Η 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ περιλαμβάνει ένα ντέρμπι από τα παλιά. Ολυμπιακός εναντίον ΑΕΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (Σάββατο 17/10, 20.30) με τις δυο ομάδες να ξεκινούν από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες. Και την ομάδα του Μάρκο Σίλβα να έχει σαφέστατο προβάδισμα νίκης έναντι αυτής του Τραϊανού Δέλλα, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Μετά από έξι παιχνίδια, η ΑΕΚ έχει συγκεντρώσει 13 βαθμούς, με ρεκόρ 4-1-1 και 10-4 τέρματα. Συγκομιδή όχι κακή, αν αναλογιστεί κανείς δύο πράγματα: πρώτον ότι διάγει την πρώτη της σεζόν έπειτα από την καταστροφική διετία σε Γ’ και Β’ Εθνική και δεύτερον ότι οι απώλειες βαθμών ήρθαν σε έδρες παραδοσιακά δύσκολες, όπως αυτές της Ξάνθης (0-0) και του ΠΑΟΚ (2-1). Δεν μπορεί, δηλαδή, να ισχυριστεί κανείς πως ο «Δικέφαλος του Νότου» έχασε βαθμούς που θεωρούσε εκ προοιμίου σίγουρους – κάτι τέτοιο δεν ίσχυε ακόμη κι όταν ήταν στα ντουζένια του…

Βέβαια, η εικόνα που βγάζει η ομάδα του Δέλλα, ακόμη δεν πείθει. Και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιχνίδια της μακριά από το Ολυμπιακό Στάδιο. Ελάχιστες ευκαιρίες απέναντι στην Ξάνθη, κάκιστη εμφάνιση – ειδικά στο ανασταλτικό κομμάτι – στην Τούμπα και ήττα παρά το γεγονός πως προηγήθηκε στο σκορ, νίκη με… την ψυχή στο στόμα στη Βέροια – αλλά και με ανατροπή στο σκορ – και χάρη στο φάουλ του Ελντερ Μπαρμπόσα στο 90ο λεπτό του αγώνα. Αντίθετα, εντός ΟΑΚΑ έχει κάνει, εύκολα ή δύσκολα, το 3/3. Και, επιτρέψτε μου, αυτό θα πρέπει να διαφυλάξει κυρίως: το να αποφύγει τις απώλειες βαθμών εντός έδρας. Οι 12-13 νίκες στο Ολυμπιακό Στάδιο θα πρέπει να είναι το ελάχιστο για την ΑΕΚ Ευχής έργον, φυσικά, το 15/15…

Ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο για την ΑΕΚ, είναι πως βρίσκει τον Ολυμπιακό στα πάνω του. Ή τουλάχιστον εκεί βρισκόταν πριν από τη διακοπή του πρωταθλήματος για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016. Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην Αγγλία, εκείνο το περίφημο 3-2 επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο, ενώ στη συνέχεια πέρασαν με σχετική ευκολία από την Τούμπα. Το 2-0 επί του ΠΑΟΚ, όπως διαμορφώθηκε στο πρώτο ημίχρονο, έδειξε πως ο Ολυμπιακός είναι πολύ ισχυρός ενώ διαθέτει και βάθος πάγκου, προκειμένου ο προπονητής του να κάνει το σχετικό ροτέισον.

Με το 6/6 στη Σούπερ Λιγκ, ο πρωταθλητής Ελλάδας φιγουράρει μόνος του στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας μάλιστα την καλύτερη επίθεση (18 γκολ, δηλαδή 3 κατά μέσο όρο ανά αγώνα) αλλά και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα (3 γκολ, έναντι των 2 του Παναθηναϊκού). Μέσα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», μάλιστα, ο Ολυμπιακός δεν χαρίζει κάστανα: 3-0 τον Πανιώνιο, 3-1 τον Πλατανιά και 5-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα. Χειμαρρώδης…

Η ΑΕΚ, πάντως, μπορεί να πάρει κουράγιο από δύο-τρία γεγονότα. Το πρώτο έχει να κάνει με την περυσινή εμφάνισή της στο ίδιο γήπεδο, για το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας. Η «Ένωση» είχε αποσπάσει ισοπαλία 1-1 στο πρώτο παιχνίδι των προημιτελικών, χάρη στο τέρμα του Χρήστου Αραβίδη, ενώ κατά γενική ομολογία θα μπορούσε να είχε φύγει και με τη νίκη. Στον επαναληπτικό, βέβαια, ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει 1-0 με το γκολ του Φράνκο Χάρα στις καθυστερήσεις, παίρνοντας την πρόκριση. Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι» την προσεχή Τρίτη παίζουν στο Ζάγκρεμπ με την Ντιναμό, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Το αποτέλεσμα του αγώνα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή πορεία του συλλόγου και, ίσως, οι παίκτες του Ολυμπιακού να έχουν αυτό το ματς στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Το τρίτο έχει να κάνει με τη… διακοπή του πρωταθλήματος. Το έλεγαν όλοι οι «ερυθρόλευκοι» πως θα προτιμούσαν να παίξουν πριν 15 μέρες το ντέρμπι με την ΑΕΚ αφού… είχαν πάρει φόρα.

Κατ’ εμέ, το μεγάλο ερωτηματικό για τον Δέλλα είναι πώς θα παρατάξει την ομάδα του από το κέντρο και μπροστά. Οι Αντρέ Σιμόες και Γιάκομπ Γιόχανσον θεωρούνται σίγουροι στα χαφ, όπως και ο Αραβίδης στην κορυφή της επίθεσης, ωστόσο από εκεί και πέρα το τοπίο είναι θολό. Πέρυσι, οι Βαγγέλης Πλατέλλας, Ελντερ Μπαρμπόσα και Πέτρος Μάνταλος είχαν πραγματοποιήσει εξαιρετική εμφάνιση, καλύπτοντας χώρους, πιέζοντας και κρατώντας την μπάλα όποτε και όσο έπρεπε. Φέτος, όμως, υπάρχουν και οι Ντιέγκο Μπουονανότε, Ρόναλντ Βάργκας που δίνουν περισσότερες επιλογές στον προπονητή, αλλά τον… προβληματίζουν κιόλας. Ο Βάργκας, πάντως, δύσκολα θα ξεκινήσει βασικός, έχοντας επιστρέψει την Πέμπτη από τη Βενεζουέλα όπου είχε υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα της χώρας του, όπως και ο τερματοφύλακας Αλαίν Μπαρόχα.

Το πείραμα με τον Δημήτρη Ανάκογλου απέτυχε στην Τούμπα, όχι μόνο γιατί έφταιγε ο ίδιος αλλά και επειδή οι Μπουονανότε, Βάργκας – που ξεκίνησαν μπροστά του – δεν μπόρεσαν να «απλώσουν» το παιχνίδι της ΑΕΚ και να κρατήσουν την μπάλα. Στις πτέρυγες οι «κιτρινόμαυροι» απλά… δεν υπήρχαν. Κι ο Ολυμπιακός, με τους Σεμπά, Ερνάνι σαφέστατα και έχει μεγάλη δύναμη (και) εκεί. Οι Ντίντακ Βίλα και Ροντρίγκο Γκάλο θα χρειαστούν βοήθεια στα μαρκαρίσματα, κάτι που μάλλον μπορούν να προσφέρουν καλύτερα οι Πλατέλλας και Μπαρμπόσα ή και ο Μάνταλος αν χρησιμοποιηθεί στα άκρα, με τον Μπουονανότε να παίζει πίσω από τον Αραβίδη.

Ένα επιπλέον «όπλο» για τον Ολυμπιακό (στο 1.36 στην 1×2-bet.gr) θα είναι και ο κόσμος του που θα γεμίσει το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» θέλοντας να δώσει και μια ώθηση ενόψει του αγώνα με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Και οι «κιτρινόμαυροι» έδειξαν στην Τούμπα πως έχουν… θέμα όταν παίζουν μπροστά σε τόσο «θερμό» αντίπαλο κοινό. Οι «ερυθρόλευκοι» θα βρουν σίγουρα το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Το θέμα είναι, μπορεί η ΑΕΚ (στο 7.50 στην 1×2-bet.gr) να κάνει το ίδιο τουλάχιστον μία φορά; Μπορούν οι Μπουονανότε, Μάνταλος και Αραβίδης να «τρυπήσουν» το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των «ερυθρολεύκων»;

Στοιχηματικά, δεν βλέπω το παιχνίδι να ξεφεύγει από τον άσο. Πιστεύω πάντως πως θα σκοράρουν και οι δυο ομάδες (στο 2.10 στην 1×2-bet.gr), με το Over 2,5 γκολ (στο 1.80 στην 1×2-bet.gr) να κάνει προφανώς την εμφάνισή του. Με το 2-1 (στο 8.00 στην 1×2-bet.gr) και το 3-1 (στο 12.00 στην 1×2-bet.gr) για ακριβές σκορ.

ολυμπιακος-αεκ-αποδοσεις-1x2bet

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).