Το παρόν άρθρο έχει παραχωρηθεί απο το περιοδικό TRADERS’, και μπορείτε να διαβάσετε και περαιτέρω άρθρα με δωρεάν εγγραφή στο www.traders-mag.gr

Όταν λέμε αδαής, εννοούμε πραγματικά αδαής. Δεν γνωρίζει  τίποτα από οικονομία, από μετοχές, από τεχνική ανάλυση. Αδιαφορεί για τις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων, δεν ενημερώνεται από το διαδίκτυο για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις.

Σίγουρα χαμογελάτε διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, σκεπτόμενοι πως είναι το τέλειο θύμα. Σκέφτεστε όλους αυτούς που είναι συνέχεια πάνω από την οθόνη παρακολουθώντας με αγωνία την συνεδρίαση έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες. Αυτούς που έχουν φάει τα μάτια τους να αναλύουν ισολογισμούς, που έχουν μελετήσει εγκυκλοπαίδειες ολόκληρες τεχνικής ανάλυσης, με χρόνια εμπειρίας στην καριέρα τους… και παρόλα αυτά έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες.

Κι όμως, ένας άσχετος, αδαής περί τα χρηματοοικονομικά, μπορεί να κερδίσει. Αρκεί να λειτουργεί με σύνεση, με λογική, με αποφασιστικότητα. Κι αυτό ανοίγει τεράστιες προοπτικές για όλους.

Τα κριτήρια επιλογής του άσχετου

Ανοίγοντας τον υπολογιστή του κάποιος που θέλει να αναζητήσει μια πληροφορία, μία είναι η σελίδα που επισκέπτεται πρώτη : της Google.

Η Google βέβαια δεν είναι μια απλή σελίδα. Από πίσω βρίσκεται μια εταιρία που την εκμεταλλεύεται αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Αυτή η εταιρία είναι επίσης ο ιδιοκτήτης του YouTube και του Gmail, για να αναφέρουμε μόνο τις πιο διάσημες εφαρμογές της. Με λίγα λόγια όχι μόνο την ξέρουν όλοι, αλλά και χρησιμοποιούν τα προϊόντα της. Αυτός είναι και ο λόγος που ο φίλος μας επιλέγει να αγοράσει τη μετοχή της.

Η πιο διάσημη μάρκα παγκοσμίως, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι η Coca Cola. Μπορεί κάποιος να μην ξέρει ότι το YES σημαίνει ΝΑΙ στα αγγλικά, αλλά όσο αφορά το διάσημο αναψυκτικό, ξέρει και πως γράφεται!

Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό, είναι πως επί 120 συνεχόμενα χρόνια, η εταιρία διανέμει μέρισμα. Οπότε, αυτό συνεπάγεται σταθερή ανοδική πορεία. Ένας πολύ καλός λόγος να αγοράσει και αυτή την μετοχή.

Του έρχεται και άλλη μία ιδέα όμως. Έχει ακούσει πως ο πιο διάσημος και πετυχημένος επενδυτής στον κόσμο είναι ένας …Warren Buffett. Ψάχνει λιγάκι και ανακαλύπτει πως τα πιο πολλά χρήματα που έχει τοποθετήσει ο Buffett, είναι σε μία μετοχή τράπεζας. Την Wells Fargo. Με αυτό το απλοϊκό κριτήριο, εμπιστευόμενος την κρίση του πιο πετυχημένου, εντάσσει και αυτήν στο χαρτοφυλάκιό του.

Άσχετος ναι, όχι χαζός

Τελικά βλέπουμε πως αποφάσισε να επενδύσει στις 3 από τις πιο διάσημες εταιρίες του πλανήτη, σε 3 διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας. Τις τράπεζες, την νέα τεχνολογία και τα καταναλωτικά αγαθά.

Η στιγμή που αγόρασε τις μετοχές ήταν τυχαία. Στις 23 Απριλίου του 2010, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας πραγματοποίησε το περίφημο διάγγελμα στο Καστελλόριζο. Έγινε πλέον φανερό και επίσημα, ακόμα και στον πιο αφελή, πως η ελληνική οικονομία αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα. Τι πιο λογικό, να τοποθετήσει τα χρήματά του σε ένα περιβάλλον πιο ευνοϊκό, και όχι σε μια χώρα που καταρρέει.

Γιατί απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίζεις, είναι όταν επενδύεις με τις πιθανότητες υπέρ σου, όχι εναντίον.

Η απόδοση μέχρι σήμερα

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως αγοράζει αυτές τις διάσημες μετοχές, τοποθετώντας το 1/3 των χρημάτων του στην κάθε μία. Τότε η Google έκανε 272 δολάρια, η Coca Cola 27 και η Wells Fargo 33,5.

Μέχρι τον Νοέμβρη του 2015 που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Google είχε φτάσει τα 780 δολάρια, η Coca Cola 43 και η Wells Fargo 56.

Σε αυτά τα 5,5 χρόνια, επενδύοντας κυριολεκτικά σε μια τυχαία στιγμή για τις συγκεκριμένες εταιρίες, οι αποδόσεις ήταν 186%, 59% και 67% !

Δηλαδή ο πιο άσχετος επενδυτής στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, υπερδιπλασίασε τα χρήματά του. Αν προσθέσουμε και τα μερίσματα που εισέπραξε, η συνολική απόδοση ήταν κατά μέσο όρο 115%. Εντυπωσιακό!

Ιδιαίτερα αν το συγκρίνουμε με τις αποδόσεις των ελληνικών μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών είχε 1.858 μονάδες και τον Νοέμβρη του 2015 είχε 650 μονάδες ! Δηλαδή έχασε τα 2/3 της αξίας του.

Γιατί να επενδύσουμε στο εξωτερικό

Όταν η οικονομία της Ελλάδας πηγαίνει καλά, όλοι σχεδόν οι κάτοικοί της ωφελούνται. Η επιχείρηση σας θα έχει πιο πολλούς πελάτες. Ο μισθός σας θα αυξάνεται ή θα βρίσκετε πιο εύκολα δουλειά. Το ακίνητο που κληρονομήσατε ή που είχατε αγοράσει, θα αξίζει περισσότερο και θα μεταπωλείται ευκολότερα.

Στο χρηματιστήριο πιθανόν να βλέπετε τις μετοχές σας να ανατιμώνται, αλλά σε μια περίοδο ευημερίας αυτό δεν θα είναι κάτι που αναζητάτε απεγνωσμένα. Ποιος ο λόγος να μην τοποθετήσετε τα χρήματά σας σε μια μεγάλη αγορά που ευνοεί την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα;

Οι αναπτυγμένες αγορές εγγυώνται περισσότερη ασφάλεια, διαφάνεια, ισχυρές αρχές εποπτείας, ρευστότητα, πολλές επιλογές. Αυτός είναι ο λόγος που προσελκύουν επενδυτές από όλο τον κόσμο. Άρα λοιπόν, η επένδυση στις αναπτυγμένες αγορές του εξωτερικού λειτουργεί αντισταθμιστικά. Η τύχη σας δεν είναι συνυφασμένη με την τύχη της χώρας σας.

Σταθερό εισόδημα

Αφορά αυτούς που δεν επιθυμούν να παρακολουθούν καθημερινά την αγορά, δηλαδή βλέπουν το χρηματιστήριο με την νοοτροπία επενδυτή ακινήτου.

Αν νοικιάζεις ένα μαγαζί, δεν κοιτάς καθημερινά πόσο είναι η αξία του. Δεν σε νοιάζει αν σήμερα έχει 100.000, αύριο 90.000, μεθαύριο 105.000. Αυτό που προέχει είναι να καταβάλλεται χωρίς προβλήματα ή αναβολές το ενοίκιο. Ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που περνάμε στην Ελλάδα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αντί για ενοίκιο, ο επενδυτής λαμβάνει το μέρισμα από τα κέρδη, που διανέμεται στους κάτοχους των μετοχών της εκάστοτε εταιρίας.

Φυσικά επειδή δεν έχουμε σαν πρώτη προτεραιότητα την βραχυπρόθεσμη διακύμανση της επένδυσης, δε σημαίνει πως αδιαφορούμε για την απόδοση της τιμής της. Κάθε άλλο μάλιστα! Μας ενδιαφέρει σε βάθος χρόνου να δημιουργείται υπεραξία, δηλαδή να αυξάνεται η αξία των χρημάτων που έχουμε τοποθετήσει.

Μία εταιρία που αυξάνει συνεχώς το μέρισμά της για πολλά χρόνια, είναι φανερό πως διαθέτει σταθερή κερδοφορία και υψηλή ρευστότητα. Υπάρχουν επιχειρήσεις που μοιράζουν μέρισμα για πάνω από έναν αιώνα συνέχεια. Έχουν δοκιμαστεί στις πιο δύσκολες συνθήκες. Κραχ, παγκόσμιους πολέμους, υφέσεις, αλλαγές καταναλωτικών συνηθειών.

Ασφάλεια χρημάτων και αποσύνδεση από την πορεία των αγορών

Τα χρήματα μπορούν να απολαμβάνουν την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, σε επιλεγμένους, διεθνούς φήμης οίκους του εξωτερικού. Με αυτόν τον τρόπο εξανεμίζεται ο κίνδυνος από ενδεχόμενη οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα.

Η πτώση των διεθνών αγορών δεν είναι πρόβλημα, γιατί υπάρχει η δυνατότητα επιλογής θέσης «SHORT». Δηλαδή να κερδηθούν χρήματα και από την πτώση. Για παράδειγμα, αν τοποθετηθούμε short (υπέρ της πτώσης των τιμών) και η μετοχή υποχωρήσει 5%, αυτό σημαίνει πως θα έχουμε κερδίσει 5%. Χωρίς την χρήση παραγώγων προϊόντων και χωρίς μόχλευση.

Είναι τόσο εύκολο τελικά;

Μην σας ξεγελάει το παράδειγμα. Για την επιτυχία χρειάζεται μεράκι, κόπος, χρόνος, εμπειρία από αποτυχημένες προσπάθειες και πάνω από όλα ισχυρή θέληση. Παρόλα αυτά σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μας δίνεται η δυνατότητα να μετατρέψουμε μια δύσκολη περίοδο σε ευνοϊκή.

Στο χρηματιστήριο μιας χώρας με προβληματική οικονομία στην πραγματικότητα δεν επενδύεις, αλλά τζογάρεις. Και όπως αποδείχθηκε στην πράξη, οι πιθανότητες είναι εναντίον σου.

Όχι πως στην αμερικάνικη αγορά είναι εξασφαλισμένο το κέρδος. Σίγουρα όμως το παιχνίδι είναι πολύ πιο δίκαιο. Ακόμα και στην τύχη να επενδύαμε, είχαμε περισσότερες πιθανότητες να βγούμε κερδισμένοι. Πόσο μάλλον αν τοποθετηθούμε συνετά και με στρατηγική.

Διαβάστε εντελώς δωρεάν το περιοδικό κάνοντας εγγραφή εδώ:

http://www.traders-mag.gr/index.php/component/comprofiler/registers

Το περιοδικό TRADERS' παρέχει ΔΩΡΕΑΝ και έγκυρη πληροφόρηση για χρηματιστηριακές συναλλαγές μετοχών, παραγώγων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Εγγραφείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο www.traders-mag.gr και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα τεύχη κάθε μήνα, με τις τελευταίες εξελίξεις και χρήσιμα εργαλεία που θα βελτιώσουν τις ικανότητές σας ως trader.

5 Comments

  1. Νικός Μίχας on

    Καλημέρα,

    Τι βιβλία και ιστοσελίδες θα προτείνατε σε κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί ποτές δεν έχει γνώσεις χρηματιστηρίου που όμως θέλει να κάνει ένα ξεκίνημα σε αυτό το χώρο; Ευχαριστώ.

  2. Gold D. Irodis on

    Καλησπέρα,
    δεν μας εχετε πει μερικές εταιρίες παράδειγμα όπου θα μπορέσουμε να βάλουμε χρήματα και μετά να ξεκινήσουμε να ποντάρουμε σε μετοχές ή σε δείκτες.
    (Φυσικά μιλάμε για Αμερική ή Ελλάδα)

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version