Ας σας πω λίγο σύντομα την ιστορία που οδήγησε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθώ τον @domcortis στο Twitter για την αναλυτική και επιστημονική του προσέγγιση στο αθλητικό στοίχημα. Ένα retweet που έκανε σήμερα αναφερόταν στον αγώνα της προηγούμενης Κυριακής μεταξύ Arsenal και Leicester. Όμως δε θα το είχα κάνει θέμα, αν δεν ήταν το λινκ που περιέλαβε, το οποίο οδηγούσε στο GitHub!

Τι είναι το GitHub;

Το GitHub είναι εκεί όπου οι άνθρωποι φτιάχνουν λογισμικό, όπως ενημερωνόμαστε αν το Googlάρουμε. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα όπου προγραμματιστές συνεισφέρουν σε εκατομμύρια πρότζεκτς και βοηθούν ο ένας τον άλλον. Σκεφτείτε κώδικα υπολογιστή, πολύ κώδικα. Οπότε, έριξα μια ματιά στο λινκ.

Διαπίστωσα ότι ο σύνδεσμος εμφάνιζε μια σελίδα που απευθυνόταν σε όλους κι όχι μόνο σε προγραμματιστές. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για ένα άρθρο όπως αυτά που συνηθίζουμε να διαβάζουμε εδώ κι εκεί, αν και περιείχε μερικά πολύ ενδιαφέροντα γραφήματα. Και ξέρετε πώς ενθουσιάζομαι με τα γραφήματα!

arsenal-leicester-betting-minute-by-minute
Το γράφημα δείχνει τα χρήματα που στοιχηματίστηκαν το προηγούμενο λεπτό [του @UTVilla]

Το πρότζεκτ αφορά τη συλλογή δεδομένων από την Betfair, στοχεύοντας την κατασκευή μοντέλων στοιχήματος και στρατηγικών trading, οπως ο Tom @UTVilla αναφέρει στο κυρίως πρότζεκτ. Σαν αποτέλεσμα, παρακολούθησαν την εξέλιξη δύο αγώνων της Premier League, τα οποία θα αναλύσουμε επιγραμματικά παρακάτω, επικεντρώνοντας στην αποτελεσματικότητα της αγοράς.

Λοιπόν, ώρα για το ζουμί της υπόθεσης.

Σήμερα το πρωί, η PinnacleSports τουίταρε ένα παλιό άρθρο τους για την αποτελεσματικότητα της αγοράς. Το διάβασα, μου άρεσε και το μοιράστηκα με τους φίλους μου (γνωστοί ως φόλοουερς στα κοινωνικά δίκτυα). Το κείμενο αναφέρεται στο πώς οι τελικές αποδόσεις των εταιριών στοιχημάτων είναι πιο ακριβείς από τις αρχικές αποδόσεις στο να προβλέπουν την πιθανότητα για το πώς θα εξελιχθεί ένας αγώνας.

Με απλά λόγια, αν στοιχηματίσετε σε αποδόσεις που έπεσαν μετά, ενεργήσατε σωστά. Σύμφωνα με το δημοφιλές σπόρτσμπουκ, «μια σταθερή επικράτηση επί των τελικών αποδόσεων είναι, κατ’ επέκταση, μια ένδειξη σταθερών κερδών σε βάθος χρόνου». Η αποτελεσματικότητα αγοράς είναι ένα καυτό θέμα για μένα προσωπικά στο οποίο επιστρέφω συχνά.

Ας δούμε τώρα τα δύο γραφήματα του GitHub. Πρώτα, για το Arsenal – Leicester (τελικό: 2-1):

arsenal-leicester-betfair-odds-chart

[box type=”info”] Τα γραφήματα δείχνουν την πιθανότητα του κάθε σημείου, οπότε άνοδος σημαίνει αποδόσεις που πέφτουν.[/box]

Οι διακεκκομένες γραμμές/βέλη είναι δικά μου. Προσέξτε πώς η προγενέστερη τάση των στοιχημάτων αφήνει υπόννοιες για το τελικό αποτέλεσμα του παιχνιδιού, παρά τα ανεβοκατεβάσματα κατά τη διάρκεια του αγώνα, τα οποία ξεκίνησαν με το εναρκτήριο λάκτισμα (12μμ).

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται για την γηπεδούχο ομάδα στο γράφημα του Manchester City – Tottenham (τελικό: 1-2). Ναι, οι αποδόσεις της ισοπαλίας ανέβηκαν λιγάκι αρχικά, αλλά γενικά, θα πρέπει να αγνοούμε τη πορεία των τιμών της ισοπαλίας, εκτόν αν πέσουν σημαντικά (ας πούμε το 3,30 να πέσει στο 2,50 ή χαμηλότερα).

manchester-city-tottenham-betfair-odds-chart

Φυσικά, αυτά είναι μονάχα δύο παραδείγματα αναρίθμητων αγώνων ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου ενός πρωταθλήματος. Έτσι, αυτό δε σημαίνει ότι όποτε βλέπουμε πτωτικές αποδόσεις, η ομάδα θα κερδίσει πάντα τον αγώνα. Κάθε άλλο! Όλοι κάνουμε εκτιμήσεις εδώ. Το θέμα είναι τελικά ποιος κάνει τις καλύτερες εκτιμήσεις.

Τώρα που γνωρίζουμε σίγουρα (ευχαριστούμε Pinnacle) ότι οι τελικές αποδόσεις είναι πιο αποτελεσματικές από τις αρχικές, χρειάζεται να είμαστε αρκετά ικανοί και γρήγοροι στο να εντοπίζουμε τις πτωτικές αυτές τάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που μιλάω για μεταβολές αποδόσεων στα άρθρα που έχω δημοσιεύσει από… την αρχή του σύμπαντος!

Μπορεί να μη γνωρίζω ποιες αποδόσεις θα πέσουν πριν ξεκινήσουν να μικραίνουν. Σίγουρα όμως θα σας βοηθήσω να βρείτε εκείνες που έχουν αρχίσει να πέφτουν. Σε συνδυασμό με τις βασικές αρχές της τεχνικής ανάλυσης ενός γραφήματος, συχνά απαντώ στο επόμενο σημαντικό ερώτημα:

Θα εξακολουθήσουν να πέφτουν οι αποδόσεις μέχρι την επίσημη ώρα έναρξης, ή «πάτωσαν»;

Κι αυτό γιατί, αν στοιχηματίσατε σε πτωτικές αποδόσεις που δεν μίκραιναν περαιτέρω, φοβάμαι ότι μόλις κάνατε την εταιρία στοιχημάτων πλουσιότερη.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.