Το παρόν άρθρο έχει παραχωρηθεί απο το περιοδικό TRADERS’, και μπορείτε να διαβάσετε και περαιτέρω άρθρα με δωρεάν εγγραφή στο www.traders-mag.gr.

Μέρος 1ο: Καλυμμένη πώληση δικαιώματος αγοράς

Οι ιδιώτες επενδυτές αναζητούν συνεχώς τρόπους για να δημιουργήσουν αποδόσεις υψηλότερες από το βασικό επιτόκιο χωρίς κίνδυνο διατηρώντας παράλληλα το κεφάλαιο, ως βασικό στοιχείο της στρατηγικής. Για τους περισσότερους από εμάς, η ιδέα του συνδυασμού της χρηματαγοράς με δικαιώματα προαίρεσης μετοχών είναι πάρα πολύ κερδοσκοπική και ακατάλληλη για τον μέσο επενδυτή. Σε αυτήν την σειρά των τριών άρθρων, αυτός ο μύθος θα καταρριφθεί και θα σας παρουσιάσουμε ένα σύνολο συγκεκριμένων κανόνων και οδηγιών που στοχεύουν στην ενίσχυση των ετήσιων αποδόσεών σας. Σε αυτό το πρώτο άρθρο, θα εστιάσουμε στην καλυμμένη πώληση δικαιώματος αγοράς.

Τι είναι η καλυμμένη πώληση δικαιώματος αγοράς;

Η καλυμμένη πώληση δικαιώματος αγοράς είναι μια στρατηγική που συνδυάζει δύο άλλες στρατηγικές: αγορά μετοχής («long the stock») και πώληση δικαιωμάτων προαίρεσης («short the option»). Αγοράζουμε πρώτα μια κατάλληλη μετοχή – η διαδικασία επιλογής θα συζητηθεί – και πουλάμε το δικαίωμα ή, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, πουλάμε σε ένα άγνωστο πρόσωπο το δικαίωμα αλλά όχι την υποχρέωση να αγοράσει τις μετοχές μας από εμάς σε μια τιμή που καθορίζουμε (τιμή εξάσκησης) και έως μια ημερομηνία που καθορίζουμε (ημερομηνία λήξης). Σε αντάλλαγμα για την ανάληψη αυτής της υποχρέωσης πληρωνόμαστε την τιμή δικαιώματος, η οποία καθορίζεται από την αγορά.

Προεπισκόπηση παραδείγματος

Επειδή τα συμβόλαια δικαιώματος συνίστανται σχεδόν πάντα από 100 μερίδια της υποκείμενης μετοχής ανά συμβόλαιο, θα αγοράσουμε 100 μερίδια μιας εταιρείας στα $48 ανά μετοχή για μια επένδυση ή μια βάση κόστους της τάξης των $4.800. Μόλις αποκτήσουμε αυτά τα μερίδια και τεθούν συνεπώς σε θέση «κάλυψης» ή προστασίας, είμαστε ελεύθεροι να πουλήσουμε το δικαίωμα. Ας υποθέσουμε ότι επιλέγουμε την τιμή εξάσκησης των $50 και ότι συμφωνήσαμε για τις τιμές πώλησης. Με άλλα λόγια, ο αγοραστής του δικαιώματος ελέγχει τώρα τις μετοχές μας και έχει το δικαίωµα να εξασκήσει αυτό το δικαίωμα και να αγοράσει από εμάς τις μετοχές στην τιμή των $50.

Κάθε συμβόλαιο κάποτε τερματίζεται και παύει να υπάρχει. Τα περισσότερα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης λήγουν την τρίτη Παρασκευή του μήνα στις 04:00 μ.μ. ET (ανατολική ώρα) και θα ασχοληθούμε κυρίως με δικαιώματα ενός μήνα. Επομένως, ο αγοραστής των δικαιωμάτων μπορεί να αγοράσει τις μετοχές από εμάς στην τιμή των $50 ανά πάσα στιγμή από τη στιγμή της πώλησης του δικαιώματος έως τις 04:00 μ.μ. ET την Παρασκευή της λήξης.

Μια τυπική τιμή δικαιώματος προαίρεσης για αυτό το υποθετικό παράδειγμα θα ήταν $1,50 ή $150 για το συμβόλαιο (100 μετοχές). Ένα αρχικό κέρδος $150 σε βάση κόστους $4.800 αντιπροσωπεύει αρχική απόδοση 3,1% που σε ετήσια βάση γίνεται 37,5%. Αφού ανοιχτεί η θέση, θα πρέπει να γίνει και η διαχείρισή της.

Η διαχείριση θέσης –  ή οι στρατηγικές εξόδου – θα αναλύθουν σε αυτό το άρθρο αργότερα. Για την ώρα, ας δούμε δύο πολύ σπουδαίες συνέπειες που είναι πιθανόν να προκύψουν έως τη λήξη (04:00 μ.μ. ET, την τρίτη Παρασκευή του μήνα).

(1) Η τιμή της μετοχής παραμένει κάτω από τα $50

Σε αυτό το σενάριο, το δικαίωμα θα λήξει άνευ αξίας επειδή ο αγοραστής του δεν θα επιλέξει να ασκήσει το δικαίωμα και να αγοράσει τις μετοχές μας για $50, όταν μπορούν να αγοραστούν στην αγορά σε χαμηλότερη τιμή. Διατηρούμε την τιμή δικαιώματος των $150 και τις μετοχές μας, και τώρα είμαστε ελεύθεροι να πουλήσουμε ένα άλλο δικαίωμα τον επόμενο μήνα.

(2) Η τιμή της μετοχής μετακινείται πάνω από τα $50

Σε αυτήν την περίπτωση, οι μετοχές μας θα πουληθούν στην τιμή εξάσκησης των $50, εκτός κι αν εκτελέσουμε μια στρατηγική εξόδου για να αποφύγουμε την πώληση των μετοχών μας. Αν οι μετοχές μας πράγματι πουληθούν για $50, θα έχουμε παράξει ένα πρόσθετο κέρδος $200 στην πλευρά των μετοχών για αυτή τη συναλλαγή (αγορά στα $48, πώληση στα $50 x 100). Το συνολικό κέρδος μας για ένα μήνα θα είναι $350 (= $150 + $200) μείον τις μικρές προμήθειες ή μια μηνιαία απόδοση ύψους 7,3%.

Τρεις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την άψογη εκτέλεση αυτής της στρατηγικής

Προτού ρισκάρουμε ακόμη και ένα σεντ από τα χρήματά μας, πρέπει να μάθουμε να εφαρμόζουμε άριστα αυτές τις τρεις πτυχές της στρατηγικής: 1. Επιλογή μετοχών (μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε Exchange-Traded Funds – ETF), 2. επιλογή δικαιώματος (τιμή εξάσκησης και ημερομηνία λήξης) και 3. Διαχείριση θέσης (στρατηγικές εξόδου).

  1. Επιλογή μετοχών

Καθώς αγοράζουμε τις μετοχές προτού πουλήσουμε τα αντίστοιχα δικαιώματα, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο αξιόγραφα που σε άλλη περίπτωση θα θέλαμε να κατέχουμε. Με άλλα λόγια, στην υποχρεωτική περίοδο των 30 ημερών θέλουμε να κατέχουμε μετοχές που η τιμή τους είναι λιγότερο πιθανό να πέσει. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία επιλογής πρέπει να είναι αυστηρή και να μη βασίζεται στις αποδόσεις των δικαιωμάτων αλλά στην ποιότητα του υποκείμενου αξιόγραφου. Ως εκ τούτου, απαιτούμε μετοχές που να είναι α. ουσιαστικά και β. τεχνικά (διάγραμμα τιμών) ισχυρές, καθώς και, τρίτον, να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις κοινής λογικής, όπως είναι ο ελάχιστος όγκος συναλλαγών.

α. Θεμελιώδης ανάλυση

Για αυτό το πρώτο φίλτρο, απαιτούμε μετοχές με ισχυρή ανάπτυξη πωλήσεων και κερδών. Υπάρχουν κάποια εξαιρετικά φίλτρα όπως τα Investors Business Daily’s IBD 50 και SmartSelect screens, καθώς και ορισμένοι δωρεάν ιστότοποι φίλτρων, όπως ο finviz.com.

β. Τεχνική ανάλυση

Καθώς αναλαμβάνουμε μια υποχρέωση ενός μήνα, είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε την τάση και την ορμή και να έχουμε επιβεβαίωση όγκου αυτών των δεικτών. Υπάρχουν μυριάδες χρήσιμοι τεχνικοί δείκτες, όπως αυτοί που παρουσιάζονται στο διάγραμμα για τη Centene Corp (CNC) στο διάγραμμα 1.

  • Για αναγνώριση τάσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους εκθετικούς μέσους όρους 20 και 100 ημερών (EMA).
  • Για αναγνώριση τάσης και ορμής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ιστόγραμμα MACD.
  • Για αναγνώριση ορμής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ταλαντωτή Stochastic.
  • Ο όγκος χρησιμοποιείται για την επιβεβαίωση αλλαγών στους άλλους δείκτες, καθώς και για τον εντοπισμό αποκλίσεων.

Είναι σημαντικό να γίνουμε άριστοι στην ανάγνωση διαγραμμάτων τιμών για να έχουμε τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσουμε τις αποδόσεις κατά την πώληση δικαιωμάτων μετοχών. Αν και στην αρχή η ιδέα μπορεί να σας τρομάζει (όπως έγινε και με εμένα), όσο εξοικειωνόμαστε με τις παραμέτρους που επιλέγουμε, η ανάγνωση ενός διαγράμματος τιμών γίνεται αρκετά εύκολη και αποτελεσματική.

γ. Αρχές κοινής λογικής

Το τελικό σύνολο φίλτρων που χρησιμοποιούμε στην επιλογή των καλύτερων υποψηφίων για πώληση δικαιωμάτων ανήκει στην κατηγορία των φίλτρων κοινής λογικής. Το πιο σημαντικό από αυτά τα φίλτρα είναι ο κανόνας ότι δεν πουλάμε ποτέ ένα δικαίωμα, όταν αναμένεται να κυκλοφορήσει μια έκθεση κερδών πριν από την λήξη του συμβολαίου. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρήσουμε μια μετοχή για μέγιστο διάστημα δύο συνεχόμενων μηνών στο χαρτοφυλάκιο των καλυμμένων πωλήσεων δικαιώματος αγοράς, καθώς οι περισσότερες εταιρείες κάνουν αναφορές σε τριμηνιαία βάση. Άλλα φίλτρα κοινής λογικής περιλαμβάνουν τον ελάχιστο όγκο συναλλαγών (250.000 μετοχές ημερησίως), ορθή διαφοροποίηση μετοχών και βιομηχανιών (καμία μετοχή ή βιομηχανία δεν πρέπει να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του χαρτοφυλακίου μας) και κατανομή μετρητών (διαθέστε όμοιο ποσό μετρητών σε κάθε θέση).

Ο πίνακας 1 δείχνει τη διαδικασία φιλτραρίσματος (πρώτη γραμμή στην κορυφή) που προσφέρουμε στα εξέχοντα μέλη μας σε εβδομαδιαία βάση.

  1. Επιλογή δικαιώματος

Υπάρχουν τρεις πτυχές ενός δικαιώματος που πρέπει να αξιολογήσουμε πριν αποφασίσουμε ποιο θα είναι καταλληλότερο για την επίτευξη των υψηλότερων αποδόσεων, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συντήρηση του κεφαλαίου: α. Τιμή εξάσκησης (η τιμή στην οποία συμφωνούμε να πουλήσουμε τις μετοχές μας), β. ημερομηνία λήξης του συμβολαίου και γ. η τιμή δικαιώματος που θα λάβουμε.

α. Επιλογή τιμής εξάσκησης

Γενικά, θα βλέπουμε τιμές εξάσκησης κοντά στην τρέχουσα αξία που έχει η μετοχή στην αγορά. Αυτές οι τιμές εξάσκησης είναι εκείνες που θα δημιουργήσουν τις υψηλότερες αποδόσεις. Η σχέση μεταξύ της τιμής εξάσκησης και της τρέχουσας αξίας του υποκείμενου αξιόγραφου στην αγορά είναι γνωστή ως moneyness του δικαιώματος προαίρεσης. Για δικαιώματα αγοράς, αν η τιμή εξάσκησης είναι υψηλότερη από την τρέχουσα αξία (όπως στο προηγούμενο παράδειγμα), ονομάζεται τιμή εκτός του χρηματικού της ισοδύναμου (out-of-the-money strike). Αν η τιμή εξάσκησης είναι χαμηλότερη από την αξία της μετοχής, ονομάζεται τιμή εντός του χρηματικού της ισοδύναμου (in-of-the-money strike). Αν οι δύο τιμές είναι ίδιες, έχουμε την περίπτωση στο χρηματικό του ισοδύναμο (at-the-money).

Σε ένα περιβάλλον ανοδικής αγοράς με ισχυρά τεχνικά χαρακτηριστικά διαγραμμάτων, είναι πιθανότερο να επιλέξουμε μια τιμή εξάσκησης out-of-the-money, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε δύο ροές εισοδήματος: η μία από την πώληση του δικαιώματος αγοράς και η άλλη από την ανατίμηση της μετοχής.

Σε ένα περιβάλλον πτωτικής αγοράς ή σε ευμετάβλητη αγορά, είναι πιθανότερο να επιλέξουμε μια τιμή εξάσκησης in-the-money, η οποία μας δίνει προστασία του κέρδους του δικαιώματος. Ας εξετάσουμε αυτή την τελευταία φράση: η τιμή δικαιώματος μπορεί να έχει δύο συνιστώσες: χρονική αξία  και εσωτερική αξία, αν η τιμή είναι in-the-money και όχι κέρδος. Για παράδειγμα, αν μια μετοχή συναλλάσσεται στα $32 και πουλάμε με τιμή εξάσκησης in-the-money $30 για $3, η τιμή δικαιώματος αναλύεται ως εξής:

  • $2 = εσωτερική αξία: η τιμή εξάσκησης είναι in-the-money και όχι κέρδος γιατί θα χάσουμε $2 κατά την πώληση της μετοχής.
  • $1 = χρονική αξία: πραγματικό αρχικό κέρδος.

Χρησιμοποιώντας την εσωτερική αξία για να «αγοράσουμε φτηνά» τη βάση κόστους μας από $32 σε $30, το αρχική κέρδος μας υπολογίζεται τώρα σε $1/$30 = 3,3%. Αυτό το κέρδος προστατεύεται, εφόσον η αξία της μετοχής δεν πέσει κάτω από $30, άρα η προστασία μας προς τα κάτω είναι $2/$32 = 6,25%. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε εξασφαλίσει απόδοση ενός μήνα ύψους 3,3% εφόσον η αξία της μετοχής δεν μειωθεί κατά περισσότερο από 6,25% έως την Παρασκευή της λήξης. Εδώ βρίσκεται η αξία μιας τιμής εξάσκησης in-the-money. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε επιπλέον κέρδη, εάν η αξία της μετοχής ανέβει έως την λήξη.

β. Επιλογή ημερομηνίας λήξης

Όσο μικρότερο είναι το χρονικό πλαίσιο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ετήσιες αποδόσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον στο άρθρο επισημάνθηκαν τα δικαώματα ενός μήνα. Τα μηνιαία μας επιτρέπουν επίσης να πλοηγηθούμε σε εκθέσεις κερδών που δημοσιεύονται ανά τρίμηνο, κι έτσι μπορούμε να παίρνουμε και να αφήνουμε αξιόγραφα εύκολα σε σχέση με μια πιο μακροπρόθεσμη δέσμευση. Ορισμένοι πωλητές καλυμμένων δικαιωμάτων αγοράς προτιμούν τα δικαιώματα μιας εβδομάδας που σε ετήσια βάση μπορεί να εξασφαλίσουν καλύτερα αποτελέσματα.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα με τα εβδομαδιαία. Για παράδειγμα, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι τις εκθέσεις κερδών και άρα, υποθετικά, για 48 εβδομάδες του έτους. Από την άλλη πλευρά, θα έχουμε τετραπλασιάσει τις προμήθειες και θα έχουμε λιγότερο χρόνο για τεχνικές διαχείρισης θέσης. Πρέπει να γνωρίζουμε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε προσέγγισης πριν αποφασίσουμε ποια είναι η καλύτερη για το επενδυτικό μας ύφος.

γ. Στόχοι τιμής δικαιώματος

Όσο υψηλότερος είναι ο στόχος μας, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υψηλότερες τιμές δικαιώματος σημαίνουν πιο ευμετάβλητες μετοχές. Δεν υπάρχει κάποιο εύρος που να είναι ιδανικό για κάθε επενδυτή.

Ωστόσο, η καλυμμένη πώληση δικαιώματος αγοράς είναι μια συντηρητική στρατηγική δικαιώματος, άρα ένας λογικός στόχος για αρχικές αποδόσεις ενός μήνα θα ήταν 2% – 4%. Αφού καθορίσετε το στόχο σας, προτού ανοίξτε θέση, βεβαιωθείτε ότι μια συναλλαγή θα καλύψει αυτό το στόχο. Οι στόχοι μπορούν επίσης να προσαρμοστούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ανάλογα με το γενικό περιβάλλον της αγοράς, την προσωπική ανοχή ρίσκου και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των διαγραμμάτων.

  1. Διαχείριση θέσης (στρατηγικές εξόδου)

Αφού πραγματοποιήσουμε είσοδο στη συναλλαγή καλυμμένου δικαιώματος αγοράς, σκεφτόμαστε τη διαχείριση. Δεν υπάρχει τρόπος να δώσουμε σε αυτό το κρίσιμο θέμα την απαιτούμενη βαρύτητα στα πλαίσια του παρόντος άρθρου. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά βασικά σημεία που πρέπει να αναφερθούν.

Γεγονότα που μπορεί να δημιουργήσουν μια ευκαιρία εξόδου

  • Η τιμή της μετοχής μειώνεται απότομα.
  • Η τιμή της μετοχής παρουσιάζει καθοδικό κενό.
  • Η τιμή της μετοχής παρουσιάζει εκθετική άνοδο.
  • Προγραμματίζεται μια ημερομηνία αποκοπής μερίσματος πριν από τη λήξη του συμβολαίου.
  • Η τιμή της μετοχής είναι πάνω από την τιμή εξάσκησης κατά τη λήξη χωρίς κέρδη
  • Η τιμή της μετοχής είναι πάνω από την τιμή εξάσκησης με μια έκθεση κερδών που αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Όλες οι στρατηγικές εξόδου ξεκινούν από την επαναγορά του δικαιώματος. Αυτό θα μας αποδεσμεύσει από την υποχρέωσή μας στο δικαίωμα, ενώ η μετοχή θα παραμείνει σε θέση αγοράς. Τώρα είμαστε σε θέση να πουλήσουμε κι άλλο δικαίωμα, να πουλήσουμε τη μετοχή ή να μη αναλάβουμε άµεση δράση. Μια εξαιρετική οδηγία για εφαρμογή σε περίπτωση πτώσης της τιμής μιας μετοχής είναι η επαναγορά του δικαιώματός της όταν η αξία της μειωθεί στο 20% ή λιγότερο της αρχικής τιμής πώλησης στο πρώτο μισό του συμβολαίου ή στο 10% ή λιγότερο στο δεύτερο μισό του συμβολαίου.

Ας δούμε ένα πραγματικό παράδειγμα για τη Facebook (FB) (δείτε το διάγραμμα 2). Την 17η Δεκεμβρίου 2014, η Facebook συναλλασσόταν στα $75,73. Η τιμή εξάσκησης out-of-the-money ενός μήνα για τον Ιανουάριο ήταν $77,50 και απέδωσε $194 ανά συμβόλαιο, το οποίο αντιπροσώπευε απόδοση ενός μήνα ύψους 2,6% ή 31% βάσει έτους. Αν μειωθεί η τιμή της μετοχής, θα μειωθεί και η αξία του αντίστοιχου δικαιώματος αγοράς.

Αν η αξία του δικαιώματος μειωθεί κάτω από τα $0,40 κατά το πρώτο μισό του συμβολαίου, η οδηγία του 20% μας λέει να επαναγοράσουμε αμέσως το δικαίωμα. Εάν η αξία του δικαιώματος μειωθεί κάτω από τα 0,20 δολάρια κατά το δεύτερο μισό του συμβολαίου, επαναγοράζουμε και πάλι το δικαίωμα και αξιολογούμε το επόμενο βήμα μας. Παράγοντες όπως ο χρόνος έως την λήξη, η αξιολόγηση της συνολικής αγοράς, η προσωπική ανοχή ρίσκου και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των διαγραμμάτων θα επηρεάσουν τις αποφάσεις μας για τη διαχείριση θέσης.

Συμπέρασμα

Η καλυμμένη πώληση δικαιώματος αγοράς αποτελεί μια στρατηγική χαμηλού κινδύνου για ιδιώτες επενδυτές. Οι συναλλαγές που γίνονται στοχεύουν στη δημιουργία μηνιαίας ταμειακής ροής, με τη συντήρηση του κεφαλαίου να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Οι τρεις δεξιότητες που πρέπει να αποκτηθούν ώστε να μη διακινδυνεύσετε τα χρήματά σας κατά την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής είναι η επιλογή μετοχών, η επιλογή δικαιώματος και η διαχείριση θέσης. Στο 2ο από τα τρία μέρη αυτής της σειράς θα αναλύσουμε τις πωλήσεις δικαιωμάτων πώλησης (put-selling).

Διαβάστε εντελώς δωρεάν το περιοδικό κάνοντας εγγραφή εδώ:

http://www.traders-mag.gr/index.php/component/comprofiler/registers

Το περιοδικό TRADERS' παρέχει ΔΩΡΕΑΝ και έγκυρη πληροφόρηση για χρηματιστηριακές συναλλαγές μετοχών, παραγώγων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Εγγραφείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο www.traders-mag.gr και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα τεύχη κάθε μήνα, με τις τελευταίες εξελίξεις και χρήσιμα εργαλεία που θα βελτιώσουν τις ικανότητές σας ως trader.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version