Τι κάνω όταν αντιμετωπίζω πρόβλημα με εταιρία στοιχήματος που δραστηριοποιείται νόμιμα στην Ελλάδα;

Ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς παίκτες που παίζουν στοίχημα στο ίντερνετ. Μέχρι πέρσι κι ελλείψει ενός νομοθετικού πλαισίου γύρω από τον ιντερνετικό τζόγο, οι παίκτες στην ουσία βρίσκονταν στο έλεος των εταιριών. Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετώπιζαν, ήταν στην ουσία μόνοι τους.

Ακόμα κι αν δημοσιοποιούσαν το πρόβλημά τους σε φόρουμ για παράδειγμα, η τελική συμβουλή ήταν πάνω-κάτω «ας πρόσεχες, το πάθημα να γίνει μάθημα». Υπάρχουν όμως και μερικοί που προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω κι απευθύνθηκαν σε δικηγόρους, ξεκινώντας μια πολυδάπανη δικαστική διαμάχη, προκειμένου να βρουν το δίκιο τους. Για την αποτελεσματικότητα αυτής της οδού κατάλληλοι να απαντήσουν είναι οι ίδιοι αυτοί παίκτες. Το σίγουρο όμως είναι ότι λίγοι παίκτες θα ήταν/είναι διατεθειμένοι κι αποφασισμένοι να φτάσουν σε αυτό το άκρο.

Εδώ λοιπόν σήμερα βρισκόμαστε για να πούμε δυο λόγια τι έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο, σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές που έχεις αν αντιμετωπίζεις οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα με κάποια νόμιμη εταιρία στοιχήματος. Αν το πρόβλημά σου έχει να κάνει με εταιρία που βρίσκεται στη black list, τότε φοβάμαι πως οι επιλογές σου περιορίζονται σε εκείνες που είχες πριν τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιγνίων.

Άλλωστε σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΕΕΠ, το μόνο που θα έπρεπε να σε απασχολεί (και σωστά κατά τη γνώμη μου) είναι πώς θα πάρεις τα χρήματά σου πίσω, πριν σταματήσεις να παίζεις στις μη αδειοδοτημένες αυτές εταιρίες. Τώρα αν εσύ εξακολούθησες να έχεις χρήματα σε black-listed διαδικτυακή εταιρία, ηθελέστα και παθέστα! Όχι μόνο παρανομείς, αλλά ζητάς και βοήθεια συν τοις άλλοις!

Τι πρόβλημα αντιμετωπίζεις με τις εταιρίες στοιχημάτων;

Επειδή σαν λαός είμαστε λίγο γκρινιάρηδες, θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα προβλήματα αναλόγως τη βαρύτητά τους.

Έτσι, προβλήματα όπως τα παρακάτω θεωρούνται μικρής σημασίας:

  • Δε βρίσκω τον αγώνα που θέλω να στοιχηματίσω.
  • Θέλω να συμπεριληφθεί ένα ιδιαίτερο πρωτάθλημα/άθλημα στο κουπόνι για να στοιχηματίσω.
  • Έκανα κατάθεση με ηλεκτρονικό πορτοφόλι (π.χ. Skrill), μου επιτρέπουν να κάνω ανάληψη μόνο μέσω τραπεζικού εμβάσματος (ή το αντίστροφο, ή οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός αναλήψεων/καταθέσεων).
  • Για να πάρω το μπόνους κατάθεσης, πρέπει να στοιχηματίσω πρώτα Χ φορές το κεφάλαιο που κατέθεσα.
  • Η εταιρία στοιχήματος αργεί να απαντήσει στα emails μου/να πραγματοποιήσει την ανάληψη των χρημάτων που ζήτησα.
  • Έχω υποψίες ότι το πόκερ στη συγκεκριμένη εταιρία είναι στημένο.
  • Μου επιστράφηκαν χρήματα για στοίχημα που αναβλήθηκε/ακυρώθηκε, ενώ άλλες εταιρίες ακολουθούν διαφορετική πολιτική.
  • Η εταιρία στοιχήματος μείωσε την απόδοση του στοιχήματος που είχα επιλέξει.

Για τέτοιου είδους προβλήματα, δεν έχεις παρά να έρθεις σε επικοινωνία με την εταιρία στοιχήματος. Οι εξηγήσεις τους συνήθως θα παραπέμπουν στους όρους και προϋποθέσεις, που υπέγραψες εσύ ο ίδιος όταν άνοιξες λογαριασμό (θυμάσαι εκείνο το «συμφωνώ/αποδέχομαι» που έκανες κλικ;). Έχε υπόψη σου ότι οι όροι αυτοί μπορεί να είναι διαφορετικοί για κάθε εταιρία και οι εταιρίες στοιχημάτων είναι πλήρως καλυμμένες, εφόσον η λύση του προβλήματός σου περιγράφεται επαρκώς σε αυτούς.

Ωστόσο, υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα, για τα οποία γράφτηκε αυτό εδώ το κείμενο, όπως:

  • Η εταιρία στοιχήματος δεν πληρώνει στοίχημά μου που έγινε αποδεκτό εξαρχής.
  • Η εταιρία στοιχήματος δεν μου επιτρέπει να κάνω ανάληψη τα χρήματά μου.
  • Η εταιρία στοιχήματος κατάσχεσε τα χρήματά μου και έκλεισε το λογαριασμό μου.

Γενικά όπως καταλαβαίνεις, προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη σοβαρότητα, αφορούν την ασφάλεια και εγγύηση των χρημάτων σου.

Η λύση που δίνει η ΕΕΕΠ

Μέχρι πέρσι λοιπόν όπως προείπα, για όλα τα παραπάνω προβλήματα δεν υπήρχε κάποια ουσιαστική βοήθεια. Από τη στιγμή όμως που πλέον υπάρχει νομοθεσία γύρω από το διαδικτυακό τζόγο και έχουν δοθεί άδειες παροχής τυχερών παιγνίων στο διαδίκτυο από την ίδια την πολιτεία, έχεις κάθε λόγο να αποταθείς στον αρμόδιο φορέα που παρείχε αυτές τις άδειες. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την Επιτροπή Εποπτείας κι Ελέγχου Παιγνίων, γνωστή ως ΕΕΕΠ.

Ας δούμε τα βήματα που θα ακολουθούσα εγώ, αν αντιμετώπιζα κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα:

  1. Θα διάβαζα ξανά τους όρους και προϋποθέσεις προσεκτικά.
  2. Θα επικοινωνούσα με την ίδια την εταιρία στοιχήματος για εξηγήσεις.
  3. Εφόσον δεν λάμβανα πειστικές απαντήσεις, θα την προειδοποιούσα ότι θα ενημερώσω την ΕΕΕΠ για το ζήτημά μου.
  4. Τέλος, θα ερχόμουν σε επικοινωνία με την ΕΕΕΠ, από την οποία θα περίμενα είτε συμβουλές για μελλοντικές μου κινήσεις, είτε να μεσολαβήσει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζω.

Θα λυθεί το πρόβλημα μετά από τη συνδρομή της ΕΕΕΠ; Δεν το γνωρίζω και δεν είμαι εκείνος που θα μιλήσει εκ μέρους της ΕΕΕΠ. Μιλάω ως ένας απλός παίκτης, περιγράφοντας το δικό μου σχέδιο δράσης, εάν ήμουν στη θέση σου.

Από εκεί κι έπειτα, ως παίκτες πρέπει να αντιληφθούμε ορισμένα πράγματα.

Απλές συμβουλές για να εμπιστευτείτε μια εταιρία στοιχήματος

Υπεύθυνοι των χρημάτων μας είμαστε πρώτα από όλα εμείς. Αν δεν κάνουμε μια σχετική έρευνα αγοράς και καταθέσουμε χρήματα σε μια άγνωστη εταιρία, έχουμε κάνει ήδη λάθος. Ναι, πράγματι, εφόσον μιλάμε για νόμιμη εταιρία, δεν είναι άγνωστη εταιρία για τον Ελληνικό νόμο. Ωστόσο πόσες επιχειρήσεις/καταστήματα διαφόρων κλάδων γνωρίζετε που λειτουργούν στην Ελλάδα νόμιμα, από τις οποίες δεν είστε ευχαριστημένοι; Δεν αποφεύγετε αυτά τα μαγαζιά, αν δεν μείνετε ευχαριστημένοι από το προϊόν τους; Έτσι θα έπρεπε να κρίνετε και μια εταιρία στοιχήματος.

Και όντως, μια εταιρία στοιχήματος ή ένα καζίνο πουλάει ένα συγκεκριμένο προϊόν: την ψυχαγωγία μέσω του τζόγου. Πρόκειται για επιχειρήσεις, που επιζητούν το κέρδος μέσω των υπηρεσιών ψυχαγωγίας που προσφέρουν. Όπως και κάθε άλλη επιχείρηση. Αναλόγως το προϊόν που σας παρέχουν, θα μείνετε ευχαριστημένοι ή δυσαρεστημένοι.

Η απόφαση τελικά είναι δική σας. Τη στιγμή που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή δεν είστε ευχαριστημένοι από το προϊόν/υποστήριξη πελατών της εταιρίας, κανείς δε σας κρατάει με το ζόρι. Πάρτε τα χρήματά σας και αναζητήστε καλύτερες υπηρεσίες. Ίσως μάλιστα να αποτρέψετε άλλους παίκτες να εμπιστευτούν τη συγκεκριμένη εταιρία. Και πολύ καλά θα κάνετε να γνωστοποιήσετε το πρόβλημα που αντιμετωπίσατε σε άλλους πελάτες, όπως ακριβώς θα δυσφημίσετε ένα κατάστημα ρούχων, που σας πούλησε ρούχα αμφίβολης ποιότητας.

Μην παρασύρεστε από τα μπόνους των εταιριών στοιχήματος, όπως δεν παρασύρεστε σε ανεξέλεγκτες αγορές επειδή είναι περίοδος εκπτώσεων! Διαβάστε προσεκτικά τους όρους των μπόνους και βεβαιωθείτε αν πράγματι σας συμφέρουν.

Και τέλος, μην εμπιστευθείτε μια εταιρία στοιχήματος εξαρχής κάνοντας αρχική κατάθεση πολλών χρημάτων! Ξεκινήστε αργά και δοκιμάστε την εταιρία πριν σιγουρευτείτε για τις υπηρεσίες της και τη φιλικότητα απέναντί σας. Εφόσον όταν δοκιμάζετε τα προϊόντα ενός καινούριου καταστήματος, δεν ξοδεύετε αλόγιστα και περιορίζετε τις αγορές σας σε 1-2 προϊόντα για να εξακριβώστε την ποιότητά τους, πριν επενδύσετε περισσότερα, γιατί να μην κάνετε το ίδιο και σε μια νέα για εσάς εταιρία στοιχήματος;

Μην ξεχνάτε πως είστε πελάτες. Και ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Αν και στο χώρο του τζόγου συνήθως το χάνει όταν… κερδίζει!

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

1 Comment

  1. Nick Papadakis on

    Δηλαδή το παίζει IBAS η ΕΕΕΠ ;
    Εγώ μιά φορά είχα πάει στο IBAS και εκδικάστηκε αλλά όχι υπέρ μου.
    Είχα βάλει 100 ευρώ και δεν έβγαινε ούτε “αποδεκτό” αλλά ούτε “μη αποδεκτό” – κόλλησε το site. Μετά κέρδισε η επιλογή μου και μου είπαν “δεν έπαιξες τίποτα”.
    Τώρα είναι πολλά χρόνια αλλά το IBAS είπε “δεν καταχωρήθηκε στοίχημα”.
    Ήταν και θέμα το πολύ ενός λεπτού η τοποθέτηση του στοιχήματος αυτού (ιπποδρομία που ήταν έτοιμη να ξεκινήσει).
    Πάντως η ΕΕΕΠ δεν βλέπω στην επικοινωνία της να βγάζει “ticket numbers” και τα τοιαύτα και να παίρνεις κάποια απάντηση (έστω χαζή). Είναι άμα λάχει οι βλάχει – σ’ αυτό το στάδιο των επιχειρήσεων τουλάχιστον.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version