Και έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το Τζόκερ, μιας και το τζακ-ποτ έφτασε τα 14 τουλάχιστον εκατομμύρια ευρώ, οπότε και έχει «αξία» να παίξει κανείς. Η αξία αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι έχουμε μία στις 24 εκατομμύρια να πετύχουμε 5+1 και με 0,50 ευρώ τη στήλη, αρκεί η πρώτη κατηγορία να μοιράζει 12 εκατ. ευρώ για να μας «συμφέρει». Αρκεί βέβαια να είστε ο μοναδικός που θα προβλέψετε σωστά. Όχι ότι θα σας… χαλάσει να κερδίσετε από 2 εκατ. ευρώ αν προκύψουν άλλοι 6 υπερτυχεροί! Στο κάτω κάτω, πόσα χρήματα πια θέλεις να κερδίσεις;

Το blog στο οποίο βρίσκεστε, μιλάει συχνά για την παραπάνω αξία ή value στα άρθρα του. Συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτήν, ώστε να ξεχωρίζουμε τα καλά στοιχήματα από εκείνα που πρέπει να αποφεύγονται. Η ίδια αξία συναντάται για παράδειγμα αν σας προσφέρω απόδοση 2,20 σε στοίχημα για το κορώνα/γράμματα. Το ίδιο συμβαίνει στο value betting του αθλητικού στοιχήματος και σε αυτήν την αξία δίνουμε προσοχή όταν κουβεντιάζουμε πώς θα κερδίσουμε στο στοίχημα.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, θα πρέπει το προσδοκώμενο κέρδος να είναι μεγαλύτερο από το γινόμενο του κόστους του στοιχήματος επί την πιθανότητα επαλήθευσής του.

Αν και στα περισσότερα τυχερά παιχνίδια αλλά και στο στοίχημα, το προσδοκώμενο κέρδος είναι γνωστό και μας ενδιαφέρει η καλύτερη εκτίμηση της πιθανότητας επαλήθευσης, στην περίπτωση του Τζόκερ συμβαίνει το αντίστροφο. Στο στοίχημα στοιχηματίζοντας σε απόδοση 2,50, γνωρίζετε ότι θα κερδίσετε 2,50 φορές τα χρήματά σας, αλλά δεν ξέρετε τι πιθανότητα έχετε να κερδίσετε.

Αντιθέτως, το μόνο σίγουρο για το Τζόκερ είναι η πιθανότητα να πετύχουμε 5+1, που όπως προείπαμε είναι μία στα 24 εκατομμύρια. Στο αυριανό τζακ-ποτ του Τζόκερ, στοιχηματίζοντας μια στήλη του 0,50 ευρώ, έχετε απόδοση τουλάχιστον 28 εκατ. μόνο εφόσον είστε ο μοναδικός τυχερός της πρώτης κατηγορίας. Διαφορετικά, ακόμα κι ένας ακόμα να προβλέψει σωστά το 5+1, η απόδοση του στοιχήματός σας μειώνεται αυτομάτως στο μισό, καταρρίπτοντας την αξία του τζακ-ποτ.

Όμως ας θεωρήσουμε ότι κάποιος μας εγγυάται πως θα είμαστε οι μοναδικοί τυχεροί του τζακ-ποτ. Ποιο είναι το ιδανικό δελτίο Τζόκερ;

Μια στήλη, πολλές στήλες ή σύστημα;

Έχοντας κάνει την παραπάνω υπόθεση, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παίξουμε όλους τους συνδυασμούς! Με άλλα λόγια, να ποντάρουμε σε 24 εκατ. στήλες! Δηλαδή, να ξοδέψουμε 12 εκατ. ευρώ!

Ακούγεται παράλογο;

Κι όμως, θα ποντάρουμε 12 εκατ. ευρώ για να κερδίσουμε τουλάχιστον 14! Πόσο παράλογο σας ακούγεται;

Τα πράγματα όμως περιπλέκονται. Όχι γιατί δεν έχουμε 12 εκατ. ευρώ να παίξουμε Τζόκερ ή γιατί εξασφαλίσαμε ότι θα είμαστε οι μοναδικοί νικητές, αλλά γιατί στα κέρδη επιβάλλεται φόρος 20%. Έτσι αμέσως τα 14 εκατ. ευρώ γίνονται 11,2 εκατ. ευρώ. Κατ’ επέκταση, το καθαρό προσδοκώμενο κέρδος είναι τώρα μικρότερο από το κόστος (12 εκατ. ευρώ) επί την πιθανότητα (100%), οπότε και παύει να έχει αξία.

Άρα ευθύς αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι το τζακ-ποτ πλέον χρειάζεται να είναι τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ για να μας συμφέρει. Όμως, ας κάνουμε ακόμα μία παραδοχή κι ας υποθέσουμε ότι το βράδυ της Κυριακής το 5+1 θα μοιράσει τουλάχιστον τόσα χρήματα.

Πλέον το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχουμε 12 εκατ. ευρώ να ποντάρουμε!

Πόσες στήλες τότε πρέπει να παίξουμε; Όσες αντέχει το πορτοφόλι μας! Αν ποντάρετε 1.000 ευρώ, ανεβάζετε σημαντικά τις πιθανότητες να κερδίσετε. Προσέξτε ωστόσο, ότι ένα δελτίο Τζόκερ των 1.000 ευρώ έχει την ίδια αξία με ένα του 0,50 ευρώ! Εκείνο που «αγοράζετε» με τα περισσότερα χρήματα είναι πιθανότητες. Κι αυτό το κάνετε γιατί δεν τυχαίνει να «συμφέρει» το τζακ-ποττου Τζόκερ τόσο συχνά. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, το Τζόκερ είχε μοιράσει 19 εκατ. το 2010 και 14 εκατ. το 2006, όταν όμως η στήλη κόστιζε 0,30 λεπτά, οπότε και χρειαζόταν μικρότερο ποσό για να χαρακτηριστεί ως value.

Με άλλα λόγια είναι η τρίτη φορά τα τελευταία 8 χρόνια που έχουμε την ευκαιρία να ποντάρουμε «σωστά» στο Τζόκερ! Θα την αφήσετε να πάει χαμένη;

Τέλος, όσον αφορά την περίπτωση των συστημάτων, μπορεί αυτά εκ πρώτης όψεως να φαίνονται συμφέροντα, στην πραγματικότητα όμως είναι απλά ένα… μαγείρεμα συνδυασμών και πιθανοτήτων. Μοιάζει σαν να παίζετε περισσότερα νούμερα με λιγότερα χρήματα, αλλά σε τελική ανάλυση εκείνο που πρέπει να ελέγχετε, είναι τον αριθμό στηλών που παίζετε. Διότι κάθε στήλη είναι και μία πιθανότητα.

[box type=”info”]Διαβάστε επίσης: Πόσα νούμερα να επιλέξω στις κληρώσεις μιας λοταρίας;[/box]

Ιστορίες συνωμοσίας και… καταγγελίες ΣΟΚ!

Έχοντας πλέον καλύψει το… μαθηματικό κομμάτι της ανάλυσης του τζακ-ποτ του Τζόκερ, καιρός να αναφερθούμε στο… ζουμί του άρθρου. Τις ιστορίες συνωμοσίας που ανθίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς και για «ειδήσεις» που προκαλούν αίσθηση.

[quote type=”center”]Πώς είναι δυνατόν κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα το Τζόκερ να έχει μεγάλα τζακ-ποτ;[/quote]

Είναι όντως πρόκληση όταν συμβαίνει αυτό. Δεν αρνούμαι ότι με έχει βάλει κι εμένα προσωπικά σε πονηρές σκέψεις. Από την άλλη όμως, πρέπει να θυμίσω ότι υπήρξαν κληρώσεις κατά τη διάρκεια των γιορτών που δεν είχαμε τζακ-ποτ, ή τουλάχιστον ήταν ένα-δύο μόνο. Επιπλέον, ποιος δίνει σημασία σε τζακ-ποτ εν μέσω καλοκαιριού ή Μαρτίου;

Τα Χριστούγεννα και Πάσχα ο περισσότερος κόσμος έχει άδεια. Έχει ελεύθερο χρόνο να χαζέψει περισσότερο τηλεόραση, να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του και με φίλους. Αναπόφευκτα, περισσότεροι άνθρωποι θα δουν, θα ακούσουν ή θα μιλήσουν για το τζακ-ποτ, που σε διαφορετική περίπτωση να έπεφτε στο μάτι τους φευγαλέα στο χώρο εργασίας τους. Έτσι, το όλο θέμα της συνομωσίας διογκώνεται αποτελώντας ένα φλέγον θέμα συζήτησης.

Σκεφτείτε ας πούμε αύριο να ήταν Πρωτοχρονιά. Το αυριανό τζακ-ποτ θα ήταν πρώτη είδηση σχεδόν! Ακόμα κι ο ίδιος ο ΟΠΑΠ θα το διαφήμιζε πολύ περισσότερο. Τα καζίνο κάνουν το μεγαλύτερο ημερήσιο τζίρο το βράδυ της Πρωτοχρονιάς! Γιατί να μην εκμεταλλευτεί την τάση αυτή κι ο ΟΠΑΠ, όταν οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να τζογάρουν εκείνο το διάστημα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή του έτους;

Συν τοις άλλοις, ο ΟΠΑΠ μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το τζακ-ποτ εκείνων των ημερών, προσθέτοντας τα αδιάθετα κέρδη του έτους, οδηγώντας σε ακόμα πιο αστρονομικά ποσά το τζακ-ποτ.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα, πέρα από τον αυξημένο στηλών που παίζονται, τη ανάδυση ιστοριών συνομωσίας, όπως για παράδειγμα ότι οι κληρώσεις είναι «κανονισμένες», τα μπαλάκια «φτιαγμένα», το παιχνίδι στημένο. Ποιος αποκλείει ότι στα 2 λεπτά πριν την κλήρωση του Τζόκερ, ο υπολογιστής μπορεί να δει ποιος συνδυασμός αριθμών δεν έχει παιχτεί και να «βγάλει» τα κατάλληλα μπαλάκια για ένα ακόμα φανταστικό τζακ-ποτ; Κανείς, αλλά μέχρι την απόδειξη του εναντίον (όπως έγινε το 1980 στην Pennsylvania), όλα αυτά θα ζουν στη σφαίρα της φαντασίας μας.

Έχετε ακούσει μήπως για την περίπτωση που εισέβαλαν άνδρες με όπλα σε ανάλογη κλήρωση του εξωτερικού και ανάγκασαν τους διοργανωτές να επαναλάβουν την κλήρωση, προκαλώντας την επαναλαμβανόμενη κλήρωση των ίδιων ακριβώς αριθμών; Ναι, κι εγώ την ακούω εδώ και χρόνια, αλλά δεν κατάφερα να βρω κάτι στο ίντερνετ. Βρήκα όμως πολλά κείμενα περί στησίματος σχετικών κληρώσεων. Αρκεί να ψάξετε για «rigged lottery». Θα δείτε ότι κουβεντιάζουν ακόμα και για στήσιμο της κλήρωσης του NBA draft!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά…

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΒΟΜΒΑ: Έτσι γίνεται η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ του ΟΠΑΠ στο Τζόκερ!

Αυτούσιος ο τίτλος «είδησης» που έκανε το γύρο του ίντερνετ τις τελευταίες μέρες. Η «είδηση» κυκλοφόρησε σε όλες τις συνήθεις-ύποπτες και αμφιβόλου ποιότητας ιστοσελίδες όπως ήταν αναμενόμενο. Έσπευσαν όλοι να σχολιάσουν κιόλας, τόσο στις ιστοσελίδες όσο και στο Facebook. Αχ, αυτό το Facebook.

Το Ελληνικό ίντερνετ στις δόξες του.

Δε θα κάτσω να ασχοληθώ εκτενώς φυσικά στα όσα περιγράφει η «είδηση», ούτε θα βάλω link σε τυχάρπαστες ιστοσελίδες με διαφημίσεις να πετάγονται εδώ κι εκεί. Ο άσχετος με τη βιομηχανία των τυχερών παιχνιδιών αρθρογράφος νομίζει ότι έκανε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη, «ξεμπροστιάζοντας» τα κέρδη που έχει ο ΟΠΑΠ. Μα είναι δυνατόν να έχει τέτοιο περιθώριο κέρδους μια επιχείρηση; Αντί να μοιράζουν λεφτά στον κόσμο, στοχεύουν στο κέρδους και βιωσιμότητα της επιχείρησης. Σα δε ντρέπονται…

Να οι καλοί Σαμαρείτες που γράφουν πίσω από μια οθόνη και θα έκαναν αυτά και χειρότερα αν τολμούσαν να κάνουν δική τους επιχείρηση.

Στη συνέχεια οι «ζουν ανάμεσά μας» μπήκαν στη συζήτηση και δεν άργησε η συζήτηση να πολιτικοποιηθεί, ενώ δεν υπήρχε σχολιαστής που «να μη γνωρίζει». Διότι κάτι που έχουμε οι Έλληνες είναι ότι τα ξέρουμε όλα. Όλα, εκτός από ορθογραφία βέβαια, αφού όποιος διαβάσει έστω κι ένα σχόλιο, πρέπει να τρέξει στον οφθαλμίατρο.

Καταγγελία λοιπόν. «Καταγγελία βόμβα». Από ποιον; Σε ποιον; Τίποτα. Κανείς. Ησυχία. Απλά ένας εντυπωσιακός τίτλος. «Μεγάλη απάτη του ΟΠΑΠ». Γνωστή κι ως «επιχειρηματικότητα». Αλλά η «απάτη» πουλάει περισσότερο. Μεγάλη απάτη που τα καταστήματα πουλάνε με κέρδος, απάτη που αγοράζουμε ρούχα σε υπερδιπλάσια τιμή, απάτη που πληρώνουμε φόρους, απάτη η τιμή της βενζίνης, απάτη τα κέρδη των σούπερ-μάρκετ. Γεμίσαμε απατεώνες κι όχι επιχειρηματίες.

Στο θέμα μας. Το Τζόκερ έχει τζακ-ποτ. Καλό τζακ-ποτ. Αν το τζακ-ποτ ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ, είναι value. Αρκεί να είστε ο μοναδικός υπερτυχερός. Αλλά ακόμα κι αν δεν είστε ο μοναδικός, σε καλή μεριά και πάλι. 1.000 άτομα διαβάζουν καθημερινά το blog. Ποια η πιθανότητα να είστε ένας από τους τυχερούς; Κι αν σου κάτσει… άφησε ένα ανώνυμο σχόλιο. Καλή επιτυχία.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.