Πρώτο άρθρο για το 2014. Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά σε όλους τους επισκέπτες και τακτικούς αναγνώστες του Στοίχημα Online.

Η νέα χρονιά βρίσκει το blog με μια νέα μορφή. Νέα χρονιά, νέα ιστοσελίδα κατόπιν παρατηρήσεων που δέχθηκα τον τελευταίο καιρό. Παρατηρήσεις που είχαν να κάνουν με την εμφάνιση της ιστοσελίδας.

Πώς έμοιαζε δηλαδή η ιστοσελίδα πριν την αλλαγή; Έτσι:

stoixima-online-παλιό-theme

Ήμουν ευχαριστημένος με το template που είχα επιλέξει (από το ThemeJunkie); Όχι.

Ο λόγος που είχα επιλέξει να δείχνει έτσι η ιστοσελίδα, ήταν κυρίως η ευκολότερη πρόσβαση από κινητές συσκευές. Ξέρετε, κινητά τηλέφωνα, smartphones, tablets κι οποιαδήποτε άλλη συσκευή κουβαλάτε παντού μαζί σας και χαϊδεύετε – ως επί των πλείστων.

Μέχρι τότε τα themes που είχα επιλέξει για την εικόνα του blog προς τα έξω – που είναι φτιαγμένο σε WordPress – δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα. Μπορεί να ήταν αρκετά πιο όμορφα, αλλά ήταν «σταθερά» όπως λένε οι σχεδιαστές. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μπορούσαν οι επισκέπτες να κάνουν ζουμ στο κείμενο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πρέπει να κινούν την εικόνα δεξιά-αριστερά, ώστε να διαβάζουν το άρθρο.

Πόσα themes αλλάξαμε στο blog του Στοίχημα Online;

Από το 2012 συνολικά 4 διαφορετικά templates έχουν κολλήσει πάνω στο blog. Αυτό που βλέπετε τώρα είναι το τέταρτο. Και λογικά ήρθε για να μείνει που λένε!

Τα πλεονεκτήματα που πιστεύω θα κάνουν πιο ευχάριστη την παραμονή σας στην ιστοσελίδα είναι:

  • Χρηστικότητα κατά την πρόσβαση από κινητές συσκευές. Αυτό οφείλεται στη λειτουργία του responsiveness όπως λέγεται, κάτι που είχε και το αμέσως προηγούμενο theme. Αν είστε από υπολογιστή, δοκιμάστε το τώρα, αυξομειώνοντας το πλάτος του browser σας. Ωραία, τώρα επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε συχνότερα. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εναρμονιστούν με τη νέα εποχή. Προσωπικά – επειδή τόσα χρόνια έχω αναπτύξει μια σχετική ιδιοτροπία με το web designing – το πρώτο πράγμα που κάνω όταν επισκέπτομαι ένα site, είναι να παίξω με το πλάτος του. Θα εκτιμήσω αν έχει υιοθετηθεί ένα responsive theme.
  • Ξεκούραστη ανάγνωση των άρθρων. Αυτό ήταν το κύριο μέλημά μου όταν αναζητούσα το καλύτερο theme για το Στοίχημα Online. Τα μηνύματα που είχα δεχθεί έλεγαν πως τόση καλή πληροφορία που συναντά κανείς στην ιστοσελίδα, είναι κρίμα να μην παρουσιάζεται και με τον ανάλογο τρόπο. Δεν το λέω εγώ, εσείς το είπατε! Έτσι επικεντρώθηκα κυρίως στην εμφάνιση των μεμονωμένων άρθρων – όπως αυτό που διαβάζετε τώρα – παρά στην αρχική σελίδα.
  • Πιο «δημοσιογραφική» παρουσίαση των άρθρων. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να τη χαρακτηρίσω καλύτερα. Πλέον τα άρθρα έχουν τον τίτλο με κεφαλαία γράμματα (κάτι που δημιούργησε πρόβλημα με τους τόνους, αλλά λύθηκε χάρη στο άριστο plugin Έλληνα δημιουργού που θα βρείτε εδώ), έχουν λεζάντα ακριβώς κάτω από τον τίτλο, μικροεικόνα του αρθρογράφου και τα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστεί το άρθρο. Κι όλα αυτά πριν την εισαγωγική εικόνα του άρθρου. Ήδη ξέρετε από το άνοιγμα της σελίδας αν θα σας ενδιαφέρει τελικά το κείμενο που ακολουθεί! Επίσης τονίζεται η γενική κατηγορία που ανήκει το άρθρο. Μην ήρθατε να διαβάσετε για στοίχημα και διαβάσετε για… χρηματιστήριο!
  • Χρονολογική σειρά των άρθρων. Βλέπετε πόσο επιμένω στην παρουσίαση του κάθε άρθρου χωριστά. Το θεωρώ πολύ σημαντικό, αφού οι αναγνώστες έρχονται να διαβάσουν, όχι να δουν μια αρχική σελίδα. Εκεί λοιπόν, στο τέλος των άρθρων υπάρχει πλέον η δυνατότητα να επισκεφθείτε το αμέσως προηγούμενο ή επόμενο άρθρο που δημοσιεύσαμε! Κάποιες φορές θα υπάρχει μια συνέχεια στη θεματολογία, ειδικά αν υπάρχει ένα φλέγον ζήτημα όπως η νομοθεσία του στοιχήματος. Πάντως εξακολουθεί να υπάρχουν και τα «σχετικά άρθρα», που τώρα είναι πολύ πιθανότερο να τραβήξουν το βλέμμα σας.
  • Συμμετοχή στη συζήτηση με πιο ζωντανά σχόλια. Όχι, δεν άλλαξε το σύστημα των σχολίων. Εξακολουθώ να υποστηρίζω το (πολύ καλό) Disqus. Εκείνο που άλλαξε όμως είναι η εμφάνιση των πρόσφατων σχολίων. Εύχομαι η νέα μορφή να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερες συζητήσεις. Διότι καλά γράφουμε, καλά διαβάζετε, αλλά μέσα από τη συζήτηση βελτιωνόμαστε σαν παίκτες.
  • Ευκολότερη πλοήγηση στο χάος των άρθρων. Πλησιάζουμε τα 2.000 άρθρα σε αυτό το ταπεινό blog κι όπως είναι αντιληπτό, αρχίζει και δυσκολεύει η οργάνωση αυτών των κειμένων. Και προσωπικά είμαι πολύ της οργάνωσης. Έτσι, ξεκαθάρισε λίγο η ταξινόμηση των άρθρων με αφορμή την αλλαγή της μορφής του blog. Πλέον υπάρχουν 5 κύριες κατηγορίες. Τις βλέπετε παντού, στο πάνω μενού αλλά και σε όλες τις υποσελίδες που θα επισκεφθείτε. Στοίχημα, πόκερ, χρηματιστήριο, καζίνο και ειδήσεις. Για αυτά γράφουμε στο Στοίχημα Online.

Η πλοήγηση στις κατηγορίες αυτές και τα άρθρα τους τώρα γίνεται πολύ πιο εύκολη κατά τη γνώμη μου. Καταρχήν στο κύριο μενού εμφανίζονται τα 3 τελευταία άρθρα με εικόνες, όταν περνάτε το mouse από επάνω. Φυσικά, εμφανίζονται και οι υποενότητες.

Όμως κάτι ίσως πολύ πιο εύχρηστο είναι η μόνιμη εμφάνιση του μενού της κορυφής, όπου κι αν βρίσκεστε. Να, τώρα που διαβάζετε τις γραμμές αυτές. Δείτε στο επάνω μέρος της σελίδας. Είστε ένα κλικ μακριά από την αρχική σελίδα (αντί να χαλάτε τη ροδέλα του mouse για να ανεβείτε μέχρι το λογότυπο), ένα κλικ από τη μορφή blog της σελίδας με όλα τα άρθρα τοποθετημένα με χρονολογική σειρά και φυσικά οι λεγόμενες Super σελίδες, με χρήσιμες πληροφορίες για την αγορά του στοιχήματος, για το πώς να κερδίσετε και για το πώς θα μας παρακολουθείτε μέσω email.

Βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση παρέχει η βελτιωμένη λειτουργία της αναζήτησης που θα βρείτε επίσης σε αυτό το μενού που σας ακολουθεί παντού. Κατά την αναζήτηση εμφανίζονται τα πρώτα 6 αποτελέσματα χωρίς να απομακρύνεστε από το άρθρο που διαβάζετε!

αναζήτηση-ιστοσελίδας

Βεβαίως το theme έχει πολλές άλλες τεχνικές δυνατότητες κι ευκολίες, που δε θα σας ενδιαφέρουν τόσο. Για παράδειγμα, είναι σχεδιασμένο να εμφανίζεται όσο γίνεται καλύτερα σε συσκευές με Retina display (λέγε με Apple), ή ότι είναι σε θέση να συνεργαστεί άμεσα με σύστημα διαχείρισης forum.

Όλα αυτά έχουν ένα κόστος. Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν αλλάζουμε themes αδικαιολόγητα.

Τα templates δεν είναι τζάμπα

Συνήθως το κόστος τους κυμαίνεται κοντά στα $50 αν θέλει κανείς να αγοράσει κάποιο κοινόχρηστο theme σαν αυτό. Μέχρι στιγμής το έχουν αγοράσει άλλα 300 άτομα τουλάχιστον από τα μέσα Δεκέμβρη που κυκλοφόρησε όπως βλέπουμε στο ThemeForest. Άρα το theme δεν είναι μοναδικό. Δεν έχω τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης του. Ίσως δείτε κάποιο άλλο site με την ίδια μορφή.

Αν το Στοίχημα Online ήταν πολύ πιο δημοφιλές, πιθανόν να προσανατολιζόμασταν σε ένα μοναδικό theme που θα κατασκεύαζε εταιρία για εμάς. Αλλά καθώς απέχουμε πολύ μέχρι εκεί, στηρίζομαι σε ό,τι έχω μάθει τα τελευταία χρόνια στο web designing και στις οικονομικές δυνατότητες που επιτρέπουν τα blogs μου.

[quotes align=’right’]Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις.[/quotes]

Εντούτοις υπάρχουν κι άλλων ειδών λύσεις όσον αφορά τα themes. Καταρχήν υπάρχουν τα δωρεάν templates. Υπάρχουν επίσης templates που αποκτά κανείς έναντι μηνιαίας ή ετήσιας συνδρομής. Αυτό το μοντέλο ακολουθούσα τα τελευταία χρόνια και είχα στη διάθεσή μου αρκετές λύσεις (π.χ. 80+ templates της Elegant Themes έναντι $89). Νομίζω αυτή είναι η λογική σειρά που θα έπρεπε να ακολουθήσει κανείς στα blogs του:

  1. Ξεκίνημα με δωρεάν theme. Συγγραφή 10-20 πολύ καλών άρθρων. Προμοτάρισμα του blog.
  2. Ετήσια συνδρομή – που συμφέρει περισσότερο – σε μια υπηρεσία με αρκετά καλά templates, μόλις η επισκεψιμότητα σταθεροποιηθεί και υπάρχει μια σταθερή πηγή λίγων εσόδων. Επενδύεις πλέον σε ένα theme που θα κρατήσει τους επισκέπτες περισσότερο σε σχέση με ένα δωρεάν.
  3. Ξεχωριστό theme, που θα εξασφαλίσει λίγη περισσότερη μοναδικότητα σε σχέση με το προηγούμενο (υπάρχουν 10.000 συνδρομητές που έχουν πρόσβαση στο theme σου στην προηγούμενη επιλογή!). Πιο εμφανίσιμο theme, αμεσότερη επικοινωνία με το δημιουργό του template, φιλικότερο τελικό αποτέλεσμα προς τον τελικό χρήστη.
  4. Συνεργασία με εταιρία web designing για τη δημιουργία template, προσαρμοσμένο και φτιαγμένο ακριβώς για την ιστοσελίδα που θα το φιλοξενήσει.

Ίσως πριν το τελευταίο στάδιο να προηγούνται κι άλλα, που όμως σε αυτή τη φάση να αγνοώ. Όσο ζούμε, μαθαίνουμε που λένε.

Το 2014 βρήκε το Στοίχημα Online και με καινούριο λογότυπο!

stoixima-online-στοίχημα-πόκερ-χρηματιστήριοΑυτός ήταν ακόμα ένας πολύ σημαντικός λόγος για να επενδύσω σε ένα νέο theme. Η ενσωμάτωση του νέου λογότυπου στα τέλη του 2013 έφερε πολλά θετικά σχόλια. Πέρα του γεγονότος ότι το blog είχε πια σχεδιαστική ταυτότητα, κάνοντάς το πολύ ευκολότερα αναγνωρίσιμο στα social media, η ανταπόκριση των επισκεπτών ήταν άμεση.

Πλέον η εμφάνιση του υπόλοιπου blog ήταν εμφανώς υποδεέστερη του λογότυπου! Κι αυτό τα λέει όλα για τη σχεδίαση του λογότυπου. Ένα λογότυπο που δε στοίχισε δραχμή!

Το λογότυπο είναι δουλειά του Πάνου. Ο Πάνος επικοινώνησε μαζί μου πέρσι το Σεπτέμβρη, οπότε κι αλλάξαμε 2-3 μηνύματα μέσω Facebook σχετικά με το στοίχημα το φθινόπωρο. Μια τυπική επικοινωνία δηλαδή που έχω με όλους όσους έρχονται σε επαφή μαζί μου.

stoixima-onlineΣτην περίοδο των γιορτών όμως ο Πάνος βρήκε λίγο ελεύθερο χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθεί με το λογότυπο του blog! Κάπως έτσι, out of the blue που λένε στο Μεγάλο Νησί, τα Χριστούγεννα μου έστειλε την πρώτη ιδέα που είχε για το λογότυπο. Όχι μόνο αυτό, αλλά ετοίμασε λογότυπο και για άλλο, ξενόγλωσσο blog μου! Τι καλύτερο δώρο να έφερνε ο Άγιος Βασίλης σε έναν blogger σαν την αφεντιά μου;

Ακολούθησε πλήθος μηνυμάτων, με τον Πάνο να στέλνει τη μια ιδέα μετά την άλλη, κυρίως όμως να βελτιώνει τα χαρακτηριστικά των λογοτύπων, αφού είχαμε καταλήξει στην τελική μορφή. Κι όλα αυτά, εντελώς ανιδιοτελώς! Ούτε καν ένα Paypal δε μου δίνει να κάνω ένα donation για τη δουλειά που έκανε!

Ακόμα και μέχρι σήμερα λέει ότι είναι στη διάθεσή μου αν θελήσω κάποια αλλαγή! Και δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω.

Η εμπειρία μου αυτή με γέμισε με όρεξη να ασχοληθώ λίγο περισσότερο με το Στοίχημα Online. Κυρίως όμως είναι η απόδειξη πως τελικά υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που διαβάζουν το blog αυτό, χωρίς να περιμένουν το άχαστο σύστημα, το και-καλά στημένο παιχνίδι και πότε θα γυρίσει η Betfair (έλεος ρε παιδιά, έλεος!). Υπάρχουν άνθρωποι που αξίζουν την εκτίμησή σου και το λιγότερο που μπορείς να κάνεις, είναι να γράψεις δυο λέξεις.

[quote type=”center”]Πάνο, σε ευχαριστώ![/quote]

Ευχές σε όλους τους φίλους, άγνωστους επισκέπτες και ανώνυμους αναγνώστες του Στοίχημα Online για μια καλή χρονιά, με υγεία και πολλές επιτυχίες σε ό,τι κι αν κάνετε.

Πείτε την αλήθεια τώρα. Περιμένατε συντομότερο κείμενο για το πρώτο άρθρο του 2014;

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.