Οι εταιρίες στοιχημάτων στην Αγγλία είδαν τις μετοχές τους να κατρακυλάνε ξανά την Τρίτη μετά την ανακοίνωση των αναλυτών της JPMorgan ότι η κυβέρνηση θα περιορίσει  τα fixed odds betting terminals (FOBTs, παιγνιομηχανήματα, VLTs ή “φρουτάκια”) μέσα στο 2014. Σε συζήτηση  στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός, David Cameron, είπε ότι έχει τις ίδιες ανησυχίες  με τον αρχηγό του Εργατικού κόμματος Ed Miliband όσον αφορά τα παιγνιομηχανήματα, οπότε περαιτέρω περιορισμοί στην χρήση τους ίσως είναι δικαιολογημένοι.

Η William Hill είχε πτώση σχεδόν 2% ενώ η Ladbrokes, που βασίζεται περισσότερο στα έσοδα των πρακτορείων της παρά στο online στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια της διαδικτυακής της πλατφόρμας, έπεσε έως και 5% πριν κλείσει με απώλειες 3,5%.

Οι εταιρίες στοιχημάτων δέχτηκαν ένα επιπλέον έμμεσο χτύπημα μέσω των αγγλικών ISPs (Internet Service Providers, πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ), οι οποίοι αρνούνται να συμβαδίσουν με τα σχέδια της αγγλικής κυβέρνησης να αναθεωρήσει τους νόμους της για τον διαδικτυακό τζόγο. Το σχέδιο της αγγλικής επιτροπής τυχερών παιγνίων να καταστήσει υποχρεωτικό όλες οι εταιρίες online τζόγου που δραστηριοποιούνται στην Αγγλία  να έχουν άδεια  που εκδόθηκε στην Αγγλία, θα περιορίσει  τις διαφημίσεις αποκλειστικά στις εταιρίες που έχουν αποκτήσει τη συγκεκριμένη άδεια. Αλλά το ερώτημα πώς να περιοριστεί η πρόσβαση των παικτών παραμένει ακανθώδες με τον υπεύθυνο του υπουργείου πολιτισμού, ΜΜΕ και αθλητισμού (DCMS) να προτείνει το μπλοκάρισμα των IPs των ιστοσελίδων τζόγου που δεν έχουν την αγγλική άδεια.

Η ρυθμιστική αρχή παιγνίων του Γιβραλτάρ στο μεταξύ εξέφρασε τον σκεπτικισμό της κατά πόσον μπορεί να δουλέψει ένα σχέδιο μπλοκαρίσματος των IPs ή των μεθόδων πληρωμών.

Η δυσκολία επιβολής ενός τέτοιου σχεδίου υπογραμμίστηκε από τις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ μελών της Επιτροπής  και των Βρετανικών παρόχων  ίντερνετ, μεταξύ των οποίων ήταν η BT και η TalkTalk. Η Financial Times είπε ότι οι ISPs απέρριψαν το αίτημα της Επιτροπής να βάλουν “προειδοποιητικές σελίδες” σε μη αδειοδοτημένες εταιρίες, οι οποίες θα ενημέρωναν τους καταναλωτές για τους  υποτιθέμενους  κινδύνους, που θα διέτρεχαν ποντάροντας σε αυτές τις εταιρίες.

Οι ISPs θα συνεχίσουν να περιλαμβάνουν τον τζόγο στην λίστα τους με τις κατηγορίες προϊόντων, τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν να αποκλείσουν από τις ατομικές τους συνδέσεις μέσω φίλτρων. Ωστόσο, οι ISPs επιμένουν ότι δεν είναι η αστυνομία του ίντερνετ και ότι θα επιβάλουν μια ολική προειδοποίηση σε διεθνείς ιστοσελίδες τζόγου αν και μόνο αν τους παρουσιάσουν δικαστική εντολή ή αν η κυβέρνηση νομοθετήσει πράξη πρωτογενούς δικαίου. Η στάση αυτή των παρόχων ίντερνετ είναι παρόμοια με αυτή που είχαν κρατήσει, όταν οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων είχαν ζητήσει το μπλοκάρισμα των IPs των ιστοσελίδων που mμοιράζουν ψηφιακά αρχεία.

Η αγγλική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παρέχει στις εταιρίες  στοιχήματος βεβαιώσεις, ότι υπάρχουν απτά οφέλη να επαναπατρίσουν τις  online επιχειρήσεις τους από κόμβους όπως το Gibraltar, Alderney και το Isle of Man. Εξασφαλίζοντας την τεράστια αγγλική αγορά στις αδειοδοτημένες ιστοσελίδες τυχερών παιγνίων υποτίθεται ότι θα βοηθούσε να αντισταθμίσει τον  φόρο (point of consumption tax ή POCT), ο οποίος θα μπει σε εφαρμογή αυτόν τον Δεκέμβριο.

stoixima-online-social-logo

Το Στοίχημα Online συχνά δημοσιεύει ανακοινώσεις και ειδήσεις εταιριών ή ιστοσελίδων που σκοπό έχουν την αμεσότερη ενημέρωση των πελατών ή επισκεπτών. Οι δημοσιεύσεις συνήθως αποτελούν κείμενα που έχουν αποσταλεί από τους ιδιοκτήτες των εν λόγω πηγών, αλλά δεν αποκλείεται να διαβάσατε και κάποιο πρωτότυπο κείμενο ενημερώνοντάς σας για κάποιου είδους συνεργασία του blog μας.