Το Champions League βρίσκεται εν μέσω της φάσης των ομίλων και σε φουλ ρυθμούς. Σε φουλ ρυθμούς όμως βρίσκονται και οι παίκτες του στοιχήματος. Κάποιοι εξ αυτών, έχουν ήδη τοποθετηθεί στο στοίχημα του φετινού πρωταθλητή, στο οποίο φαβορί πλέον ΔΕΝ είναι η Barcelona, αλλά η Bayern Munich! Ας δούμε πώς εξελίσσεται η αγορά και σε ποιες αποδόσεις πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας.

Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση των γραφημάτων, αξίζει να εξηγήσω γρήγορα τι βλέπουμε στις εικόνες που ακολουθούν. Παρατηρώ ότι αρκετοί παίκτες εξακολουθούν να μην εξοικειωμένοι με τα γραφήματα και τις αλλαγές των αποδόσεων. Καλό είναι λοιπόν, να κάνουμε μια πολύ μικρή παρένθεση, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι.

Οι αποδόσεις στο στοίχημα μεταβάλλονται. Η μεταβολή αυτή οφείλεται στην προσφορά και τη ζήτηση των στοιχημάτων. Εφόσον ένα σημείο (π.χ. ο άσσος) εμφανίζει ζήτηση, η απόδοσή του θα πέσει – άρα στα μάτια των παικτών είναι και πιο πιθανό να επαληθευτεί το σημείο. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το αντίθετο σημείο (π.χ. το διπλό) και έτσι η εταιρία στοιχημάτων ή οι traders στα ανταλλακτήρια στοιχημάτων προσφέρουν καλύτερες/μεγαλύτερες αποδόσεις σε εκείνο. Παρέχουν την προσφορά λοιπόν, ώστε να αρχίσει ο κόσμος και πάλι να ζητά να στοιχηματίσει το διπλό.

Αυτή η πάλη μεταξύ ζήτησης και προσφοράς κάποια στιγμή θα ισορροπήσει, όπως συμβαίνει γενικά στο κόσμο των αγορών. Η ισορροπία θα επέλθει όταν αρκετοί παίκτες θα ζητούν να στοιχηματίσουν και τα δύο ή τρία (συμπεριλαμβανομένης της ισοπαλίας) σημεία ενός αγώνα ποδοσφαίρου.

Και τι εννοούμε με το «αρκετοί»;

Σημαίνει ότι η αναλογία των αποδόσεων θα αντιπροσωπεύει (στο περίπου) και την αναλογία των παικτών σε κάθε σημείο. Για παράδειγμα, αν ένα στοίχημα με δύο σημεία έχει αποδόσεις 1,50 και 3,00, τότε χοντρικά τα δύο τρίτα του όγκου των στοιχημάτων θα τοποθετείται στον άσσο και το 1/3 θα τοποθετείται στο διπλό. Μην ξεχνάμε όμως ότι οι εταιρίες πρέπει κάπως να επιβιώσουν κι έτσι θα δώσουν κατά τι χαμηλότερες αποδόσεις, π.χ. 1,35 και 2,85. Το πόσο χαμηλότερα το εκφράζει το ποσοστό κέρδους τους ή η λεγόμενη γκανιότα (vigorish).

Καθώς σήμερα μιλάμε για ένα μακροχρόνιο στοίχημα όπως είναι ο νικητής του Champions League, οι αλλαγές των αποδόσεων λαμβάνουν μέρος εντός μεγάλου χρονικού διαστήματος. Το στοίχημα είναι διαθέσιμο για μήνες, όσο πραγματοποιούνται και οι αγώνες. Ως εκ τούτου, αναλόγως τα αποτελέσματα των ομάδων οι παίκτες θα πιέσουν τις αποδόσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, μέχρι να επέλθει νέα ισορροπία.

Αυτές τις «ισορροπίες» προσπαθώ να εντοπίσω στα παρακάτω γραφήματα. Συχνά θα δείτε ότι τα επίπεδα τιμών που ισορροπούν τελικά οι αποδόσεις δεν είναι τόσο τυχαίες, όπως άλλωστε δεν είναι τυχαία και η ανθρώπινη συμπεριφορά και ψυχολογία.

Κλείνοντας την παρένθεση, να θυμίσω ότι και η τεχνική ανάλυση των γραφημάτων έχει συγκεκριμένα ποσοστά επιτυχίας. Δε σημαίνει δηλαδή απαραίτητα ότι ένα επίπεδο στήριξης για παράδειγμα είναι 100% σίγουρο ότι θα αντέξει και θα σμπρώξει τις αποδόσεις ψηλότερα. Απλώς πιστεύουμε ότι έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσουμε, σε σχέση πάντα με την αναλογία του κέρδους/ρίσκου.

Ξεκινάμε λοιπόν με το γράφημα των τριών πρώτων φαβορί.

Bayern Munich, Barcelona και Real Madrid

Όπως προείπα, η απόδοση της Bayern έχει πάρει την κατιούσα. Μια ισορροπία βρέθηκε προς στιγμήν στην τιμή 4,20 αλλά βλέπουμε ότι έπεσε μέχρι και 3,90. Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα περίμενα περαιτέρω πτώση της απόδοσης, ακολουθώντας την υπάρχουσα τάση. Ο κίνδυνος να στοιχηματίσουμε υπέρ της Bayern στην παρούσα στιγμή είναι να μπούμε στην αγορά καθυστερημένα, με αποτέλεσμα να πουλήσουμε τον «πάτο». Επιπλέον, δεν έχουμε κάποιο σημείο αναφοράς όπου θα βγούμε από την αγορά, αν πέσουμε έξω. Ίσως ένα τέτοιο σημείο να είναι το 5,00, αλλά τώρα κάνω μια εντελώς τυχαία πρόβλεψη (wild guess που λένε).

Όσον αφορά το γράφημα της Barcelona, θα έλεγα ότι οι αποδόσεις κινούνται εντός ορίων (ranging market). Τα όρια αυτά είναι τονισμένα στο γράφημα (3,80 και 4,80). Δύο τακτικές μπορούμε να ακολουθήσουμε αν στοιχηματίσουμε στη Barcelona.

  1. Να παίξουμε υπέρ στο 4,80 ή/και κατά στο 3,80.
  2. Να περιμένουμε διάσπαση (breakout) κάποιου ορίου (στήριξης ή αντίστασης) και να ακολουθήσουμε τη νέα τάση.

Στη δεύτερη περίπτωση ποντάρουμε στον πανικό. Υποσυνείδητα τα όρια που τόνισα υπάρχουν στο μυαλό των παικτών που παρακολουθούν το συγκεκριμένο στοίχημα. Όταν δουν κάποιο να αποτυγχάνει, θα «τρέξουν» να μπουν στην αγορά, ή να βγουν εφόσον βρίσκονται ήδη μέσα – κι αντίθετα από τη διάσπαση.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μια απότομη αλλαγή της απόδοσης και είναι μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε.

Στην πρώτη περίπτωση ποντάρουμε στην ηρεμία της αγοράς και στο ότι κι άλλοι παίκτες θα σκεφτούν με τον ίδιο τρόπο. Μην ξεχνάμε όμως ότι μεγαλύτερο κέρδος έχουμε όταν κάνουμε κάτι διαφορετικό από το πλήθος κι έτσι θα επικεντρωνόμουν στο πρώτο σενάριο.

Τα ίδια ισχύουν και για την ομάδα της Real Madrid. Εδώ τα όρια του εύρους μεταβολής της απόδοσης είναι 6,00 κι 7,00.

Ας δούμε τώρα κάποιες ομάδες που ξεχώρισα για τις αλλαγές των αποδόσεών τους μέχρι στιγμής.

Chelsea, Manchester City και United

Οι αποδόσεις υπέρ της Chelsea εκτινάχθηκαν σε διψήφια νούμερα, όσο η ομάδα από το Λονδίνο δεν έφερνε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Προσέξτε όμως τα επίπεδα που ζωγράφισα.

Αρχικά το 10,0 παρείχε αντίσταση σε περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων. Όταν αυτό παρέδωσε πνεύμα, δείτε πώς προσέφερε στήριξη στις αποδόσεις, οι οποίες δεν ξαναέπεσαν χαμηλότερα. Βεβαίως στήριξη δεν παρείχε ένα νοητό επίπεδο, αλλά οι ίδιοι οι παίκτες (και μαζί τους οι εταιρίες στοιχημάτων), που δε θεωρούσαν δίκαιη απόδοση οποιαδήποτε μικρότερη του 10. Είδατε πόσο χρήσιμη ήταν η παρένθεση που κάναμε στην αρχή;

Με όσα εξηγήσαμε για το επίπεδο του 10,0 ισχύουν για το νέο επίπεδο τιμών του 15! Προσωπικά θα περίμενα να πέσει η απόδοση στο 15,0 και να κοντράρω την Chelsea, ποντάροντας σε μια «αναπήδηση» των τιμών σε εκείνο  το επίπεδο. Κάτι που θα επαληθεύσει τη στήριξη και όλα όσα είπαμε παραπάνω. Αν δεν έχω την ευκαιρία να παίξω κατά (lay), θα στρέψω το ενδιαφέρον μου στις άλλες ομάδες του ομίλου της Chelsea.

Στο γράφημα της Manchester City είναι ακόμα πιο εμφανής η σημασία των επιπέδων που συζητάμε. Βλέπετε πόσο… μη τυχαία ήταν η ισορροπία που βρήκαν οι αποδόσεις εκ νέου στο 17,0; Εύθραυστη ισορροπία, αλλά με δεδομένη την πρόσφατη βίαιη άνοδο από το 10,0 στο 17,50, θα έπαιζα κι εδώ κόντρα.

Μία από τα ίδια και για την Manchester United. Εδώ το επίπεδο που προσελκύει την προσοχή μας είναι το 25,0 και εφόσον δε διασπαστεί, θα περίμενα άνοδο των αποδόσεων. Αν όμως διασπαστεί, δεν περιμένω πτώση χαμηλότερα από το 20,0 σε πρώτη φάση. Πιθανόν να ακολουθήσει μια περίοδος ranging market μεταξύ 20 και 25, μέχρι να έχουμε την επόμενη διάσπαση.

Μετά από τόσες «κόντρες», τελικά υπάρχει ομάδα που προτείνω να ποντάρουμε για νικητή;

Και το όνομα αυτής, Paris St-Germain!

Διατρέχοντας τον ίδιο κίνδυνο που περιέγραψα στην περίπτωση της Bayern, η προτεινόμενη στρατηγική για την Paris St-Germain είναι να ακολουθήσουμε την τάση. Μέχρι να πατήσουν φρένο οι παίκτες, δεν έχουμε παρά να τους ακολουθήσουμε και να επωφεληθούμε από περαιτέρω πτώση της απόδοσης. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε τη θέση μας με το πρώτο «εμπόδιο» που θα συναντήσει, καθώς ακόμα δε γνωρίζουμε πόσο μεγάλη θα είναι η «διόρθωση». Κι αν είναι στο μέγεθος της πιο πρόσφατης (από 15,0 στο 22,50), μια διόρθωση μέχρι το 18 είναι ένα πιθανό σενάριο.

Εδώ θα είμαστε να σχολιάσουμε τις παραπάνω προβλέψεις, όσο θα εξελίσσεται η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση στην Ευρώπη. Τουλάχιστον τα σχόλια δεν κοστίζουν τίποτα, το πράγματα γίνονται επικίνδυνα όταν ρισκάρουμε πραγματικά χρήματα. Για αυτό, ας είμαστε συνετοί στα στοιχήματά μας.

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version