Σε περίπτωση που κάποιος ακόμα ασχολείται σχετικά με την ατελείωτη κόντρα, αν το πόκερ αποτελεί παιχνίδι ικανότητας ή τύχης, δικαστήριο στην Ολλανδία έγειρε προς την μεριά της ικανότητας, ανακουφίζοντας τους οργανωτές ενός τοπικού τουρνουά. Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε δικαστήριο στο Άμστερνταμ  να απαλλάσσει τρεις άντρες, που είχαν κατηγορηθεί για παραβίαση του Ολλανδικού νόμου τυχερών παιγνίων, οργανώνοντας ένα τουρνουά πόκερ το 2007. Ο Peter Plasman, δικηγόρος των τριών αντρών, υποστήριξε ότι οι περιορισμοί που επέβαλλε ο νόμος δεν έχουν ισχύ, διότι το πόκερ είναι παιχνίδι ικανότητας, κάτι που τελικά βρήκε σύμφωνο και το δικαστήριο. Ο Plasman είχε κερδίσει μια παρόμοια δίκη το 2010 στην Χάγη.

Σύμφωνα με τους Netherland Times, ο Plasman είπε ότι η απόφαση άνοιξε τον δρόμο για τον οποιοδήποτε να μπορεί να οργανώσει ένα τουρνουά πόκερ στην Ολλανδία. Στη συνέχεια ωστόσο είπε σε συνέντευξη στο PokerNews.com ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει ότι κάποιος άλλος δικαστής δεν μπορεί να βγάλει μια εντελώς αντίθετη απόφαση, οπότε ο καθένας παίρνει το ρίσκο του. Επιπλέον, ο Plasman συμβουλεύει τον οποιοδήποτε να μην προσπαθήσει να επεκτείνει την απόφαση του δικαστηρίου στον online βασίλειο του τζόγου.  Το γεγονός ότι όλοι οι παίκτες ήταν φυσικά παρόντες στο ίδιο δωμάτιο, επέτρεψε στον Plasman να έχει πιο ευαπόδεικτα επιχειρήματα όσον αφορά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού που στηρίζονται στην ψυχολογία, όπως αυτό της μπλόφας.

Τα buy-ins των τουρνουά πόκερ δεν θεωρούνται στοιχήματα σύμφωνα με τη Γερμανία

Λίγο πιο ανατολικά, το γερμανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο ανέτρεψε μια απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου, η οποία έλεγε ότι τα χρήματα εισόδου σε τουρνουά θεωρούνται στοιχήματα σύμφωνα τη διακρατιδιακή συμφωνία γύρω από τον τζόγο. Στις 22 Ιανουαρίου, το ομοσπονδιακό δικαστήριο υποστήριξε ότι τα buy-ins στα τουρνουά δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν ως «στοιχήματα για να αποκτηθεί μια ευκαιρία να κερδίσεις», καθώς τα buy-ins χρησιμοποιούνται κυρίως για να καλυφθεί το κόστος διεξαγωγής του τουρνουά.

Η απόφαση είναι παρόμοια με αυτήν που πήρε το ίδιο δικαστήριο τον Οκτώβριο σχετικά με τα κόστος συμμετοχής σε τουρνουά πρωταθλημάτων fantasy football. Σε εκείνη την απόφαση, το δικαστήριο αποφάσισε ότι το κόστος εισόδου επιτρέπει τους παίκτες απλώς τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι. Η ευκαιρία για να κερδίσουν κάποιο βραβείο, εξαρτάται αποκλειστικά από την επιλογή παικτών της Bundesliga που θα πραγματοποιήσουν, ώστε να συγκροτήσουν την εικονική τους ομάδα, κάτι για το οποίο δεν απαιτείται κάποιο επιπλέον αντίτιμο.

Οι νομικοί κύκλοι του DLA Piper προειδοποιούν ότι η κατανόηση της απόφασης (22 Ιανουαρίου) ήρθε μέσω μιας αποσαφηνιστικής ανακοίνωσης τύπου παρά μέσω της ίδιας της απόφασης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν επιπλέον λεπτομέρειες και τροποποιήσεις, που είναι δυνατόν να περιορίσουν την απήχηση της απόφασης. Εντούτοις, το δικαστήριο φαίνεται να υποστηρίζει ότι το κόστος συμμετοχής ενός τουρνουά πόκερ δεν είναι στοίχημα, γιατί απλά σου επιτρέπει να έχεις μια θέση στο τραπέζι. Χρειάζεσαι περαιτέρω προσπάθεια για να έχεις οποιοδήποτε κέρδος, εξασθενίζοντας τη σύνδεση μεταξύ του κόστους συμμετοχής σου με την ευκαιρία να κερδίσεις οτιδήποτε.

Εικόνα μέσω Flickr

stoixima-online-social-logo

Το Στοίχημα Online συχνά δημοσιεύει ανακοινώσεις και ειδήσεις εταιριών ή ιστοσελίδων που σκοπό έχουν την αμεσότερη ενημέρωση των πελατών ή επισκεπτών. Οι δημοσιεύσεις συνήθως αποτελούν κείμενα που έχουν αποσταλεί από τους ιδιοκτήτες των εν λόγω πηγών, αλλά δεν αποκλείεται να διαβάσατε και κάποιο πρωτότυπο κείμενο ενημερώνοντάς σας για κάποιου είδους συνεργασία του blog μας.