Έπειτα από πάρα πολλές παλινωδίες, ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα τεθούν τελικά απόψε το βράδυ (Τρίτη 17/5, 20:30, OTESport) αντιμέτωποι στο Ο.Α.Κ.Α., με στόχο να κατακτήσουν το Κύπελλο Ελλάδας 2016. Ένας τελικός που πέρασε από χίλια μύρια κύματα για να διεξαχθεί και τελικά θα πραγματοποιηθεί δίχως την παρουσία θεατών – ο πρώτος στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που θα είναι… βουβός.

Το ποιος φταίει που φτάσαμε σε αυτό το σημείο – η Ε.Π.Ο., η UEFA, η FIFA, η Super League, ο… κακός καιρός ή τα ζώδια – δεν είναι της παρούσης για να το συζητήσουμε. Άλλωστε έχουν γραφεί δεκάδες κείμενα από τις 7 Μαΐου κι έπειτα, όταν και ήταν αρχικά προγραμματισμένο να γίνει το παιχνίδι. Καλώς ή κακώς, φτάσαμε στις 17 του μήνα και χρειάστηκε να αλλάξει και το πρόγραμμα των Play-Off της Super League προκειμένου να χωρέσουν όλες οι υποχρεώσεις των ομάδων και, τουλάχιστον, να μην φανούμε εκτεθειμένοι απέναντι στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, που ήθελε την ποδοσφαιρική δράση να ολοκληρώνεται στις 29 Μαΐου σε όλες τις χώρες.

telikos-kypellou-olympiakos-aek-2

Περνώντας στο καθαρό αγωνιστικό κομμάτι, οι δυο ομάδες δεν έχουν πολλά να κρύψουν η μία από την άλλη. Ξεκινώντας από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό (στο 1.81 στην 1×2-bet να κερδίσει στο 90λεπτο), το γεγονός πως έχει να δώσει επίσημο παιχνίδι από τις 17 Απριλίου, έναν μήνα νωρίτερα δηλαδή, ίσως σημαίνει πολλά, ίσως και τίποτα. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι «Ερυθρόλευκοι» μπαίνουν σε αυτό το «λούκι». Το ίδιο είχε συμβεί και την περίοδο 2007/08, όταν ο Ολυμπιακός έπρεπε να περιμένει αντίστοιχο χρονικό διάστημα, για να κερδίσει τελικά 2-0 τον – εξαιρετικό τότε – Άρη του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ο Μάρκο Σίλβα δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα να αντιμετωπίσει, παρά μόνο αυτό του Ομάρ Ελαμπντελαουί, με τον Λεάντρο Σαλίνο να ξεκινάει στο δεξί άκρο της άμυνας. Από εκεί και πέρα, πιθανότατα ο Πορτογάλος τεχνικός χρησιμοποιήσει τους έμπειρος Εστέμπαν Καμπιάσο και Νταβίντ Φουστέρ στο αρχικό σχήμα και θα βασιστεί στις εμπνεύσεις αλλά και τις εκτελεστικές ικανότητες του Κώστα Φορτούνη, τον MVP της φετινής περιόδου στη Super League. Κάτω από τα δοκάρια θα βρίσκεται, τελικά, ο Ρομπέρτο κι όχι ο Στέφανος Καπίνο που χρησιμοποιήθηκε στα ματς του Κυπέλλου.

telikos-kypellou-olympiakos-aek-3

Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση περιπλέκεται. Δεν είναι μόνο πως η ΑΕΚ (στο 4.54 στην 1x2-bet να κερδίσει στο 90λεπτο) είναι με υπηρεσιακό προπονητή, αλλά και το γεγονός πως μπροστά της είναι και τα Play-Off.  Ο Στέλιος Μανωλάς έφερε εις πέρας το έργο της πρόκρισης στον τελικό – αφήνοντας εκτός του πρώην προπονητή της «Ένωσης», Τραϊανό Δέλλα – ωστόσο το εμπόδιο του Ολυμπιακού σαφώς και είναι πολύ πιο ψηλό. Επιπλέον, οι τραυματισμοί βασικών παικτών, όπως οι Πέτρος Μάνταλος και Ντιντάκ Βίλα επηρέασαν την προετοιμασία για τον τελικό, αν και αμφότεροι θα βρίσκονται στο αρχικό σχήμα. Αυτός που θα είναι σίγουρα εκτός, είναι ο Έλντερ Μπαρμπόσα που εκτίει ποινή καθώς αποβλήθηκε στην ήττα 2-1 από τον ΠΑΟΚ την περασμένη Τετάρτη στην Τούμπα, στην πρεμιέρα του μίνι πρωταθλήματος.

Παιχνίδι στο οποίο η ΑΕΚ για μία ακόμη φορά δεν έπεισε, ούτε ανασταλτικά αλλά ούτε και δημιουργικά. Και ειδικά το δεύτερο κομμάτι, αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Ο Μανωλάς ελπίζει πως η επιστροφή του Μάνταλου θα βελτιώσει την κατάσταση, αλλά θεωρείται δεδομένο πως αν δεν πάρουν πρωτοβουλίες οι Ρόναλντ Βάργκας και Ραφίκ Τζιμπούρ, δύσκολα θα γίνουν φάσεις μπροστά από την αντίπαλη εστία. Ειδικά από τον Βενεζουελάνο διεθνή, στον «Δικέφαλο του Νότου» περιμένουν πάρα πολλά, αφού αυτός είχε πετύχει τα γκολ στις νίκες επί των ΠΑΟΚ (1-0), Ολυμπιακού (1-0) και Παναθηναϊκού (1-0)! Βέβαια, τότε προπονητής ήταν ο Γκουστάβο Πογιέτ κι η ΑΕΚ είχε ρέντα…

telikos-kypellou-olympiakos-aek-4

Μεγάλη κουβέντα μπορεί να γίνει για την… παραφιλολογία του αγώνα. Η πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων βλέπει τον τελικό ως μια πρώτη μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα σε Βαγγέλη Μαρινάκη και Δημήτρη Μελισσανίδη. Βέβαια, ο Ολυμπιακός είχε θριαμβεύσει με 4-0 στο παιχνίδι πρωταθλήματος του πρώτου γύρου στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» – ματς που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Δέλλα στον πάγκο της ΑΕΚ – αλλά η «Ένωση» απάντησε με το 1-0 του ΟΑΚΑ, στη μοναδική ήττα των «Ερυθρολεύκων» στο φετινό πρωτάθλημα! Και στα δύο παιχνίδια υπήρχαν αμφισβητούμενες φάσεις και διαμαρτυρίες εκατέρωθεν. Ακόμη περισσότερο τώρα, που κρίνεται ένας τίτλος, κάθε σφύριγμα θα… περνάει από κόσκινο.

telikos-kypellou-olympiakos-aek-5

Πέραν, όμως, της όποιας κόντρας έχουν οι δύο άντρες αναφορικά με τα ποδοσφαιρικά, υπάρχουν και οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, οι παίκτες. Στον Ολυμπιακό δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν το νταμπλ, παίρνοντας παράλληλα και μια εκδίκηση για την ήττα στο πρωτάθλημα. Κακά τα ψέματα, οι «Ερυθρόλευκοι» φαίνεται πως υπερέχουν τεχνικά και ποιοτικά – έδειξαν άλλωστε και στο Champions League πως έχουν μια ομάδα ικανή για σημαντικά πράγματα. Και σε προπονητικό επίπεδο, ο Σίλβα είναι σαφώς πιο έμπειρος από τον Μανωλά. Δούλεψε πολύ περισσότερο διάστημα με το υλικό που αυτός επέλεξε, έκανε απρόσκοπτα τις όποιες δοκιμές του και θα παρατάξει την ομάδα του όπως ακριβώς τη φαντάζεται.

Στην ΑΕΚ, πάλι, ως γνωστόν τα τελευταία 20+ χρόνια ζουν και αναπνέουν για τα παιχνίδια κόντρα στον Ολυμπιακό. Από τον πιο σπουδαίο ελληνικό τελικό όλων των εποχών (εκείνο το 4-4 του 2009 που κρίθηκε τελικά στο 34ο πέναλτι και κατέληξε στα χέρια των «Ερυθρολεύκων» με την εκτέλεση του Αντώνη Νικοπολίδη) θα φοράει και σήμερα την «Κιτρινόμαυρη» φανέλα της ομάδας ο Τζιμπούρ – που μάλιστα υποσχέθηκε πως θα σκοράρει! Πέρυσι, ο Ολυμπιακός απέκλεισε την ΑΕΚ στα προημιτελικά της διοργάνωσης με εκείνο το αμφισβητούμενο γκολ του Φράνκο Χάρα στο 89’. Φέτος, όπως αναφέρθηκε, οι δυο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες. Το πόσο πολύ θέλουν στην ΑΕΚ το Κύπελλο, το (απ)έδειξαν για μια ακόμη φορά οι φίλοι της ομάδας, καθώς χθες επισκέφτηκαν την αποστολή στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε, ζητώντας επιτακτικά το τρόπαιο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Αραβίδης που ξύρισε το κεφάλι του αφήνοντας μόνο ένα «21» να δεσπόζει! Το θέμα είναι, θα φτάσει μόνο το πάθος;

telikos-kypellou-olympiakos-aek-6

Οι πιθανές ενδεκάδες:

Ολυμπιακός (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο – Σαλίνο, Ντα Κόστα, Σιόβας, Μαζουακού – Καμπιάσο, Μιλιβόγεβιτς – Φουστέρ, Πάρντο, Φορτούνης – Ιντέγε

ΑΕΚ (Στέλιος Μανωλάς): Μπαρόχα – Γκάλο, Άρθο, Κολοβέτσιος, Ντιντάκ – Γιόχανσον, Σιμόες, Μάνταλος – Βάργκας, Αραβίδης, Τζιμπούρ

Διαιτητές: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου), Ευθυμιάδης (Αθηνών), Κωσταράς (Αιτωλοακαρνανίας), Πετρόπουλος (Αρκαδίας), Κουκουλάκης (Ηρακλείου)

Στοιχηματικά μιλώντας, πιστεύω πως ο τελικός θα είναι σφιχτός. Δεδομένα η ΑΕΚ θα ακολουθήσει «τακτική Πογιέτ», δηλαδή θα κοιτάξει να κλείσει τους διαδρόμους πιέζοντας στα 2/3 του γηπέδου, ώστε να κλέψει μπάλες και να εκμεταλλευτεί το βαρύ αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού. Ένα επιπλέον στοιχείο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η «Ένωση», είναι οι στημένες φάσεις: Μάνταλος και Βάργκας έχουν καλές εκτελέσεις, δημιουργώντας προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες.

Το ερωτηματικό είναι εάν θα μπορέσει να σκοράρει πρώτη η ΑΕΚ. Αν ναι, τότε θα κλειστεί ακόμη περισσότερο στο καβούκι της. Αν, όμως, ανοίξει το σκορ ο Ολυμπιακός, τότε θα απλοποιηθούν τα πράγματα για τους «Ερυθρόλευκους», όπως φάνηκε και στο 4-0 του πρωταθλήματος. Κλειδί, λοιπόν, για την εξέλιξη του αγώνα το πρώτο γκολ. Όχι, φυσικά, πως η ομάδα του Μάρκο Σίλβα δεν μπορεί να απαντήσει αν μείνει πίσω στο σκορ… Τα στόπερ της ΑΕΚ, άλλωστε, είναι επιρρεπή στις γκάφες.

Προγνωστικά Στοιχήματος στον Τελικό Κυπέλλου Ελλάδας Ολυμπιακός – ΑΕΚ:

Ποια ομάδα θα σκοράρει: Και οι δύο 2,29

Μέθοδος Νίκης: ΑΕΚ στην παράταση           15,92

telikos-kypellou-1x2-bet

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).