Οι 800 μονάδες του Γενικού Δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών προσφέρουν τεχνικώς μια στήριξη στον κατήφορο, μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Θα βρουν τον ηρωισμό όμως οι επενδυτές να αγοράσουν σε αυτή τη χρονική περίοδο, σαν άλλοι 300 του Λεωνίδα;

21% πτώση λέει, κατέγραψε το χρηματιστήριο τις τρεις τελευταίες μέρες, δίνοντας το τέμπο στην επερχόμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια εκλογή που παίζεται και στο στοίχημα.

Η αγορά πανικοβλήθηκε, λέει. Πράγματι, το μείον 13% του Γενικού Δείκτη της πρώτης μέρας δε φανερώνει και τους πιο ψύχραιμους επενδυτές, μικρούς ή μεγάλους. Την επομένη μέρα η αγορά έψαχνε να βρει… κατεύθυνση όπως λέμε στην τεχνική ανάλυση. Έτσι ερμηνεύεται εκείνος ο μικρός σταυρός που τυπώθηκε προτελευταίος στο γράφημα (doji για τους… ειδικούς). Μια ισορροπία αγοραστών (ναι, υπάρχουν, σε κάποιους πουλάνε οι πωλητές) και πωλητών με άλλα λόγια.

xrimatistirio-genikos-deiktis-6mino

Κι έρχεται η χθεσινή μέρα για να πάρουν οι πωλητές τον έλεγχο στα χέρια τους. Πασιφανές. Το κόκκινο candlestick («κερί» στα Ελληνικά – 燭台 ή Shokudai στα γιαπωνέζικα από όπου και προέρχονται) είναι ξεκάθαρο, όσο και το μείον 7,35%, που έκλεισε το ΧΑΑ χθες. Προσέξτε επίσης τις τρεις γραμμές του όγκου στο κάτω μέρος.

«Πουλάτε γιατί χανόμαστε» είναι σαν να λέει το γράφημα.

Η Κύρου Ανάβαση των 800 μονάδων

Ακολουθώντας μια διαφορετικού τύπου Κάθοδο των Μυρίων, οι πωλητές δε χαρίζουν… κάστανα. Πατούν το κουμπί «sell» σε οποιαδήποτε τιμή ενδιαφέρονται να αγοράσουν κάποιοι ηρωικοί επενδυτές. Ακόμα και οι ήρωες εντούτοις, χρειάζονται έναν αρχηγό να τους ενθαρρύνει.

Ένας τέτοιος επενδυτής (ή και περισσότεροι) ενδεχομένως να περιμένει τις 800 μονάδες του χρηματιστηρίου. Κι αυτό, γιατί αν κοιτάξουμε λίγο στο παρελθόν, θα δούμε ότι οι 800 μονάδες, εκτός από στρόγγυλο νούμερο, είναι ένα επίπεδο τιμών που εμπνέει σεβασμό. Τόσο στους αγοραστές όταν το χρηματιστήριο ανεβαίνει, όσο και στους πωλητές, όταν εκείνο πέφτει. Γιατί όχι λοιπόν να προσφέρει μια στήριξη στο δείκτη. Αν το short-selling επιτρεπόταν (νομίζω ότι δεν επιτρέπεται, αλλά δεν ασχολούμαι και τόσο με το ΧΑΑ για να είμαι σίγουρος), στις 800 θα “κατοχύρωναν τα κέρδη τους” οι short-sellers (όσοι πόνταραν στην πτώση του ΧΑΑ), οπότε αυτό από μόνο του ενισχύει την παραπάνω πρόβλεψη.

xrimatistirio-genikos-deiktis-4-xornia

Και στην παρούσα φάση, όλοι ελπίζουν οι πωλητές να δείξουν σεβασμό στις 800 μονάδες. Διαφορετικά, οι 500 μονάδες δεν είναι μακριά.

Index trading ή στοιχηματίζοντας στον δείκτη

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς είναι τόσο εξοικειωμένοι με το trading, ώστε να γνωρίζουν ότι εκτός από μετοχές, υπάρχει η δυνατότητα να επενδύσει κανείς στο δείκτη.

Το index trading έχει να κάνει με ένα στοίχημα σε οποιοδήποτε δείκτη των χρηματιστηρίων, όπως είναι ο Γενικός Δείκτης. Βέβαια περισσότερο δημοφιλές είναι το index trading σε δείκτες όπως ο αμερικάνικος SP500, ο αγγλικός FTSE100 και ο γερμανικός DAX, παρά ο ελληνικός… ΓΔ. Δεν έχει την ίδια γκλαμουριά, πώς να το κάνουμε, ούτε το ίδιο κύρος.

Και τώρα, ελπίζουν όλοι  σε μια Κύρου Ανάβαση (αχ, πώς τα λέω). Περισσότερο πάντως για διόρθωση θα μιλάμε, παρά για ανάβαση. Κι αυτό γιατί η τάση είναι έντονα καθοδική και βρισκόμαστε κάτω από τον 200άρη κινητό μέσο όρο.

Έτσι αν στοιχημάτιζα στο ΓΔ του ελληνικού ΧΑΑ, θα έβαζα να αγοράσω στις 800 μονάδες με stop loss τις 750 μονάδες και στόχο τις 1.000. Πιθανό κέρδος 200 μονάδες, πιθανή ζημία 50 μονάδες. 4:1 αναλογία κέρδους/ρίσκου, ή στοιχηματικώς μιλώντας, 5.00 απόδοση. Αν αντίστοιχες προβλέψεις μου «πέφτουν μέσα» συχνότερα από 20%, βγάζω λεφτά. Εδώ η θεωρία του value betting πίσω από τα νούμερα αυτά.

Αντίστοιχο πάντως trading γίνεται και στις μετοχές. Άλλωστε από τη συμπεριφορά κάποιων εξ αυτών προκύπτει και το γράφημα του Γενικού Δείκτη. Αν δείτε τα γραφήματα κάποιων από τις «μεγάλες» μετοχές, τύπου ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, τραπεζικές και μερικές άλλες, θα διαπιστώσετε ανάλογη συμπεριφορά.

Εγώ πάντως θα παραμείνω θεατής και θα σας ευχηθώ καλή επιτυχία, αν αποφασίσετε να το παίξετε… ήρωες.

Υ.Γ. Για τυχόν λάθη στις ιστορικές αναφορές, να με συμπαθάτε, αλλά ήμουν πρωτοδεσμίτης.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.