Όσοι δεν κερδίζουν στο online πόκερ – και είναι πολλοί – συχνά κατηγορούν το παιχνίδι ότι είναι στημένο. Άλλοτε τους φταίει το poker room που φιλοξενεί το παιχνίδι, άλλοτε φταίει το λογισμικό, άλλοτε φταίνε οι αντίπαλοι που τους «κλέβουν». Κάτι φταίει γενικά, πάντως όχι οι ίδιοι. Αυτές τις μέρες έχουν ακόμα μια δικαιολογία γιατί χάνουν: έναν ιό!

Έχετε ακουστά για το λογισμικό ασφαλείας (λέγε με antivirus), NOD32; Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα προστασίας του υπολογιστή. Η εταιρία λοιπόν πίσω από το λογισμικό, η ESET, ανακάλυψε έναν ιό, ο οποίος στοχεύει τους παίκτες του online πόκερ.

Λειτουργώντας ως δούρειος ίππος, ο ιός βρίσκεται σε δημοφιλή προγράμματα, όπως το μTorrent και το Daemon Tools, όταν αυτά ΔΕΝ προέρχονται από τις επίσημες ιστοσελίδες τους. Καθώς εσείς εγκαθιστάτε το κατά τα άλλα αθώο πρόγραμμα, ταυτόχρονα μολύνεται ο υπολογιστής σας. Ο ιός θα περιμένει υπομονετικά πότε θα φορτώσετε το lobby του PokerStars ή του Full Tilt Poker, τα οποία στοχεύει. Έπειτα η δουλειά του είναι απλή: να στέλνει φωτογραφίες του τραπεζιού πόκερ που παίζετε στο δημιουργό του.

Εκείνος πλέον με τη σειρά του, δεν έχει παρά να «κάθεται» στο τραπέζι σας και να σας «μαδήσει», αφού θα γνωρίζει τα φύλλα σας!

Σύμφωνα με το Robert Lipovsky, που έφερε την είδηση στη δημοσιότητα, δεν μπορούν να γνωρίζουν προς το παρόν, αν ο hacker παίζει ο ίδιος, ή χρησιμοποιεί κάποιο (ro)bot. Ο Robert αναφέρει ότι ο ιός είναι γνωστός από το Μάρτιο. Τελευταία όμως πήρε ανησυχητικές διαστάσεις, με εκατοντάδες να πέφτουν θύματά του, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία.

Το Win32/Spy.Odianor όπως είναι το όνομά του, είναι πιθανόν να βρίσκεται και σε γνωστά προγράμματα πόκερ, όπως Tournament Shark, Poker Calculator Pro, Smart Buddy και Poker Office.

Η είδηση δεν απασχόλησε μόνο τις ιστοσελίδες του πόκερ, αλλά έφτασε μέχρι και στο BBC και το BusinessInsider.

Αν πιστεύεις ότι είναι στημένο, γιατί παίζεις ακόμα;

Σίγουρα, δεν είναι και η πιο ευχάριστη είδηση στη βιομηχανία του πόκερ. Όμως μην ξεχνάμε τους χιλιάδες ιούς και απάτες που περιτριγυρίζουν άλλες βιομηχανίες και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, θα έχετε ακούσει για απάτες στις τραπεζικές συναλλαγές, είτε στο διαδίκτυο, είτε στα φυσικά καταστήματα (ΑΤΜ).

Τι έγινε; Σταματήσατε να χρησιμοποιείτε τις τράπεζες;

Αντίστοιχα, η ανακάλυψη αυτού του κακόβουλου ιού δε θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Ακόμα κι αν έχουμε πέσει θύμα του, αρκεί να κάνουμε μια σάρωση του υπολογιστή μας με ένα αξιόλογο antivirus για να το απομακρύνουμε. Επίσης, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουμε και με τα δύο παραπάνω poker rooms, ώστε να εντοπισθεί ο κακοποιός. Δεν αποκλείεται να δούμε κάποια από τα χρήματά μας πίσω.

Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα να κλονιστεί περισσότερο η εμπιστοσύνη που δείχνει ο παίκτης πόκερ απέναντι στους αντιπάλους του, ή απέναντι στην εταιρία που τον φιλοξενεί. Εκεί που έβλεπε παντού εχθρούς, η είδηση αυτή έρχεται ως επιβεβαίωση.

«Να, τα βλέπεις; Στημένο. Στα έλεγα. Κι αυτό απλά ακούστηκε. Ποιος ξέρει τι άλλο γίνεται.»

Το δέχομαι. Μπορεί όντως να έχεις πέσει θύμα απάτης. Μία, δύο, πέντε, δέκα φορές. Γιατί συνεχίζεις να παίζεις αν το πιστεύεις; Δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσεις. Μόνος σου το λες.

«Μα, μου αρέσει το παιχνίδι. Δεν έχω δικαίωμα να παίζω σε ένα δίκαιο περιβάλλον;»

Βεβαίως, και για αυτό άλλωστε υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας που το εγγυώνται αυτό. Ωστόσο, να που κάτι τους ξέφυγε. Και οπωσδήποτε δεν είναι η μοναδική φορά.

Τι να κάνουμε.

Η ζωή η ίδια δεν είναι δίκαιη.

Αλλά το να παίζουμε online πόκερ, σκεπτόμενοι ότι το παιχνίδι είναι στημένο να βγάζει κέντες, σετ και χρώματα στους άλλους κι όχι σε εμάς, είναι απλά λάθος. Είναι σαν να κάνουμε κατάθεση στην τράπεζα, σίγουροι ότι δε θα ξαναδούμε τα χρήματά μας. Γιατί να μην τα κρατήσετε σπίτι;

Ναι, το πόκερ είναι ωραίο παιχνίδι. Ναι, το πόκερ έχει κινδύνους ιδιαίτερα στο ίντερνετ. Ναι, κυκλοφορούν κακοί άνθρωποι εκεί έξω. Κυκλοφορούν όμως και παίκτες του πόκερ, που συνεχώς κερδίζουν τουρνουά, παιχνίδια μετρητών και ποζάρουν στις τηλεοράσεις. Είναι τυχαίο ότι κερδίζουν; Λέτε κι αυτοί να βλέπουν τα φύλλα των αντιπάλων τους με ειδικά γυαλιά;!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.