Η PinnacleSports αποτελεί μια εταιρία στοιχημάτων που δεν έχει αποκτήσει άδεια παροχής τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα. Εντούτοις αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγνοήσουμε τι είπε ο διευθυντής του τομέα του στοιχήματος της Pinnacle (Head of SportsBook) τον περασμένο Αύγουστο μέσω Twitter, όταν κλήθηκε να απαντήσει ερωτήσεις στο social network. Πιθανόν οι απαντήσεις του να έχουν διδακτική αξία για εσάς, όπως για τον ShadowCaster, από το νεοσύστατο blog του οποίου προέρχεται το θέμα.

Τι λέει η Pinnacle για τις αποδόσεις και το value betting

Τα σημαντικότερα σχόλια του διευθυντή της PinnacleSports:

  1. Μια καλή στιγμή για value betting είναι η στιγμή της ανακοίνωσης των ενδεκάδων στο ποδόσφαιρο. Αμφιβολίες όμως υπάρχουν αν όντως υπάρχει value στις τελικές αποδόσεις (moneyline) λίγα δευτερόλεπτα πριν την έναρξη των αγώνων.
  2. Δεν έχουν πρόβλημα αν ένας παίκτης κερδίζει $300.000 το μήνα ή περισσότερα.
  3. Η αγορά αποφασίζει για τις αποδόσεις των στοιχημάτων. Οι αποδόσεις εξαρτώνται από την προσφορά και ζήτηση (money flow) κι από τις πληροφορίες που διαρρέουν.
  4. Η Pinnacle δεν κάνει hedging τα στοιχήματά της, π.χ. στο ανταλλακτήριο της Betfair. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που έχει «φορτωθεί» δυσανάλογα ο άσος για παράδειγμα, δε θα μετριάσουν την έκθεση κινδύνου τους ποντάροντας τεράστια ποσά στην Betfair.
  5. Το μεγαλύτερο επιτρεπτό στοίχημα είναι τα $500.000 στο Champions League αλλά θα το όριο αυτό θα είναι μεγαλύτερο στους αγώνες του Μουντιάλ 2014.

Αν δε με πιστεύετε λοιπόν όταν λέω δεκάδες φορές ότι οι αποδόσεις είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας αγοράς του στοιχήματος κι όχι των πιθανοτήτων, ελπίζω να ακούσετε το διευθυντή της Pinnacle! Κι ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την Pinnacle, οι αποδόσεις οδηγούνται τελικώς στην πραγματική πιθανότητα, ή τουλάχιστον πολύ κοντά της.

Η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω στις απαντήσεις που έδωσε αφορά το τρίτο σχόλιο. Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν δημιουργούν την προσφορά και ζήτηση, η οποία με τη σειρά της όντως προσαρμόζει τις αποδόσεις. Από μόνες τους οι πληροφορίες δεν είναι δυνατόν να επηρεάσουν τις αποδόσεις. Για παράδειγμα, αν κυκοφορήσει η είδηση ότι τραυματίστηκαν οι δυο κύριοι επιθετικοί μιας ομάδας, θα κατεβάσει η Pinnacle τις αποδόσεις της αυτομάτως;

Όχι, θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη ζήτηση για το στοίχημα της αντίπαλης ομάδας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαμηλώσει τις αποδόσεις της η Pinnacle και να προσφέρει μεγαλύτερες πλέον στην ομάδα με τις απουσίες. Άρα οι αποδόσεις εξαρτώνται από την προσφορά και ζήτηση, οι οποίες με τη σειρά τους εξαρτώνται από τις πληροφορίες θα ήταν το πιο ακριβές. Άλλωστε οι πληροφορίες τέτοιου είδους είναι μονάχα ένας από τους πολλούς λόγους που πέφτει μια απόδοση.

Σχετικά με την τακτική του hedging των εταιριών, ας εξηγήσω σε δυο λεπτά πώς η εταιρία στοιχημάτων έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τα κέρδη της πριν καν ξεκινήσουν οι αγώνες.

Πώς εξασφαλίζει μια εταιρία στοιχήματος τα κέρδη της μέσω hedging

ισορροπία-ζυγαριά-hedgingΈστω ότι είμαστε εμείς η Pinnacle. Προσφέρουμε έναν αγώνα με απόδοση 2.00 στον άσο. Αυτό σημαίνει καταρχάς ότι περιμένουμε το 50% του τζίρου των στοιχημάτων να τοποθετηθεί στον άσο. Δεν περιμένουμε δηλαδή να κερδίσει η γηπεδούχος ομάδα κατά 50%! Είπαμε, ανάλογη δήλωση είχε κάνει η Unibet κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Ελλάδα. Άλλη μια εταιρία που βρίσκεται στη μαύρη λίστα.

Για κακή μας τύχη όμως έχουμε εκτιμήσει λάθος την τάση αυτή του κόσμου. Οι παίκτες συρρέουν κατά εκατοντάδες στο στοίχημα του άσου, με αποτέλεσμα να έχει συγκεντρωθεί το 80% του τζίρου εκεί! Επειδή έχουμε εταιρία στοιχήματος κι όχι μπακάλικο, τα τεράστια ποσά που έχουν παιχτεί στον άσο κινδυνεύουν να προκαλέσουν ζημιά στην κερδοφορία της εταιρίας.

Πιθανόν το 2.00 να το χαμηλώναμε στο 1.90 ή στο 1.80, αλλά και πάλι το 80% είναι μεγάλο νούμερο. Οπότε τώρα δε θέλουμε να κερδίσει ο άσος. Αν είχε στοιχηματιστεί το 50-60% στον άσο (2.00), δε θα υπήρχε κίνδυνος, αφού λόγω της γκανιότας θα βγάζαμε κέρδος σε οποιαδήποτε έκβαση του γεγονότος.

Τώρα όμως;

Μια σκέψη είναι να πάρουμε τηλέφωνο την ομάδα και να τους πείσουμε να χάσουν (γέλια). Επειδή δεν συνηθίζω τις συνωμοσιολογίες κι επειδή δεν θέλουμε να συνδεθεί η υποτιθέμενη εταιρία μας με πονηρά και σκοτεινά σενάρια, θα αποφύγουμε τη λύση αυτή. Άλλωστε γιατί να το κάνουμε κιόλας, αφού το μοντέλο λειτουργίας μιας εταιρίας στοιχήματος εξασφαλίζει τα κέρδη μακροχρόνια από μόνο του!

Από την άλλη το ρίσκο στο συγκεκριμένο αγώνα είναι δυσανάλογο. Ναι, προφανώς αν το παιχνίδι λήξει ισόπαλο ή διπλό, τα κέρδη μας θα είναι πολύ περισσότερα από το αρχικά αναμενόμενο. Αλλά είμαστε εταιρία στοιχήματος, όχι τζογαδόροι.

Οπότε συνδεόμαστε στο ανταλλακτήριο μέσω του εταιρικού μας λογαριασμού (που σημειωτέον έχει 2% αντί 5% προμήθεια, ή ίσως και λιγότερο σύμφωνα με φήμες) και ποντάρουμε τόσα χρήματα στον άσο, ώστε να ισορροπήσουμε το book μας. Κάτι ανάλογο όταν ως παίκτες πρασινίζαμε την οθόνη στο trading στοιχήματος. Αν δηλαδή έχουμε προσφέρει τον άσο μεταξύ 1.90-2.00, θα ποντάρουμε ένα συγκεκριμένο ποσό στο 1.95-2.05, που θα βρούμε στο ανταλλακτήριο.

Ακόμα και χαμηλότερη να είναι η απόδοση, οπωσδήποτε θα μας ωφελήσει να μειώσουμε δραματικά τον κίνδυνο που διατρέχουμε.

Το blog του ShadowCaster

Ο ShadowCaster είναι ένα ενεργό μέλος του φόρουμ του Infobeto. Χθες μάλιστα άφησε ένα σχόλιο σε άρθρο του blog μας, σχόλιο που με οδήγησε να διαβάσω κάποια μηνύματά του στο φόρουμ. Εκεί βρήκα τη διεύθυνση του blog του στην υπογραφή του, οπότε και το επισκέφτηκα.

Από τη σύντομη επίσκεψη στο διαδικτυακό του σπίτι καταλαβαίνω ότι πρόκειται για ένα καινούριο σχετικά blog, που μετράει 2 μήνες ζωής (κάνω λάθος;). Μέσα σε αυτούς του δυο μήνες έχει αναρτήσει 7 κείμενα, τα οποία αξίζουν της προσοχής σας. Στους τίτλους τους δε θα διαβάσετε τη λέξη προγνωστικά κι αυτό λέει πολλά. Μάλιστα ο ίδιος όπως δηλώνει, δε δέχεται τη συνεργασία με blogs προγνωστικών.

Νομίζω ότι έχει κάνει μια καλή αρχή για να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό blog για το στοίχημα. Τώρα αν σας λέει κάτι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί, εμένα μου θυμίζει ένα παιχνίδι του 1993 με τον ίδιο τίτλο, ShadowCaster!

Η Pinnacle ήταν μια αρκετά δημοφιλής εταιρία στοιχημάτων για τους Έλληνες παίκτες, που έψαχναν το online στοίχημα λίγο παραπάνω! Μπορεί το περιβάλλον και η ιστοσελίδα της να υστερούσαν σημαντικά σε εμφάνιση έναντι του ανταγωνισμού, εντούτοις δεν έμπαινε κανείς στην Pinnacle για την ομορφιά της αλλά για τις γενναιόδωρες αποδόσεις της! Συχνά η γκανιότα ήταν η μικρότερη της αγοράς, γεγονός που δημιουργούσε περισσότερες ευκαιρίες για τον ικανό παίκτη του στοιχήματος.

Πλέον με τις αλλαγές της νομοθεσίας οι επιλογές των παικτών έχουν περιοριστεί σημαντικά. Παρόλα αυτά, είναι ωφέλιμο να ακούμε επαγγελματίες της αγοράς όπως το διευθυντή της Pinnacle. Κάτι παραπάνω θα ξέρει. Εκτός βέβαια κι αν μπει… black list ακόμα και στην ελεύθερη πληροφορία του διαδικτύου!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.