Εν αναμονή της νέας ποδοσφαιρικής-στοιχηματικής σεζόν, κυρίως όσον αφορά τις βασικές στοιχηματικές αγορές των Ελλήνων παιχτών, με το παρόν άρθρο θα αναφερθώ στην οργάνωση-σχεδιασμό πονταρισμάτων για την πρώτη κατηγορία της Ισπανίας. Ειδικότερα ο λόγος θα γίνει για συγκεκριμένη κλάση αποδόσεων όπως φαίνεται στον τίτλο.

Η κλάση αποδόσεων 0,22 είναι πρώτη σε εμφανίσεις (40) όσον αφορά την Primera Division από τη σεζόν 2010-11 έως 2014-15. Μερικά από τα βασικά στατιστικά της κλάσης είναι 27 νίκες γηπεδούχου, 5 ισοπαλίες και 8 νίκες φιλοξενούμενων. Στα ημίχρονα έχει καταγράψει 19-7-1 (1-Χ-2). Στις αγορές τερμάτων τώρα τα GG/NG έχουν εμφανιστεί από 20 φορές. Το Over 2,5 έχει 26 εμφανίσεις. Στα σκορ ημιχρόνου τα πιο δημοφιλή είναι τα 0-0 και 1-0 με 10 εμφανίσεις το καθένα. Οι μέσοι όροι  αποδόσεων (ΟΠΑΠ)  στα σημεία τελικού αποτελέσματος είναι 1,34-4,34-6,15 για 1-Χ-2 αντίστοιχα.

Πριν ξεκινήσουμε όμως με τον σχεδιασμό των πονταρισμάτων ας επεξηγήσω συντόμως το σκεπτικό. Προσωπικά χρησιμοποιώ τις κλάσεις (απόδοση άσσου / απόδοση διπλού) των αποδόσεων ως μέσο παρατήρησης συμπεριφοράς του προφίλ των αναμετρήσεων, αφού θεωρώ ότι αναμετρήσεις με ίδια κλάση αποδόσεων έχουν κοινό προφίλ. Αν σε κάποια αγορά παρουσιάζουν ισχυρές τάσεις τότε σε συνδυασμό με τις προσφερόμενες αποδόσεις αυτών επιλέγω να ποντάρω ή όχι.

Να προσθέσω ακόμα ότι χρησιμοποιώ βασική στατιστική για τον σχεδιασμό των πονταρισμάτων και την διαχείριση του παιχτικού μου κεφαλαίου. Στην ουσία σπάω τα αποτελέσματα σε διαδοχικές πεντάδες (moving average) για τις οποίες υπολογίζω τον μέσο όρο του ποσοστού εμφάνισης. Κατόπιν υπολογίζω τον μέσο όρο των μέσων όρων των πεντάδων.

Ας ξεκινήσουμε όμως. Στην αγορά τερμάτων στο ημίχρονο, ο μέσος όρος του μέσου όρου των πεντάδων είναι 1,39. Τα 4 τελευταία παιχνίδια έχουν μέσο όρο 1 τέρμα. Αν σημειωθεί στην επόμενη εμφάνιση της κλάσης 1 τέρμα ο μέσος όρος της νέας αυτής πεντάδας που θα δημιουργηθεί θα είναι 1,00 το οποίο είναι και κατώτερο του μέσου όρου (1,39). Οπότε επιλέγω να ποντάρω στο Over 0,75 τέρματα στο ημίχρονο. Θέτω το στόχο κέρδους μου και προσαρμόζω συναρτήσει της απόδοσης του σημείου το ποντάρισμα μου αναλόγως. Παράλληλα μεγάλης σημασίας είναι ο ορισμός της διάρκειας των πονταρισμάτων καθώς και της διαχείρισης της ήττας. Για παράδειγμα ορίζω στόχο κέρδους 1 μονάδα. Μετά από ήττα προσαρμόζω  επόμενο ποντάρισμα μου ώστε να καλύψω την πρώτη ήττα αλλά και παράλληλα να επιτύχω τον αρχικό στόχο κέρδους. Προσοχή όμως διότι μία τέτοια διαδικασία αυξάνει το ποντάρισμα με στυλ γεωμετρικής προόδου. Ας το δούμε πρακτικά. Στις 2 τελευταίες εμφανίσεις της κλάσης, η απόδοση  του Over 0,75 τέρματα στο ημίχρονο ήταν γύρω στο 1,50 στο διαδίκτυο. Για να πετύχουμε 1 μονάδα κέρδος πρέπει να ποντάρουμε 2 μονάδες σε απόδοση 1,50. Αν χάσουμε το πρώτο αυτό ποντάρισμα την δεύτερη φορά θέλουμε να καλύψουμε τις 2 μονάδες συν 1 μονάδα καθαρό κέρδος, που σημαίνει ποντάρισμα 6 μονάδων σε απόδοση 1,50. Βλέπουμε ότι το 2o ποντάρισμα είναι 3 φορές το αρχικό. Συνολικά μετά το δεύτερο ποντάρισμα έχουμε ρισκάρει 8 μονάδες για καθαρό κέρδος (εφόσον κερδίσουμε) 1 μονάδα. Ποσοστιαία το καθαρό μας κέρδος ανέρχεται στο 12,5% του ρίσκου μας. Αν χάσουμε και το δεύτερο ποντάρισμα το ποσό που πρέπει να στοιχηματίσουμε για να καλύψουμε 8 μονάδες ζημιάς συν 1 καθαρό κέρδος σε απόδοση 1,50 είναι 18 μονάδες (3*φορές το προηγούμενο). Συνολικά στο τρίτο ποντάρισμα εφόσον επιτευχθεί νίκη θα έχουμε ρισκάρει 26 μονάδες για καθαρό κέρδος 1 μονάδα ή αλλιώς το 3,85% περίπου του ρίσκου μας.

Είναι φανερό λοιπόν το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ορίσει εξ αρχής το πλάνο μας. Κάποιος μπορεί να θέσει σαν στόχο κατόπιν ήττας στο πρώτο ποντάρισμα, απλά να ρεφάρει την ζημιά ή να ρεφάρει συν 0,30 μονάδες καθαρό κέρδος. Όπως και να έχει σε ότι πλάνο και αν καταλήξουμε πρέπει να έχουμε προϋπολογίσει τις συνολικές μονάδες που θα μας χρειαστούν μέχρι και το τελευταίο ποντάρισμα ώστε να τις έχουμε διαθέσιμες πραγματικά.

Δεύτερη επιλογή είναι ο άσσος στο ημίχρονο. Ο μέσος όρος των μέσων όρων των πεντάδων είναι 56% επαλήθευση στον άσσο. Στις τελευταίες εμφανίσεις της κλάσης είναι στα κάτω του. Τα τελευταία 5 παιχνίδια της κλάσης έχουν δώσει μόλις 1 άσσο και αυτός μάλιστα ήρθε στη τελευταία εμφάνιση. Θεωρητικά θα πρέπει τα επόμενα αποτελέσματα να είναι τέτοια ώστε να κινήσουν το ποσοστό επαλήθευσης του άσσου προς τον γενικό μέσο όρο αφού τώρα βρίσκεται σε κατώτερο άκρο. Στο τελευταίο παιχνίδι της κλάσης η απόδοση του 1 ημίχρονο ήταν περί το 2,00 μια αρκετά καλή απόδοση.

Τρίτη επιλογή για σχεδιασμό πονταρίσματος είναι το Over 2,5 τέρματα συνολικά. Ο μέσος όρος των μέσων όρων και πάλι, είναι 3,35 τέρματα. Η τυπική απόκλιση είναι 0,73 τέρματα που ισούται με το 22% περίπου του μέσου όρου. Αυτό σαν δείκτης μας λέει ότι υπάρχει μια κάποια σταθερότητα στην συμπεριφορά του μέσου όρου (θεωρητικά κινείται κυρίως μεταξύ του 3,35-0,73 και 3,35+0,73). Η τελευταία πεντάδα έχει δώσει 3 τέρματα μέσο όρο που είναι η κατώτερη τιμή που έχει δώσει πεντάδα μέχρι τώρα. Τα 4 τελευταία δε παιχνίδια έχουν γράψει 9 τέρματα συνολικά. Πόσα τέρματα θα πρέπει να σημειωθούν στην επόμενη αναμέτρηση ώστε ο μέσος όρος της νέας πεντάδας αναμετρήσεων να πλησιάσει τον γενικό μέσο όρο; Με μία απλή συνάρτηση έχουμε:

(9+x)/5=3,35 =>x=7,75.

Ασφαλώς και δεν χρησιμοποιούμε το νούμερο αυτό ως πρόβλεψη. Από την άλλη όμως το χρησιμοποιούμε σαν ένδειξη ότι λογικά θα σημειωθούν τέρματα στις επόμενες αναμετρήσεις οπότε ίσως είναι ευκαιρία για να οργανώσουμε τα πονταρίσματα μας στην εν λόγω αγορά.

Το άρθρο αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα του τρόπου που έχω επιλέξει να δουλεύω και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να οργανώσει τον τρόπο παιχνιδιού του κάπως έτσι δεν έχει παρά να επικοινωνήσει.

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και μείνετε συντονισμένοι.

Η επαφή του με το Στοίχημα ξεκίνησε δουλεύοντας ως υπάλληλος σε πρακτορείο του Ο.Π.Α.Π. Είχε την τύχη ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου να είναι αρκετά ψαγμένος πάνω στην δουλειά του και συνδρομητής του περιοδικού «Τα Παιχνίδια της Τύχης» ,το οποίο και αποτέλεσε το πρώτο και καλύτερο «φροντιστήριο». Κατάλαβε βασικές έννοιες όπως τι είναι γκανιότα ,τι κρύβουν οι αποδόσεις , την ψυχολογική πίεση που ασκούν οι αποδόσεις και προσωπικά επέλεξε να δίνει σημασία στην συμπεριφορά των αποδόσεων μέσω στατιστικής ανάλυσης αυτών. Είναι δημιουργός και διαχειριστής του Oddstats.blogspot.com. Συνδεθείτε με τον Betako: Google+