Έχεις πλέον στα χέρια σου το domain πάνω στο οποίο θα χτίσεις το νέο σου blog για στοίχημα ή την ιστοσελίδα σου γενικότερα. Αν ακολούθησες τα βήματα και τις συμβουλές σχετικά με την καταχώρηση του domain, έχεις βάλει τις σωστές βάσεις για ένα πετυχημένο blog. Σειρά έχει η φιλοξενία της ιστοσελίδας, ή με άλλα λόγια, σε ποια εταιρία hosting θα εμπιστευθείς το δημιούργημά σου.

Την πρώτη μου ιστοσελίδα, που δεν είναι άλλη από το προσωπικό μου blog, την εγκατέστησα στον καταχωρητή του domain, το GoDaddy. Ήταν το έτος 2005 και ως άπειρος webmaster αλλά κι επιχειρηματίας, δεν ήξερα έναν από τους κανόνες της αγοράς: μια εταιρία είναι συνήθως καλή σε ένα μόνο πράγμα. Στην περίπτωση του GoDaddy αποδείχθηκε καλή για να καταχωρήσω τα domains μου μέχρι σήμερα, αλλά υπάρχουν καλύτερες εταιρίες στο θέμα της φιλοξενίας των ιστοσελίδων.

Το θέμα μου όμως εδώ δεν είναι να σας πω ποια είναι η καλύτερη εταιρία hosting. Διότι αναλόγως τις απαιτήσεις σας, υπάρχει διαφορετική εταιρία που θα καλύψει τις ανάγκες σας. Αλλά ας εξηγήσω πρώτα με απλά λόγια πώς λειτουργεί η φιλοξενία του blog, που ετοιμάζεστε να δημιουργήσετε.

Τι σημαίνει φιλοξενία ή hosting ιστοσελίδων

Όταν αγοράσατε το domain, κατοχυρώσατε απλώς ένα όνομα στο αχανές ίντερνετ. Είστε π.χ. ο ιδιοκτήτης του StoiximaOnline.com, αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπάρχει κάπου να δείτε αυτό που αγοράσατε.

Η φιλοξενία της ιστοσελίδας σε κάποιον server έχει να κάνει με τη μίσθωση ενός υπολογιστή (ή κομμάτι του), που είναι συνδεδεμένος στο ίντερνετ. Αφού αποκτήσετε τη φιλοξενία αυτή, θα μπορέσετε στη συνέχεια να συνδέσετε το όνομα του blog σας με τον server (ή κομμάτι του) που μισθώσατε. Αυτό θα γίνει λέγοντας σε όλους τους παρόχους ίντερνετ του κόσμου, ότι το StoiximaOnline.com βρίσκεται στον υπολογιστή εκείνον, που έχει IP τάδε και DNS δείνα.

Ο υπολογιστής αυτός μπορεί να είναι ακόμα κι ο προσωπικός σας, αρκεί να δουλεύει 24 ώρες και να έχετε σταθερό IP. Για πολλούς λόγους όμως, σας συμφέρει να μισθώσετε έναν άλλον με αυτά τα χαρακτηριστικά, παρά να βασιστείτε στον δικό σας.

Οπότε λοιπόν, η φιλοξενία ή hosting της ιστοσελίδας είναι στην ουσία η μίσθωση χώρου σε έναν server. Το τι θα κάνετε στο χώρο που μισθώσατε είναι δικός σας λογαριασμός. Μάλιστα είναι δυνατόν να μην οδηγήσετε ποτέ το όνομα του domain σας στο χώρο αυτό, αν π.χ. θέλετε απλώς να πειραματιστείτε.

Η σύνδεση του domain με το χώρο φιλοξενίας της ιστοσελίδας πραγματοποιείται για χάριν ευκολίας. Για παράδειγμα, αντί να πω ότι σήμερα έγραψα καινούριο άρθρο στο blog μου, να ενημερώσω ότι το καινούριο μου άρθρο βρίσκεται στο τάδε IP με εκείνο το DNS. Δεν είναι όμως πιο βολικό να πω ότι θα το διαβάστε στο StoiximaOnline.com;

Τι είδους hosting ή φιλοξενίας χρειάζομαι;

Shared hosting. Ο λόγος είναι ότι είσαι ακόμα πρωτάρης. Δεν γνωρίζεις βασικά πράγματα για το στήσιμο μιας ιστοσελίδας. Ξεκίνα με τα πολύ απλά.

Μη νομίζεις ότι οι έμπειροι ξεκινούν διαφορετικά. Καταρχήν, δεν ξέρουμε αν η ιστοσελίδα ή το blog σου θα είναι πετυχημένα! Γιατί να ανεβάσουμε το αρχικό μας κόστος, όταν ακόμα δεν έχουμε εικόνα για το εγχείρημά μας; Εφόσον πράγματι δούμε ότι έχει αντίκρυσμα η προσπάθειά μας, είναι σχετικά εύκολο να επενδύσουμε σε έναν καλύτερο server και να τον αναβαθμίσουμε

Το κακό με το shared hosting είναι ότι είναι… shared. Στην ουσία μοιράζεσαι το χώρο που μισθώνεις σε ένα server με εκατοντάδες άλλες ιστοσελίδες. Στο ίδιο IP, στον ίδιο server, στον ίδιο σκληρό δίσκο κάποιες φορές, υπάρχουν δεκάδες ιστοσελίδες. Το ίδιο μηχάνημα καλείται να εξυπηρετήσει όλες αυτές τις ιστοσελίδες!

Φαντάζεσαι το μέγεθος του φορτίου που δέχεται; Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποια από τις… γειτονικές ιστοσελίδες να δεχθεί ξαφνικά πλήθος επισκέψεων ή ακόμα και επίθεση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή του συγκεκριμένου server μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Φυσικά, τότε το blog σου «θα πέσει» όπως λέμε και δε θα μπορείς να κάνεις τίποτα.

Ή μήπως μπορείς, εκτός από το να αλλάξεις εταιρία hosting;

VPS και dedicated servers όσο η ιστοσελίδα μεγαλώνει

Όταν λοιπόν δεις ότι η δικιά σου ιστοσελίδα δέχεται αρκετές επισκέψεις (π.χ. 200 επισκέψεις τη μέρα), που την κάνουν πιο αργή ή ακόμα και να μην ανταποκρίνεται κάποιες φορές, είναι καιρός να επενδύσεις σε έναν Virtual Private Server (VPS). Μισθώνοντας ένα τέτοιο είναι σαν να μισθώνεις τώρα μόνος σου όόόλον εκείνον τον χώρο και τα resources του server που φιλοξενούσε το blog σου και τις εκατοντάδες άλλες ιστοσελίδες.

Μόνο που τώρα το κομμάτι που θα πάρεις θα είναι άδειο εντελώς! Μπορείς να το κάνεις ό,τι θέλεις! Ακόμα και να το μεταπουλήσεις (reseller)!

Μην ξεχνάς όμως ότι ο VPS είναι κι αυτός κομμάτι ενός υπολογιστή. Στον υπολογιστή αυτόν εξακολουθούν να υπάρχουν κι άλλοι VPS, που κι αυτοί με τη σειρά τους εξυπηρετούν πάμπολλες ιστοσελίδες. Ο υπολογιστής έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Έχει έναν ή περισσότερους επεξεργαστές, 32 ή 64GB μνήμη, σκληρούς δίσκους… Αναλόγως πώς έχει «χωριστεί» σε VPS, ο δικός σου server ενδεικτικά μπορεί να έχει έναν επεξεργαστή, 2GB μνήμη και 100GB χώρο στο σκληρό δίσκο.

Αυτό εξαρτάται από το τι πληρώνεις. Έτσι, το επόμενο βήμα μετά το shared hosting είναι να μεταπηδήσεις στον φθηνότερο VPS και να αναβαθμίζεις το πακέτο, προσθέτοντας μνήμη και δύναμη επεξεργαστή, όσο η ιστοσελίδα σου μεγαλώνει. Όσο η ιστοσελίδα σου δέχεται όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Αν τώρα το blog σου γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, το τελικό στάδιο είναι φυσικά να μισθώσεις ολόκληρο τον υπολογιστή. Τότε, όπως λέγεται, θα φιλοξενείς την ιστοσελίδα σου σε έναν dedicated server. Έχεις έναν ολόκληρο υπολογιστή διαθέσιμο να τον διαχειριστείς όπως νομίζεις εσύ.

Προφανώς, όσο ανεβαίνεις «επίπεδο», τόσο βάζεις πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Εκεί δηλαδή που το shared hosting θα σου κοστίσει $60 περίπου το χρόνο, ένας VPS θα χρειαστεί να πληρώνεις το ίδιο περίπου ποσό ανά μήνα, ενώ ένας μέτριος dedicated server κοστίζει χοντρά χοντρά κοντά στα $200 το μήνα.

HostGatorΤο θέμα όπως πάντα είναι τι χρειάζεσαι. Και στην παρούσα φάση που ξεκινάς, θα σου πρότεινα ένα shared hosting πλάνο, διατηρώντας το αρχικό κόστος στο ελάχιστο δυνατό. Προσωπικά έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος από το HostGator όλα αυτά τα χρόνια (κυρίως από την υποστήριξη), μέχρι τη στιγμή που προχώρησα σε VPS. Όχι ότι οι VPS του δεν είναι καλοί, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν καλύτερες και πιο οικονομικές λύσεις.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια τάση φυγής από τη συγκεκριμένη εταιρία κι από άλλες που εξαγόρασε ο όμιλος EIG. Ρίξε μια ματιά στις εταιρίες που διαχειρίζεται πλέον ο συγκεκριμένος όμιλος. Προφανώς δεν έχει νόημα να κάνεις πλέον σύγκριση μεταξύ αυτών, αφού πρόκειται για εταιρίες που ακολουθούν την ίδια πολιτική της μαμάς-εταιρίας.

Φιλοξενώντας την ιστοσελίδα σου σε WPEngine ή DigitalOcean

Τελευταία οι δύο αυτές εταιρίες γνωρίζουν μεγάλη δημοτικότητα. Προσφέρουν εντελώς διαφορετικές υπηρεσίες και τις συμπεριλαμβάνω σε αυτό το κείμενο για όσους σκέφτονται εναλλακτικές λύσεις για τα ήδη υπάρχοντα blogs τους, ή για εκείνους που θέλουν να αφιερώσουν λίγο παραπάνω χρόνο (και χρήμα) στο hosting. Άλλωστε για την DigitalOcean θα χρειαστείτε κάποιες βασικές γνώσεις χρήσης περιβάλλοντος Linux.

Η WPEngine απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε blogs κατασκευασμένα με WordPress. Χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο ακριβές εταιρίες hosting, αφού για τη φιλοξενία ενός μονάχα blog, θα πληρώσετε $29 το μήνα! Κι αυτό, εφόσον η επισκεψιμότητα δεν ξεπεράσει τους 800 επισκέπτες περίπου το μήνα!

Ωστόσο αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα του «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις», αφού οτιδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσετε με το blog σας, θα ασχοληθούν προσωπικά εκείνοι. Αρκεί να στείλετε ένα email ή να τους ενημερώσετε μέσω chat. Δε χρειάζεται να ψάχνετε ώρες για λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το blog σας. Επίσης, εγγυώνται κατά 99,5% την αδιάλειπτη λειτουργία του server σας, επιστρέφοντάς σας χρήματα για κάθε ώρα βλάβης, ενώ προσφέρουν δικές τους λύσεις cache (από τις καλύτερες στο χώρο) όσον αφορά τη βελτίωση της ταχύτητας φόρτωσης της ιστοσελίδας σας.

Με την WPengine στην ουσία κερδίζετε χρόνο. Χρόνο που μπορείτε να τον αξιοποιήσετε στην καθεαυτή δουλειά σας, που δεν είναι άλλη από το να δημιουργείτε πολύ καλό υλικό για το blog σας. [Πώς να φτιάξετε ένα ξεχωριστό blog]

Η DigitalOcean από την άλλη πλευρά είναι το εντελώς αντίθετο. Αν η WPEngine παρέχει το καλύτερο managed hosting για την ιστοσελίδα σας, η DigitalOcean παρέχει το καλύτερο UNmanaged hosting! Αυτό σημαίνει ότι είστε εντελώς μόνοι σας! Οτιδήποτε κι αν θέλετε να κάνετε, πρέπει να στηριχτείτε στις δικές σας γνώσεις.

Κι εδώ όμως ισχύει το «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις», αφού με $5 το μήνα ή $0,007 την ώρα, έχετε τον δικό σας VPS (με τις ελάχιστες βέβαια δυνατότητες)! Θα πρέπει ωστόσο να εγκαταστήσετε το λειτουργικό της αρεσκείας σας (αυτοματοποιημένη ενέργεια) και να κάνετε την εγκατάσταση του WordPress ή άλλου εργαλείου μονάχοι σας! Αυτό σημαίνει δημιουργία βάσεων δεδομένων μέσω εντoλών Linux, εγκατάσταση Apache ή Nginx κι οποιοδήποτε άλλων τεχνολογιών χρειάζεται το blog σας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το DigitalOcean απευθύνεται σε… γνώστες του web development. Ωστόσο με ελάχιστα χρήματα, μπορείτε να ανοίγετε και να κλείνετε τον server, να τον μεταφέρετε από ήπειρο σε ήπειρο για να δοκιμάζετε την ταχύτητά του και γενικά να «παίζετε» με έναν server. Κάτι που πριν μερικά χρόνια θα κόστιζε αρκετό χρήμα και χρόνο.

Προσωπικά, έχοντας πληρώσει μερικές χιλιάδες δολάρια στο HostGator για τη φιλοξενία των ιστοσελίδων μου σε VPS τα τελευταία χρόνια, αυτήν την στιγμή τα περισσότερα domains που διαχειρίζομαι βρίσκονται στην WPEngine. Την ίδια στιγμή χρησιμοποιώ και τα droplets του DigitalOcean για πειραματισμούς και για μικρότερα sites.

Για παράδειγμα, το StoiximaOnline από την πρώτη στιγμή βρισκόταν σε server του Τέξας. Μέσα σε μία μόλις ώρα, αντέγραψα ολόκληρη την ιστοσελίδα σε ένα droplet της DigitalOcean με έδρα το Λονδίνο, προκειμένου να διαπιστώσω τη διαφορά στην ταχύτητα πρόσβασης. Άλλωστε το 95+% των επισκεπτών του blog προέρχονται από Ελλάδα, οι οποίοι είδαν αμέσως διαφορά στην φόρτωση της ιστοσελίδας. Έτσι ήταν εύκολο να επιλέξω Αγγλικό server, όταν ήρθε η στιγμή να… μετακομίσω στην WPEngine.

Επιπλέον, εγκατέστησα γρηγορότερο λογισμικό διαχείρισης του server (τον ίδιο που χρησιμοποιεί το WPEngine), προκειμένου να επιταχύνω ακόμα περισσότερο την ιστοσελίδα και να αντιληφθώ αν τελικά άξιζε τα $80/μήνα ο VPS του HostGator (με 2 δεκάωρες διακοπές λειτουργίας των servers τους τον τελευταίο χρόνο, όχι, δεν άξιζε).

Κλείνοντας περί WPEngine και DigitalOcean, προσοχή πρέπει να δοθεί στη δημιουργία λογαριασμών emails, κάτι που στο μεν πρώτο είναι αδύνατο, ενώ στο δεύτερο χρειάζεται να στήσετε mail server. Εναλλακτικά, βρήκα τη λύση των Google Apps ιδανική για τη διαχείριση των emails μου, κάτι που ίσως να μιλήσω σε άλλο άρθρο, και πιθανότερο σε Αγγλόφωνο blog.

Από τα παραπάνω κρατήστε τις τρεις εταιρίες ή αναζητήστε άλλες, ακόμα κι από τον ελληνικό χώρο. Σε αυτήν την περίπτωση μάλιστα, είναι δυνατόν να φιλοξενηθεί το blog σας σε ελληνικό server, κάτι που σίγουρα θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων. Αρκεί βέβαια η εταιρία να είναι αντάξια των προσδοκιών σας.

Ξεκινήστε με ένα shared hosting, «τρέξτε» το blog σας για μερικούς μήνες και θα διαπιστώσετε από μόνοι σας αν θα πρέπει να προχωρήσετε σε πιο δαπανηρές λύσεις. Άλλωστε, μέχρι τότε πιθανόν να έχετε και τα πρώτα σας έσοδα από τη νέα σας ιστοσελίδα, που θα απορροφήσουν ένα μέρος ή κι ολόκληρο το κόστος της φιλοξενίας. Σειρά την επόμενη φορά έχει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας ή του νέου σας blog.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.