«Ταμπού» χαρακτήρισε φίλος του ΣτοίχημαOnline το θέμα με τις διαφημίσεις σε μια ιστοσελίδα στοιχήματος. Οι διαφημίσεις και κυρίως τα έσοδα που προέρχονται από αυτές, αποτελούν σταυρόλεξο για έμπειρους λύτες, αφού αρκετοί έρχονται αντιμέτωποι με τη φορολογία αυτών αργά ή γρήγορα. Κι εκεί τα πράγματα περιπλέκονται ιδιαίτερα, σαν να μην ήταν ήδη αρκετά μπερδεμένα με το νομικό καθεστώς, που επικρατεί στην Ελληνική αγορά τυχερών παιγνίων.

Προσπαθώντας παρακάτω να δώσω τις δικιές μου απαντήσεις, συμβουλές και απόψεις, οφείλω να ξεκαθαρίσω ευθύς από την αρχή το εξής: δεν έχω λογιστικές ή νομικές γνώσεις κι ό,τι αναφέρω προέρχεται από προσωπική εμπειρία και πολύμηνη τριβή με το ζήτημα. Αποτελούν προσωπική γνώμη του γράφοντος και ως τέτοια δεν θα πρέπει να την υιοθετήσετε, πριν έρθετε σε επαφή με έναν ειδικό του θέματος (βλέπε λογιστή ή/και δικηγόρο).

Προς το παρόν όμως, ας σας εξοικονομήσω λίγα χρήματα από την αμοιβή αυτών, εξηγώντας κάποια πράγματα περί διαφημίσεων στην εποχή του ίντερνετ και της ρύθμισης των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει διαφήμιση σε μια ιστοσελίδα

Μη γελάτε. Διαφήμιση δεν είναι μόνο τα πολύχρωμα banners που βλέπετε δεξιά κι αριστερά σε μια ιστοσελίδα. Διαφήμιση αποτελούν οι σύνδεσμοι/text links, άρθρα προώθησης (sponsored/advertorial articles), διαφημιστικά σχόλια στα άρθρα, ακόμα και προωθητικά μηνύματα μέσω των social media, βλέπε Facebook, Twitter και τα σχετικά. Γενικά, οτιδήποτε παραπέμπει σε ιστοσελίδα εταιρίας με εμπορικό περιεχόμενο, αποτελεί στην ουσία διαφήμιση.

Για αυτό άλλωστε και η Επιτροπή Εποπτείας κι Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) χαρακτηρίζει τη διαφήμιση ως «εμπορική επικοινωνία». Την οποία και απαγορεύει, εφόσον η εταιρία περιλαμβάνεται στη black list.

Διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών και εμπορική επικοινωνία στην Ελλάδα

Κάπου εκεί ξεκίνησε και το μεγάλο αλαλούμ που επικράτησε πριν καιρό στις στοιχηματικές ιστοσελίδες και blogs, που έπρεπε να αποφασίσουν αν θα ρισκάρουν να συνεχίζουν να διαφημίζουν τις αγαπημένες τους εταιρίες στοιχημάτων. Εταιρίες όπως Betfair και William Hill αποχώρησαν τελικά από την Ελλάδα, οπότε δεν άφησαν περιθώρια επιλογής στους διαχειριστές των ιστοσελίδων. Έτσι κι αλλιώς, δεν δέχονταν πλέον νέους πελάτες από Ελλάδα, οπότε δεν είχε νόημα να διαφημιστούν. Γεγονός που οδήγησε σε πτώση των εσόδων για αρκετά ΜΜΕ που στηρίζοντας σε αυτά.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο με άλλες εταιρίες και bookmakers. Τη στιγμή που οι περισσότερες εμφανίζουν ως έδρα τη Μάλτα, το Γιβραλτάρ και τη Νήσο του Μαν, αδιαφόρησαν για τις νομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Έτσι, ήταν στην ευχέρεια των bloggers να αποφασίσουν αν θα εξακολουθήσουν να διαφημίζουν τις εταιρίες αυτές, κινδυνεύοντας βέβαια από πρόστιμα και κυρώσεις της ΕΕΕΠ.

[box type=”info”] Συμβουλή: Καλύτερα να προτιμήσετε να διαφημίσετε και να έρθετε σε «εμπορική επικοινωνία» με εταιρίες που διαθέτουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, ή τουλάχιστον που να μην ανήκουν στις 400+ της black list.[/box]

Πριν δυο μήνες πάντως γράφτηκαν νέοι κανόνες για τη διαφήμιση των εταιριών στοιχήματος, οπότε κρίνεται αναγκαία η παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων και ειδήσεων.

Πώς κερδίζει χρήματα μια ιστοσελίδα από τις διαφημίσεις

Υπάρχουν τριών ειδών συμφωνίες συνήθως:

  • Συνεργασία/Affiliation. Η πιο συνηθισμένη συμφωνία που θα σας προτείνουν οι εταιρίες των τυχερών παιχνιδιών του διαδικτύου. Έχετε πλήρη ελευθερία κινήσεων για τον τρόπο που θα προωθήσετε τις εταιρίες, ενώ είστε σε θέση ακόμα και να αφαιρέσετε τη διαφήμιση χωρίς προειδοποίηση. Τα κέρδη σας προέρχονται από τα κέρδη που θα έχει η εταιρία από τους νέους παίκτες που θα της στείλετε (άρα καλό θα ήταν οι παίκτες αυτοί να χάσουν, κάτι όχι και τόσο δύσκολο βέβαια!) και είναι υπό μορφής ποσοστού. Συχνά το ποσοστό αυτό (revenue share) κυμαίνεται μεταξύ 20 και 45%. Αν δηλαδή οι παίκτες χάσουν συνολικά 100 ευρώ αυτό το μήνα, εσείς πληρώνεστε 20 με 45 ευρώ.
  • «Με το μήνα», που λένε. Οι μηνιαίες συμφωνίες προϋποθέτουν συγκεκριμένο πλάνο προώθησης και διαφήμισης, στο οποίο περιλαμβάνεται συγκεκριμένη τοποθέτηση διαφημιστικών μηνυμάτων και ακριβής αριθμός προβολών των μηνυμάτων αυτών. Σας μπέρδεψα; Με απλά λόγια, τα έσοδα αυτής της διαφήμισης εξαρτώνται από τη θέση της διαφήμισης στην ιστοσελίδα σας (κορυφή, πλαϊνό σκέλος, υποσέλιδο) κι από την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας. Συχνά οι διαφημιστικές καμπάνιες αυτού του είδους περιλαμβάνουν ένα πακέτο διαφημίσεων (banners, σύνδεσμοι, προωθητικά άρθρα κ.ά.) και όχι σπάνια κλείνονται σε βάθος τριμήνου, εξαμήνου ή και χρόνου. Προφανώς υπάρχει απόλυτη δέσμευση από πλευράς του διαχειριστή της ιστοσελίδας στις προϋποθέσεις που ορίζει η συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλίσετε και να εγγυηθείτε τη αδιάλειπτη λειτουργία του blog σας, καθώς και τη συνεχή προβολή των συμφωνημένων διαφημίσεων.
  • Συνδυασμός των δύο παραπάνω συμφωνιών. Σε αυτήν την περίπτωση, ζητάτε ένα μηνιαίο ποσό, συν ένα ποσοστό revenue share. Για παράδειγμα, προσφέρετε τη διαφημιστική θέση των 728×90 pixels της κορυφής έναντι €50 + 25% rev.share το μήνα για την επίδοξη εταιρία στοιχήματος. Εδώ μπορείτε να «παίξετε» στις διαπραγματεύσεις σας, είτε με το μηνιαίο fix rate ποσό, είτε με το ποσοστό των εσόδων. Έχετε υπόψη σας ότι οι εταιρίες ευκολότερα συζητούν το τελευταίο, αφού θέλουν να δουν νέους πελάτες από εσάς και αποφεύγουν να μοιράζουν λεφτά χωρίς να βλέπουν αποτελέσματα.

[box type=”info”] Συμβουλή: Όταν ξεκινάτε την ιστοσελίδα σας, καλά θα είναι να αποφύγετε να τοποθετήσετε οποιαδήποτε διαφήμιση, αφού κύριο μέλημά σας είναι να αποκτήσετε αναγνώστες κι επισκέπτες. Οι τελευταίοι δεν ενθουσιάζονται βλέποντας ένα νέο blog γεμάτο διαφημίσεις, αλλά θα επιστρέψουν αν τα ενδιαφέροντα κείμενά σας παρουσιάζονται με κομψό κι ευανάγνωστο τρόπο.[/box]

Αν κάνετε καλή δουλειά, οι εταιρίες θα σας προσελκύσουν οι ίδιες για διαφήμιση. Εναλλακτικά, μπορείτε να εγγραφείτε μόνοι σας ως συνεργάτες στην αγαπημένη σας εταιρία, ή να διαφημίσετε άλλα προϊόντα (π.χ. βιβλία σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια από Amazon). Αρκεί να έχετε ένα καλό αριθμό επισκεπτών και τα πρώτα έσοδα θα έρθουν στο λογαριασμό σας.

Έσοδα από διαφημίσεις και η φορολογία τους

Στην αρχή τα έσοδά σας θα είναι πενιχρά, της τάξης του ενός ευρώ το μήνα. Θεωρητικά θα πρέπει να δηλωθούν στην εφορία, αλλά τέτοια μικροποσά σπανίως ενοχλούν τις αρχές. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που έχετε 50, 100 ή 200 ευρώ έσοδα το μήνα από τις διαφημίσεις του blog σας;

diafimisi-internet

Πλέον μιλάμε για ένα σεβαστό ποσό σε ετήσια βάση, το οποίο εύκολα ξεπερνά τα χίλια ευρώ, ενώ όσο αναπτύσσεται η ιστοσελίδα σας, δεν αποκλείεται να αποτελέσει ένα ικανοποιητικό δεύτερο εισόδημα για εσάς! Καλείστε πλέον να φορολογηθείτε για αυτό το ποσό, ενώ προβλέπονται οι συνήθεις κυρώσεις περί φοροδιαφυγής αν αποφύγετε να το κάνετε.

Έχοντας όλη την καλή θέληση όμως να συμπεριλάβετε τα έσοδα αυτά στη φορολογική σας δήλωση, θα έρθετε αντιμέτωποι με μερικά δυσεπίλυτα προβλήματα.

Για παράδειγμα, αν δεν είστε ελεύθεροι επαγγελματίες, θα πρέπει να γίνετε ένας από αυτούς, προκειμένου να δηλωθούν τα ποσά αυτά. Κάτι τέτοιο θα έχει σαν αποτέλεσμα έναρξη επαγγέλματος, επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές και φόρος επιτηδεύματος μεταξύ άλλων. Όλα αυτά υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδά σας, με αποτέλεσμα να «μπείτε μέσα» πριν καλά-καλά ξεκινήσετε!

Δεν είστε οι μόνοι! Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες οι ιστοσελίδες που προβάλουν διαφημίσεις του δημοφιλούς Google AdSense. Ξεκινάς ένα blog όλο ενθουσιασμό, βάζεις 2-3 διαφημίσεις του Google και γράφεις σαν τρελός καθημερινά. Σε ένα-δυο μήνες έρχονται τα πρώτα €70 κερδών από το Google στην τράπεζά σου ή μέσω επιταγής. Τι κάνεις; Γράφεσαι στον ΟΑΕΕ, πληρώνεις €200/μήνα για ασφάλεια και €650 φόρο επιτηδεύματος το χρόνο; Ή αδιαφορείς κι ελπίζεις να μη σε εντοπίσει η τράπεζα/εφορία;

[box type=”info”] Συμβουλή: Ανοίγεις εταιρία. Μη φοβάσαι στο άκουσμα των λέξεων. Δεν είναι τίποτα σπουδαίο, ειδικά με τις τελευταίες ρυθμίσεις που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Πλέον μπορείς να ανοίξεις τη δικιά σου εταιρία (ΙΚΕ) με ελάχιστες προϋποθέσεις, κόστος κι αρχικό κεφάλαιο, ή να επιλέξεις μια πιο σύνθετη δομή (ΕΠΕ) αν έχεις συνεργάτες στο νέο εγχείρημά σου.[/box]

Έτσι θα ξεχωρίσεις τις μέχρι τώρα προσωπικές φορολογικές σου υποχρεώσεις από τη νέα σου επαγγελματική δραστηριότητα. Επιπλέον, η εταιρία θα αποτελέσει ένα «μαξιλάρι» προστασίας σου, εάν κανείς αποφασίσει να κινηθεί νομικά εναντίον της ιστοσελίδας σου. Πλέον, η ιστοσελίδα σου έχει νομική οντότητα (νομικό πρόσωπο vs φυσικό πρόσωπο) και όλες οι υποχρεώσεις, καθήκοντα και ευθύνες βαρύνουν εκείνη. Με άλλα λόγια, θα κοιμάσαι πιο ήσυχος τα βράδια.

Συμφέρει να ανοίξω εταιρία μόνο για τις διαφημίσεις της ιστοσελίδας μου;

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η απάντηση νομίζω έχει ήδη δοθεί. Υπάρχει πλήθος πλεονεκτημάτων και πιθανόν το μόνο μειονέκτημα αποτελεί το κόστος ίδρυσης της εταιρίας. Γρήγορα όμως αυτό το κόστος θα απορροφηθεί, όταν αντιληφθείς ότι πλέον μπορείς να καλύπτεις πάγια έξοδα της ιστοσελίδας σου μέσω της εταιρίας (ακόμα και το κόστος ίδρυσής της μπαίνει στα έξοδά της) και να φορολογείσαι μόνο στα καθαρά κέρδη – κι όχι έσοδα – της ιστοσελίδας σου (που φυσικά δεν είναι τα έσοδα του Google ή του affiliation που έχεις με εταιρίες, αφού η διαχείριση της ιστοσελίδας έχει αρκετά έξοδα).

Γνωρίζω όμως ότι ήδη σε απασχολούν δύο ερωτήματα, πριν πεισθείς ότι η εταιρία είναι η ιδανική λύση. Πώς παίρνεις τα χρήματα στο χέρι και πόσο σε συμφέρει η εταιρία από φορολογική άποψη.

Το πώς θα «πληρώνεσαι» από την ίδια σου την εταιρία αφορά τη δομή που αποφασίσεις ότι θα έχει. Εδώ ένας λογιστής θα σου φανεί χρήσιμος, αλλά προς το παρόν θα σου πω δύο από τους δημοφιλείς τρόπους να παίρνεις τα χρήματά σου στο χέρι: «κόβεις» μισθό στον εαυτό σου ή πληρώνεσαι μέσω μερίσματος.

  1. Το να «κόψεις» μισθό στον εαυτό σου επαναφέρει προβλήματα που προσπαθήσαμε να λύσουμε νωρίτερα, βλέπε ασφαλιστικές εισφορές. Επιπλέον, πόσο μισθό να ορίσεις, όταν ακόμα δεν γνωρίζεις πώς θα πάει η εταιρία; Μια λύση είναι να ξεκινήσεις με μισθό του ενός ευρώ και στην πορεία να δώσεις… αύξηση στον εαυτό σου, αναλόγως πώς θα πάνε τα πράγματα.
  2. Η λύση του μερίσματος φαίνεται μάλλον πιο ιδανική, αν και δεν πληρώνεσαι ανά μήνα, αλλά ανά αραιά χρονικά διαστήματα ή ανά χρόνο. Ωστόσο εσύ αποφασίζεις ποιος θα είναι εκείνος ο χρόνος (μίνι-συμβουλή: όταν ο φόρος μερισμάτων είναι ο μικρότερος, συνήθως η κυβέρνηση το μεταβάλλει μεταξύ 10 και 25% τα τελευταία χρόνια). Μέχρι τότε η εταιρία σου «δουλεύει» σαν τρίτο πρόσωπο και ενεργεί σαν ένας άλλος σου εαυτός. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθείς το παραπάνω, τόσο πιο εύκολη θα γίνει η διαχείριση της ιστοσελίδας σου.

Από την άλλη όμως, ως νομικό πρόσωπο η εταιρία θα φορολογηθεί με τις κλίμακες που ορίζει το Υπ. Οικονομικών. Έτσι η φορολόγηση των καθαρών κερδών της εταιρίας θα επιβάλλεται ανά οικονομικό έτος, άσχετα αν εσύ αποφασίσεις να μην πληρώνεσαι. Και λογικό, αφού πρόκειται για ένα νέο πρόσωπο στα μάτια του κόσμου/νόμου/εφορίας. Είπαμε, σκέψου την εταιρία σαν τον καλύτερό σου φίλο, που πρέπει να κάνει κι εκείνος τη δικιά του φορολογική δήλωση. Δήλωση στην χώρα που βρίσκεται και στης οποίας τους νόμους υπόκειται. Δηλαδή, της Ελλάδας. Προτιμάς μήπως τη σταθερότητα, το φορολογικό και νομικό καθεστώς άλλης χώρας;

[box type=”info”] Συμβουλή: Άνοιξε εταιρία σε άλλη χώρα! Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης έχεις πολλές χώρες να επιλέξεις. Από Αγγλία και ΗΠΑ μέχρι Κουρακάο και Παρθένους Νήσους! Γιατί όχι να επιλέξεις μια χώρα φιλική προς τις εταιρίες τυχερών παιχνιδιών, όπου έχουν ήδη έδρα οι μελλοντικοί σου συνεργάτες; Δεν αποκλείεται μάλιστα το κόστος ίδρυσης της εταιρίας να είναι μικρότερο από εκείνο στην Ελλάδα! Στα συν περιλαμβάνεται και η διατήρηση τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό, μέσω του οποίου θα πραγματοποιούνται οι οικονομικές συναλλαγές της εταιρίας σου.[/box]

Κάπως έτσι θα ξεκινήσεις το δικό σου… startup και θα αποκτήσεις και τον trendy τίτλο του… entrepreneur. Βέβαια δε φτάνει η ίδρυση μιας εταιρίας για να χαρακτηριστείς έτσι, αλλά στην Ελλάδα όπου ό,τι δηλώσεις, είσαι, μας φτάνει και μας περισσεύει.

Κάπως έτσι λειτουργεί η διαφήμιση στο ίντερνετ. Μπορούμε να μιλάμε για ώρες σχετικά με το θέμα, αφού εδώ ασχοληθήκαμε σχεδόν αποκλειστικά με τη διαχείριση των διαφημιστικών εσόδων που έχει μια ιστοσελίδα και πάλι πολύ επιγραμματικά. Η διαφήμιση και το marketing είναι ολόκληρη επιστήμη, η οποία μάλιστα συνεχώς εξελίσσεται, ειδικά στο χώρο του διαδικτύου.

Έχοντας όμως ως βάση μια εταιρία, στην οποία θα ανήκει η ιστοσελίδα, θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από τα διαδικαστικά και να επικεντρωθούμε στην αποδοτικότερη λειτουργία της ιστοσελίδας μας. Διότι καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι όταν θα μας προσελκύσει μια κορυφαία εταιρία για διαφήμιση, παρά να τρέχουμε εκείνη τη στιγμή να βάλουμε μια τάξη στα οικονομικά μας.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.