Αποτελεσματικότητα αγοράς ή market efficiency: η σωστή εκτίμηση των πιθανοτήτων ενός αγώνα. Ποιος το κάνει καλύτερα; Οι εταιρίες στοιχημάτων όταν ανακοινώνουν τις αρχικές αποδόσεις, ή οι παίκτες που οδηγούν τις αποδόσεις στις τελικές τιμές τους με τα στοιχήματά τους;

Δεν το κρύβω πως αυτές οι γραμμές γράφονται έχοντας κερδίσει 2 από τα 3 προγνωστικά που «έδωσα» στο Facebook/Google+/Twitter μου το απόγευμα. Ενθουσιάστηκα που ένα από αυτά, η νίκη της SoenderjyskE με 3-1 επί της Midtjylland, «πλήρωσε» 4,75. Για να καταλήξω στις τρεις προβλέψεις δε χρειάστηκα πάνω από 5 λεπτά στο ίντερνετ.

Α, σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξε και η πρόσφατη ανάγνωση αυτής της μελέτης για την αποτελεσματικότητα της αγοράς. Η μάλλον, για τη μη αποτελεσματικότητα.

Γιατί είναι σημαντική η αποτελεσματικότητα της αγοράς;

Είναι απλό. Αν η αγορά είναι αποτελεσματική (efficient), τότε οι παίκτες δεν κερδίζουν ποτέ σε βάθος χρόνου. Αν δεν είναι, σημαίνει ότι οι αποδόσεις δεν αντικατοπτρίζουν τη σωστή πιθανότητα (π.χ. απόδοση 2,20 στο κορώνα-γράμματα), οπότε και υπάρχει περιθώριο για κέρδος.

Η αλήθεια είναι σε κάποιους αγώνες, κάποια στιγμή, η αγορά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αποτελεσματική.

Όχι, δεν περίμενα τις πανεπιστημιακές έρευνες για να το μάθω. Το έχω πει αρκετές φορές στο παρελθόν, πως εφόσον καταγράφονται μεταβολές των αποδόσεων πριν την έναρξη των αγώνων, σίγουρα υπάρχουν χρονικά διαστήματα που η αγορά είναι μη αποτελεσματική. Η αγορά κάνει λάθος.

Δεν έχουμε παρά να ποντάρουμε στους αγώνες αυτούς και θα βγούμε κερδισμένοι στο στοίχημα. Το θέμα είναι όμως να μην στοιχηματίσουμε κι εμείς προς τη λάθος κατεύθυνση. Διότι τότε, απλά έχουμε ακόμα μεγαλύτερο μειονέκτημα! Κάτι σαν να λέμε να ποντάρετε στα γράμματα του 1,70, όταν η κορώνα προσφέρεται στο 2,20!

Ποια είναι όμως η σωστή κατεύθυνση;

Στοιχηματίζουμε στην πρόβλεψη των εταιριών στοιχημάτων ή των παικτών;

Οι εταιρίες στοιχημάτων αρχικά κάνουν τις δικές του προβλέψεις για το πώς θα στοιχηματίσει ο κόσμος. Στο κορώνα-γράμματα για παράδειγμα, περιμένουν να στοιχηματίσουν οι μισοί στα γράμματα και οι άλλοι μισοί στην κορώνα. Οπότε και δίνουν αρχικές αποδόσεις 1,90 – 1,90, ενσωματώνοντας το περιθώριο κέρδους τους.

Στη συνέχεια έρχονται οι παίκτες και βρίσκουν «ευκαιρία» τα γράμματα, ας πούμε. Ποντάρουν 55% στα γράμματα, 45% στην κορώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βεβαίως η εταιρία στοιχημάτων να μεταβάλλει τις αποδόσεις της, ώστε να συνεχίσει να εξασφαλίζει τα κέρδη της.

Οπότε έχουμε αρχικά αποδόσεις 1,90 – 1,90 και λίγα λεπτά πριν τη ρίψη του νομίσματος αποδόσεις 1,70 – 2,20.

Ένας από τους δύο έχει κάνει λάθος. Ένας από τους δύο είναι αναποτελεσματικός. Ποιος;

[quote type=”center”]Η εταιρία στοιχημάτων που έδωσε την πρόβλεψη για 50-50% ή οι παίκτες που προβλέπουν 45-55%;[/quote]

Φυσικά, στο παράδειγμά μας η απάντηση είναι πανεύκολη: οι παίκτες κάνουν λάθος. Το νόμισμα έχει 50% πιθανότητα να προσγειωθεί σε κάθε πλευρά του. Άρα δεν έχουμε παρά να στοιχηματίζουμε λίγα λεπτά πριν τη ρίψη στην απόδοση που έχει ανέβει.

Δυστυχώς στο αθλητικό στοίχημα τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ΠΟΣΟ είναι η πιθανότητα κάθε σημείου του αγώνα. Εκείνο όμως που μπορεί να κάνει, είναι να καταγράψει αρκετούς αγώνες με τις μεταβολές των αποδόσεων και να καταλήξει ποιον θα εμπιστευτεί: την αγορά ή τις εταιρίες.

apotelesmatikotita-stoixima-arxikes-apodoseis-telikes

Στα δικά μου αποψινά προγνωστικά εμπιστεύτηκα τις εταιρίες για ΠΡΩΤΗ φορά. Μέχρι τώρα εμπιστευόμουν τους παίκτες. Ακολουθούσα την τάση που λένε, μια trend-following στρατηγική (trend is your friend), επηρεασμένος κυρίως από το χρηματιστήριο, όπου η συγκεκριμένη στρατηγική είναι μια από τις ασφαλέστερες (υποτίθεται). Εφόσον οι παίκτες ή το έξυπνο χρήμα σπρώχνει μια απόδοση χαμηλότερα, μάλλον κάτι παραπάνω θα ξέρουν.

Μετά όμως την επιστροφή μου στα θρανία και το διάβασμα των ερευνών που δημοσιεύσαμε στο blog, προβληματίστηκα. Κι αν τελικά η αντίθετη πλευρά είναι η σωστή; Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν κατέγραψα αν η στρατηγική που συζητούσα ήταν κερδισμένη. Άλλωστε δεν έχω ασχοληθεί με το καθεαυτό στοίχημα τόσο λεπτομερώς, όσο με το trading των αποδόσεων.

Τα σημερινά αποτελέσματα λοιπόν με πιέζουν να το κάνω. Να δω τελικά αν οι εταιρίες στοιχημάτων είναι πράγματι περισσότερο αποτελεσματικές από τους παίκτες. Ας μην ξεχνάμε πως οι παίκτες κάνουν 4 λάθη και πιθανόν να είναι μερικοί από τους λόγους που η αγορά τελικά δεν είναι αποτελεσματική λίγη ώρα πριν την έναρξη των αθλημάτων.

Έτσι, θα θέσω κάποια κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα παρακολουθήσω κυρίως τις τελικές αποδόσεις που θα είναι εμφανώς ανεβασμένες σε σχέση με τις αρχικές που ανακοινώνουν οι εταιρίες. Σε αυτό θα με βοηθήσουν οι ιστοσελίδες που παρακολουθούν τις μεταβολές των αποδόσεων. Ίσως κάποιοι από εσάς να το έχετε ήδη κάνει, άλλοι να το σκέφτεστε να το κάνετε.

Τι λέτε; Ποιος έχει δίκιο τελικά; Οι εταιρίες στοιχημάτων με τις αρχικές αποδόσεις, ή οι παίκτες με τις τελικές αποδόσεις; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.

Υ.Γ.: Το άρθρο δεν αναφέρεται στα μακροχρόνια και ειδικά στοιχήματα, στα οποία οι μεταβολές των αποδόσεων φανερώνουν σημαντικές εξελίξεις και δεν είναι προϊόν σπέκουλας.

Εικόνα: OlympicArcheryInSchools.org

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.