Αν και βρισκόμαστε αρκετά νωρίς στη σεζόν, δεν αποκλείεται η αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ, να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τη μάχη της 5άδας και των ευρωπαϊκών εισιτηρίων. Το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, όμως, το απόγευμα της Κυριακής (4/10, 16.00) έχει και πλούσιο παρελθόν πίσω του. Και με αυτό θα ξεκινήσω…

Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Απριλίου 2013, όταν ο Ατρόμητος κέρδιζε 1-0 την ΑΕΚ στο Περιστέρι και υπέγραφε τον υποβιβασμό της. Βέβαια, η απόφαση για να (ξε)πέσει ο «Δικέφαλος του Νότου» στην τρίτη κατηγορία, που τότε ήταν ερασιτεχνική και σήμαινε τη σημαντική μείωση των χρεών του συλλόγου, ήταν ειλημμένη ωστόσο η πίκρα που έφερε εκείνο το αποτέλεσμα, παραμένει. Ηταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια του Τραϊανού Δέλλα ως πρώτου προπονητή στον πάγκο της ΑΕΚ. Το ματς κρίθηκε από το γκολ του Κώστα Γιαννούλη στο 93ο λεπτό, με τους παίκτες της ΑΕΚ να ξεσπούν στη συνέχεια σε κλάματα. Για την ιστορία οι συνθέσεις που ξεκίνησαν το ιστορικό – για την «Ένωση» – εκείνο ματς οι δυο ομάδες:

Ατρόμητος (Γιώργος Παράσχος): Ράντμαν, Σκόνδρας, Λαζαρίδης, Γιαννούλης, Νάστος, Μπρίτο, Γκαρσία, Σουμπίνιο, Ουντότζι, Δημούτσος, Ναπολεόνι.

ΑΕΚ (Τραϊανός Δέλλας): Αραμπατζής, Φούντας, Γκερέιρο, Ρίκκα, Πετρόπουλος, Βλάχος, Μπουγαϊδης, Καραλής, Μητρόπουλος, Κουτρουμπής, Τσουκαλάς.

Σχεδόν 21 μήνες αργότερα, στις 8 Ιανουαρίου 2015, η ΑΕΚ έπαιρνε μία πρώτη εκδίκηση, καθώς κέρδιζε 3-0 τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ για τη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας, τερματίζοντας πρώτη στο γκρουπ αν και ομάδα της Football League, παίρνοντας την πρόκριση στους «16» και αφήνοντας εκτός συνέχειας του θεσμού τους Περιστεριώτες. Ηταν ένα παιχνίδι που ελάχιστα θύμιζε το προηγούμενο, τουλάχιστον από πλευράς προσώπων της ΑΕΚ, αφού μοναδικός συνδετικός κρίκος ήταν ο… προπονητής των «κιτρινόμαυρων», Δέλλας. Τα γκολ είχαν σημείωσει οι Χρήστος Αραβίδης, Βασίλης Λαμπρόπουλος και Ανταμ Τζανετόπουλος. Κι οι τρεις τους βρίσκονται ακόμη στην ΑΕΚ… Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

ΑΕΚ (Τραϊανός Δέλλας): Ανέστης, Ρόβας, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Πεταυράκης, Ανάκογλου, Τζανετόπουλος (79′ Μπαρμπόζα), Μάνταλος, Πλατέλλας, Αραβίδης (67′ Ντούνης), Μπρέσεβιτς (83′ Γιόχανσον).

Ατρόμητος (Ρικάρντο Σα Πίντο):  Γκορμπούνοφ, Νάστος, Λαζαρίδης, Κατσουράνης, Κοντοές (79′ Κιβρακίδης), Αγκουαζί, Πίτου Γκαρσία, Ούμπιδες, Τάτος (46′ Δημούτσος), Μπρίτο (62′ Γεωργίου), Ναπολεόνι.

Οι δυο ομάδες τίθενται ξανά αντιμέτωπες, περίπου εννέα μήνες μετά, αλλά και πάλι τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Όχι τόσο σε επίπεδο προσώπων πια, όσο σε θέμα στόχων. Η ΑΕΚ, στην επιστροφή της στη Σούπερ Λιγκ, επιθυμεί να καταξιωθεί ξανά στα μάτια του κόσμου. Και σαν πρώτος στόχος της «Ένωσης» δεν μπορεί να είναι άλλος από την κατάληψη μιας θέσης στην πρώτη πεντάδα, η οποία οδηγεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εκεί, δηλαδή, όπου τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σχεδόν μόνιμα ο Ατρόμητος που δεν θέλει να χάσει τα… προνόμια.

Μετά από πέντε αγωνιστικές, η ΑΕΚ έχει συγκεντρώσει 10 βαθμούς (3-1-1 με 9-4 τέρματα) ενώ ο Ατρόμητος έξι (2-0-3 με 4-5 τέρματα) και αυτούς από τις δυο νίκες που είχε πετύχει στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές. Η ομάδα του Μιχάλη Γρηγορίου είχε κερδίσει 1-0 τον Λεβαδειακό, με γκολ του Λουίς Μπρίτο, και με 2-1 είχε περάσει νικηφόρα από τον Πλατανιά, κάνοντας μάλιστα ανατροπή στο σκορ με τα τέρματα των Άντονι Λε Ταγιέκ και Στέφανο Ναπολεόνι. Από εκεί και μετά… κατρακύλα: ήττα 1-0 από την Ξάνθη, ήττα με το ίδιο σκορ στα Γιάννενα, ήττα με 2-1 και από τον ΠΑΟΚ, παρά το ότι προηγήθηκε με τον Χαβιέ Ούμπιντες!

Προφανώς και δεν έγινε κακή ομάδα ο Ατρόμητος (στο 6,00 στην 1×2-bet.gr), ωστόσο κάτι οι αναμετρήσεις με τη Φενέρμπαχτσέ για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, κάτι η ατυχία, κάτι η αφλογιστία του Ναπολεόνι, συνετέλεσαν σε αυτή την «κοιλιά». Ωστόσο, στο Ολυμπιακό Στάδιο οι Περιστεριώτες θα είναι… τυχεροί. Τυχεροί γιατί θα μπορέσουν να κάνουν το παιχνίδι που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά: αυτό των αντεπιθέσεων. Σφιχτά στην άμυνα, κοντά οι γραμμές, πάθος, δύναμη στις στημένες φάσεις και ταχύτητα στην κόντρα είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Ατρόμητο τα τελευταία χρόνια.

Και η ΑΕΚ (στο 1,61 στην 1×2-bet.gr) ακόμη δεν φαίνεται να έχει βρει τρόπο να τα σταματήσει. Η ήττα στην Τούμπα ήταν αυτό που λέμε… εντός προγράμματος και ας προηγήθηκε στο σκορ. Η «λευκή» ισοπαλία στην Ξάνθη δεν ήταν κακό αποτέλεσμα. Οι νίκες επί του Πλατανιά (3-0) και του ΠΑΣ Γιάννενα (3-1) έδειξαν πως εντός έδρας οι παίκτες του Δέλλα παίρνουν δύναμη από τον κόσμο. Αυτός ο κόσμος, όμως, φαίνεται πως είναι έτοιμος να εκραγεί επειδή η ομάδα δεν πείθει με αυτό που εμφανίζει στους αγωνιστικούς χώρους.

Η νίκη 2-1 μέσα στη Βέροια μπορεί να ήρθε με ανατροπή στο β’ ημίχρονο, αλλά ήρθε με γκολ-φάουλ του Έλντερ Μπαρμπόσα μετά από κακή εμφάνιση. Το πρόβλημα για τον Δέλλα είναι πως έχει «γεμίσει» την ομάδα με παίκτες-δεκάρια, όπως οι Ντιέγκο Μπουονανότε, Ρόνταλντ Βάργκας, Πέτρος Μάνταλος, ενώ δεν υπάρχουν οι κλασικοί εξτρέμ, αυτοί που θα ανοίξουν το παιχνίδι στις πτέρυγες. Μπαρμπόσα και Βαγγέλης Πλατέλλας, παίζοντας με… ανάποδα πόδια, έχουν το συνήθειο να συγκλίνουν στον άξονα. Κι εκεί μπερδεύονται όλοι μεταξύ τους. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από τη στιγμή που δεν υπάρχει κλασικός κεντρικός επιθετικός: ο Αραβίδης δεν είναι παίκτης περιοχής, ο Μακόλεϊ Κρισάντους έχει απογοητεύσει όποτε έχει χρησιμοποιηθεί κι ο Ράφικ Τζιμπούρ παραμένει τραυματίας.

Από το παιχνίδι στην Ημαθία βγήκαν, πάντως, και τρία καλά στοιχεία για την ΑΕΚ: το τρίτο φετινό γκολ του Μπουονανότε που όποτε παίζει πίσω από τον επιθετικό, είναι εξαιρετικός. Το ντεμπούτο του Ντιντάκ Βίλα που μοιάζει να είναι πιο αποτελεσματικός αμυντικά από τον Αριστείδη Σοϊλέδη. Και, τέλος, η… αναγέννηση του Μπαρμπόσα που και με τα Γιάννενα ήταν αρκετά καλός ενώ με το κρίσιμο γκολ που σημείωσε την περασμένη Δευτέρα, έχει ανέβει και ψυχολογικά και η λογική λέει πως θα βρίσκεται στην αρχική ενδεκάδα.

Η ανάγκη για βαθμούς που έχει ο Ατρόμητος, μετά τις τρεις διαδοχικές ήττες, θα τον κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο και αυτό θα πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους προπονητής και παίκτες της ΑΕΚ. Το παιχνίδι μόνο εύκολο δεν θα είναι… Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει και ο κόσμος του «Δικεφάλου του Νότου» και να μην πιέσει αφόρητα την ομάδα, σε περίπτωση που δεν έρθει το γρήγορο γκολ ή που γίνει και το 0-1. Μια νίκη, πάντως, όχι μόνο θα εδραιώσει ακόμη περισσότερο την ΑΕΚ στην πεντάδα, αλλά θα της φτιάξει και την ψυχολογία ενόψει του μεγάλου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που ακολουθεί!

Στοιχηματικά; Νομίζω πως θα σκοράρουν και οι δυο ομάδες. Το Goal/Goal (στο 2,50 στην 1×2-bet.gr) είναι η ασφαλέστερη επιλογή.

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version