Το μεγάλο Αθηναϊκό ντέρμπι επιστρέφει. Παναθηναϊκός εναντίον ΑΕΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (Κυριακή 1/11, 19.30), στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Μια αναμέτρηση με ιδιαίτερη βαθμολογική σημασία, κυρίως για τους «πράσινους» που δεν θέλουν να απομακρυνθούν περισσότερο από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Όχι πως η ΑΕΚ δεν έχει στόχους. Έχει και παραέχει. Μάλιστα, θα τολμούσα να γράψω πως η στιγμή δείχνει πιο ευνοϊκή για τον «Δικέφαλο του Νότου». Και εξηγούμαι: μετά την απομάκρυνση του Τραϊανού Δέλλα από την τεχνική ηγεσία, η ομάδα – στο σύνολό της – ανταποκρίθηκε πάρα πολύ καλά. Εξαιρετική εμφάνιση και επιβλητική νίκη με 5-1 επί του Ηρακλή στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα, καλή εμφάνιση και πέρασμα με 1-0 από τα Πηγάδια απέναντι στην Ξάνθη για το θεσμό του Κυπέλλου. Δύο στα δύο με υπηρεσιακό προπονητή τον Στέλιο Μανωλά.

Ο οποίος στη συνέχεια επέστρεψε στη… φυσική του θέση, αυτή του προπονητή της Κ20 της ΑΕΚ, αφού η «Ένωση» ήρθε σε συμφωνία με τον Γκουστάβο Πογιέτ. Ο Ουρουγουανός πρώην τεχνικός των Μπράιτον και Σάντερλαντ ζήτησε – και πέτυχε – να κάνει ντεμπούτο σε αυτό το ντέρμπι απέναντι στον Παναθηναϊκό και μάλιστα εκτός έδρας. Με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό… Ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα, είτε αυτό είναι η ισοπαλία είτε – πολύ περισσότερο – η νίκη, θα του δώσει κι άλλους πόντους με το… καλημέρα του στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Το θέμα είναι, τι μπορεί να αλλάξει στην ομάδα του που δίνει το τρίτο φετινό ντέρμπι – κι αυτό εκτός έδρας.

Η ΑΕΚ απέτυχε στην Τούμπα, όπου αν και προηγήθηκε κόντρα στον ΠΑΟΚ, γνώρισε τελικά την ήττα με 2-1. Κάτω του μετρίου η εμφάνιση, ωστόσο θα μπορούσε στο τέλος να «κλέψει» το βαθμό. Στο Γεώργιος Καραϊσκάκης η ΑΕΚ πλήρωσε αφενός τα διαιτητικά λάθη του πρώτου ημιχρόνου, αφετέρου τα προπονητικά λάθη του Δέλλα στο δεύτερο ημίχρονο. Ήταν το παιχνίδι που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του «Κολοσσού» στον πάγκο της «Ένωσης». Αυτές οι δυο είναι και οι μοναδικές φετινές ήττες της ΑΕΚ, έπειτα από οκτώ αγωνιστικές, καθώς οι «κιτρινόμαυροι» έχουν το απόλυτο εντός έδρας (με 4/4) ενώ απέσπασαν «λευκή» ισοπαλία στα Πηγάδια και κέρδισαν στη Βέροια (2-1).

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το πώς θα παρατάξει την ΑΕΚ ο Πογιέτ σε αυτό το πρώτο επίσημο παιχνίδι του. Λογικά θα έχει πάρει συμβουλές από τους Μανωλά και Ντούσαν Μπάγεβιτς και δεν αναμένεται να προβεί σε δραστικές αλλαγές. Αυτός που όπως φαίνεται δεν θα δώσει το παρών στο ντέρμπι, είναι ο Χρήστος Αραβίδης, με τον διεθνή Έλληνα επιθετικό να έχει μείνει εκτός και από το παιχνίδι της Τετάρτης με την Ξάνθη. Αναμέτρηση στην οποία σκόραρε ο Μακόλεϊ Κρισάντους, ο οποίος έχει δύο επίσημα γκολ μέχρι στιγμής, τα οποία χάρισαν ισάριθμες νίκες στην ομάδα του – είχε προηγηθεί αυτό στο 1-0 επί του Ατρόμητου!

Πιθανότατα θα είναι και πάλι βασικός στην κορυφή της επίθεσης ο «Χρύσανθος», με τους Πέτρο Μάνταλο, Ντιέγκο Μπουονανότε και Έλντερ Μπαρμπόσα πίσω του. Αντρέ Σιμόες και Γιάκομπ Γιόχανσον θα είναι τα αμυντικά χαφ, με τους Ντιντάκ Βίλα, Ροντρίγκο Γκάλο και Δημήτρη Κολοβέτσιο να προασπίζουν το τέρμα του Αλαϊν Μπαρόχα. Η θέση του έτερου στόπερ διεκδικείται από τους Βασίλη Λαμπρόπουλο και Άνταμ Τζανετόπουλο ενώ θέση στη μεσοεπιθετική γραμμή διεκδικούν ακόμη κι οι Ρόναλντ Βάργκας και Βαγγέλης Πλατέλλας.

Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός θέλει τη νίκη και μόνο αυτή, για αρκετούς λόγους. Πρώτον για να επαναφέρει τη διαφορά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακού στους έξι βαθμούς, λίγο πριν το μεταξύ τους ντέρμπι, Δεύτερον, για να κατευνάσει τους οπαδούς του που… τα πήραν μετά την ήττα με κάτω τα χέρια με 3-1 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Και, τρίτον, για να ηρεμήσει μια και καλή ο Γιάννης Αναστασίου που έχει ακούσει ουκ ολίγα από το καλοκαίρι και λόγω του αποκλεισμού των «πρασίνων» από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μεσοβδόμαδα, το 3-0 επί του Λεβαδειακού για το Κύπελλο, στην επιστροφή του Σωτήρη Νίνη στην αγωνιστική δράση, ήταν ένα καλό τονωτικό.

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού (στο 2.05 στην 1×2-bet.gr) έχουν εξαντλήσει όλα τα εισιτήρια για τον αγώνα στο γήπεδο της Λεωφόρου, ενώ αυτοί της ΑΕΚ έκαναν μια… επίσκεψη στην τελευταία προπόνηση για να εμψυχώσουν τους παίκτες του Πογιέτ. Και να ζητήσουν, επιτέλους, ένα θετικό αποτέλεσμα σε ντέρμπι, στην επιστροφή των «κιτρινόμαυρων» στη μεγάλη κατηγορία. Γιατί καλές οι νίκες επί των υπολοίπων ομάδων, αλλά το πρεστίζ και η ψυχολογία φτιάχνεται από τις νίκες στα ντέρμπι. Θεωρητικά η ΑΕΚ (στο 3.83 στην 1x2-bet.gr) μπορεί να φύγει με θετικό αποτέλεσμα, μιας και ο Παναθηναϊκός δεν πείθει. Όχι ακόμη τουλάχιστον…

Μάρκους Μπεργκ και Νίκος Καρέλης συνεργάζονται εξαιρετικά στο επιθετικό κομμάτι, αλλά η τροφοδοσία τους παραμένει προβληματική. Ο Ζέκα δεν μπορεί να τρέχει για όλους στη μεσαία γραμμή και οι Μεχντί Αμπέντ, Αμπντούλ Ατζαγκούν δεν έχουν «δέσει» ακόμη μεταξύ τους. Όσο για την αμυντική γραμμή; Μοιάζει δεδομένο πως θα προβληματιστεί σε μεγάλο βαθμό από τους τεχνίτες μεσοεπιθετικούς της ΑΕΚ. Ο στόπερ Ράσμους Τελάντερ, που εσχάτως είχε πάρει θέση βασικού, δεν είναι στην αποστολή του Αναστασίου κι ίσως ο Σέρχιο Σάντσεθ κάνει την επανεμφάνισή του στην αρχική ενδεκάδα, στο πλευρό του Στάθη Ταυλαρίδη.

Κλείνοντας, οφείλω να ομολογήσω πως δεν μπορώ να ψυχολογήσω το πώς θα σφυρίξει ο Σταύρος Μάνταλος. Διαιτητής που στο παρελθόν έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές το ποδοσφαιρικό κοινό με τις αποφάσεις του, ενώ το όνομά του είχε εμπλακεί και στο περίφημο σκάνδαλο Koriopolis. Ίσως κάτι να χρωστάει η διαιτησία στον Παναθηναϊκό, λόγω του πέναλτι που είχε δώσει εις βάρος του απέναντι στον ΠΑΟΚ, αλλά και πάλι δεν αποκλείεται να θελήσει να… σκοτώσει τους «πράσινους» προς τέρψη του Ολυμπιακού.

Πιθανότερο αποτέλεσμα βλέπω την ισοπαλία (στο 3.11 στην 1×2-bet.gr) με το 1-1 για ακριβές σκορ (στο 4.99 στην 1x2-bet.gr).

παναθηναικος-αεκ-αποδοσεις-στοιχημα

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).