Το 2015 είναι η χρονιά της Mercedes στη Formula 1. Τις δύο πρώτες θέσεις στα Grand Prix μονοπωλούν το τελευταίο διάστημα οι οδηγοί της, Hamilton και Rosberg. Κάτι όμως που δε συνέβη στον τελευταίο αγώνα που διεξήχθη στη Σιγκαπούρη, όπου νικητής ανακηρύχθηκε ο Vettel με Ferrari. Η Mercedes απουσίασε από το βάθρο εντελώς, όπου εμφανίστηκαν οι οδηγοί της Red Bull Racing και της Ferrari. Η μονάδικη Mercedes που βρέθηκε μπροστά ήταν το… safety car.

Πώς αντέδρασαν οι στοιχηματικές αγορές; Ήταν αρκετό αυτό το στραβοπάτημα του Hamilton για να αποφύγουν οι παίκτες να ποντάρουν πάνω του για κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος; Πριν δούμε τα τέσσερα γραφήματα από το ανταλλακτήριο στοιχημάτων της Betfair που ξεχώρισα, ας δούμε πρώτα τη βαθμολογία των οδηγών στο φετινό πρωτάθλημα της Formula 1, με έξι αγώνες να απομένουν για το φινάλε.

Hamilton: Καλή ευκαιρία για ποντάρισμα

Η απόδοση του Hamilton πέφτει διαρκώς από το ξεκίνημα, εξαιτίας φυσικά των άριστων επιδόσεών του. Η πτώση της ελάχιστα ανακόπηκε όλους αυτούς τους μήνες, σημειώνοντας το 1,07 ως τη χαμηλότερη τιμή της. Μετά τη χθεσινή εγκατάλειψη του Hamilton στον αγώνα της Σιγκαπούρης λόγω τεχνικού προβλήματος, οι παίκτες έσπευσαν να τον «κοντράρουν», ανεβάζοντας λίγο την απόδοση κοντά στο 1,20. Η προσφορά και η ζήτηση πλέον ισορρόπησαν στο 1,15, όπου μάλλον και θα διατηρηθεί η ισορροπία αυτή έως και το επόμενο Grand Prix της Suzuka.

Όμως ο αγώνας στην Ιαπωνία δεν απέχει και τόσο μακριά! Είναι μόλις το επόμενο Σαββατοκύριακο. Οπότε αν πιστεύετε ότι ο Hamilton θα τα πάει σχετικά καλά, ώστε η πτώση της απόδοσης να συνεχιστεί, το 1,15 είναι μια καλή ευκαιρία. Όχι τόσο λόγω «αξίας» (θυμηθείτε ότι έχουμε πει για το value betting και πώς αυτό μετατρέπεται σε value trading), αλλά διότι το 1,20 υπήρξε στήριξη στο παρελθόν, όπως τονίζω στο γράφημα.

Με άλλα λόγια, οι layers δεν επέτρεψαν την πτώση της απόδοσης κάτω από εκείνο το επίπεδο, παρά μόνο μετά από τη μεγάλη πίεση που δέχθηκαν από τους backers τις τελευταίες βδομάδες. Συνήθως λοιπόν, όταν αυτό συμβαίνει στις στοιχηματικές αλλά και χρηματοοικονομικές αγορές, η στήριξη μετατρέπεται σε αντίσταση μιας πιθανής ανόδου. Έτσι, είναι μάλλον μια καλή ευκαιρία να ποντάρετε, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση.

Rosberg: Στην κόντρα!

Ό,τι είπαμε για τον Hamilton, ισχύουν αντίστροφα για τον Rosberg. Πλέον η απόδοση του στοιχήματός του για κατάκτηση του πρωταθλήματος έχει φτάσει σε διψήφια επίπεδα, παρόλη την τέταρτη θέση στη Σιγκαπούρη.

Στο γράφημα παρατηρούμε το φαινόμενο μεταξύ στήριξης κι αντίστασης που περιέγραψα στο γράφημα του Hamilton. Πριν αρκετούς μήνες, όσοι πόνταραν υπέρ του Rosberg έπαψαν να το κάνουν και οι layers έσπευσαν να σπρώξουν την απόδοση στο 13,0. Σύντομα όμως οι backers πήραν τον έλεγχο της αγοράς, βυθίζοντας την απόδοση στα προηγούμενα επίπεδα. Πλέον όμως, είχαμε στα χέρια μας ένα επίπεδο αντίστασης. Το 13,0.

Προσέξτε τώρα πως η απόδοση του Rosberg «διόρθωσε» όπως λέμε έως το… 13! Σατανικό, έτσι; Αυτή τη στιγμή μπορείτε να ποντάρετε πάνω του κοντά στο 15, κάτι όμως που θα απέφευγα να πράξω. Περιμένω συνέχιση ανόδου της απόδοσης, αφού πλέον η προηγούμενη αντίσταση θα ενεργήσει πιο πιθανό ως στήριξη.

Vettel: Έκπληξη;

Με 49 πόντους πίσω από τον Hamilton, δύσκολα κάποιος θα προέβλεπε πρωταθλητή τον Vettel φέτος. Κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται κι από το 15,0 της τρέχουσας απόδοσης του στοιχήματός του. Κάποιος θα έλεγε με βάση τα παραπάνω, ότι υπάρχει στήριξη στο 15 και είναι μια καλή ευκαιρία να παίξουμε κόντρα τον Vettel, με το ίδιο σκεπτικό που αναλύσαμε στον Rosberg. Προσέξτε όμως.

Η απόδοση πριν λίγους μήνες έφτασε το 200,0 για να ξαναπέσει στο 25,0. Από τότε προσπάθησαν και πάλι οι layers να εκτοξεύσουν τη απόδοση, αλλά μετά βίας άγγιξαν το 100,0 αυτή τη φορά. Τώρα η ισορροπία έχει ήδη επέλθει κατά τι χαμηλότερα (15,0). Σαν αποτέλεσμα, τα δύο αυτά σημάδια (χαμηλότερο υψηλό και χαμηλότερο χαμηλό) με κάνουν να μιλάω ακόμα και για μια… αναπάντεχη έκπληξη από τον Vettel. Σίγουρα είναι αουτσάιντερ, αλλά είναι ένα αουτσάιντερ που θα περίμενα να το ποντάρω μόλις ξανατυπώσει μια νέα κορυφή στο γράφημα.

Alonso: Δεν μπορεί, αλλά…

Μην ανησυχείτε. Δε θα σας… προτρέψω να ποντάρετε σε τριψήφιες αποδόσεις! Ο Alonso δεν βρίσκεται καν στους πρώτους 10 της βαθμολογίας του φετινού πρωταθλήματος Formula 1. Τότε, γιατί τον αναφέρω;

Ο λόγος απλός, όπως ίσως καταλάβατε από το γράφημα. Η πορεία της απόδοσης του στοιχήματος με διευκολύνει στο να τονίσω την αξία των στηρίξεων κι αντιστάσεων στο στοίχημα και κατ’ επέκταση στην ψυχολογία των παικτών. Προσέξτε το διάστημα μεταξύ 200,0 και 500,0. Νομίζω ότι δε χρειάζεται να πω περισσότερα, πέραν του ότι συχνά η τάση αποκτά επιτάχυνση ανάλογα την κατεύθυνση προς την οποία θα σπάσει το εύρος (range) αυτό. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι μόλις διασπάστηκε το 500,0, η επόμενη τιμή ήταν αμέσως η ανώτερη δυνατή τιμή στο ανταλλακτήριο. Το 1000,0.

Διαβάστε την ψυχολογία των παικτών μέσα από τα γραφήματα

Τα γραφήματα των αποδόσεων καταδεικνύουν για άλλη μια φορά τη συμπεριφορά των παικτών. Οι τάσεις συνήθως είναι πιο έντονες σε περιπτώσεις πανικού, κάτι που συμβαίνει όταν διασπώνται σημαντικές στηρίξεις κι αντιστάσεις (λόγω αναπάντεχων γεγονότων, ειδικά όπως συμβαίνει στο μηχανοκίνητο αθλητισμό).

Αντίθετα, παρατηρείται μια ηρεμία όταν… κάτσει η σκόνη και βρεθεί μια δίκαιη (;) ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Τότε είναι και η στιγμή που πρέπει να ποντάρουμε, αν μιλάμε για μεγάλο βάθος χρόνου. Αλλιώς, αν κυνηγάμε το «γρήγορο» αλλά όχι εύκολο κέρδος, οι καταστάσεις πανικού προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες. Αρκεί να μην είμαστε σε πανικό οι ίδιοι!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.