Ποντάρισμα: Πώς αλλάζει σε στοιχήματα ταυτόχρονων αγώνων;

7

Σαν γενικό κανόνα έχετε ακούσει ότι θα πρέπει να ποντάρετε το 2% του κεφαλαίου σας ανά στοίχημα. Για παράδειγμα, έχετε 1.000 ευρώ διαθέσιμα για το στοίχημα και ποντάρετε 20 ευρώ στον επόμενο αγώνα. Αν όμως ο επόμενος αγώνας πραγματοποιείται ταυτόχρονα με κάποιον άλλον; Πάλι θα ποντάρετε από 2% στον κάθε αγώνα; Ας το τραβήξω και λίγο από τα αυτιά: αν 50 αγώνες ξεκινούν την ίδια ακριβώς ώρα, θα ποντάρετε ολόκληρο το κεφάλαιό σας;

Η ερώτηση ήρθε στο email μου, αλλά ήταν μια απορία που είχα κι εγώ για χρόνια. Την απάντηση την είχα βρει στις αρχές του 2012, την οποία και δημοσίευσα στο blog, αναφερόμενος όμως στο ποντάρισμα με βάση το κριτήριο Kelly. Επανέρχομαι σήμερα λοιπόν στο θέμα αυτό, αφού πρέπει να δώσουμε μια απάντηση σχετικά με το σταθερό ποντάρισμα και τα ταυτόχρονα στοιχήματα.

Πώς αλλάζει το ποντάρισμα όταν στοιχηματίζω σε αγώνες με ίδια ώρα έναρξης;

Και πάλι θα ανατρέξουμε στην εφαρμογή του SBRforum, που είχαμε δει σε εκείνο το κείμενο για το κριτήριο Kelly, αν και μιλάμε για σταθερό ποντάρισμα. «Πειράζοντας» τα νούμερα, είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε μια ικανοποιητική απάντηση.

Θα θεωρήσουμε καταρχήν ένα στοίχημα στο οποίο έχουμε τις συνθήκες εκείνες, κατά τις οποίες θα καλούμασταν να ποντάρουμε το 2% του κεφαλαίου μας ακόμα και με το κριτήριο Kelly. Ένα τέτοιο στοίχημα είναι το κορώνα-γράμματα με απόδοση 2,042 και πιθανότητα επαλήθευσης φυσικά, 50%.

Εισάγοντας τα δυο αυτά νούμερα στον υπολογιστή, διαπιστώνουμε ότι σύμφωνα με το Kelly θα ποντάραμε 2,0154% του κεφαλαίου μας. Αρκετά κοντά στο 2% του σταθερού πονταρίσματος.

kritirio-kelly-stathero-pontarisma-dyo-tois-ekato

Πώς θα στοιχηματίζαμε αν ρίχναμε 4 διαφορετικά νομίσματα την ίδια στιγμή; Προφανώς και θέλετε να στοιχηματίσετε και στις 4 ρίψεις, αφού και οι 4 σας προσφέρουν πλεονέκτημα και θα βγείτε κερδισμένοι μακροπρόθεσμα. Είναι όμως σωστό να ποντάρετε από 2% σε κάθε νόμισμα;

Δεδομένου ότι η κάθε ρίψη είναι ανεξάρτητο γεγονός, φυσιολογικά δεν επηρεάζεται το ποντάρισμά μας. Η διαφοροποίηση του πονταρίσματος έχει να κάνει με τη διαχείριση κινδύνου/ρίσκου των χρημάτων μας.

Έτσι προσθέτοντας άλλα 3 πανομοιότυπα στοιχήματα στην εφαρμογή, υπολογίζεται το κάθε ποντάρισμα σε 1,896% του κεφαλαίου μας.

kritirio-kelly-stathero-pontarisma-4-stoiximata

Ας απαντήσουμε και στο ερώτημα πώς θα ποντάραμε σε 15 ταυτόχρονα στοιχήματα με αρχικό σταθερό ποντάρισμα το 2% του κεφαλαίου μας.

kritirio-kelly-stathero-pontarisma-15-stoiximata

Από 20 ευρώ λοιπόν, το σωστό θα ήταν να στοιχηματίσουμε από 15 περίπου ευρώ σε καθέναν από τους 15 αυτούς αγώνες.

Αξίζει τον κόπο να υπολογίζουμε το ποντάρισμα κάθε φορά;

Η σύντομη απάντηση είναι πως όχι κατά τη γνώμη μου. Διατηρήστε το ποντάρισμα σταθερό στο 2% και αξιοποιήστε το χρόνο σας, βρίσκοντας άλλες στοιχηματικές ευκαιρίες.

Αν θέλετε τώρα το λόγο γιατί δεν αξίζει, θα πρέπει να εξηγήσουμε πόσο καθαρό κέρδος έχει το κάθε στοίχημά σας σε βάθος χρόνου. Κάτι που θα συζητήσουμε στο επόμενο άρθρο.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.