχανίας του τζόγου. Δηλαδή είναι δυνατόν να τοποθετηθεί ένα μεγάλο πακέτο (π.χ. 100.000 ευρώ στοίχημα) σε κάποια εταιρία στοιχημάτων και να μη το γνωρίζουν, αφού έχουν δεδομένα μόνο από ανταλλακτήρια στοιχημάτων.

Γιατί οι παίκτες δε γνωρίζουν τα πακέτα που στοιχηματίστηκαν

Στο χρηματιστήριο μετοχών για παράδειγμα, οι εντολές όλες καταλήγουν στο κεντρικό σύστημα των χρηματιστηρίων, από οποιαδήποτε χρηματιστηριακή εταιρία κι αν προέρχεται η εντολή. Έτσι κατά καιρούς γνωστοποιούνται μεγάλα πακέτα που έκαναν τζίρο στο χρηματιστήριο, που δεν είναι τίποτα άλλο από αγοραπωλησίες σημαντικού μεριδίου μετοχών (π.χ. πακέτο για το 2% της τάδε εταιρίας που ισοδυναμεί με συνολικά 10 εκατομμύρια μετοχές).

πακέτα-μετοχές
Ανακοίνωση για συναλλαγή πακέτου μετοχών στο ΧΑΑ (πηγή: Capital.gr)

Κατ’ αυτόν τον τρόπο όλοι οι επενδυτές γνωρίζουν για την πράξη που έγινε. Κάτι που εκ πρώτης όψεως δεν γίνεται στο στοίχημα.

Οι εταιρίες στοιχημάτων δε δημοσιοποιούν τα στατιστικά αυτά. Δε φανερώνουν τους τζίρους ή τα πακέτα που δέχονται τα στοιχήματά τους. Έτσι τα δεδομένα περιορίζονται στα ανταλλακτήρια στοιχημάτων.

[quote type=”center”]Υπάρχουν ιστοσελίδες που μπορούν να εντοπίσουν τα πακέτα αυτά;[/quote]

Δεν έχω κάτι υπόψη μου. Και θα μου έκανε εντύπωση αν όντως υπήρχαν κιόλας, αφού θα σήμαινε ότι κάπως αντλούν τις δυσεύρετες αυτές πληροφορίες. Και γιατί να το έκαναν άλλωστε, τόσο αυτές οι ιστοσελίδες, όσο και οι εταιρίες στοιχημάτων.

Αν ήσαστε ένας από αυτούς και είχατε πρόσβαση στην πληροφορία αυτή, θα το κάνατε;

Εντούτοις όμως όπως θα δούμε παρακάτω, υπάρχουν κάποιες ιστοσελίδες που κατά κάποιο τρόπο, φανερώνουν τα παραπάνω στοιχεία! Λίγη υπομονή.

Πρώτα πρέπει να απαντήσουμε ένα άλλο ερώτημα.

Μεγάλο πακέτο ίσον πτώση απόδοσης, άρα μάλλον η ομάδα κερδίζει;

Ας πάρουμε πάλι το παράδειγμα του χρηματιστηρίου. Είδαμε ότι πραγματοποιήθηκε συναλλαγή ενός μεγάλου πακέτου. 10 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια. Δηλαδή;

Δηλαδή κάποιος αγόρασε 10 εκατ. μετοχές και κάποιος πούλησε. Επομένως κάποιος προβλέπει ότι θα ανέβει η τιμή της μετοχής και κάποιος ότι θα πέσει. Διότι εκείνος που πουλάει, πουλάει γιατί το λιγότερο δεν περιμένει να ανέβει άλλο η μετοχή.

Εντούτοις είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα να αγόρασε ένας επενδυτής και ταυτόχρονα να πούλησε ένας άλλος. Συνήθως ένας θα είναι αυτός που αγόρασε ή πούλησε και πολλοί εκείνοι που του πούλησαν ή του αγόρασαν τις μετοχές αντίστοιχα.

Έτσι στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο ενδιαφερόμενος αγόρασε ή πούλησε! Άλλωστε η είδηση συνήθως κάνει την εμφάνισή της ως: «πακέτο 2% για την μετοχή ΑΒΓΔ». Στην παραπάνω ανακοίνωση για τη μετοχή της MLS, το ρήμα που χρησιμοποιείται για τα πακέτα είναι το «πέρασαν» και «πραγματοποιήθηκαν».

Ή μήπως μπορούμε να γνωρίζουμε;

MLS-μετοχή-γράφημα

Φυσικά και μπορούμε και πάλι μέσω του γραφήματος (αν και το ΧΑΑ δεν είναι και το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα). Αν η μετοχή έπεσε ταυτόχρονα με την πραγματοποίηση της εντολής, επρόκειτο για πώληση. Αν ανέβηκε, ο επενδυτής αγόρασε.

Ακριβώς ό,τι είπαμε στην αρχή και για τα γραφήματα των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων! Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου τόσα χρόνια να λέω πόσο μοιάζει το στοίχημα με το χρηματιστήριο.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι:

[quote type=”center”]Μεγάλο πακέτο στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων δε σημαίνει αυτομάτως πτώση της απόδοσης.[/quote]

Άρα το να πει κανείς ότι το 90% του τζίρου ή 200.000 ευρώ έχουν «ταιριαστεί» (match στην Αγγλική ορολογία) στον άσο, δε λέει απολύτως τίποτα.

τζίρος-πακέτα-γράφημα-betfair-ανταλλακτήριο

Τι γίνεται όμως στις εταιρίες στοιχημάτων;

Οι εταιρίες στοιχημάτων αποτελούν πάντοτε αγοραστές στοιχημάτων! Ναι, κι όμως, όχι πωλητές όπως έχετε την εντύπωση.

Οι εταιρίες στοιχημάτων προσφέρουν ένα στοίχημα σε κάποια απόδοση. Όταν εσείς στοιχηματίσετε σε αυτήν την απόδοση, σε τι ελπίζετε; Να κερδίσετε το στοίχημα.

Δηλαδή;

Δηλαδή να επαληθευτεί το στοίχημα, κάτι που θα οδηγήσει την απόδοση στο 1,00!

Άρα όταν στοιχηματίζετε στο 2,50, τι κάνετε;

Πουλάτε με σκοπό να αγοράσετε στο 1,00! Έτσι το στοίχημα δεν είναι παρά ένα trade με τιμή πώλησης τα 2,50 κι (αυτόματη) αγορά στο 1,00.

manchester-city-στοίχημα-τζίρος-betfair-γράφημα-απόδοση

[box type=”info”]Ίσως για τους περισσότερους τα παραπάνω να είναι πρωτόγνωρα, ακόμα και να φτάνουν τα όρια της… αποκάλυψης! Αναλόγως τις αντιδράσεις θα εξηγήσω καλύτερα το σκεπτικό αυτό σε επόμενα κείμενα.[/box]

Οπότε αποδείξαμε ότι οι εταιρίες αγοράζουν τα στοιχήματα στις αποδόσεις που σας τα ζητούν. Εάν εσείς συμφωνήσετε να τους τα πουλήσετε τα στοιχήματα σε εκείνη την απόδοση, στοιχηματίζετε ότι η απόδοση θα πέσει. Πιστεύετε με άλλα λόγια ότι η τιμή είναι ακριβή, ότι σας συμφέρει να πουλήσετε κι όχι να αγοράσετε. Ότι η απόδοση είναι λάθος, ότι έχει value!

Για αυτό άλλωστε είπαμε ότι στοιχηματίσατε σωστά όταν πέφτει η απόδοση!

Θυμηθείτε όσα είπαμε στο value betting σχετικά με τη ρίψη νομίσματος. Όταν σας προσέφεραν απόδοση 2,50 στο κορώνα-γράμματα, δεν τρέξατε να στοιχηματίσετε;

Γιατί το κάνατε; Μήπως γιατί η δίκαιη απόδοση αυτού του στοιχήματος είναι (αποδεδειγμένα) στο 2,00; Γνωρίζατε δηλαδή ότι όλοι πωλούν στα 2,00, ενώ εσείς είχατε την ευκαιρία να πουλήσετε στο 2,50!

Τι συνεπάγεται από όλα αυτά; Εντάξει, είμαι σίγουρος ότι το μαντέψατε.

[quote type=”center”]Μεγάλο πακέτο σε εταιρίες στοιχημάτων σημαίνει αυτομάτως πτώση της απόδοσης.[/quote]

Εκτός κι αν η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης μπορεί να απορροφήσει το πακέτο αυτό, χωρίς να μεταβληθούν οι αποδόσεις. Όμως εφόσον μιλάμε για πακέτα, που σημαίνει πολύ μεγάλο ποντάρισμα, οι αποδόσεις θα μεταβληθούν.

Ας το ξαναπώ αυτό με μεγαλύτερα γράμματα.

Οι αποδόσεις θα μεταβληθούν. Έτσι μαντεύουμε τα πακέτα!

Όντως είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τα μεγάλα πακέτα που μπαίνουν στην παγκόσμια αγορά του στοιχήματος, εξαιτίας της απουσίας ενός κεντρικού συστήματος παρακολούθησης στο στοίχημα, όπως είναι το χρηματιστήριο Αθηνών, Νέας Υόρκης ή Λονδίνου για τις μετοχές. Από την άλλη όμως τα πακέτα δεν μπορούν να κρυφτούν στο στοίχημα.

Κι αυτό γιατί τα πακέτα θα οδηγήσουν σε σημαντική μεταβολή των αποδόσεων.

ΠΑΟΚ-az-alkmaar-europa-league

Εικόνα από το ΠΑΟΚ – AZ Alkmaar για το Europa League πριν την έναρξη του αγώνα.

Κι επειδή τα πακέτα αυτά θα χαρακτηριστούν ως έξυπνο χρήμα, επιπλέον παίκτες θα μιμηθούν το παράδειγμά τους και θα στοιχηματίσουν υπέρ της απόδοσης που έπεσε, εξαιτίας των πακέτων. Και κάπως έτσι θα δημιουργηθεί το φαινόμενο της χιονοστιβάδας στις αποδόσεις των στοιχημάτων. Το οποίο μπορεί να φαίνεται να προέρχεται από τα πακέτα, αλλά στην ουσία έχουν προηγηθεί κι άλλοι λόγοι για την πτώση της απόδοσης. Στην πραγματικότητα είναι κάποιοι εξ αυτών που οδήγησαν τους έξυπνους παίκτες να στοιχηματίσουν μεγάλα πακέτα.

Για όλα τα παραπάνω ασχολούμαι με τις μεταβολές των αποδόσεων εδώ και πολλά χρόνια.

Σας υποσχέθηκα τις ιστοσελίδες που δείχνουν με έμμεσο τρόπο τα πακέτα στο στοίχημα. Δεν είναι άλλες από τις ιστοσελίδες με τις μεταβολές αποδόσεων.

Εσείς παρακολουθείτε τις μεταβολές των αποδόσεων; Πόσο σας επηρεάζουν στην τελική επιλογή των στοιχημάτων σας; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.