Έψαχνα αρκετά λεπτά για να βρω την καλύτερη δυνατή εισαγωγή για αυτό το κείμενο. Δυστυχώς δε βρήκα κάτι αξιόλογο. Και πώς να βρεις δηλαδή, όταν πρόκειται να μιλήσεις για το BettingExpert, που φιλοδοξεί να γίνει το κοινωνικό δίκτυο του στοιχήματος και για δύο προγνωστικά, εκ των οποίων το ένα αφορά ένα σχεδόν άγνωστο άθλημα σε μια μακρινή χώρα. Ακόμα και τώρα που έγραψα την παράγραφο αυτή, δεν έχω βρει ούτε καν κατάλληλο τίτλο!

Το καλύτερο λοιπόν που έχω να κάνω για να σε κρατήσω μέχρι το τέλος του άρθρου, είναι να τα πάρω τα πράγματα με τη σειρά.

BettingExpert, το κοινωνικό δίκτυο του στοιχήματος

Εν τάχει, στο BettingExpert συνδέεσαι μέσω Twitter ή Facebook (ή και με email) και μέσω του νέου σου λογαριασμού εκεί, δίνεις τα δικά σου προγνωστικά. Γιατί να το κάνεις;

  1. Στην αρχική σελίδα γράφουν ότι δίνουν έπαθλα μερικά χιλιάρικα στους καλύτερους tipsters κάθε μήνα. Μπορεί να είσαι ένας από αυτούς.
  2. Αν είσαι καλός, θα γίνεις δημοφιλής. Το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα όμως ουδείς.
  3. Να βρεις tipsters που θα ακολουθείς. Ναι, κι άλλους. Ποτέ δεν χορταίνουμε, έτσι;
  4. Να σχολιάζεις τα προγνωστικά αυτά και να συμμετέχεις στις συζητήσεις. Αν βρεις συζητήσεις δηλαδή, γιατί ενώ υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού, δεν έχω συναντήσει προς το παρόν καμία! Ποιος ασχολείται θα μου πείτε…

Έτσι έκανα κι εγώ λογαριασμό να δω τι περίπου συμβαίνει. Μάλιστα έγραψα και στο προσωπικό μου blog τη διαδικασία δημοσίευσης προγνωστικών στο BettingExpert.

Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά θυμάμαι ότι το BettingExpert ήταν… φόρουμ; Κάτι τέτοιο. Είχα πολλά χρόνια να ακούσω για αυτό, όταν ο Πάνος (που σχεδίασε το logo του Στοίχημα Online) με παρότρυνε να ρίξω μια ματιά. Ενδιαφέρον μου φαίνεται το όλο εγχείρημα, αρκεί να έχετε όρεξη να γράφετε, αφού για κάθε προγνωστικό που δίνετε, πρέπει να το συνοδεύετε με μια ανάλυση των 100 λέξεων τουλάχιστον!

Όχι, ακόμα κι αν θέλετε να δώσετε δύο προγνωστικά για τον ίδιο αγώνα (π.χ. τελικό αποτέλεσμα και over/under) πρέπει να γράψετε δύο διαφορετικά κείμενα! Πάμε ολοταχώς για Νόμπελ λογοτεχνίας.

Τα πρώτα μου προγνωστικά έχουν και λίγο από χόκεϊ

Το πρώτο… pick που έδωσα, περισσότερο για να μάθω την τακτική που ακολουθείται στο BettingExpert, ήταν ένα χαμένο pick. Τι άλλο περίμενα, ο Μέρφυ και οι κανόνες καραδοκούν. Όπως επίσης και η τύχη στη μία και μόνο ρίψη ενός νομίσματος. Να μου πεις για πολλές, εκεί η τύχη βγάζει φτερά.

Σήμερα λοιπόν, ρίχνοντας μια ματιά στις ιστοσελίδες με τις μεταβολές των αποδόσεων, εντόπισα μια πτώση απόδοσης ενός στοιχήματος που βγάζει μάτια. Από το 6.00 η απόδοση έχει πέσει στο 3.25 σε κάποιες εταιρίες στοιχημάτων!

stjernen-lillehammer-αποδόσεις-στοίχημα

Το κακό όμως με αυτήν την πτώση δεν είναι η απόδοση, αλλά το καθεαυτό στοίχημα που αναφέρεται στο πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου της Νορβηγίας. Καλά κρασιά. Πού θα παίξουμε ένα τέτοιο στοίχημα; Το Πάμε Στοίχημα μπορεί να έχει στοιχήματα για χόκεϊ, αλλά από ό,τι βλέπω μόνο για το Αμερικάνικο πρωτάθλημα. Αμφιβάλλω όμως αν θα καταφέρετε να βρείτε τον αγώνα και σε ιντερνετική εταιρία στοιχήματος.

Οπότε γιατί να μιλήσω για αυτήν την επιλογή μου;

Επειδή αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της φιλοσοφίας μου γύρω από το στοίχημα. Ότι δηλαδή ενδεχομένως να υπάρχει value όταν πέφτει η απόδοση. Επιπλέον όμως η μέθοδος αυτή ίσως έχει λίγο διαφορετικό νόημα εξαιτίας του BettingExpert. Ας το εξηγήσω δυο λεπτά.

stjernen-lillehammer-γράφημα-αποδόσεων-στοίχημα

Όταν δίνεις προγνωστικά εκεί, πρέπει να επιλέξεις και την απόδοση που θα έπαιζες το στοίχημα. Σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις από ένα πλήθος εταιριών, ταξινομημένες κατά μέγεθος απόδοσης. Δηλαδή, από εκείνη με τη μεγαλύτερη έως εκείνη με τη μικρότερη. Αρκετές φορές όμως η απόδοση που συναντάς είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον τρέχοντα μέσο όρο που θα συναντήσεις στις ιστοσελίδες των εταιριών αυτών.

Για παράδειγμα, στον αγώνα του χόκεϊ που συζητάω, ο μέσος όρος της Stjernen είναι στο 3.60 με το 4.00 να είναι η μέγιστη δυνατή απόδοση. Όχι όμως στο BettingExpert που βρήκα 5.20 – σε μια εντελώς άγνωστη για μένα εταιρία!

bettingexpert-απόδοση-χόκεϊ

Δεν είναι δικιά μου δουλειά να εξακριβώσω αν όντως υπάρχει τέτοια απόδοση. Ούτε αν θα σου περιορίσουν το ποντάρισμα αν στοιχηματίσεις σε τέτοια απόδοση. Γενικά δε μας απασχολεί ως μέλη του κοινωνικού αυτού δικτύου τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας παίκτης.

Εφόσον βρίσκουμε μεγάλη απόδοση, είναι χαζομάρα να μην την επιλέξουμε. Στόχος μας είναι το yield, το ROI με άλλα λόγια που θα μας κερδίσει φήμη και δόξα. Και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να επιλέγουμε μεγάλες αποδόσεις – όπως πάντα άλλωστε. Ακόμα καλύτερα λοιπόν όταν έχουμε την ευκαιρία να ποντάρουμε σε μεγάλη απόδοση έχοντας επαληθεύσει την πτώση της απόδοσης!

Διότι, όπως έχω γράψει, εφόσον έπεσε η απόδοση, στοιχημάτισες σωστά νωρίτερα – κατά πάσα πιθανότητα. Έτσι, τι καλύτερο να βρίσκω μεγάλη απόδοση μετά από πτώση! Μπορεί να μην καταφέρω να στοιχηματίσω με χρήματα, αλλά δε θα με χαλούσε ο τίτλος του καλύτερου tipster του μήνα!

Κρατάει χρόνια η φουκαριάρα η μάνα μου χώρο στον τοίχο για να κρεμάσει το πτυχίο που δεν πήρα ποτέ. Ας της πάω ένα χαρτί να κορνιζώσει!

Πανιώνιος – Ολυμπιακός, σημειώσατε άσο

Και επιστρέψαμε στα γνωστά. Ελληνικό μπάσκετ. Εδώ η πτώση του αουτσάιντερ Πανιωνίου είναι σημαντικά ασθενέστερη. Χοντρικά από το 5.50 έπεσε στο 5.00. Και πάλι όμως στο BettingExpert το βρίσκω στο 6.00 (Stan James)! Να μην το επιλέξω; Αμαρτία!

Από ό,τι βλέπω όμως η απόδοση όντως είναι διαθέσιμη στη συγκεκριμένη εταιρία, τουλάχιστον τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές. Όπως γράφω και στο tip στο BettingExpert, αν τελικά ο Πανιώνιος έχει 20% πιθανότητα να κερδίσει, το 6.00 είναι value. Τόσο απλά.

Θα μου πείτε, έχει 20%; Εκεί είναι το θέμα. Πάντως και 17% να έχει, το 6.00 εξακολουθεί να έχει ψήγματα value. Αν τώρα το θεωρείτε απίθανο να κερδίσει ο Πανιώνιος, ας πούμε δηλαδή 5%, τότε πρέπει να στοιχηματίσετε στο 1.15 του Ολυμπιακού!

Και μην ακούσω ανοησίες τους στυλ «α, ποτέ δεν στοιχηματίζω τόσο χαμηλές αποδόσεις», γιατί εσείς μόνοι σας είπατε ότι ο Πανιώνιος έχει 5% να κερδίσει! Άρα ο Ολυμπιακός 95%, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε απόδοση άνω του 1.05 είναι συμφέρουσα.

Πώς σας φαίνεται η ιδέα του BettingExpert; Αν το δοκιμάσετε, μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία, θα σας ακολουθήσω κι εγώ! Είδατε, δε σας ρωτάω πώς σας φαίνονται τα παραπάνω προγνωστικά. Αφού δεν το έχω να δίνω προγνωστικά. Ελπίζω τουλάχιστον να σας βάζω σε σκέψεις. Γιατί δεν τις μοιράζεστε μαζί μας σας σχόλια παρακάτω;

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.