Στις 18 Σεπτέμβρη ξεκινά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι του 2015, με τη Νέα Ζηλανδία να είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτησή του. Στη δεύτερη θέση, πάντα σύμφωνα με τις αποδόσεις των στοιχημάτων, συναντάμε τη διοργανώτρια για φέτος χώρα, Αγγλία. Νότιος Αφρική, Αυστραλία και Ιρλανδία συμπληρώνουν κατά σειρά τις 5 φαβορί ομάδες. Είναι όμως κι αυτές που προτιμούν να ποντάρουν και οι παίκτες του στοιχήματος;

Μια ματιά στα γραφήματα των στοιχημάτων Ράγκμπι

Ράγκμπι. Ένα άθλημα που γνωρίζω ελάχιστα. Ίσως και να μην έχω ξαναγράψει στο παρελθόν για αυτό.

Όμως το κύριο μέλημά μου είναι τα γραφήματα. Εφόσον μπορεί να αποτυπωθεί η προσφορά και η ζήτηση σε ένα γράφημα, η ανάλυσή του είναι η αγαπημένη μου ασχολία. Έτσι και εδώ, όσον αφορά το στοίχημα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι, θα αναλύσουμε τη ζήτηση που εμφανίζουν οι ομάδες, σε σχέση πάντα με τα στοιχήματα.

Ξεκινάμε λοιπόν, με τις ομάδες που φαίνεται να προσελκύουν το ενδιαφέρον των παικτών. Κάτι, που σημαίνει πτώση της απόδοσής τους στις εταιρίες στοιχημάτων.

Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ιρλανδία και… Σκωτία!

Για πολλοστή φορά γινόμαστε μάρτυρες της γνωστής πτωτικής τάσης του πρώτου φαβορί. Το έχω ξαναπεί: οι παίκτες φαίνεται να ποντάρουν υπερβολικά την ομάδα που εμφανίζεται με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τον τίτλο/πρωτάθλημα/τουρνουά/κύπελλο. Κάτι που συμβαίνει και στην περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας.

Μην περιμένετε βέβαια συνταρακτική πτώση χωρίς ιδιαίτερες εξελίξεις ή ειδησεογραφία. Πάντως την πτώση από 2,50 στο 2,10 των τελευταίων εβδομάδων δεν τη λες και μικρή.

Προσπερνάμε τα επόμενα δύο φαβορί και ας εξετάσουμε το γράφημα της Αυστραλίας. Ο Αύγουστος φαίνεται να ευνόησε τα στοιχήματα υπέρ της χώρας των καγκουρό, αφού από το 11,0 η απόδοση κατηφόρισε στο 8,00, αν και είχε προηγηθεί άνοδος κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών. Ναι, οι εταιρίες προσφέρουν τέτοιου είδους στοιχήματα για χρόνια!

Στην αμέσως επόμενη θέση με σημαντική πτώση της απόδοσής της βρίσκεται η Ιρλανδία. Από το 2014 κι έπειτα η απόδοσή της σημειώνει σταθερή πτώση, κατρακυλώντας από το 20,0 στο 10,0!

Όμως η πτώση των αποδόσεων δεν αποτελεί προνόμιο των φαβορί ομάδων! Ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για ένα μεγάλο αουτσάιντερ σαν τη Σκωτία, η πτώση παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σίγουρα η τελευταία κινητικότητα των αποδόσεων δεν είναι ικανή να μας πείσει να στοιχηματίσουμε υπέρ της Σκωτίας. Ωστόσο, καλό θα ήταν να παρακολουθήσουμε την πορεία της σε αυτό το Κύπελλο.

Ας περάσουμε στις ανόδους των αποδόσεων που ξεχώρισα.

Αγγλία, Νότιος Αφρική, Γαλλία και Ουαλία

Να μια έκπληξη. Το όνομά της, Αγγλία. Σπάνια διοργανώτρια χώρα βλέπει τις αποδόσεις της εθνικής της ομάδας να υποχωρεί στις προτιμήσεις των παικτών του στοιχήματος. Κι όμως, αυτό φαίνεται να συμβαίνει στην περίπτωση της Αγγλίας μες στο 2015 τουλάχιστον. Από περίπου 4,50 έχει σκαρφαλώσει στο 5,50 και στο 6,0 σε κάποιες εταιρίες στοιχημάτων.

Παρόμοια και ίσως πιο ανησυχητική εικόνα για όσους πόνταραν πάνω της, εμφανίζει η Νότιος Αφρική. Κι εδώ η πτώση προηγήθηκε της ανόδου που ακολούθησαν τα στοιχήματα υπέρ της Νοτίου Αφρικής.

Στο γράφημα της Γαλλίας κάποιος θα προσέξει την πτώση των τελευταίων εβδομάδων και πιθανόν να την παρομοιάσει με εκείνη της Σκωτίας ή ακόμα και της Αυστραλίας. Προσωπικά όμως θα χαρακτήριζα την πτώση αυτή ως διόρθωση και θα περίμενα μια συνέχιση της υπάρχουσας, ανοδικής τάσης.

Εντάξει, στην περίπτωση της Ουαλίας δε νομίζω να διαφωνεί κανείς ως προς την ύπαρξη ανοδικής τάσης και μάλιστα έντονης! Από το 10,0 η απόδοση εκτοξεύθηκε στο 25,0 σε μεγάλες εταιρίες. Ας σημειώσω σε αυτό το σημείο, ότι από το γράφημα – όπως κι από τα προηγούμενα – απουσιάζουν αρκετές εταιρίες. Αυτό έγινε εσκεμμένα, αφού θα έκαναν τα γραφήματα να μοιάζουν με… μουτζούρες, δυσκολεύοντας τον εντοπισμό των τάσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις που εμφανίζονται δεν είναι και οι μικρότερες/μεγαλύτερες που προσφέρονται. Ενδεικτικά δηλαδή, η απόδοση της Ουαλίας στα ανταλλακτήρια στοιχημάτων έχει αγγίξει πλέον το… 40,0!

Τι συμβαίνει στην αγορά του Top Tryscorer;

Για να καταλάβετε πόσο σχέση έχω με το άθλημα του ράγκμπι, έπρεπε να ψάξω στο google για να μάθω τι είναι ο Tryscorer. Στην αγορά του παίκτη που θα σκοράρει τα περισσότερα… trys λοιπόν, εμφανίζεται κάτι παράδοξο, σύμφωνα με τα όσα έχουμε πει. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την πτώση της απόδοσης του… δεύτερου φαβορί, που ακούει στο όνομα Nehe Milner-Skudder. Η απόδοση του Νεοζηλανδού παίκτη βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Από το 40,0 που έδιναν οι εταιρίες τον Ιούλιο, πλέον δύσκολα θα συναντήσετε απόδοση μεγαλύτερη του 10,0!

Με βάση τα παραπάνω, θα ξεχώριζα την πτώση της Ιρλανδίας και του Milner-Skudder. Προσφέρουν ικανοποιητικό κέρδος σε περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν ευνοϊκά, ενώ έχουν κι αρκετό χώρο για να συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Θα απέφευγα να ποντάρω την Ουαλία αλλά και την Νότιο Αφρική, ενώ ίσως η Αυστραλία να αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για κάποιον που θέλει να ποντάρει σε μονοψήφιες αποδόσεις και δεν του αρκεί η μικρή απόδοση της Νέας Ζηλανδίας. Τώρα αν ψάχνετε ένα στοίχημα που αν βγει, θα το συζητάτε για χρόνια, ρίξτε μια ματιά στη Σκωτία. Που αποκλείεται, αλλά ποτέ μην πεις ποτέ…

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.