45% άνοδο χτύπησε η μετοχή της Avanir Pharmaceuticals στη χθεσινή συνεδρίαση του Αμερικάνικου χρηματιστηρίου. Η άνοδος δεν είναι αποτέλεσμα έγκρισης φαρμάκου, όπως έχουμε δει παλαιότερα να επηρεάζουν τις μετοχές φαρμακευτικών εταιριών, αλλά αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης. Σύμφωνα με το δικαστήριο του Delaware, η πατέντα για το φάρμακο της Avanir επεκτείνεται έως το 2026, απαγορεύοντας δύο ανταγωνιστές της να εισάγουν παρόμοια θεραπεία.

Ωραία, και γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει αυτή η εξέλιξη;

Έχετε ακούσει ότι οι ειδήσεις και οι φήμες επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές των μετοχών. Σπάνια όμως βλέπουμε τόσο μεγάλο αντίκτυπο μιας είδησης στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Συνηθέστερα μάλιστα, οι ειδήσεις προηγούνται του ανοίγματος της αγοράς, με αποτέλεσμα η μετοχή να ανοίγει πολύ υψηλότερα, μην επιτρέποντας τους επενδυτές να αγοράσουν σε συμφέρουσα τιμή.

Ένα τέτοιο άνοιγμα είναι γνωστό ως Gap Up.

metoxi-gap-up

Στην περίπτωση της Avanir η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Και η βαρύτητα της ανακοίνωσης ήταν τόσο μεγάλη, όσο μαρτυρά και η 30λεπτη άνοδος της τιμής! Βλέπετε, η πατέντα αφορούσε το μοναδικό εγκεκριμένο από τον Αμερικάνικο ΕΟΦ φάρμακο της Avanir.

Έγκαιρη ενημέρωση vs τεχνική ανάλυση: Σημειώσατε άσο!

Ως τώρα έχετε αντιληφθεί την προτίμησή μου στην ανάλυση των οποιοδήποτε γραφημάτων με τεχνικό τρόπο. Ο σχεδιασμός γραμμών, σχηματισμών και η ερμηνεία δεικτών είναι δυνατόν να βοηθήσει στην πρόβλεψη της μεταβολής οποιασδήποτε τιμής που αναπαριστάνεται σε ένα γράφημα.

Ωστόσο η τεχνική ανάλυση υστερεί μπροστά σε καίριας σημασίας ξαφνικές ειδήσεις, όπως αυτή που εξετάζουμε εδώ. Αν και συχνά οι ειδήσεις «συμβαίνουν» σε σημαντικές τεχνικά στιγμές (π.χ. επίπεδα στήριξης κι αντίστασης), δεν αποκλείεται να λάβουν μέρος εντελώς αναπάντεχα κι απρόβλεπτα.

Βέβαια οι μετά Χριστόν προφήτες θα μπορούσαν να εντοπίσουν τεχνικούς λόγους που ευνοούσαν την αγορά της μετοχής πριν την είδηση. Τόσο στο ημερήσιο γράφημα…

avanir-metoxi-imera

…όσο και στο ωριαίο.

avanir-metoxi-ora

Στόχος μου όμως δεν είναι αυτός με το παρόν κείμενο. Εκείνο που θέλω να δείξω είναι η σημασία της έγκαιρης ενημέρωσης και της παρακολούθησης των εξελίξεων ανά πάσα στιγμή μες στη μέρα.

Μπορούμε να παρακολουθούμε όλες τις μετοχές του χρηματιστηρίου; Προφανώς όχι. Είναι δυνατόν να διαβάζουμε ΟΛΕΣ τις ειδήσεις, να τις αξιολογούμε και να κρίνουμε ποια από όλες είναι τόσο καθοριστική για μια μετοχή; Και πάλι όχι. Σκεφτείτε τον όγκο των ειδήσεων, όταν στο Αμερικάνικο χρηματιστήριο υπάρχουν πάνω από 5.000 μετοχές, εκατοντάδες εκ των οποίων πραγματοποιούν καθημερινούς τζίρους άνω του 1 εκατ. δολαρίων!

Η απάντηση κρύβεται στην συνεχή παρακολούθηση των ίδιων των μετοχών και της συμπεριφοράς τους μες στη μέρα.

Δείτε το παράδειγμα της Avanir. Αποκλείεται να είχατε μια τόσο «ασήμαντη» μετοχή στο ραντάρ σας (εκτός κι αν γνωρίζατε ότι επίκειται απόφαση δικαστηρίου χθες). Κι όμως, η άνοδος 15% στα πρώτα 5 λεπτά ήταν αρκετή για να χτυπήσει καμπανάκι και να εμφανιστεί η AVNR στις μετοχές που έκαναν spike τα τελευταία λεπτά.

Από εκεί κι έπειτα ήταν στην κρίση σας αν θα εμπιστευόσασταν την αγορά και θα ακολουθούσατε την τάση. Μια γρήγορη ματιά όμως στα τελευταία νέα της εταιρίας, θα ήταν αρκετή για να διαπιστώσετε τη σημασία της απόφασης.

Κολλημένος στην οθόνη, πιο γρήγορος κι από τη σκιά σας!

Δυστυχώς, αν επιθυμείτε να μη χάνετε τέτοιες money-making ειδήσεις όπως λένε στο Αμέρικα, πρέπει να είστε συνεχώς μπροστά στον υπολογιστή. Σχετικό αυτό ωστόσο. Όσο περισσότερο κάθεστε, τόσο περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε μια τέτοια είδηση. Όσο λιγότερο, τόσο λιγότερες ειδήσεις θα εκμεταλλευτείτε. Πάντως μην χάσετε και τον ύπνο σας! Εξελίξεις έχουμε όλο το 24ωρο σε διάφορες αγορές, οπότε αναμφισβήτητα θα χάσετε πολλές από αυτές.

Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να παίρνετε αποφάσεις γρήγορα. Η μετοχή της Avanir κέρδισε 30% στα πρώτα 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση. Απέμεινε ένα 15 με 20% τελικά που έδωσε στο επόμενο τέταρτο, για να ισορροπήσει τελικά στα $5 δολάρια. Αν για 20 λεπτά αναρωτιόσασταν αν πρέπει ή δεν πρέπει να αγοράσετε, η ευκαιρία είχε χαθεί. Από την άλλη, αν εντοπίζατε την απότομη άνοδο στο πρώτο πεντάλεπτο κι αγοράζατε αμέσως στα $3,80, πουλώντας στα $5 μόλις επιβράδυνε η άνοδος, θα εξασφαλίζατε 40% αύξηση της επένδυσής σας.

Πόσο καιρό περιμένετε για τέτοια κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο;;

Ο χρόνος είναι χρήμα και δεν είναι άπειρος. Η σωστή και αποδοτική διαχείρισή του θα φέρει τα περισσότερα οφέλη. Έτσι, προσωπικά αντί να διαβάζω δεκάδες αναλύσεις, παρουσιάσεις, γνώμες και ειδήσεις όχι μόνο για το χρηματιστήριο αλλά για κάθε είδους επένδυση, προτιμώ να παρακολουθώ την ίδια την αγορά και την συμπεριφορά των τιμών, γνωστό ως price action.

Κάτι ανάλογο πραγματοποιώ και στο στοίχημα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μου στις μεταβολές των αποδόσεων, αφήνοντας τους υπόλοιπους παίκτες να κάνουν τη «δύσκολη» δουλειά. Για αυτό με βλέπετε να σχολιάζω συνεχώς τις αλλαγές των αποδόσεων.

Μπορεί να μην έχουμε το μεγαλύτερο κέρδος (στην Avanir θα έπρεπε να αγοράσουμε στο $3,50, ή στο στοίχημα θα έπρεπε να ποντάρουμε στη μεγαλύτερη απόδοση πριν αυτή ξεκινήσει να πέφτει), αλλά είμαστε περισσότερο σίγουροι για την τοποθέτησή μας. Αντί λοιπόν να αυξήσω το reward μου, μειώνω θεωρητικά το risk μου, ώστε να βελτιώσω το risk/reward των επενδύσεών μου. Με άλλα λόγια, δεν κυνηγάω τις μεγαλύτερες αποδόσεις αρχικά, αλλά τις σχετικά μεγάλες με θεωρητικά καλύτερη πιθανότητα επαλήθευσής τους.

Θα προτιμούσατε να στοιχηματίσετε σε απόδοση 2,20 με 50% επαλήθευση, ή στο 2,00 με 60%; Θα προτιμούσατε να είχατε αγοράσει μετοχές της Avenir στις 12:00 πριν την ανακοίνωση, ρισκάροντας μια δυσμενή απόφαση, ή μετά την απόφαση, «χαρίζοντας» κάποια κέρδη;

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.