Ίσως όχι και το δημοφιλέστερο θέμα για την επάνοδό μου στην ενεργό συγγραφική δράση, ειδικά σε ένα στοιχηματικό blog. Παρόλα αυτά, το θέμα της τιμής του πετρελαίου και ειδικά μετά την πτώση που εμφανίζει τον Οκτώβρη φαίνεται να είναι επίκαιρο. Δυστυχώς όμως, δεν αναφέρομαι στο πετρέλαιο που θα βάλετε σπίτι σας για να ζεσταθείτε, αλλά για το πετρέλαιο που μπορείτε να κάνετε… trading.

«Συνεχίζεται η πτώση της τιμής του πετρελαίου» ακούσατε πρόσφατα. «Είδες πόσο έφτασε το βαρέλι; 80 δολάρια!» λένε άλλοι. Μόνο που όλοι στην ουσία αναφέρονται σε… χαρτιά κι όχι βαρέλια, αφού η τιμή που συζητάμε είναι των futures του πετρελαίου, και συγκεκριμένα του Crude Oil WTI. Οπότε αν σας φανεί φτηνή η τιμή των 80 δολαρίων κι αγοράσετε πετρέλαιο, θα αγοράσετε χαρτιά. Δε θα έρθει το βυτίο σπίτι σας, ούτε ο ταχυδρόμος θα σας φέρει βαρέλια στην πόρτα σας. Όπως αντίστοιχα δε θα σας περιμένουν μπάρες χρυσού αν στοιχηματίσετε στην τιμή του χρυσού!

Το πετρέλαιο είναι ένα αγαθό, commodity όπως λέγονται, στην τιμή του οποίου μπορείτε να στοιχηματίσετε. Στοιχηματίζετε αν θα ανέβει ή θα πέσει. Δύο είναι οι δημοφιλέστεροι τρόποι: να αγοράσετε crude oil futures ή να κάνετε spread betting. Η γενική φιλοσοφία και στα δύο είναι ίδια. Αν πιστεύετε ότι θα ανέβει το πετρέλαιο, αγοράζετε, αν προβλέπετε πτώση, θα σορτάρετε (από το short sale, που σημαίνει ανοικτή πώληση) με σκοπό να αγοράσετε σε χαμηλότερη τιμή για να κλείσετε το trade σας.

Όπως και να ‘χει, σήμερα δε θα σας εξηγήσω πώς να ποντάρετε στην τιμή του πετρελαίου, αλλά να σας προτρέψω να δείτε τη γενική εικόνα του πετρελαίου. Εικόνα, που πολύ συχνά απουσιάζει από τα πομπώδη δελτία ειδήσεων και τις εντυπωσιακές αναλύσεις οικονομικών ιστοσελίδων.

Να λοιπόν πως κινείται το πετρέλαιο τα τελευταία 15 χρόνια.

petrelaio-2000-2014

Πείτε τώρα την αλήθεια, μπορεί η πτώση των 4 τελευταίων μηνών να συγκριθεί με την πτώση του 2008; Ή μήπως δεν σημειώθηκε ανάλογη πτώση το 2011; Και το 2012; Και το 2013; Ακόμα και το 2006 το πετρέλαιο έχασε 20 δολάρια.

Ποσοστιαίως όμως, θα με ρωτήσετε; Και τι με νοιάζει τι γίνεται ποσοστιαίως θα σας απαντήσω. Όταν στοιχηματίζετε/κάνετε trading παράγωγα, εσείς αποφασίζετε πόσα χρήματα θα σημαίνει το 1% πτώση ή άνοδο. Κι αυτό θα προκύψει από το stop loss που θα ορίσετε.

Στην πραγματικότητα, η φετινή πτώση ενδεχομένως να ήταν πιο επικερδής για έναν trader συγκριτικά ακόμα και με εκείνη του 2008. Κι αυτό, διότι η σχετικά μικρότερη διακύμανση (volatility) της τιμής του πετρελαίου φέτος, επιτρέπει ένα πιο σφιχτό stop loss. Κάτι που συνεπάγεται επένδυση σε περισσότερα «χαρτιά» σε σχέση με το 2008. Με άλλα λόγια το ένα δολάριο πτώση φέτος πιθανόν να είχε πολλαπλάσια σημασία από το ένα δολάριο πτώσης του 2008.

Anyway όπως λένε και οι φίλοι μας (;;) οι Αμερικάνοι, τώρα που είδαμε με καθαρότερο μυαλό τη γενική εικόνα του πετρελαίου, ας δούμε τη φετινή πορεία του. Συγκρατήστε όμως τις τιμές των 80 και 110 δολαρίων που σχεδίασα στο παραπάνω γράφημα.

petrelaio-timi-etos-grafima

Νάτα, νάταααα. Εκεί που εκ πρώτης όψεως θα μιλούσαμε για… ελεύθερη πτώση του πετρελαίου, τώρα μάλλον έχει περισσότερο νόημα γιατί το πετρέλαιο βρήκε… εμπόδιο στα 80 δολάρια, σωστά; Η… αγεωγράφητη κοιτάζοντας το ετήσιο γράφημα περιοχή στα 80 δολάρια ξαφνικά βρίσκει σκόπελο σε εκείνο το… γεωγραφικό πλάτος!

Σκεφτείτε ότι είστε καπετάνιος και μελετάτε ένα χάρτη με έναν τεράστιο μεγεθυντικό φακό. Είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζετε τι περιμένει εσάς και το πλοίο σας λίγα μίλια μακρύτερα. Αν όμως… ξεζουμάρετε και δείτε ολόκληρο το χάρτη, γνωρίζετε πλέον τι να περιμένετε και πού. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, πρέπει να μελετάμε διαφορετικά timeframes στο trading.

Μετά από αυτήν την υποτυπώδη και παιδική θα έλεγα ανάλυση, τι πιο εύκολο για έναν trader να «έστηνε» μια αγορά στα 80 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα; Ήδη θα μπορούσε να είχε κερδίσει 4 δολάρια στα 80 ή περίπου 5% κέρδη, αν το θέλετε σε ποσοστό. Την ίδια στιγμή, όλος ο κόσμος μιλάει για «πτώση των τιμών του πετρελαίου».

Μπορεί να πέσει το πετρέλαιο κάτω από τα $80; Γιατί να μην μπορεί; Πετρέλαιο είναι, όχι το νέο iPhone (κακίες). Με βάση όμως τη σημασία της στήριξης στα 80 δολάρια, θα μου έκανε εντύπωση αν μετά από 2-3 μήνες θα μιλάμε ακόμα για πτώση του πετρελαίου.

Θέλετε τώρα ένα καλό για εμένα trade; Αγορά στα $82, stop loss στα $74 και τιμή-στόχο τα $110. Ρισκάρω 8 δολάρια για να κερδίσω 28. Απόδοση 3,5 προς ένα ή 4,50 αν το θέλετε… στοιχηματικά (διάβασε πώς από το στοίχημα θα πηδήξεις (σ)το χρηματιστήριο). Κι αν θέλεις… αστρονομικές αποδόσεις, βάλε στόχο τα $140. Κι αν σου κάτσει; Σε βλέπω για φυσικό αέριο!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.