Ακόμη ένας τελικός Κυπέλλου Ελλάδας που εξελίχθηκε σε ντροπή, αλλά και ακόμη ένα παιχνίδι με διαιτητικά λάθη που έκαναν έναν άνθρωπο να χάσει τη δουλειά του και δεκάδες ακόμη να πάνε στο νοσοκομείο. Το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ μέσα από τα δικά μου μάτια, αναφορικά με τις φωνές των δυο πλευρών.

Ο τελικός στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου έχει ολοκληρωθεί. Ο ΠΑΟΚ είναι Κυπελλούχος Ελλάδας 2017, έχοντας κερδίσει με 2-1 την ΑΕΚ. Τα γκολ των Diego Biseswar (24’) και Pedro Henrique (81’) δίνουν στον «Δικέφαλο του Βορρά» το πρώτο του τρόπαιο έπειτα από 14 χρόνια κι ενώ ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει προσωρινά για την «Ένωση» ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (26’).

Τέλος; Όχι! Τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά… Offside το γκολ του Henrique στο 81’! Κακώς μέτρησε. «Θάνατος στην πυρά» για τον βοηθό διαιτητή Γιώργο Καλφόγλου που ‘’έχασε’’ τη φάση και λίγο αργότερα αναγνώρισε το λάθος του, ζητώντας συγγνώμη και λέγοντας πως θα παραιτηθεί. Ο Manolo Jimenez χειροκροτά επιδεικτικά την ομάδα των διαιτητών, με επικεφαλής τον Γιώργο Κομίνη. Στη συνέντευξη Τύπου ο Ισπανός δεν δέχεται ερωτήσεις. Οι παίκτες της ΑΕΚ δεν κάνουν δηλώσεις. Για «στημένο αλήτη», κάνει λόγο ο ισχυρός Άνδρας των «κιτρινόμαυρων», Δημήτρης Μελισσανίδης, αναφερόμενος στον Καλφόγλου. Να μας έλεγε και ποιος «τον έστησε»… Μέχρι και ανακοίνωση έβγαλε η ΠΑΕ ΑΕΚ – χωρίς να λέει κάτι το ιδιαίτερο…

Από την άλλη πλευρά, στον ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν. Ο μεγαλομέτοχος Ιβάν Σαββίδης κάνει βόλτες με το τρόπαιο ανά χείρας. Αποθεώνεται, όπως και ο προπονητής των «ασπρόμαυρων», Vladan Ivic. Που ισχυρίζεται, στη συνέντευξη Τύπου, πως δεν έχει δει τη φάση του 2-1 – αλλά του είπανε πως μάλλον δεν έπρεπε να μετρήσει…

Από την μεριά των δημοσιογράφων/ρεπόρτερ/αρθρογράφων του ΠΑΟΚ αρχίζει προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος. «Ναι, αλλά πιο μπροστά δεν έχει δοθεί πέναλτι σε ανατροπή του Jose Angel Crespo, επομένως είμαστε πάτσι…».

https://www.youtube.com/watch?v=n_4NkP8ANSk

«Ναι, αλλά και εσείς το 2011 είχατε πάρει το Κύπελλο από τον Ατρόμητο με γκολ-offside του Νίκου Λυμπερόπουλου», υπενθυμίζουν κουνώντας το δάχτυλο – με εκείνο το γκολ έγινε το 1-0 στο 28’ κι ενώ το παιχνίδι έληξε 3-0. Και συμπληρώνουν και το αμίμητο «μετά το τέλος του αγώνα τα διαλύσατε όλα, επιτεθήκατε στις οικογένειες των παικτών του Ατρόμητου…».

Θέλοντας να ισχυροποιήσουν κι άλλο τη θέση τους και να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα επιχειρήματα της ΑΕΚ για το γκολ του Henrique, θυμίζουν και το γκολ που σημείωσε στο 64’ ο Patricio Rodriguez, αυτό με το οποίο η ομάδα του Jimenez πέρασαν νικηφόρα με 2-1 από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στον πρώτο ημιτελικό απέναντι στον Ολυμπιακό.

Άλλοι, πάλι, τα έβαλαν γενικά με το τέως (;;;) ΠΟΚ (Ποδοσφαιρικές Ομάδες Κέντρου, δηλαδή ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ) που θέλει το κακό του ΠΑΟΚ εδώ και 90 χρόνια, άλλοι θυμήθηκαν έναν τελικό του ’83 κτλ κτλ.

Εν τω μεταξύ, από την περασμένη σεζόν, όταν και η ΑΕΚ επέστρεψε στη Super League μετά τον υποβιβασμό της στη Γ’ Εθνική, ο ΠΑΟΚ μόνο ενοχλημένος δεν πρέπει να αισθάνεται από τις διαιτησίες που τυγχάνει στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Πέρυσι (σεζόν 2015-16), στον αγώνα για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος στην Τούμπα, δεν δίνεται πέναλτι στο 77ο λεπτό στον Andre Simoes, σε μαρκάρισμα του Ergus Kace, με το σκορ στο 1-1. Τελικά ο «Δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε με σκορ 2-1.

Φέτος (σεζόν 2016-17), στον αγώνα του πρώτου γύρου – πάλι στην Τούμπα – ο ΠΑΟΚ κερδίζει 1-0 την ΑΕΚ με γκολ του Leo Matos στο 94ο λεπτό, από κόρνερ που υποδεικνύει ο βοηθός διαιτητή κι ενώ η μπάλα έχει φτάσει… στη θύρα 8.

Φτάνοντας στον τελικό του Σαββάτου (6/5/2017), ο Κομίνης φροντίζει από νωρίς να αφήσει ατιμώρητο τον Matos, μετά από αυτή την αγκωνιά στον Patito στο 4ο λεπτό. (ΥΓ: Το κείμενο στο σχετικό σύνδεσμο ΔΕΝ είναι δικό μου, ούτε το υιοθετώ).

Για να φτάσουμε και στην περιβόητη φάση του 81ου λεπτού, που ο Κομίνης έχει ξεκάθαρη εικόνα για το μαρκάρισμα στον Crespo – και δεν βλέπει κάτι επιλήψιμο, μάλλον κακώς – και ο Καλφόγλου έχει ξεκάθαρη εικόνα για το offside του Henrique και κρατάει κάτω τη σημαία του.

Τι θέλω να (από)δείξω με όλες τις περιπτώσεις που προανέφερα; Πως δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν στη ζυγαριά τα όποια λάθη διαιτητών σε αγώνες (είτε παλαιότερους είτε τους ίδιους) και να κάνουμε συμψηφισμούς. Δεν βγάζει πουθενά αυτός ο τρόπος – οπαδικά είναι πολύ χρήσιμος, αλλά δημοσιογραφικά απλά καταντάμε γελοίοι.

Αν πρέπει να εστιάσουμε κάπου, νομίζω πως είναι στις δυο παρακάτω εικόνες. Αυτό και μόνο, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο…

paok-aek-kypello-epeisodia2

paok-aek-kypello-epeisodia1

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).