Οι εταιρίες στοιχημάτων ανακοινώνουν συνήθως κάθε άνοιξη τα οικονομικά τους αποτελέσματα του προηγούμενου οικονομικού έτους. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων. Ένα από αυτά λέγεται περιθώριο κέρδους και θα το συναντήσετε σε κάθε είδους επιχείρηση. Με τι περιθώριο κέρδους λοιπόν δουλεύουν εταιρίες στοιχημάτων, όπως η Bwin, Bet365 και ο «δικός μας» ΟΠΑΠ;

Μην ανησυχείς, δε χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να διαβάσεις το άρθρο αυτό, όπως δεν είμαι κι εγώ που το έγραψα. Τα πράγματα είναι πολύ απλά όσον αφορά το περιθώριο κέρδους.

Σκέψου το σαν να πουλάς ένα προϊόν €100 όταν το αγοράζεις €60. Το περιθώριο κέρδους σου είναι 40%.

Όπως λέει και Tο Βήμα, το μεικτό περιθώριο κέρδους είναι ο λόγος: μεικτά κέρδη / κύκλος εργασιών. Ο κύκλος εργασιών στις εταιρίες στοιχημάτων συνηθίζεται να ονομάζεται «πωλήσεις» ή turnover στα οικονομικά τους αποτελέσματα. Αντίστοιχα, τα μεικτά κέρδη είναι γνωστά ως Gross Gaming Revenue – GGR και είναι πολύ σημαντικό να γίνεται αυτή η διάκριση.

Έχει γίνει πλέον συχνό φαινόμενο σύγχυσης των αρθρογράφων να συγκρίνουν ανόμοια μεγέθη, καταλήγοντας να μιλούν για πορτοκάλια και μήλα.

Γιατί σε ενδιαφέρει το περιθώριο κέρδους των εταιριών στοιχημάτων;

Εύλογη ερώτηση. Προσωπικά με ενδιαφέρει όχι μόνο από τη σκοπιά του επενδυτή, αλλά κι από τη σκοπιά του παίκτη/πελάτη.

Ας υποθέσω ότι υπάρχουν δυο καταστήματα ένδυσης στη γειτονιά μου, πουλώντας την ίδια ακριβώς μπλούζα που με ενδιαφέρει. Ο ένας την πουλάει €100 κι ο άλλος €80, ενώ ξέρω ότι την έχουν αγοράσει και οι δύο με €50. Πέρα από τη χαμηλότερη τιμή, ένας επιπλέον λόγος να επιλέξω το δεύτερο επιχειρηματία είναι ότι «δε με κλέβει». Αν αυτός που το πουλάει €80 «βγαίνει» οικονομικά το μαγαζί του, γιατί να «χαρίσω» €20 στον άλλον;

Αν τώρα υποθέσουμε ότι και οι δύο πωλούν την μπλούζα €100 αλλά γνωρίζω ότι ο ένας την αγοράζει €70 κι άλλος €50, θα επιλέξω και πάλι αυτόν με το μικρότερο περιθώριο κέρδους. Η χαμηλότερη τιμή του προμηθευτή είναι πιθανόν να κρύβει χαμηλότερη ποιότητα, παραεμπόριο ή απλώς να έχει κάνει καλύτερα τη δουλειά του! Αν είναι έτσι όμως κι έχει βρει φθηνότερο προμηθευτή διατηρώντας την ίδια ποιότητα, γιατί δε ρίχνει την τιμή πώλησης της μπλούζας να γίνει πιο ανταγωνιστικός και να με προσελκύσει;

Όχι, δε θα χαρίσω ξανά €20. Προσωπική επιλογή είναι αυτή. Δικαίωμα του καθενός είναι να ξοδεύει τα χρήματά του όπως αυτός νομίζει.

Αντίστοιχα και στα τυχερά παιχνίδια, είναι καλό να γνωρίζουμε πόσα από τα χρήματα που ξοδεύουμε, καταλήγουν στα ταμεία της εταιρίας μακροπρόθεσμα (και πόσα σε εμάς). Τέλος, το περιθώριο κέρδους των εταιριών μοιάζει πολύ με την απόδοση που έχουμε στο στοίχημα. Διάβασε περισσότερα εδώ για το Return-On-Investment (ROI), όπου ο τζίρος των στοιχημάτων σου ισοδυναμεί με τον κύκλο εργασιών (πωλήσεις) και τα μεικτά κέρδη με τα κέρδη που έχεις από το στοίχημα.

Πωλήσεις, μεικτά έσοδα και περιθώριο κέρδους των εταιριών στοιχημάτων to 2012

(ποσά σε εκατ. ευρώ) ΟΠΑΠ Bet365 Bwin.Party Betfair Ladbrokes William Hill
Πωλήσεις 3971.6 24000 11921.6 3115.65 21401.52 7051.91
Μεικτά Έσοδα (GGR) 1302.1 1191.05 960.58 463.75 1299.47 1530.14
Μεικτό Περιθώριο Κέρδους 32.8% 5.0% 8.1% 14.9% 6.1% 21.7%

[infobox title=’Σημείωση’]

Η William Hill από πέρσι άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των πωλήσεων. Το αντίστοιχο νούμερο για την περίπτωση της Betfair προέκυψε από τη σελίδα της Wikipedia, όπου αναφέρονται 50εκατ. λίρες εβδομαδιαίες πωλήσεις για το ανταλλακτήριο στοιχημάτων. Περισσότερο δυσεύρετες ήταν οι πωλήσεις της Bwin.Party (περιλαμβάνουν στοίχημα και καζίνο, απουσιάζουν πόκερ και μπίνγκο).

[/infobox]

Από την παραπάνω έρευνα, εντόπισα και πόσο αξίζει (σε GGR) η αγορά του διαδικτυακού τζόγου σε παγκόσμιο επίπεδο: €19,5δις το 2012 με τις προβλέψεις να μιλούν για 24,9δις το 2015! Αυτά τα 20 δισεκατομμύρια διεκδικούν οι εταιρίες online στοιχημάτων. Και είναι μόλις το 6 με 10% του συνολικού τζόγου!

τυχερά-παιχνίδια-επίγειος-τζόγος-διαδίκτυο
Επίγειος και Διαδικτυακός Τζόγος [Πηγή: Bwin.Party]

Κι από αυτά τα 20 δις, τα 200 με 250εκατ. ευρώ είναι ο online τζόγος στην Ελλάδα σύμφωνα με την GamblingData. Ναι, μόλις το 1%! Άλλωστε σε εκείνη τη μελέτη αναφέρεται ότι η Ελλάδα ευθύνεται για το 11% των κερδών της Bwin.Party το 2009, ήτοι 48εκατ. ευρώ. Και το μερίδιο της Bwin το 2009 όσον αφορά την ελληνική αγορά διαδικτυακού στοιχήματος ήταν 20%.

Αυτή τη βδομάδα ανακοίνωσε αποτελέσματα η Bwin.Party (διάβασε τη σχετική συζήτηση στην κοινότητά μας στο Google+), τα οποία είναι σημαντικά χειρότερα από του προηγούμενου οικονομικού έτους. Ένας από τους λόγους για την πτώση που παρατηρήθηκε αποτέλεσε η απομάκρυνση από την Ελλάδα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Bwin.Party. Πράγματι, από τις περίπου 150εκατ. λίρες που χάθηκαν από τα ταμεία της Bwin, το 33% αναλογούσε στα κέρδη της ελληνικής αγοράς. Δεν τα λες και λίγα!

Αυτή τη στιγμή έχω τόσα πολλά παράθυρα ανοιχτά στον υπολογιστή με οικονομικές καταστάσεις και άλλα δεδομένα, που όλο και κάποιο επιπλέον κείμενο θα βγει από την όλη έρευνα. Όπως ας πούμε για ένα συγκεντρωτικό πίνακα φορολόγησης των Ευρωπαϊκών χωρών, ή για μια άμεση σύγκριση οικονομικών μεγεθών της retail αγοράς (πρακτορεία) της William Hill και του ΟΠΑΠ. Μείνετε συντονισμένοι!

Εικόνα: Flickr

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.