Η βραδιά που όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη – και όχι μόνο – περίμενε, επιτέλους έφτασε. Σάββατο, 28 Μαΐου 2016 και ώρα Ελλάδας 21:45, το San Siro του Μιλάνου θα φορέσει τα καλά του για να υποδεχθεί δύο «μισητές» αντιπάλους, δύο συμπολίτισσες, μάλιστα, που έχουν πολλά να χωρίσουν και ένα τρόπαιο να διεκδικήσουν: την κούπα με τα μεγάλα αυτιά, το τρόπαιο του UEFA Champions League. Το ερώτημα είναι: Real Madrid ή Atletico Madrid; Ποια θα στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης 2016;

Το ίδιο σκηνικό είχε στηθεί και πριν από δύο χρόνια, στη Λισσαβόνα. Τότε, ένα λάθος του Iker Casillas είχε βοηθήσει τον Diego Godin να ανοίξει το σκορ για την Atletico. Ωστόσο, ο Sergio Ramos είχε την απάντηση στο 93’ για τη Real που στη συνέχεια, ανεβασμένη ψυχολογικά, έφτασε στο θριαμβευτικό 4-1 – με τα τέρματα των Gareth Bale, Marcelo και Cristiano Ronaldo – κατακτώντας το Decima, το 10ο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας της. Η Real που άφησε τότε στα κρύα του λουτρού την Atletico, η οποία αποτύγχανε σε ανάλογο τελικό για δεύτερη φορά. Θα τριτώσει το «κακό»;

champions-league-τελικος-real-atletico-madrid-2

Η αλήθεια είναι πως έκτοτε, σε επίπεδο προσώπων, δεν έχουν αλλάξει και πάρα πολλά, ειδικά στην Atletico (στο 3,13 για να κερδίσει στην 1x2-bet). Οι Godin, Filipe Luis, Tiago, Koke, Gabi, Juanfran αναμένεται να είναι εκ νέου βασικοί για τον Diego Simeone που και αυτός παραμένει στον πάγκο των Rojiblancos. Από την άλλη πλευρά, η «Βασίλισσα της Ευρώπης» είχε και πριν δυο χρόνια στη σύνθεσή της τους Ramos, Ronaldo, Karim Benzema, Bale, Dani Carvajal, Marcelo, Pepe και Isco ενώ σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τον Alvaro Arbeloa αλλά και τον Raphael Varane που θα χάσει τον σημερινό τελικό – αλλά και το Euro2016 – λόγω τραυματισμού. Βέβαια, στην τεχνική ηγεσία της Real είναι πλέον ο Zinedine Zidane και όχι ο Carlo Ancelotti. Ο Zidane, που είχε πετύχει το νικητήριο γκολ για τη Real Madrid στον τελικό του 2002, φιλοδοξεί να γίνει ο έβδομος που κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών και ως παίκτης και ως προπονητής.

ΦΟΥΛ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ BBC

Υπό τις οδηγίες του Γαλλοαλγερινού τεχνικού, μάλιστα, η Real (στο 2,52 για να κερδίσει στην 1x2-bet) σημείωσε 12 διαδοχικές νίκες στη La Liga, τερματίζοντας ωστόσο έναν βαθμό πίσω από την πρωταθλήτρια Barcelona, αλλά πάνω από την Atletico. Η απομάκρυνση του Rafael Benitez αποδείχθηκε άκρως ευεργετική για τους Merengues που απέδωσαν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Bale (19 γκολ σε 21 ματς βασικός) και Benzema (24 γκολ σε 26 ματς βασικός) κατέγραψαν προσωπικά ρεκόρ σε επίπεδο ισπανικού πρωταθλήματος. Στους δύο, προσθέστε και τα 35 γκολ του Ronaldo (στο 2,29 για να σημειώσει γκολ στον αγώνα στην 1x2-bet), ο οποίος για έκτη διαδοχική σεζόν πετυχαίνει 30+ γκολ στη La Liga. Α! Έχει και 16 τέρματα στο Champions League, ένα λιγότερο από το ρεκόρ που κατέχει ο… CR7 από τη σεζόν 2013/14!

champions-league-τελικος-real-atletico-madrid-3

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΚΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Από την άλλη, η Atletico έχει να «περηφανεύεται» για τις αμυντικές της επιδόσεις. Δέχθηκε μόλις 18 γκολ στο πρωτάθλημα τη φετινή σεζόν – καλύτερη επίδοση στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο Jan Oblak κράτησε απαραβίαστη την εστία του σε 24 αγώνες της La Liga αλλά και σε έξι συνεχόμενα ματς στο Champions League – τα γκολ της Bayern στη νίκη 2-1 των Βαυαρών δεν στέρησαν την πρόκριση στους Rojiblancos. Ωστόσο, η ήττα με το ίδιο σκορ στη Levante έβαλε ταφόπλακα στα όνειρά τους για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Κι αν ο Oblak κρατάει απαραβίαστη την εστία του, οι Antoine Griezmann και Fernando Torres δίνουν τις λύσεις μπροστά. Ο Γάλλος σημείωσε φέτος 32 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (τα 22 στο πρωτάθλημα), ισοφαρίζοντας το περυσινό ρεκόρ του. Ο El Nino, από την πλευρά του, πέτυχε επτά (7) γκολ στα 10 τελευταία παιχνίδια που ξεκίνησε βασικός, ολοκληρώνοντας τη La Liga με 11 τέρματα – από τη σεζόν 2009/10 είχε να πετύχει διψήφιο αριθμό γκολ σε πρωτάθλημα!

champions-league-τελικος-real-atletico-madrid-4

ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΗ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι δυο συμπολίτισσες έχουν συναντηθεί συνολικά 202 φορές σε ισπανικές διοργανώσεις (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Σούπερ Καπ), με τη Real να μετράει 102 νίκες και την Atletico 51. Ωστόσο, οι Rojiblancos παραμένουν αήττητοι στις οκτώ τελευταίες μεταξύ τους αναμετρήσεις – πάντα σε εγχώρια παιχνίδια – καταγράφοντας πέντε νίκες στο διάστημα αυτό. Τελευταία, το 1-0 στο Santiago Bernabeu, στις 27 Φεβρουαρίου, με τον Griezmann (στο 2,80 για να σημειώσει γκολ στον αγώνα στην 1x2-bet) να υποχρεώνει τον συμπατριώτη του Zidane στην πρώτη του ήττα στον πάγκο της Real.

Η Ευρώπη, όμως, είναι άλλη υπόθεση. Πέραν του τελικού του 2014, οι δυο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες και στα προημιτελικά του Champions League της επόμενης σεζόν (2014/15): το 0-0 στο Vicente Calderon, ακολούθησε στη ρεβάνς η νίκη 1-0 της Real με το τέρμα του Javier Hernandez στο 88ο λεπτό!

ΠΟY ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ

Για κάποιον που έχει παρακολουθήσει τον τρόπο που αγωνίζονται οι δύο ομάδες, το πώς θα κυλήσει ο τελικό είναι μάλλον «ανοιχτό βιβλίο». Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως υπό τις οδηγίες του Zidane, η Real έχει αρχίσει να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανασταλτική της λειτουργία σε σχέση με το άμεσο παρελθόν – αλλά και την επιθετική φιλοσοφία που κουβαλάει. Φάνηκε περίτρανα και στις δυο αναμετρήσεις με τη Manchester City στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Για την Atletico δε χρειάζεται να αναφερθεί το αυτονόητο: ο Simeone θέλει πρώτα το μηδέν πίσω και μετά ψάχνει το γκολ μπροστά. Εκεί στηρίχθηκε, άλλωστε, για να αποκλείσει τόσο την Barcelona (1-2 και 2-0), όσο και την Bayern Munich (1-0 και 1-2). Το «κλειδί» και στις δυο προκρίσεις των Rojiblancos, ήταν το σχετικά γρήγορο γκολ στο εντός έδρας ματς. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε συμβεί με τον προ διετίας τελικό. Μόνο που τότε η Atletico δεν άντεξε ως το φινάλε.

Δίνοντας περισσότερα μέτρα και κατοχή της μπάλας στην αντίπαλό της, η Real θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ατομική υπεροχή της επιθετικής τριπλέτας της – της BBC. Σίγουρα θα υπάρχει τεράστια ένταση και πολλά νεύρα, αφού οι παίκτες γνωρίζονται πάρα πολύ καλά μεταξύ τους. Η Atletico θα προσπαθήσει να βρει γκολ είτε με κάποια κόντρα είτε από στημένη φάση – σημείο κλειδί στην εξέλιξη του τελικού.

champions-league-τελικος-real-atletico-madrid-4

Οι πιθανές ενδεκάδες:

REAL MADRID (Zidane): Navas – Carvajal, Ramos, Pepe, Marcelo – Casemiro, Kroos, Modric – Bale, Benzema, Ronaldo

ATLETICO MADRID (Simeone): Oblak – Juanfran, Godin, Gimenez, Filipe Luis – Koke, Gabi, Saul – Carrasco, Torres, Griezmann

Διαιτητές: Mark Clattenburg (Αγγλία) – Simon Beck (Αγγλία), Jake Collin (Αγγλία) – Anthony Taylor (Αγγλία), Andre Marriner (Αγγλία) – Viktor Kassai (Ουγγαρία).

real-atletico-apodoseis-stoixima-1x2-bet

Προγνωστικά στοιχήματος στον τελικό του UEFA Champions League, Real Madrid –Atletico Madrid:

Ποια ομάδα θα σκοράρει: και οι δύο                                                 2,00

Πολλαπλά γκολ: 2-3                                                                           1,90

Ακριβές σκορ: 2-1                                                                              10,25

Μέθοδος νίκης: γηπεδούχος στην κανονική διάρκεια                        2,25

Ποιος παίκτης θα σημειώσει γκολ στον αγώνα: Gareth Bale             2,85

Νικητής και να σκοράρουν και οι δυο ομάδες: Γηπεδούχος/Ναι       5,75

Κάρτες γηπεδούχος ομάδα: 4+                                                           2,35

Κάρτες φιλοξενούμενη ομάδα: 4+                                                     1,85

Συνολικός αριθμός καρτών: over 7,5                                                 2,54

Αποβολή παίκτη: ναι                                                                          2,90

Σύνολο κόρνερ (συγκεντρικά): 0-8                                                    3,10

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).