Τα στοιχηματικά blogs φαίνεται ότι δεν έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τη δίνη της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Σε μια προσπάθεια ανεύρεσης των απαιτούμενων πόρων, ώστε να συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους, κάποια επιλέγουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έναντι συνδρομής. Θα πληρώνατε τη συνδρομή αυτή;

Εγώ όχι.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Γιατί επιτυχημένες ιστοσελίδες στο χώρο του στοιχήματος επιλέγουν τη λύση της συνδρομής; Δεν αρκούν τα κέρδη της διαφήμισης;

Το κόστος μιας ιστοσελίδας και τα έσοδα από διαφημίσεις

Το κόστος συντήρησης και λειτουργίας μιας ιστοσελίδας, ενός blog για το στοίχημα μπορεί να κυμανθεί από ελάχιστα ευρώ έως πολλές χιλιάδες ευρώ. Ακόμα και με μηδαμινό κόστος μπορείτε κι εσείς οι ίδιοι να ξεκινήσετε το δικό σας στοιχηματικό blog. Αρκεί να επιλέξτε τη φιλοξενία που σας προσφέρουν υπηρεσίες όπως το Blogspot του Google ή το WordPress.com.

Με μηδαμινό κόστος φιλοξενίας και με έτοιμα templates, το κόστος ενός τέτοιου blog είναι στην πραγματικότητα ο χρόνος που θα επενδύσετε σε αυτό. Και σε μεγάλο βαθμό ο χρόνος θα καταναλωθεί στη συγγραφή των άρθρων σας, αλλά και στην προώθηση του blog σας. Ειδικά όσο η επισκεψιμότητα είναι σε διψήφιο νούμερο, στόχος σας θα πρέπει να είναι να κάνετε γνωστά τα πρώτα άρθρα που γράψατε, πριν ξεκινήσετε να γράφετε καθημερινά.

Μερικές συμβουλές για το δικό σας blog:

Από εκεί κι έπειτα, καθώς το blog αποκτά καθημερινούς επισκέπτες, τακτικούς αναγνώστες και θαυμαστές, το κόστος θα ανέβει. Το blog πλέον θα χρειαστεί:

  1. Νέα, πιο επαγγελματική μορφή της ιστοσελίδας (σχεδιασμός από τρίτους, αγορά template).
  2. Πρόσληψη αρθρογράφων για συχνότερη ανανέωση του blog.
  3. Αναβάθμιση server. Όσο οι επισκέπτες πληθαίνουν, τόσο θα αγκομαχάει ο αρχικός server που φιλοξενεί την ιστοσελίδα. Θα χρειαστεί περισσότερο bandwidth, χώρο και resources (καλύτερα χαρακτηριστικά).
  4. Τεχνικές βελτιώσεις. Πέρα από το server, ένα blog χρειάζεται επιπλέον προσθήκες, όπως για παράδειγμα ένα CDN για επιτάχυνση του φορτώματος των σελίδων. Οι υπηρεσίες αυτές δεν προσφέρονται δωρεάν (συνήθως).
  5. Τεχνική υποστήριξη. Ξεκινώντας τα πράγματα φαίνονται απλά. Στην πορεία και καθώς το blog γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό, ο διαχειριστής του blog θα αναγκαστεί να αναζητήσει το απαραίτητο know-how. Εφόσον δεν είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν επιπλέον χρόνο, θα κληθούν να προσλάβουν τεχνικό προσωπικό.
  6. Άλλα έξοδα, όπως νομική κάλυψη και λογιστικά. Μιλάμε βέβαια για ιστοσελίδες που πλέον έχουν σημαντικά κέρδη.

Μπορούν οι αμοιβές που έρχονται από τις διαφημίσεις να καλύψουν τα έξοδα αυτά; Σαν ιδιοκτήτες ενός στοιχηματικού blog, λογικά θα έχουν κάνει ένα σχετικό business plan. Σύμφωνα με αυτό, θα έχουν προβλέψει τις μελλοντικές τους κινήσεις. Ωστόσο δεν αποκλείεται να βρεθούν προ εκπλήξεως, ειδικά στις συνθήκες της αγοράς σήμερα, ελέω οικονομικής κρίσης.

Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα της αλλαγής πλεύσης της λειτουργίας μιας δημοφιλούς στοιχηματικής ιστοσελίδας είναι το SurfBet, που αποφάσισε να μετατραπεί σε συνδρομητική ιστοσελίδα από την αρχή του επόμενου έτους. Στον ίδιο όμιλο εταιριών ανήκει και το BetVIP, που λειτουργεί εξαρχής έναντι συνδρομής.

Γιατί ο κόσμος δεν κάνει κλικ στις διαφημίσεις;

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στοιχηματικά blogs αλλά και γενικά οι ιστοσελίδες αθλητικού περιεχομένου, έχει να κάνει με τα διαφημιστικά έσοδα που ολοένα μειώνονται. Σκεφτείτε έναν κουβά, ο οποίος γεμίζει με τα κέρδη από διαφημίσεις κι αδειάζει προκειμένου να εξασφαλιστούν τα λειτουργικά έξοδα που περιέγραψα πιο πάνω.

Κι όταν οι επισκέπτες δεν κάνουν κλικ στις διαφημίσεις, οι εγγραφές νέων παικτών μειώνονται. Κατ’ επέκταση μειώνεται ο τζίρος των πωλήσεων, που φυσικά λειτουργεί ανασταλτικά για τις διαφημιζόμενες εταιρίες να ανανεώσουν τα διαφημιστικά συμβόλαια.

Συν τοις άλλοις, οι ήδη υπάρχοντες παίκτες έχουν μειώσει δραματικά τα ποσά που στοιχηματίζουν λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Σε συνδυασμό με τις μειωμένες εγγραφές νέων παικτών, τα μηνιαία έσοδα από διαφήμιση μειώνεται δραστικά.

[box type=”info”]Θυμίζω εδώ ότι τα blogs κερδίζουν προμήθεια επί των ποσών που χάνουν οι παίκτες στις εταιρίες στοιχημάτων. Όσο οι παίκτες κερδίζουν, οι συνεργάτες δεν κερδίζουν τίποτα (εκτός αν έχουν διαφορετική συμφωνία, όπως π.χ. μηνιαίο συμβόλαιο έναντι σταθερής αμοιβής).[/box]

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι αλλαγές στη νομοθεσία του στοιχήματος στην Ελλάδα έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Με μικρότερο ανταγωνισμό αναπόφευκτα μειώνεται και το κόστος της διαφήμισης. Εκεί που 20 εταιρίες θα μάχονταν για μια διαφημιστική θέση, ανεβάζοντας το τίμημα, τώρα μόλις 2-3 είναι πρόθυμες να πληρώσουν για την προβολή τους στα στοιχηματικά κι αθλητικά blogs. Πριν 2 χρόνια μάλιστα, είχαν αφαιρεθεί διαφημίσεις εταιριών στοιχήματος  από πασίγνωστες Ελληνικές ιστοσελίδες.

Κι όταν υπάρχουν 5-6 θέσεις προβολής συνολικά σε μια ιστοσελίδα, υπάρχει αρκετός χώρος για να διαφημιστούν όλοι. Δείτε πώς η φορολογία του διαδικτυακού στοιχήματος περιορίζει τη διαφήμιση σε Ισπανία και Γαλλία.

Από την άλλη βέβαια οι διαχειριστές των ιστοσελίδων δεν είναι αλάνθαστοι. Το γεγονός ότι οι επισκέπτες μιας ιστοσελίδας δεν κάνουν κλικ στις διαφημίσεις είναι δυνατόν να οφείλεται σε λάθος τοποθέτηση των διαφημιστικών θέσεων, στην προβολή λανθασμένων προϊόντων ή στη διαφήμιση πολύ δημοφιλών εταιριών (στις οποίες πλέον όλοι έχουν λογαριασμό). Δείτε γιατί ένα blog μπορεί να μη βγάλει ποτέ λεφτά!

Εφόσον τα έσοδα της διαφήμισης μειώνονται, θα υπάρχουν λιγότερα χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες της ιστοσελίδας. Οπότε είτε οι διαχειριστές/ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων θα πρέπει να βρουν επιπλέον πόρους, είτε θα πρέπει να μειώσουν τα έξοδα. Μην ξεχνάμε πως ένα από αυτά είναι και οι απολαβές του προσωπικού τους.

Η συνδρομή ως λύση εξεύρεσης πόρων ενός στοιχηματικού blog

εγγραφή-συνδρομήΟι λύσεις για τις ιστοσελίδες και τα blogs είναι δύο: είτε να μειώσουν τα έξοδα, είτε να αυξήσουν τα έσοδα.

Σκοπός είναι βεβαίως να είναι πάντα γεμάτος ο… κουβάς που προανέφερα!

Η συνδρομή αποτελεί κομμάτι της δεύτερης λύσης, η οποία ταυτόχρονα όμως καταργεί και τα έσοδα της διαφήμισης. Θα πρέπει με άλλα λόγια, τα έσοδα των συνδρομών να υπερκαλύπτουν τα έσοδα των υπαρχουσών διαφημίσεων. Εκτός κι αν συνεχίσουν να προβάλλονται διαφημίσεις στους συνδρομητές, τακτική που δε γνωρίζω αν ακολουθείται.

Πάντως ως συνδρομητής που καταβάλλω «μηνιάτικο», δε θα έβλεπα με καλό μάτι διαφημίσεις σε μια συνδρομητική ιστοσελίδα.

Με απλή αριθμητική μπορούμε εύκολα να κάνουμε μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς. Εφόσον για παράδειγμα μια ανοικτή ιστοσελίδα έχει $1.000 μηνιαία έσοδα από διαφημίσεις κι επιθυμεί να περιορίσει την πρόσβαση μέσω μιας συνδρομής αξίας $10, θα χρειαστεί τουλάχιστον 100 ενεργούς συνδρομητές κάθε μήνα.

Μπορεί να τους πετύχει;

Η μετατροπή στο συνδρομητικό μοντέλο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας. Δεν είναι δυνατόν μια ιστοσελίδα που την επισκέπτονται σήμερα 10.000 άνθρωποι, να εξακολουθούν να την επισκέπτονται έναντι συνδρομής τόσοι πολλοί! Εάν καταφέρει η ιστοσελίδα να μετατρέψει το 1% των επισκεπτών αυτών σε συνδρομητές (conversion rate), θα έχει πετύχει το στόχο της. Αρκεί φυσικά να έχει κάνει τους ανάλογους υπολογισμούς, σχετικά με τα λειτουργικά έξοδα που πρέπει να καλυφθούν.

Διότι μην ξεχνάμε το αρχικό πρόβλημα: τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα, για αυτό κι αναζητείται ένα υγιέστερο μοντέλο.

Φυσιολογικά με τη λύση της συνδρομής η διαχείριση ελπίζει σε περισσότερα έσοδα. Ή το λιγότερο, να ανακόψει την πτωτική τάση των διαφημιστικών εσόδων.

Γιατί ένας επισκέπτης να μετατραπεί σε συνδρομητής;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι ίδιοι οι επισκέπτες. Είστε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες της ιστοσελίδας; Χαρακτηρίζετε την ενημέρωση μοναδική και άξια πληρωμής; Πιστεύετε ότι δε θα βρίσκετε ανάλογες πληροφορίες σε άλλες ιστοσελίδες;

Τελικά, πόσο ωφελήστε από την επίσκεψή σας σε ένα στοιχηματικό blog, που προσφέρει ειδήσεις, προγνωστικά, συστήματα, νέες ιδέες και αναλύσεις; Είναι το κόστος της συνδρομής μικρότερο από το όφελος αυτό;

Τότε ναι, η συνδρομή συμφέρει.

Ποια είναι η γνώμη σας γύρω από τις συνδρομητικές ιστοσελίδες για το στοίχημα; Έχετε συμμετάσχει ποτέ σε κάποια από αυτές; Διατηρείτε συνδρομή σε κάποια συγκεκριμένα και πόσο ευχαριστημένοι είστε; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.

Μην ξεχνάτε πως μπορείτε να λαμβάνετε τα άρθρα του Στοίχημα Online στο email σας εντελώς δωρεάν. Για πάντα.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.