Καλή χρονιά στους αναγνώστες του Στοίχημα Online. Εύχομαι να είναι καταρχήν μια χρονιά με υγεία και κατόπιν σχετικά με το εδώ αντικείμενο μας, μια χρονιά με περισσότερες επιτυχίες σε σχέση με το 2013.

Αφορμή για το παρόν άρθρο μου είναι η συνεχής προσπάθεια αυτοβελτίωσης. Με την έλευση της νέας χρονιάς λοιπόν μπήκα σε μια διαδικασία αναθεώρησης των πάντων. Στο μυαλό μου ανάμεσα σε άλλα αναβίωσε η ιδέα:

«Καρτέρι»

Είναι άραγε το «καρτέρι» ή αλλιώς η τεχνική του «ελεύθερου σκοπευτή» ικανή να μας οδηγήσει σε σταθερές επιτυχίες και να μεγιστοποιήσει την κερδοφορία μας;

Δεν μπορώ να απαντήσω διότι δεν έχω αποδείξει κάτι τέτοιο αφού δεν το έχω εφαρμόσει προσωπικά μέχρι τώρα. Έτσι θα ήθελα να το δοκιμάσω μέσα στο 2014 ώστε κάποια στιγμή να μπορώ να μιλήσω εκ του αποτελέσματος. Πριν συνεχίσω λοιπόν, είναι απαραίτητο να ορίσω υποκειμενικά την τεχνική του «ελευθέρου σκοπευτή» αφού η φράση για τον καθένα λογικά θα έχει διαφορετικό νόημα. Αφού την ορίσω θα δώσω και ένα υποκειμενικό παράδειγμα συμπεριφοράς.

Γενικά θεωρώ ότι η εφαρμογή της οποιαδήποτε τεχνικής «Καρτέρι» σαν κύριο χαρακτηριστικό έχει την υπομονή και τον περιορισμένο αριθμό πονταρισμάτων σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σύστημα. Θα το συνιστούσα σε οποιονδήποτε παίχτη του στοιχήματος έχει πρόσφατα (π.χ τελευταία 2ετία) υποστεί μεγάλες ζημιές. Όταν ο παίχτης του στοιχήματος (και όχι μόνο) βρίσκεται σε σερί ζημιάς καλό είναι να απέχει από το παιχνίδι και να κάνει την αυτοκριτική του με σκοπό να βρει τα αδύναμα σημεία του.

Η εφαρμογή της μεθόδου «ελεύθερου σκοπευτή» προσφέρει περίοδο αποχής και μελέτης αυτόματα και για αυτό την θεωρώ αρκετά καλή επιλογή αν όπως προανέφερα  βρισκόμαστε σε σερί ζημιάς.

Καταρχήν η τεχνική σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκεντρωνόμαστε σε πολύ συγκεκριμένους στόχους κάθε φορά. Γενικά ας το σκεφτούμε (όπως προσωπικά φαντάζομαι) από την πλευρά ενός πραγματικού ελεύθερου σκοπευτή. Γνωρίζει τον στόχο του και πρέπει να βρει κατάλληλο σημείο από το οποίο θα επιχειρήσει τις βολές του. Ξέρει από την αρχή ότι θα έχει περιορισμένο αριθμό βολών (λογικά 1-2).

Αν επιτευχθεί ο στόχος του σε αυτά τα πλαίσια όλα καλά, πέτυχε στην αποστολή του, μαζεύει και υποχωρεί στην βάση του για το επόμενο χτύπημα. Αν δεν πετύχει στις βολές του, δεν σημαίνει ότι θα πάρει το όπλο του και θα αρχίσει να τρέχει κάτω την πλαγιά απερίσκεπτα απλά αδειάζοντας τα πυρομαχικά του με την ελπίδα ότι κάτι θα πετύχει.

Εναλλακτικά μπορούμε να δούμε την τεχνική σαν πλήθος από project. Καθένα από αυτό έχει αρνητικά και θετικά σενάρια, κάνουμε την μελέτη μας τις προβλέψεις μας, εφαρμόζουμε τα πονταρίσματα μας και τέλος. Στο επόμενο.

Παραδείγματα επί του θέματος τώρα:

  • Θέλω να πετύχω 15% κέρδος στα εντός παιχνίδια της Arsenal.
  • Θέλω να πετύχω 15% κέρδος στα επόμενα 3 παιχνίδια της Stoke.
  • Θέλω να προσπαθήσω να εντοπίσω 3 (συνεχόμενα ή όχι) σπασίματα φαβορί σημείων.
  • Θέλω να προσπαθήσω να εντοπίσω 3 ημίχρονα-τελικά στα εκτός παιχνίδια της Everton.
  • Αναμένω 1 ισοπαλία στα επόμενα 3 παιχνίδια της Tottenham και θέλω να πετύχω κέρδος 10-20%

Πλέον καταλαβαίνετε τι εννοώ. Συγκεκριμένοι στόχοι σημαίνει ότι χρησιμοποιώ όλη μου την στοιχηματική ενέργεια σε μικρότερους από ότι συνήθως στόχους.

Θα αναγκαστώ να αφιερώσω χρόνο σε μικρά συγκεκριμένα κομμάτια και να μάθω πολλά και ειδικά πράγματα για τα κομμάτια αυτά (σε σχέση με το να γνωρίζω γενικά για πολλά) . Με άλλα λόγια θα κάνω μια υπερ-ειδίκευση.

Προσωπικά δεν είμαι του στυλ να φτιάχνω παρολί με 3-4 αγορές π.χ. τελικό, ημίχρονο-τελικό, ακριβές σκορ, over/under. Μου μοιάζει περισσότερο με ΛΟΤΤΟ παρά με εκμετάλλευση μιας ικανότητας μου. Αν και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πολλά νικηφόρα δελτία τέτοιου τύπου δεν το επικροτώ. Ναι τα κέρδη αν σου κάτσει ένα τέτοιο δελτίο είναι πολλαπλάσια αλλά το θέμα είναι οι δυνατότητες μας. Μην πέφτουμε στην παγίδα «του έκατσε γιατί να μην κάτσει και μένα». Το γιατί του έκατσε του άλλου δεν το γνωρίζουμε. Του έκατσε γιατί όντως αφιερώνει τόσο χρόνο που τον καθιστά ικανό να διαλέξει σωστά σημεία διάφορων αγορών, του έκατσε γιατί ήταν καθαρή τύχη, το δελτίο που παρουσιάζει μήπως είναι «κομμάτι» γενικότερου συστήματος; Αλλά στο τέλος το πιο σημαντικό είναι το εξής: Ok αυτό του έκατσε. Πόσα χάνει/κερδίζει μέχρι να του κάτσει; Έχει διάρκεια στα κέρδη παίζοντας έτσι;

Να συγκεντρωθούμε στον εαυτό μας ώστε να μάθουμε που είμαστε καλοί και που όχι. Να βρούμε σε ποιες αγορές είμαστε καλύτεροι και να εξειδικευτούμε εκεί. Να αφιερώσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους μας εκεί.

Προχωράω σε προσωπικό παράδειγμα. Κάνω μια προετοιμασία για αναμετρήσεις της κλάσης 0,12. Για όσους διαβάζουν πρώτη φορά την φράση «κλάσης Χ» επεξηγώ ότι η κλάση είναι η διαίρεση της απόδοσης γηπεδούχου προς την απόδοση φιλοξενούμενου σε αποδόσεις ΟΠΑΠ.

Από το αρχείο μου η κλάση 0,12 έχει τις περισσότερες εμφανίσεις (24) από τις 29/8/2010 ως τις 9/11/2013. Πληροφοριακά η κλάση έχει δώσει στο διάστημα αυτό 16-7-1 (1-Χ-2).

Προσωπικά επεξεργάστηκα τα δεδομένα που έχω ως εξής. Χώρισα τα 24 παιχνίδια σε περιόδους (5αδες) με τον ακόλουθο τρόπο: 1η περίοδος παιχνίδια 1-5, 2η περίοδος παιχνίδια 2-6, 3η 3-7 κτλ. Για κάθε περίοδο (5άδα αναμετρήσεων) σημειώνω το % του άσσου και κατόπιν τον συνολικό μέσο όρο. Επιπλέον υπολογίζω τον μέσο όρο ανά 5άδα περιόδων και τον συνολικό των 5άδων περιόδων.

(έχουμε λοιπόν 5άδα αναμετρήσεων = περίοδος και κατόπιν 5άδα περιόδων)

Καλύτερη εικόνα μπορεί να δώσει μια…εικόνα

καρτέρι-excel-στοίχημα

Από αριστερά προς τα δεξιά έχουμε αρίθμηση των παιχνιδιών #, το τελικό αποτέλεσμα (FT=Full Time), αρίθμηση περιόδων, εύρος περιόδου, πόσοι άσσοι σημειώθηκαν στην περίοδο, το % των άσσων στην περίοδο (1% Games), το ποσοστό άσσων ανά 5άδα περιόδων (Average 1% per 5 Periods), εύρος 5άδας περιόδων και τέρμα δεξιά στα 3 πινακάκια έχουμε τον μέσο όρο των περιόδων (της στήλης «1% Games») και με έντονα τον μέσο όρο των 5άδων περιόδων (της στήλης «1% Periods»).

Θέλω λοιπόν να κάνω πρόβλεψη για τα επόμενα 2 παιχνίδια της κλάσης αυτής. Το επόμενο παιχνίδι θα μας μεταφέρει στην περίοδο 21 για τα παιχνίδια 21-25. παρατηρούμε ότι μέχρι το ματς 24 ο άσσος έχει μέσο όρο εμφάνισης 63%. Για την περίοδο 21 ο άσσος θα έχει τουλάχιστον 80% και πάλι αφού τα παιχνίδια 21-24 ήταν όλα άσσοι. Το θέμα είναι αν η περίοδος 21 θα είναι η πρώτη του δείγματος που θα έχει 100% επαλήθευση άσσου ή με άλλα λόγια αν η κλάση κάνει το πρώτο 5 στα 5 διάστημα. Παράλληλα παρατηρούμε ότι στην τελευταία 5άδα περιόδων το ποσοστό του άσσου είναι σε χαμηλά επίπεδα 52% σε σχέση με τον γενικό μέσο όρο που είναι στο 62% αλλά σε ανοδική πορεία αφού στην προηγούμενη 5άδα περιόδων το ποσοστό άσσου ήταν 48%.

Αν το παιχνίδι 25 δεν έρθει άσσος τότε η περίοδος θα έχει 80% επαλήθευση ενώ η 5άδα περιόδων (17-21) 60% (ελαφριά άνοδο). Στους γενικούς μέσους όρους τώρα ο μέσος όρος (άσσου) των περιόδων θα ανεβεί κατά 1% στο 64% ενώ ο μέσος όρος (άσσου) των 5άδων περιόδων θα παραμείνει αμετάβλητος στο 62%.

Αν το παιχνίδι 21 έρθει άσσος από την άλλη τότε θα έχουμε την πρώτη περίοδο με 100% επαλήθευση άσσου γεγονός που θα ανεβάσει τον μέσο όρο των περιόδων στο 65%. Η 5άδα περιόδων 17->21 θα έχει ποσοστό άσσου 64% δηλαδή 2% πάνω από γενικό μέσο όρο 5άδων περιόδων που παρόλα αυτά θα είναι η 3η υψηλότερη τιμή. (βλέπουμε ότι έχουν υπάρξει 5άδες περιόδων με μέσο όρο άσσου 68% και 72%).

Προσωπικά ευελπιστώ το παιχνίδι 25 να έρθει άσσος, διότι αυτόματα θα περιμένω το παιχνίδι 26 για να ποντάρω στην ισοπαλία. Γιατί; Μα γιατί με την μέχρι τότε συμπεριφορά της κλάσης αυτής θεωρώ ότι είναι δύσκολο να γίνει το 6/6 στην ουσία το οποίο θα εκτόξευε τον μέσο όρο (άσσων) της 5άδας περιόδων 18->22 στο 76% σπάζοντας το όριο αντίστασης του 72% που θα είχαμε σαν υψηλότερο μέχρι τότε.

Προσοχή δεν εννοούμε ότι 100% το ματς 26 της κλάσης δεν θα έρθει άσσος. Εξάλλου όλα τα όρια αντίστασης/στήριξης υπάρχουν για να σπάνε. Αλλά θεωρώ το παιχνίδι 26 ιδανικό  για ποντάρισμα στην ισοπαλία. Και όταν λέω ισοπαλία δεν εννοώ απλά ξερά και μόνο το σημείο της ισοπαλίας. Οτιδήποτε είναι σχετικό με αυτή. Τι είναι σχετικό;

  • Ασιατικό Φιλοξενούμενος +1 τέρμα (για μεγαλύτερη ασφάλεια)
  • Χ ή 2 στο ημίχρονο
  • Χ/Χ ή 2/Χ στα ημίχρονα τελικά
  • Γκολ/Γκολ
  • Σκορ 1-1,2-2, 3-3

Προσωπικά λοιπόν έχω επιλέξει να καλυφθώ πίσω από αυτόν τον θάμνο της κλάσης 0,12 και να περιμένω το σινιάλο (Άσσος το ματς 25) για να τραβήξω την σκανδάλη σημαδεύοντας το ματς 26. Αν αποτύχει η πρώτη αυτή βολή (δηλαδή το 26 γίνει άσσος επίσης) θα τραβήξω ξανά σκανδάλη για το ματς 27. Το 7/7 είναι ακόμα πιο δύσκολο λογικά πάντα.

Τα παραπάνω θα είναι χρήσιμα για να σας δώσουν ιδέες παρά να ακολουθήσετε 100% τα χνάρια μου.

 Καλή επιτυχία σε ότι επιλέξετε και πάντα να θυμάστε: Διαβάζουμε όσα πιο πολλά μπορούμε, αξιολογούμε όσα διαβάζουμε και πάντα επιλεγούμε εμείς και μόνο τι θα παίξουμε.

Η επαφή του με το Στοίχημα ξεκίνησε δουλεύοντας ως υπάλληλος σε πρακτορείο του Ο.Π.Α.Π. Είχε την τύχη ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου να είναι αρκετά ψαγμένος πάνω στην δουλειά του και συνδρομητής του περιοδικού «Τα Παιχνίδια της Τύχης» ,το οποίο και αποτέλεσε το πρώτο και καλύτερο «φροντιστήριο». Κατάλαβε βασικές έννοιες όπως τι είναι γκανιότα ,τι κρύβουν οι αποδόσεις , την ψυχολογική πίεση που ασκούν οι αποδόσεις και προσωπικά επέλεξε να δίνει σημασία στην συμπεριφορά των αποδόσεων μέσω στατιστικής ανάλυσης αυτών. Είναι δημιουργός και διαχειριστής του Oddstats.blogspot.com. Συνδεθείτε με τον Betako: Google+