Δύο τοις εκατό. Τόσο είναι το ποσοστό του κεφαλαίου, που σε συμβουλεύουν οι ειδικοί να ρισκάρεις ανά στοίχημα. Είναι επειδή το κεφάλαιό σου θα αντέξει 50 χαμένα στοιχήματα;

Φυσικά και όχι! Ποιος χάνει 50 στοιχήματα στη σειρά; Ακόμα κι αν ποντάρετε σε… τριψήφιες αποδόσεις, κάποιο στοίχημα θα σας δελεάσει με τη μικρή συγκριτικά απόδοσή του. Ένα από εκείνα, ξέρετε, τα «σίγουρα», του 1,30 να κλείσετε το δελτίο.

50 σερί χαμένα στοιχήματα. Είναι δυνατόν να συμβεί; Προφανώς και είναι αλλά ποιος αντέχει να ποντάρει αληθινά χρήματα δέκα, είκοσι, τριάντα φορές σε αποδόσεις μεγαλύτερες του 10,0 και του 20,0; Όταν έχετε χάσει δέκα συνεχόμενα στοιχήματα, η ψυχολογία και μόνο θα σας σπρώξει προς τα στοιχήματα, που φαίνονται πιο πιθανά να επαληθευτούν.

Στοιχηματίζοντας πλέον σε αποδόσεις του 1,50, του 2,10 και του 2,80 δε θα χάσετε 50 συνεχόμενα στοιχήματα. Είναι (σχεδόν) αδύνατο. Οπότε όχι, το 2% που προτείνει η σωστή διαχείριση χρημάτων δεν αφορά τους πιο άτυχους ανθρώπους στον κόσμο!

Αφορά όλους τους ανθρώπους και δίνει απάντηση σε ένα καίριο ερώτημα.

Είναι κερδισμένη η στρατηγική σας;

Αυτό το ερώτημα θα μπορέσετε να απαντήσετε, ρισκάροντας 2% του κεφαλαίου σας το μέγιστο. Πριν εξηγήσουμε το γιατί, ας κάνουμε μια μικρή παρένθεση.

Η διαχείριση χρημάτων δεν αφορά μονάχα τα του στοιχήματος. Ναι, βρίσκεστε σε ένα blog για αυτό, αλλά αύριο μεθαύριο ίσως να σκεφτείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας στις μετοχές και το χρηματιστήριο. Γιατί όχι να καθίστε σε ένα τραπέζι πόκερ; Γενικά, με όποιο τυχερό παιχνίδι κι αν ασχοληθείτε, ο συγκεκριμένος κανόνας ισχύει στο ακέραιο. Και θα δείτε παρακάτω γιατί.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι εδώ σε αυτή τη μικρή γωνιά του ίντερνετ, έχουμε κατηγορίες για τα παραπάνω… «παιχνίδια».

Κλείνω την παρένθεση και προχωρώ με ένα παράδειγμα για το στοίχημα.

Έχω 500 ευρώ κεφάλαιο και ποντάρω 10 ευρώ ανά στοίχημα. Πόσο είναι το μακροχρόνιο καθαρό μου κέρδος; Πόσα περιμένω να κερδίσω από αυτό το στοίχημα;

Edge, πλεονέκτημα, expected value. Όπως θέλετε, πείτε το. Μιλάω για το καθαρό μακροχρόνιο κέρδος που έχετε, αν ποντάρετε στο κορώνα/γράμματα σε απόδοση 2,20.

Δέκα τοις εκατό. Τόσο κερδίζω στο παραπάνω στοίχημα, αν μου το προσέφεραν. Κάτι που έχουμε πει στο value betting.

Όμως, ας πάρουμε την άσχημη πλευρά. Να έχω μειονέκτημα 10% ανά στοίχημα! Μην ξαφνιάζεστε, ΤΟΣΟ μειονέκτημα έχετε οι περισσότεροι πάνω κάτω. Είναι ισοδύναμο με το να ποντάρετε στο 1,80 στο κορώνα γράμματα, να ποντάρετε με απόδοση 3,60 σε ένα γεγονός με πιθανότητα επαλήθευσης 25%!

Κάνοντας τη… «σούμα», ποντάρω το 2% των 500 ευρώ κεφάλαιο που διαθέτω, άρα 10 ευρώ ανά στοίχημα, το οποίο έχει μειονέκτημα 10%. Άρα χάνω 1 ευρώ ανά στοίχημα!

Το ‘πιασες; Από μαθηματικής πλευράς, το κεφάλαιό σου θα αντέξει 500 στοιχήματα αντί για 50!

Μην περιμένεις όμως να παίξεις 500 στοιχήματα για να αντιληφθείς ότι είσαι άσχετος από στοίχημα! Και το γεφύρι της Άρτας έπεφτε και το ξανάχτιζαν, αλλά δεν το χτίζουν μέχρι σήμερα. Έψαξαν και βρήκαν τι έφταιγε. Μην κολλάς σε μια χαμένη στρατηγική αν βλέπεις το κεφάλαιό σου να μειώνεται αργά και βασανιστικά. Ακόμα και να την ποντάρεις… ανάποδα, δεν είναι η λύση! Το 10% μειονέκτημα δε θα γίνει 10% πλεονέκτημα.

Αν τώρα κατά μέσο όρο τα στοιχήματά σου έχουν πλεονέκτημα αντί για μειονέκτημα, ο ρυθμός αύξησης του κεφαλαίου σου έχει να κάνει με το μέγεθος του πλεονεκτήματος αυτού. Έτσι κι αλλιώς, στοιχηματίζεις με σταθερό ποντάρισμα και καλά κάνεις! Οπότε αν μετά από 500 στοιχήματα, το κεφάλαιό σου έχει διπλασιαστεί, στοιχηματίζεις με 10% πλεονέκτημα!

Τόσο απλό. Γι’ αυτό στοιχηματίζουμε το 2% του κεφαλαίου μας.

Όχι, δεν είναι για να υπολογίζουμε το πλεονέκτημα ή μειονέκτημα. Είναι γιατί το πραγματικό μακροχρόνιο καθαρό κέρδος ή ζημία μας είναι πολύ μικρότερο από το ποντάρισμά μας. Κι όσο μικρότερο είναι το ποντάρισμά μας, τόσο πιο πολύ χρόνο θα έχουμε στη διάθεσή μας για να δοκιμάσουμε μια στρατηγική.

[quote type=”center”]Το «δύο τοις εκατό επί του κεφαλαίου» ποντάρισμα μας αγοράζει χρόνο![/quote]

Η εφαρμογή του απλού αυτού κανόνα στο χρηματιστήριο

Μίλησα νωρίτερα για την ευρεία εφαρμογή αυτού του κανόνα της διαχείρισης χρημάτων. Ας δούμε στα γρήγορα κι ένα παράδειγμα στο χρηματιστήριο, για να αντιληφθούμε πόσο μοιάζουν όλα τα… «τυχερά παιχνίδια».

Στο ταμπλό του χρηματιστηρίου με γλυκοκοιτάει μια μετοχή των 10 ευρώ. Έχω και πάλι 500 ευρώ κεφάλαιο. Θέλω και πάλι να ρισκάρω το 2% των χρημάτων μου. Άρα ποντάρω 10 ευρώ μάξιμουμ.

Το ποντάρισμα στο χρηματιστήριο είναι αμέσως ανάλογο του stop loss. Εξ ου και η σημασία του στο trading.

Αν λοιπόν αγοράσω στα 10 ευρώ, πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να ορίσω μια τιμή όπου θα κλείσω τη θέση, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Δηλαδή, αν η μετοχή κατρακυλήσει, αν η πρόβλεψή μου για άνοδο πέσει έξω, αν χάσω το στοίχημα.

Αν δεν ορίσω ένα stop loss, το ρίσκο μου είναι προφανώς δέκα ευρώ. Άρα πρέπει να αγοράσω… μία μετοχή. Μα έχω 500 ευρώ, ποιος παίζει με δεκάευρα στο χρηματιστήριο; Θα αγοράσω 50 μετοχές. Ταυτόχρονα, θα κερδίσω και το βραβείο του πιο ηλίθιου επενδυτή.

Αντί για 2% τώρα έχω ρισκάρει το 100%. Ναι, ξέρω, «μα θα πουλήσω αν πέσει». Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Επειδή λοιπόν θέλω να γίνω καλύτερος επενδυτής και διαχειριστής ρίσκου, ορίζω τυχαία ή όχι τα 9,50 ευρώ ως το stop loss μου. Πολύ ωραία, τώρα ρισκάρω 0,50 ευρώ ανά μετοχή και τα 10 ευρώ μέγιστου ρίσκου ανά στοίχημα που μου επιτρέπει το κεφάλαιό μου, με οδηγεί στην αγορά 20 μετοχών.

20 μετοχές. Ούτε μία, ούτε και 50! Τώρα η άνοδος έχει μεγαλύτερο αντίκρυσμα από… ένα σακουλάκι σπόρια, ενώ η πτώση απλά θα μου χάσει το 2% του κεφαλαίου μου και δε θα με βάλει φυλακή.

Αν τώρα έχω 10% μειονέκτημα στο trading, επειδή για παράδειγμα ενημερώνομαι πολύ αργά για τις εξελίξεις ή δεν κατανοώ τα οικονομικά αποτελέσματα, θα χάνω 1 ευρώ ανά trade. Αν είμαι καλός κι έχω 10% πλεονέκτημα, θα κερδίζω 1 ευρώ ανά trade. Ακριβώς ότι συμβαίνει και στο στοίχημα δηλαδή.

Αρκεί να χρησιμοποιώ stop loss και να κάνω σωστή διαχείριση χρημάτων στο χρηματιστήριο.

Κλείνοντας, ας υποθέσω ότι ποντάρω το 20% του κεφαλαίου μου. Με δέκα τοις εκατό μειονέκτημα, θα χάνω το 2% των χρημάτων μου σε κάθε στοίχημα. Τότε πράγματι, το κεφάλαιό μου θα αντέξει για 50 στοιχήματα. Έχοντας όμως «καβάτζα» για 5 μόλις στοιχήματα, θα προλάβω άραγε να διαπιστώσω αν όντως έχω τόσο μειονέκτημα;

Όχι. Όχι μόνο δε θα προλάβω, αλλά ακόμα και πλεονέκτημα να έχω, η κακή διαχείριση χρημάτων θα με στείλει αδιάβαστο. Ας κάνω λοιπόν τη χάρη στον εαυτό μου κι ας ακολουθήσω έναν τόσο απλό κανόνα: να ποντάρω το 2% του κεφαλαίου μου σταθερά σε κάθε στοίχημα. Τόσο δύσκολο είναι πια;

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.