traders-logoΤο παρόν άρθρο έχει παραχωρηθεί απο το περιοδικό TRADERS’, και μπορείτε να διαβάσετε και περαιτέρω άρθρα με δωρεάν εγγραφή στο www.traders-mag.gr

Το στοπ σας ενεργοποιήθηκε – πάλι; Πρέπει να γίνετε ο κυνηγός που ψάχνει τα στοπ άλλων, επωφελούμενος από την παγίδα του επενδυτή. Πραγματοποιήστε είσοδο στη συναλλαγή όταν οι άλλοι θα πρέπει να βγούν και δείτε πώς “την πατάνε” οι υπόλοιποι – αυτήν τη φορά προς όφελός σας!

Ψυχολογικά ίχνη στην αγορά

Η αναζήτηση επενδυτικών ιδεών χαμηλού ρίσκου υπήρξε ανέκαθεν ο σημαντικότερος στόχος των επενδυτών. Αυτό δεν έχει αλλάξει πολύ. Ο κύριος στόχος είναι να βρεθούν καταστάσεις όπου οι ανταμοιβές υπερβαίνουν σημαντικά τα ρίσκα.

Το να μπορείτε να διαβάζετε και να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένα, επαναλαμβανόμενα και κερδοφόρα μοτίβα στην αγορά εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Σε ορισμένα σημεία του διαγράμματος, όταν οι αγοραστές και οι πωλητές αλληλοκυνηγιούνται για αρκετή ώρα, δημιουργείται ένταση που συνήθως οδηγεί σε μια ισχυρή μετακίνησης ορμής. Αυτές οι καταστάσεις αφήνουν ένα σαφές ίχνος στην αγορά (οπτικά αλλά και ψυχολογικά) και επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επικερδείς συναλλαγές.

Στόχος της στρατηγικής

γραμματιδης-bio-boxΗ στρατηγική «Χρεωκοπημένου Ξεσπάσματος» βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο σταθεροποίησης στο διάγραμμα forex και εκμεταλλεύεται τα ψευδή ξεσπάσματα εντός της γενικής τάσης. Η αποκαλούμενη παγίδα του επενδυτή είναι μια από τις σημαντικότερες πτυχές, εκτός από τα άλλα πλεονεκτήματα. Η παγίδα αναπτύσσεται λόγω των επενδυτών αντίθετης-τάσης, άπειροι συνήθως επενδυτές με ισχυρό εγώ, οι οποίοι εκτελούν συναλλαγές ενάντια στην αγορά. Προσπαθούν να συναλλαχθούν ξεσπάσματα ενάντια στην κατεύθυνση της τάσης. Πολύ συχνά, αυτές οι καταστάσεις μοιάζουν με καταστάσεις «εύκολου κέρδους», ωστόσο, μετά από την είσοδο τείνουν να αντιστρέφονται και να αιφνιδιάζουν τους πάντες. Αυτή η κατάσταση, αποκαλούμενη παγίδα του επενδυτή, προκαλεί επίπονες απώλειες για πολλούς συμμετέχοντες της αγοράς. Υπάρχει λόγος που η αγορά μάς διδάσκει την ταπεινότητα.

Σύμφωνα με τη στρατηγική, πρέπει να πραγματοποιήσετε είσοδο νωρίς, κατά τα πρώτα σημάδια ενός ψευδούς ξεσπάσματος με ένα περιοριστικό stop-loss για να επωφεληθείτε από τον πανικό που θα ακολουθήσει. Κατά κανόνα, λόγω του διλήμματος στην αγορά, στην κατεύθυνση της τάσης αρχίζουν να αναπτύσσονται αυθόρμητες κινήσεις που ενισχύονται περαιτέρω με την ενεργοποίηση των στοπ. Ο στόχος είναι να φέρετε τη δική σας θέση στο κέρδος το συντομότερο δυνατόν, με αυτήν την πρώτη αυθόρμητη μετακίνηση. Μετά από αυτή την πρώτη μετακίνηση θα μπορείτε να επωφεληθείτε από τη γενική μετακίνηση swing ως συνέχεια της γενικής τάσης.

Ένα προηγούμενο μοτίβο σταθεροποίησης στην ανάπτυξη της τάσης είναι σημαντικό, επειδή πολλοί επενδυτές αντίθετης τάσης (ιδανικά, σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια) πρέπει να «πειστούν» ότι η υφιστάμενη τάση ολοκληρώθηκε και σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει μια αντίθετη μετακίνηση. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το υψηλότερο χρονικό πλαίσιο – σε σύγκριση με το διάγραμμα εισόδου – για να εξασφαλίσετε την αξιοπιστία της στρατηγικής. Ο μέσος όρος επιτυχίας είναι 65%. Μια σαφώς καθορισμένη είσοδος και ένα περιοριστικό stop-loss αποτελούν τα επιπλέον πλεονεκτήματα αυτής της στρατηγικής.

Το στήσιμο

Το στήσιμο της συναλλαγής αποτελείται από τρεις φάσεις: (i) συγκέντρωση πίεσης στην τάση, (ii) η παγίδα του επενδυτή και (iii) η αλίευση των στοπ και η συντήρηση της τάσης. Σε αυτήν την στρατηγική είναι σημαντικό να αναλυθεί το διάγραμμα εισόδου καθώς επίσης και το υψηλότερο χρονικό πλαίσιο (HT). Κατά κανόνα, το υψηλότερο χρονικό πλαίσιο ορίζεται ως τέσσερις έως έξι φορές υψηλότερο από το διάγραμμα εισόδου. Παραδείγματος χάριν: για το χρονικό πλαίσιο των 15 λεπτών, το υψηλότερο χρονικό πλαίσιο είναι το διάγραμμα των 60 λεπτών.

σχεδιο-χρεωκοπημενου-ξεσπασματος-εισοδος-δ1

Οι πρώτες δύο φάσεις καθορίζουν το στήσιμο. Οι κανόνες για είσοδο με αγορά είναι οι ακόλουθοι (για είσοδο με πώληση ισχύει το αντίστροφο):

(I) Συγκέντρωση πίεσης στην τάση:

α.    Υψηλότερο χρονικό πλαίσιο (HT): εκθετικοί κινητοί μέσοι όροι (EMA) σε σωστή διάταξη, το οποίο σημαίνει 8EMA>21EMA>50EMA. Αυτό πρέπει να ισχύει για τα τελευταία 15 κεριά στο HT.

β.    Αυθόρμητη μετακίνηση πριν από τη σταθεροποίηση: έκταση της αυθόρμητης μετακίνησης τουλάχιστον 6xATR (14) (ATR = μέσο πραγματικό εύρος) με βάση την αρχή έως και το τέλος της μετακίνησης swing.

γ.     Σταθεροποίηση: μοτίβο σταθεροποίησης σε οριζόντια γραμμή με τουλάχιστον πέντε επαφές (ιδανικά, διαμόρφωση χαμηλότερων υψηλών)

(II) Παγίδα του επενδυτή:

α.    Υψηλότερο χρονικό πλαίσιο (HT): τιμή του HT εντός της ζώνης του εκθετικού κινητού μέσου όρου (8/21 EMA)

β.    Ξέσπασμα: κερί ξεσπάσματος με κλείσιμο κάτω από την οριζόντια γραμμή της σταθεροποίησης. Τα σαφή και δυναμικά ξεσπάσματα με περιορισμένα επακόλουθα είναι τα καλύτερα.

γ.     Εκ νέου παραβίαση: Αφότου έχει διαμορφωθεί το κερί ξεσπάσματος, η τιμή πρέπει να μετακινηθεί και πάλι πάνω από την οριζόντια γραμμή. Η εκ νέου παραβίαση μπορεί να εμφανιστεί άμεσα μετά από το κερί ξεσπάσματος ή μετά από μερικά ακόμη κεριά.

Η είσοδος πραγματοποιείται ακριβώς επάνω στην εκ νέου παραβίαση, πάνω από την οριζόντια γραμμή ξεσπάσματος που επιβεβαιώνει την παγίδα του επενδυτή. Τοποθετείτε το στοπ στην αγορά ταυτόχρονα με την είσοδο. Το στοπ τοποθετείται λίγο πιο κάτω από το χαμηλό της προσπάθειας ξεσπάσματος.

Το στοχευόμενο κέρδος υπολογίζεται βάσει μιιας προβολής 100% της προηγούμενης μετακίνησης swing και τοποθετείται στο χαμηλό του ξεσπάσματος. Μετά από την είσοδο αναμένουμε μια μετακίνηση περίπου ίδιου μεγέθους όπως και πριν από το μοτίβο χρεωκοπημένου ξεσπάσματος. Η αναλογία ανταμοιβής-ρίσκου (RRR) πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 3. Λόγω του περιοριστικού στοπ, αυτό συνήθως εκπληρώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις (δείτε το διάγραμμα 1). Πραγματοποιούμε έξοδο για ένα μέρος της θέσης αφότου έχουν εμφανιστεί οι ενεργοποιήσεις των στοπ ή, εναλλακτικά, αφότου πετύχουμε ένα λογιστικό κέρδος ίσο με 1,2 φορές το ρίσκο της συναλλαγής (1,2R). Έχοντας κλείσει το ένα τέταρτο της θέσης και τοποθετώντας το στοπ κάτω από την γραμμή ξεσπάσματος, η θέση είναι στο νεκρό σημείο. Σε αυτό το επίπεδο, το στοπ προστατεύεται ακόμα καλά. Περίπου στο 20% των περιπτώσεων, το επίπεδο ξεσπάσματος επανελέγχεται. Μετακινούμε το στοπ για την υπόλοιπη θέση στο 25% του κέρδους κάθε φορά που επιτυγχάνεται ένα νέο υψηλό, μέχρι να επιτευχθεί το στοχευόμενο κέρδος ή το στοπ.

Οι πεποιθήσεις ως ισχυρή βάση

Τα υγιή συστήματα εκτέλεσης συναλλαγών που παράγουν σταθερά κέρδη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα βασίζονται σε μια ισχυρή βάση πεποιθήσεων. Μπορείτε να είστε κερδοφόροι με αυτό το σύστημα μόνο εάν συμφωνείτε και διακατέχεστε από τις ακόλουθες πεποιθήσεις:

  • Οι τάσεις της αγοράς συνεχίζονται συνήθως για περισσότερο από ό,τι μπορούν να φανταστούν οι συμμετέχοντες της αγοράς.
  • Οι σταθεροποιήσεις τιμών εντός μιας τάσης αντιπροσωπεύουν μια περίοδο παύσης. Είναι απαραίτητες για να αποκτήσει η τάση ισχύ και πάλι, προτού μπορέσει να συνεχιστεί.
  • Οι συμμετέχοντες της αγοράς αφήνουν «ψυχολογικά ίχνη» στο διάγραμμα, που μπορούν να αναγνωριστούν ως συγκεκριμένα οπτικά μοτίβα. Μια κατανόηση της υποκείμενης συναισθηματικής δυναμικής αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αγορά.
  • Το «πλήθος» στις χρηματαγορές κάνει λάθος τις περισσότερες φορές και, επομένως, χάνει.
  • Οι επενδυτές με ισχυρά εγώ έχουν δυσκολίες στο να είναι επιτυχείς.
  • Οι ισχυρότερες και πιο αξιόπιστες μετακινήσεις αναπτύσσονται εάν οι συμμετέχοντες της αγοράς βρεθούν σε δίλημμα (παγίδα του επενδυτή).

Πραγματικά παραδείγματα

Το παράδειγμα στο διάγραμμα 2 (GBP/USD, αγορά) δείχνει πολύ καλά ότι υπάρχει μια σαφής σταθεροποίηση μέσα στην ανάπτυξη της τάσης σε μια οριζόντια γραμμή με επτά επαφές (δείτε τη γραμμή με ανοικτό πράσινο που αριθμείται από 1 έως 7).

gbp-usd-αγορα-15-λεπτα-δ2

Την 1η Ιουλίου 2014, μεταξύ 3 μμ. και 6 πμ. της επόμενης ημέρας, οι πωλητές και οι αγοραστές αλληλοκυνηγήθηκαν από κοντά. Εκείνη τη στιγμή πραγματοποιείται συγκέντρωση της πίεσης, η οποία είναι σημαντική για τη συντήρηση της τάσης. Λόγω της διάρκειας της σταθεροποίησης (15 ώρες) όλο και περισσότεροι συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν αυτή την κατάσταση. Όσο περισσότερο διαρκεί η σταθεροποίηση, οι επενδυτές αντίθετης-τάσης πείθονται όλο και περισσότερο ότι μια είσοδος λίγο μετά από το ξέσπασμα θα είναι επιτυχής. Η ένταση αυξήθηκε (δείτε τα διάφορα μικρά κεριά κοντά στη γραμμή) και επρόκειτο να παρθεί μια απόφαση – προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Υπήρξαν διάφορες προσπάθειες ξεσπάσματος κάτω από την πράσινη γραμμή. Η εκ νέου παραβίαση επιβεβαίωσε την παγίδα του επενδυτή και οδήγησε στην είσοδο στη θέση αγοράς (1,7102). Το στοπ (1,7093) που προστατεύεται καλά είναι κάτω από την οριζόντια πράσινη γραμμή, το σχετικό μεγάλο αριθμό 1,7000, καθώς και το χαμηλό της προσπάθειας ξεσπάσματος. Το στοχευόμενο κέρδος (1,7162) ισοδυναμεί με μια RRR ίση με 5:3.

Πώς μπορείτε να ερμηνεύσετε αυτήν την κατάσταση σχετικά με το «ψυχολογικό ίχνος»; Οι επενδυτές αντίθετης-τάσης άνοιξαν τη θέση πώλησης με το δυναμικό κερί ξεσπάσματος. Ενώ μερικά στοπ τοποθετήθηκαν ακριβώς πίσω από τη γραμμή, άλλα τοποθετήθηκαν στα διάφορα υψηλά της σταθεροποίησης. Οι θέσεις παρουσίασαν πρώτα σημάδια αδυναμίας επειδή η τιμή διαπέρασε την ισχυρή αντίσταση της γραμμής ξεσπάσματος προς τα πάνω (εκ νέου παραβίαση). Η ένταση αυξήθηκε και δημιούργησε την απαραίτητη συναισθηματική πίεση (παγίδευση). Οι επενδυτές αντίθετης-τάσης βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Τα στοπ που τοποθετούνται στην αγορά διαδοχικά δεν βρίσκονται πλέον σε μακρινές αποστάσεις και ενεργούν σαν  μαγνήτης.

Επιπλέον, υπάρχει μια δεύτερη ομάδα συμμετεχόντων της αγοράς που μπορεί να πιαστεί στην ίδια παγίδα: πρόκειται για τους αγοραστές, οι οποίοι διατηρούσαν θέσεις αγοράς για αρκετό καιρό, πραγματοποιώντας καλά κέρδη. Φοβούνται ότι θα χάσουν μέρος των κερδών τους και, επομένως, υπάρχει η τάση να προστατεύσουν τα κέρδη τους. Το στοπ τοποθετείται σε ένα σχετικά ασφαλές επίπεδο, ακριβώς κάτω από την οριζόντια γραμμή. Κατά συνέπεια, το στοπ ενεργοποιείται με την μετακίνηση ξεσπάσματος προς τα κάτω, η οποία δημιουργεί αποπαγίδευση. Λόγω της συνέχειας της ανοδικής τάσης, ο επενδυτής φοβάται για ενδεχόμενες απώλειες. Πρέπει να πραγματοποιήσει εκ νέου είσοδο κι αυτό αποτελεί λόγο για μια πρόσθετη αύξηση των τιμών.

Μπορείτε ξεκάθαρα να δείτε την πρόβλεψη όλων των στοπ με μια ισχυρή αυθόρμητη μετακίνηση που φτάνει πάνω από τα υψηλά της σταθεροποίησης (μακρύ πράσινο κερί). Πραγματοποιούμε έξοδο μέρους της θέσης στις 1,7120 (1,5 φορές το ρίσκο) και τοποθετούμε το στοπ κάτω από τη γραμμή ξεσπάσματος. Αυτό βάζει τη συναλλαγή στο νεκρό σημείο. Το στοχευόμενο κέρδος (προβολή 100%) επιτυγχάνεται μερικές ώρες αργότερα και η συναλλαγή κλείνει στις 1,7162 με ένα κέρδος 4,3 φορές το ρίσκο.

Άλλο ένα παράδειγμα είναι το συναλλαγματικό ζεύγος CHF/JPY στο εβδομαδιαίο διάγραμμα (διάγραμμα 3).

chf-jpy-αγορα-εβδομαδα-δ3

Η αυθόρμητη μετακίνηση (μετακίνηση swing) καθώς επίσης και η σταθεροποίηση είναι παρόμοιες με εκείνες του προηγούμενου παραδείγματος. Οι απαιτήσεις του στησίματος για το υψηλότερο χρονικό πλαίσιο – το μηνιαίο διάγραμμα – ικανοποιούνται. Το ίδιο ισχύει για το εύρος της αυθόρμητης μετακίνησης της προηγούμενης μετακίνησης swing, που είναι περισσότερο από 8ATR. Η είσοδος (113,02) εκτελείται και το στοπ (110,80) τοποθετείται μετά από μια σαφώς αποτυχημένη, δυναμική προσπάθεια ξεσπάσματος κάτω από την πράσινη γραμμή. Το κερί που ακολουθεί το κερί ξεσπάσματος παρουσιάζει τη σχετικότητα και την ισχύ της οριζόντιας γραμμής. Η RRR είναι 4:7 και πραγματοποιούμε έξοδο μέρους της θέσης στις 120,00 (+3.1-φορές το ρίσκο) αφότου έχουν αλιευθεί τα στοπ στο επίπεδο των υψηλών της σταθεροποίησης. Το στοχευόμενο κέρδος στις 123,26 επιτυγχάνεται γρήγορα και η συναλλαγή κλείνει με 4,4 φορές το αρχικό ρίσκο.

Πρακτική εφαρμογή

στρατηγικη-χρεωκοπημενο-ξεσπασμα-περιγραφηΗ στρατηγική αναπτύχθηκε αρχικά για την αγορά forex. Ωστόσο, είναι εξίσου αποτελεσματική και σε ρευστές και βαθιές αγορές όπως είναι οι δείκτες, τα ομόλογα και τα εμπορεύματα. Λόγω της κλασματικής φύσης των αγορών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρονικά πλαίσια – από τικ έως εβδομαδιαίο διάγραμμα. Η στρατηγική ισχύει τόσο για διακριτά όσο και για αυτοματοποιημένα συστήματα εκτέλεσης συναλλαγών.

Χρειάζεται κάποια εξάσκηση για την αναγνώριση των οπτικών μοτίβων της αγοράς. Εάν εκτελείτε πλήρως αυτοματοποιημένες συναλλαγές, πρέπει να καταστήσετε τους κανόνες ακόμη πιο συγκεκριμένους για να αναπαραγάγετε το διαισθητικό μέρος της αναγνώρισης των μοτίβων. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της αγοράς forex είναι η 24ωρη λειτουργία της. Η στρατηγική είναι αποτελεσματική οποιαδήποτε ώρα.

Να ξέρετε ότι το στήσιμο και η είσοδος αποτελούν μόνο ένα μέρος μιας στρατηγικής εκτέλεσης συναλλαγών. Ένας διαφοροποιημένος αλγόριθμος εξόδου, μια δυναμική επιλογή μεγέθους θέσης, ο καθορισμός της τυπολογίας της αγοράς και μια σαφώς καθορισμένη διαχείριση κινδύνου αποτελούν επίσης σημαντικά μέρη του συστήματος.

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό να συμφωνείτε με τις πεποιθήσεις του συστήματος προκειμένου να το εφαρμόσετε με επιτυχία. Η δυσκολία της στρατηγικής είναι ότι πρέπει να ενεργήσετε ενάντια στην κοινή λογική του πλήθους των επενδυτών.

Η είσοδος μοιάζει συχνά αντίθετη από τη θεμιτή – αυτό να μη σας ενοχλεί! Επειδή αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στρατηγική είναι τόσο αποτελεσματική. Είναι σίγουρα πιο διασκεδαστικό να επωφελείσαι από τα στοπ άλλων, απ’ ότι να ενεργοποιείται το δικό σου στοπ και να έχεις απώλειες. Σε ποια ομάδα προτιμάτε να ανήκετε;

Διαβάστε εντελώς δωρεάν το περιοδικό κάνοντας εγγραφή εδώ:

http://www.traders-mag.gr/index.php/component/comprofiler/registers

traders-logo-square

Το περιοδικό TRADERS' παρέχει ΔΩΡΕΑΝ και έγκυρη πληροφόρηση για χρηματιστηριακές συναλλαγές μετοχών, παραγώγων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Εγγραφείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο www.traders-mag.gr και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα τεύχη κάθε μήνα, με τις τελευταίες εξελίξεις και χρήσιμα εργαλεία που θα βελτιώσουν τις ικανότητές σας ως trader.