Έχεις πλέον στη διάθεσή σου το όνομα και domain της ιστοσελίδας, καθώς και το χώρο φιλοξενίας της σε κάποιο server. Εγκαθιστάς το δωρεάν WordPress και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, είσαι σε θέση να γράψεις το πρώτο σου κείμενο. Όμως η εμφάνιση του blog σε απογοητεύει. Τι μπορείς να κάνεις για αυτήν;

Πολλά. Και πρώτο και καλύτερο να την αφήσεις ως έχει!

Το theme που ενεργοποιεί η εγκατάσταση του WordPress είναι ένα πολύ καλό theme. Δε χρειάζεται να το αλλάξεις αμέσως. Το blog σου στην παρούσα βρεφική κατάσταση δε χρειάζεται νέα εμφάνιση, νέα σχεδίαση. Χρειάζεται κάτι σημαντικότερο: Υλικό! Άρθρα! Χωρίς άρθρα, όποιο theme και να εγκαταστήσεις, δε θα μοιάζει καθόλου ωραίο αφού η ιστοσελίδα σου είναι… άδεια!

Κανονικά το αρχικό μου πλάνο όσον αφορά τη δημοσίευση αυτής της σειράς άρθρων για την κατασκευή ιστοσελίδων, προέβλεπε ως τρίτο κατά σειρά άρθρο εκείνο που θα αφορούσε την αρθρογραφία. Content is king. Τα άρθρα είναι εκείνα που θα τραβήξουν τον κόσμο στο blog σας, όχι η εμφάνιση του! Δες τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γράφεις στο blog σου.

Επειδή όμως οι περισσότεροι φιλόδοξοι bloggers ξεκινούν ανάποδα, ψάχνοντας το πιο φαντεζί theme που μπορούν να εντοπίσουν, σκέφτηκα να τους προλάβω. Ανυπόμονοι!

Το default theme του WordPress είναι τέλειο για αρχή

sxediasmos-istoselidas-wordpress-theme-default

Είναι γρήγορο. Είναι responsive, που σημαίνει ότι φορτώνει τέλεια σε κινητή συσκευή (κινητό, tablet). Είναι φτιαγμένο από την ίδια την εταιρία που σου παρέχει το WordPress, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι δωρεάν. Θέλεις κι άλλα;

Ναι, συμφωνώ, αν όλοι το χρησιμοποιούσαν, όλα τα blogs θα ήταν ίδια. Αλλά δεν το χρησιμοποιούν όλοι! Μπορεί να είναι αρκετοί. Μήπως όμως για την ώρα να επικεντρωνόσουν στο πρώτο σου κείμενο;

Μη χάνεις το χρόνο σου ψάχνοντας το τέλειο theme από τόσο νωρίς. Ποτέ δε θα το βρεις. Ακόμα κι αν καταλήξεις σε κάποιο, σε μερικά χρόνια θα θέλεις να το αλλάξεις. Αξιοποίησε το χρόνο σου αλλού (σ.σ.: να γράφεις καλύτερα κείμενα), αντί να δοκιμάζεις το ένα theme μετά το άλλο.

Όταν θα είσαι έτοιμος, έλα και πάλι σε αυτό το άρθρο και διάβασε τη συνέχεια. Ή διάβασέ την τώρα για να έχεις μια ιδέα τι θα πρέπει να προσέξεις, όταν θα επιλέγεις σχεδίαση κι εμφάνιση για την ιστοσελίδα σου.

Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξεις blog με το WordPress

Πολλοί έχουν συνδυάσει το WordPress με την κατασκευή αποκλειστικά και μόνο blogs. Ιστοσελίδων που η αρχική τους σελίδα μοιάζει σαν ένα ατελείωτο κατεβατό από άρθρα. Τρρρρτ, τρρρρτ, τρρρρτ η ροδέλα του mouse και δε λέει να φτάσεις στο τέλος της σελίδας!

Αυτή τη νοοτροπία κατάφερα να αλλάξω σε αρκετούς φίλους και πελάτες, που απευθύνθηκαν σε μένα για συμβουλές σχετικά με την κατασκευή της εμπορικής ή εταιρικής ιστοσελίδας τους.

Κι όμως, με το WordPress είστε σε θέση να φτιάξετε τη βιτρίνα του μαγαζιού σας στο ίντερνετ! Την εταιρική σας διαδικτυακή ταυτότητα. Μην παραβλέψετε τις δυνατότητες και την ευκολία που σας δίνει το WordPress.

sxediasmos-epaggelmatikis-istoselidas-wordpress-theme
Demo ενός theme που απευθύνεται στο σχεδιασμό επαγγελματικής ιστοσελίδας με WordPress [ThemeForest]

Δείτε την ιστοσελίδα της εταιρίας μου στο Weberience.com. Σας μοιάζει για WordPress; Θέλετε πιο… χτυπητό παράδειγμα; Το Gazzetta.gr που όλοι γνωρίζετε είναι φτιαγμένο με Joomla, ένα λίγο πιο περίπλοκο content management system όπως λέγονται αυτές οι πλατφόρμες. Μετά το Microsoft Frontpage και Dreamweaver με τα οποία έφτιαξα τις πρώτες μου ιστοσελίδες, χρησιμοποίησα κι εγώ για χρόνια το Joomla. Έχω καταλήξει όμως πια στο WordPress για διαφόρους λόγους και η αλλαγή από Joomla σε WordPress ήταν ιδιαίτερα επίπονη.

Κι ένας από αυτούς είναι πολύ σημαντικός στην παρούσα φάση που βρίσκεστε: η ευκολία χρήσης του.

Οπότε ακόμα κι αν βρίσκεσαι εδώ για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας που δεν παραπέμπει σε blog, είσαι σε καλό δρόμο. Συνέχισε παρακάτω.

Απαραίτητα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα theme για το WordPress

Έστω λοιπόν ότι έγραψες μερικά κείμενα και θέλεις να πειραματιστείς με την εμφάνιση του blog σου ή δεν κρατιέσαι και είσαι περίεργος για τις δυνατότητες ενός theme για WordPress. Τι πρέπει να προσφέρει ένα theme, ώστε να το επιλέξεις;

  1. Εμφάνιση που ταιριάζει στο γούστο σου. Ένα theme θα δώσει στο blog σου το ύφος που σε χαρακτηρίζει. Σίγουρα τα κείμενά σου θα είναι περισσότερο υπεύθυνα για το ύφος που θα προσδώσεις στο blog, αλλά η εμφάνιση είναι η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει ο επισκέπτης. Διάλεξε ένα theme λοιπόν, που αρέσει πρώτα από όλα σε σένα.
  2. Υποστήριξη κι ενημερώσεις. Δε θέλεις να εγκαταστήσεις ένα theme, για το οποίο ο δημιουργός του είναι άφαντος! Θα χρειαστεί να ρωτήσεις κάτι, να κάνεις μια μικρή αλλαγή, κάτι δε θα δουλεύει σωστά όταν το WordPress θα αναβαθμιστεί στην επόμενη έκδοση. Ο δημιουργός του theme θα πρέπει να είναι εκεί, τόσο για να σε βοηθήσει, όσο και για να παρέχει τις απαραίτητες ενημερώσεις όσο το ίντερνετ εξελίσσεται.
  3. Responsiveness. Μία από τις εξελίξεις της σύγχρονης εποχής και του ίντερνετ είναι η αλματώδης αύξηση της χρήσης κινητών συσκευών. Όλο και μεγαλύτερο μέρος των χρηστών του ίντερνετ χρησιμοποιούν κινητό ή tablet για την πρόσβασή τους στο διαδίκτυο (πρόσεξες την άνοδο του mobile betting για να πούμε και κάτι… στοιχηματικό;). Καλά θα κάνεις να προσφέρεις ευανάγνωστη πρόσβαση στο blog σου για αυτές τις κινητές συσκευές. Αντί να εγκαθιστάς διαφορετικό theme για το κομμάτι αυτό της αγοράς, επέλεξε ένα responsive theme.
  4. Ταχύτητα. Αν και η ταχύτητα που φορτώνει το blog έχει να κάνει με τον server που επέλεξες κατά τη φιλοξενία της ιστοσελίδας, εντούτοις ο πιο γρήγορος server δεν μπορεί να εξυπηρετήσει σωστά όταν το theme φορτώνει εικόνες των 10MB στην αρχική του σελίδα! Less is more που λένε, οπότε μην εντυπωσιάζεσαι από ένα φαντασμαγορικό theme, πριν ελέγξεις αν όλα αυτά τα καλούδια που φορτώνει, δεν κάνει το blog σου αργό!
  5. Ενσωματωμένες δυνατότητες. Το WordPress είναι έτσι φτιαγμένο που για κάθε τι που θέλεις να προσθέσεις στο site, πρέπει να εγκαταστήσεις plugins (θα τα συζητήσουμε σε επόμενο άρθρο). Επειδή αυτά τα plugins προσθέτουν επιπλέον φόρτο εργασίας στο server, καλά θα είναι το theme να έχει ήδη προνοήσει για δημοφιλείς λειτουργίες, όπως το sharing σε social media, προτεινόμενα άρθρα μετά το τέλος του κειμένου, πλαίσιο για το μίνι-βιογραφικό του αρθρογράφου και άλλες built-in δυνατότητες που προσφέρουν τα σύγχρονα themes.
  6. Μετάφραση. Ελληνικό blog δε θέλεις να φτιάξεις; Θέλεις να διαβάζουμε category ή κατηγορία, author ή αρθρογράφος; Υπάρχουν themes που δίνουν τη δυνατότητα να τα μεταφράσεις πανεύκολα. Άλλα πάλι δίνουν τη δυνατότητα να το κάνεις λίγο πιο περίπλοκα (μέσω αρχείων .po και .mo). Τέλος κάποια δε σου δίνουν καν αυτή τη δυνατότητα. Σκέψου το.
  7. Διαχείριση διαφημίσεων. Αν κι ακόμα είναι νωρίς να μιλάμε για διαφημίσεις και εκμετάλλευση του blog σου για εμπορικούς σκοπούς, εντούτοις καλά θα είναι να έχουν προβλεφθεί θέσεις για διαφημίσεις. Όχι μόνο αυτό, αλλά είναι προτιμότερο να υπάρχει ήδη σύστημα διαχείρισής τους, διαφορετικά θα πρέπει να επεμβαίνεις συχνά πυκνά στον κώδικα, ώστε να τοποθετείς συγκεκριμένες διαφημίσεις εκεί που θέλεις.
  8. WooCommerce και BuddyPress. Αυτές οι δύο τελευταίες δυνατότητες έχουν να κάνουν με την απόφασή σου να πουλήσεις κάτι μέσω της ιστοσελίδας σου (π.χ. το νέο σου ebook) και να φτιάξεις ένα φόρουμ παράλληλα με το blog σου. Ακόμα δεν έχω ασχοληθεί με κανένα από τα δύο, οπότε δεν έχω κάτι να προτείνω σε αυτό το σκέλος.

Πού θα βρω το καλύτερο theme για την εμφάνιση του blog

Πολλές επιλογές. Από τη δωρεάν λύση μέχρι την πιο ακριβή. Θέλεις δωρεάν theme; Υπάρχει το αντίστοιχο directory του WordPress. Θέλεις σχεδίαση, φτιαγμένη και ραμμένη για σένα; Προσέλαβε web designer που θα φτιάξει ένα theme αποκλειστικά για το blog σου.

Για άλλη μια φορά, ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Μην έχεις μεγάλες προσδοκίες από δωρεάν themes, αν και κάποια δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλα, ακριβά themes. Από την άλλη, ένα theme που θα σου ελαφρύνει το πορτοφόλι συνήθως θα έχει και την αντίστοιχη υποστήριξη. Ας δούμε λοιπόν τι έχω να προτείνω:

  • Δωρεάν theme: Ειδικά όταν ξεκινάς, αυτή είναι η λογική λύση. Θα επαναλάβω την αξία το προεγκατεστημένου theme του WordPress. Μην το περιφρονήσεις. Αν τώρα είσαι αποφασισμένος να δοκιμάσεις themes, δοκίμασε πέρα από το directory του WordPress, να επισκεφτείς και κάποιες εμπορικές web design ιστοσελίδες. Συχνά οι εταιρίες αυτές προσφέρουν δωρεάν κάποια themes ως μέσο διαφήμισης, τα οποία είναι αρκετά καλά, με αρκετές δυνατότητες και γρήγορα σε ταχύτητα. Προσωπικά θα πρότεινα κάποια από τα δωρεάν themes του MyThemeShop (δείτε το “Point”, αλλά προσωπικά έχω και το “Schema” στο… ραντάρ μου).
  • Themes έναντι ετήσιας συνδρομής: Για $40 με $90 περίπου υπάρχουν εταιρίες που σου δίνουν πρόσβαση στα δεκάδες themes που έχουν κατασκευάσει για το WordPress. Αν και διαφημίζουν τη χαμηλή τιμή τους, μιας και με $0,ΧΧ ανά theme, αποκτάς 30, 40 ή 100 themes, η αλήθεια είναι ότι θα καταλήξεις σε ένα-δύο εξ αυτών. Συνήθως στα πιο πρόσφατα, που θα ενσωματώνουν και την τελευταία τεχνολογία. Η λύση αυτή είναι ιδανική μάλιστα, αν έχεις σκοπό να κατασκευάσεις πάνω από ένα blog και θέλεις διαφορετική εμφάνιση για το καθένα. Αν τώρα είσαι αποφασισμένος να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη, κάποιες από τις εταιρίες αυτές προσφέρουν τα προϊόντα τους εφ’ όρου ζωής, εάν γίνετε lifetime μέλος που λένε. Μια τέτοια λύση για εμένα αποτέλεσε το ThemeJunkie, ενώ για μεγάλο διάστημα είχα επιλέξει το ElegantThemes για τη σχεδίαση των ιστοσελίδων που διαχειρίζομαι.
  • themeforest-sxediasmos-istoselidonThemes με εφάπαξ χρέωση: Κολυμπώντας σε πιο βαθιά νερά, θα έρθει κάποτε η στιγμή που θα θέλετε ένα ακόμα πιο καλό theme για το blog σας. Καλό το πακέτο πολλαπλών themes που δίνει η προηγούμενη λύση, αλλά όταν με τα ίδια χρήματα κάποιοι σου πωλούν ένα και μόνο theme, αναμφισβήτητα κάτι παραπάνω θα σου προσφέρει. Εδώ έχω να προτείνω με κλειστά μάτια τα themes του ThemeForest. Ανεξάρτητοι σχεδιαστές ιστοσελίδων φιλοξενούν τις δημιουργίες τους εκεί, προσφέροντας λύσεις για όλα τα γούστα – και τα βαλάντια. Επικεντρωθείτε σε themes που έχουν τουλάχιστον 4 αστέρια και κάντε κουμάντο στα οικονομικά σας. Οι τιμές κυμαίνονται από $40 έως $65 για τα πιο περίπλοκα themes, ενώ οι δημιουργοί σχεδόν πάντα προσφέρουν υποστήριξη κι ενημερώσεις εφ’ όρου ζωής. Δώστε σημασία επίσης στον αριθμό πωλήσεων του κάθε theme. Όχι για να υπολογίσετε πόσα χρήματα έχει βγάλει ο δημιουργός από ένα μονάχα theme, αλλά για να μην απογοητευτείτε όταν δείτε το theme σας σε κάποια άλλη ιστοσελίδα. Διαβάστε τι έγραψα όταν επέλεξα σχεδιασμό ιστοσελίδας για το StoiximaOnline από το ThemeForest.
  • Custom-made themes: Το freelancing ζει και βασιλεύει στο διαδίκτυο. Αν έχετε φτάσει σε τόσο υψηλό σημείο το blog σας ή απλά σας περισσεύουν χρήματα, προσλάβετε έναν freelance web designer από το π.χ. Elance.

Φτάσαμε λοιπόν στο στάδιο που έχουμε ένα πλήρως λειτουργικό blog με όμορφη εμφάνιση και σχεδίαση, σε έναν server που καλύπτει τις απαιτήσεις μας και με ένα όνομα για το blog που μένει αξέχαστο στον επισκέπτη. Τι μένει; Να το γεμίσουμε με χρήσιμο, πρωτότυπο και ιδιαίτερο περιεχόμενο.

Στο επόμενο άρθρο θα δούμε λοιπόν πώς γράφουμε κείμενα για το blog, που θα εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις του Google αλλά και πώς θα οργανώσουμε το blog μας σε κατηγορίες και tags. Μείνετε συντονισμένοι!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.