Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώθηκε χθες με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για νίκη του «όχι». Κι ενώ όλος ο κόσμος διάβαζε την προηγούμενη βδομάδα για δημοσκοπήσεις, που μιλούσαν για ντέρμπι, τα στοιχήματα είχαν σχεδόν ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα. Όπως φαίνεται, για άλλη μια φορά οι στοιχηματικές αγορές έδωσαν τις πιο αξιόπιστες προβλέψεις σε μια ακόμα πολιτικού ύφους αναμέτρηση.

Στο παρελθόν είδαμε τα στοιχήματα που προέβλεψαν σωστά τη νίκη του Obama, τις σωστές προβλέψεις των παικτών στις βουλευτικές εκλογές του 2012, ενώ πιο πρόσφατα μιλήσαμε για τις Ευρωεκλογές 2014. Στην περίπτωση όμως που εξετάζουμε σήμερα, έχουμε να κάνουμε με ένα δημοψήφισμα κι όχι με εκλογές. Παρόλα αυτά, το στοίχημα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στα πολιτικά μεταξύ άλλων ειδικών στοιχημάτων, που προσφέρουν οι διάφορες εταιρίες στοιχημάτων του διαδικτύου κι ως τέτοιο θα το εξετάσουμε.

Η συζήτηση περί δημοψηφίσματος στη Σκωτία είχε ανάψει τις τελευταίες μέρες όσο πλησίαζε η 18η Σεπτέμβρη. Κι εκεί που όλοι μιλούσαν για τις δημοσκοπήσεις και περίμεναν με αγωνία τι θα αποφασίσουν οι Σκωτσέζοι, η Betfair βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία για δωρεάν διαφήμιση, πληρώνοντας τα στοιχήματα που πόνταραν στο «όχι» 4 μέρες πριν την τελική ημερομηνία! Η είδηση αναπαράχθηκε από πολλά δημοφιλή μέσα του διαδικτύου, δεδομένης της κρισιμότητας του δημοψηφίσματος, με αποτέλεσμα η εταιρία να κερδίσει μπόλικη… προβολή και μάλιστα δωρεάν! Marketing done right.

Καθώς σχολιαστές της είδησης έρχονταν για πρώτη φορά αντιμέτωποι με την αγορά των τυχερών παιχνιδιών, ήταν αναμενόμενο η έκπληξή τους να είναι μεγάλη και να απορούν «πώς αποφάσισε η Betfair για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος»! Ευτυχώς για εμάς τους… έμπειρους, γνωρίζουμε ότι δεν είναι η εταιρία που αποφάσισε αλλά οι παίκτες μέσω της προσφοράς και ζήτησης των στοιχηματικών αποδόσεων. Κάτι που έχει αναλυθεί όταν μιλήσαμε για την market efficiency/αποτελεσματικότητα της αγοράς.

Χθες, τρεις ώρες πριν να κλείσουν οι κάλπες, η απόδοση της αρνητικής ψήφου εξακολουθούσε να βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, σημειώνοντας μάλιστα και μια μικρή πτώση, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα.

Αν και το συγκεκριμένο ειδικό στοίχημα συγκέντρωσε τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τον όγκο των στοιχημάτων, αξιοσημείωτη είναι η πτώση της απόδοσης στο στοίχημα της συμμετοχής, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ το 75%!

Και μετά το στοίχημα, forex!

Όσοι έχουν κάνει το βήμα από το στοίχημα στο trading, είχαν κι άλλες ευκαιρίες να εκμεταλλευτούν «στοιχηματικώς» το δημοψήφισμα στη Σκωτία. Μία από αυτές, όπως πολύ σωστά προέβλεψε ο Κώστας, ήταν και η άνοδος της αγγλικής λίρας έναντι του αμερικάνικου δολαρίου. Μόνο χθες η στερλίνα κέρδισε 160 pips, κάτι που μεταφράζεται σε $1.600 αν «παίζατε» με $10 το pip (1 lot trading).

Οφείλεται η άνοδος αυτή αποκλειστικά και μόνο στο δημοψήφισμα; Καλή ερώτηση.

Καθώς χθες η μεγαλύτερη είδηση/εξέλιξη ήταν αναμφίβολα το Σκωτσέζικο δημοψήφισμα, θα πόνταρα πως ναι. Ωστόσο μια ματιά σε ένα πιο γενικό γράφημα της λίρας αποκαλύπτει πως η άνοδος είχε ξεκινήσει αρκετές μέρες νωρίτερα. Περίπου στις 9 του μηνός. Όχι, η Betfair πλήρωσε τα στοιχήματα στις 16 Σεπτέμβρη, οπότε άλλοι λόγοι πυροδότησαν τότε την άνοδο.

lira-grafima

Γενικά, όπως παραδέχεται και η ίδια η Betfair, οι αγορές του στοιχήματος έχουν αποδειχθεί… λίρα εκατό στις προβλέψεις πολιτικών γεγονότων. Την επόμενη φορά που θα διαβάσετε για δημοσκοπήσεις και exit polls, ρίξτε μια ματιά και στα στοιχήματα. Πού ξέρετε, μπορεί να δείτε μια εντελώς διαφορετική εικόνα, η οποία να σας βάλει σε σκέψεις, αν μη τι άλλο!

Εικόνα του Kyoshi Masamune.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.