Λίγες ώρες απομένουν ακόμη για την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2017 και η ΑΕΚ ακόμη βρίσκεται σε αναζήτηση παικτών προκειμένου να συμπληρώσει το ρόστερ με το οποίο θα πορευθεί – τουλάχιστον – μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.  Σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες της ομάδας του Manolo Jimenez, κρίνεται απαραίτητη η προσθήκη ενός κεντρικού αμυντικού, ενός δημιουργικού μέσου και ενός επιθετικού.

Πολλά ονόματα έχουν γραφεί-ακουστεί για αυτές τις τρεις θέσεις, αλλά σίγουρα εκείνο του Sergio Ezequiel Araujo είναι το πιο… πολυφορεμένο, αφού ο επιθετικός της Las Palmas αγωνίστηκε με τα «κιτρινόμαυρα» στο δεύτερο μισό της περυσινής σεζόν, μένοντας αξέχαστος στους φίλους της ομάδας με τα πολύτιμα γκολ που σημείωσε αλλά και τη συνολική του παρουσία.

Με τη βοήθεια του «εργαλείου» που λέγεται Transfermarkt (www.transfermarkt.com) έκανα μία μικρή έρευνα σχετικά με τους παίκτες τα συμβόλαια των οποίων έχουν ολοκληρωθεί στις 30/06/2017 – και επομένως είναι ελεύθεροι εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Η αναζήτηση αφορά ποδοσφαιριστές στις θέσεις που φαίνεται πως έχει ανάγκη η ΑΕΚ και ΔΕΝ κοστολογούνται από την ιστοσελίδα πάνω από 2.000.000 ευρώ, δηλαδή η αξία τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο δεν ξεπερνά το ποσό αυτό.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ

aek-metagrafes-foto2

Για τη θέση του κεντρικού αμυντικού έχουν ‘’παίξει’’ τα ονόματα των Milos Kosanovic που ανήκει στη Standard Liege, έχει ύψος 1,91μ. και είναι 27 ετών, αγωνιζόμενος κυρίως στα αριστερά της άμυνας. Καλή περίπτωση, ωστόσο η αλήθεια είναι πως την τελευταία διετία έχει χάσει τη θέση του στο βελγικό σύλλογο από τον Κωνσταντίνο Λαϊφη, Κύπριο αμυντικό που ανήκει στον Ολυμπιακό. Εσχάτως ‘’έπαιξε’’ και το όνομα του 29χρονου Βραζιλιάνου Douglas Franco Teixeira (με ύψος 1,92 μ.) που ανήκει στη Sporting CP και έχει αξιόλογη καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα αγωνιζόμενος σε FC Twente, Dinamo Moscow και Trabzonspor. Ο Teixeira είναι δεξιοπόδαρος, σε αντίθεση με τον Σέρβο.

Βάζοντας… μπροστά το Transfermarkt και τους κεντρικούς αμυντικούς που είναι δίχως συμβόλαιο, συναντά κανείς μερικά πολύ γνωστά ονόματα: Kolo Toure (στα 36), Joleon Lescott (που πέρασε ανεπιτυχώς πέρυσι από την ΑΕΚ, στα 35), Marcin Wasilewski (στα 37), αλλά και τους Reto Ziegler (στα 31), Marko Basa (στα 34) και Papa Gueye (στα 33). Καλύτερη περίπτωση σαφώς αυτή του Ziegler που πέρυσι αγωνίστηκε στην Ελβετία με τη φανέλα της FC Sion, έχοντας 25 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και έξι στο κύπελλο – με 9 γκολ ενεργητικό παρακαλώ! Κοστολογείται στο 1,25 εκ. ευρώ, είναι αριστεροπόδαρος, έχει 35 συμμετοχές στην εθνική Ελβετίας και πέρυσι, με εξαίρεση έναν μήνα που έμεινε εκτός (Απρίλιο), δεν ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Η θητεία του σε Tottenham, Hamburger SV, Wigan, Sampdoria, Juventus, Fenerbahce, Lokomotiv Moscow, Sassuolo τα λένε όλα για την εμπειρία του, με πάνω από 420 αγώνες στο παλμαρέ του.

https://www.transfermarkt.com/reto-ziegler/profil/spieler/9915

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ

aek-metagrafes-foto3

Η ΑΕΚ αναζητά, επίσης, έναν κεντρικό μέσο, ο οποίος θα μπορεί να παίζει με πρόσωπο προς την αντίπαλη εστία. Είναι δεδομένο πως μόνο με τον αρχηγό Πέτρο Μάνταλο σε αυτή τη θέση, δεν είναι δυνατόν να βγει η χρονιά, ειδικά όταν υπάρχουν υποχρεώσεις και στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη με τη συμμετοχή στους ομίλους του Europa League. Η απόκτηση ενός τέτοιου χαφ θα γίνει ακόμη πιο επιτακτική αν τελικά παραχωρηθεί μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου ο Jakob Johansson, το συμβόλαιο του οποίου με την ‘’Ένωση’’ ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2018.

Πηγαίνοντας και πάλι στο Transfermarkt και αφήνοντας εκτός περιπτώσεις όπως αυτές των Joe Ledley (στα 30 του κοστολογείται με 3,5 εκ. ευρώ κι έχοντας αγωνιστεί σε Crystal Palace και Celtic έχει υψηλές οικονομικές απαιτήσεις) και Sulley Muntari (στα 33 του, έχει ξεχάσει από πότε έχει να παίξει σε ικανοποιητικό επίπεδο), σταματάμε σε παίκτες όπως οι Kamil Vacek, Kyle Ebecilio, Sejad Salihovic και Lukman Haruna.

Ο Vacek, στα 30 του, έμεινε ελεύθερος από τη Maccabi Haifa έχοντας κάνει αξιόλογη καριέρα νωρίτερα στη Sparta Praha. Καλή περίπτωση, ωστόσο δεν είναι τόσο δημιουργικός όσο θα ήθελε η ΑΕΚ, αφού σε συνολικά 277 αγώνες έχει πετύχει 22 γκολ (καθόλου άσχημο νούμερο) κι έχει μοιράσει – μόλις – 18 ασίστ. Ο Ebecilio, στα 23 του, είναι ο πιο φέρελπις. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Feyenoord, συνέχισε στην Arsenal αλλά έκτοτε η πορεία του είναι καθοδική: FC Twente, Nottingham Forest, ADO Den Haag και… ελεύθερος. Σε 122 συμμετοχές μετράει 14 γκολ και επτά (7) ασίστ – λίγα πράγματα. Ανάλογη περίπτωση είναι και ο 26χρονος Haruna, πολυταξιδεμένος, καθώς ξεκίνησε από τη Monaco για να συνεχίσει σε Ουκρανία (Dynamo Kyiv, Hoverla), Ρωσία (Anzhi) και Καζακστάν (FC Astana). Τα στατιστικά δεν βοηθούν ιδιαίτερα, αφού σε 152 ματς μέτρησε 16 γκολ και 12 ασίστ.

Και πάμε στην περίπτωση του Salihovic που, για μένα, είναι ΛΑΒΡΑΚΙ. Στα 30 του, ο Βόσνιος έχει τεράστια εμπειρία και θητεία στη Γερμανία με τις φανέλες των Hertha BSC και TSG Hoffenheim. Αφού έκανε ένα πέρασμα ενάμιση έτους από την Κίνα, επέστρεψε στην Ευρώπη και την Ελβετία, για λογαριασμό της FC St. Gallen, με την οποία πέρυσι είχε στο δεύτερο μισό της σεζόν 13 εμφανίσεις και δύο (2) ασίστ. Σαφώς λίγα πράγματα, ωστόσο, οι συνολικοί αριθμοί του 30χρονου διεθνή με τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη μέσου είναι εντυπωσιακοί: 387 αγώνες, 107 γκολ και 78 ασίστ! Κοστολογείται στις 700.000 ευρώ και έχει κι έναν παραπάνω λόγο για να έρθει στην ΑΕΚ: θα κάνει παρέα με τον συμπατριώτη του Ognjen Vranjes!

https://www.transfermarkt.com/sejad-salihovic/profil/spieler/9354

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ

aek-metagrafes-foto4

Εδώ είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Ξεκαθαρίζω πως η ΑΕΚ ψάχνει για κεντρικό επιθετικό, φορ περιοχής όπως λέμε και όχι έναν περιφερειακό επιθετικό, καθώς υπάρχουν ήδη οι Βίκτωρ Κλωναρίδης και Marko Livaja ενώ τη θέση μπορεί κάλλιστα να την παίξει και ο Τάσος Μπακασέτας. Χρειάζεται κάποιον που να είναι σημείο αναφοράς στην αντίπαλη περιοχή, όπως για παράδειγμα ο Hugo Almeida, που όμως δεν προσέφερε τα αναμενόμενα, παρά τον ντόρο που είχε γίνει για τη μεταγραφή του στους «κιτρινόμαυρους». Επιπλέον, ο Πορτογάλος ίσως αποχωρήσει για να ‘’ελαφρύνει’’ και το μπάτζετ της ΑΕΚ.

Περιπτώσεις όπως του παικταρά, αλλά μονίμως τραυματία Giuseppe Rossi, αλλά και του Γαλλο-θρεμμένου Cheick Diabate απορρίπτονται για ευνόητους λόγους, όπως και του 35χρονου πρώην Άγγλου διεθνή Rickie Lambert ή του θρυλικού – πλην όμως 38χρονου Περουβιανού – Claudio Pizarro. Από τις λογικές περιπτώσεις κράτησα αυτές των Raul Rusescu, Oleksandr Gladky, Welliton, Alejandro Martinuccio και Mounir El Hamdaoui.

Ο 33χρονος El Hamdaoui ήταν κάποτε όνομα, αλλά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια έχει φύγει από την Ευρώπη, ρίχνοντας το επίπεδό του και τις απαιτήσεις από τον εαυτό του. Στην Ολλανδία, πάντως, έκανε καλό όνομα αφού είχε 141 συμμετοχές με 69 γκολ και 21 ασίστ. Στα 30 του και με ύψος 1,88μ., ο Gladky θυμίζει αρκετά τον Almeida. Έμεινε ελεύθερος από την Dynamo Kyiv, έχοντας νωρίτερα θητεία και σε άλλους συλλόγους της Ουκρανίας. Δεν έχει φύγει ποτέ από την πατρίδα του (11 φορές διεθνής με ένα γκολ), έχοντας συνολικά 341 συμμετοχές, με 103 γκολ και 53 ασίστ. Καθόλου άσχημα για έναν παίκτη που κοστολογείται στα 1,2 εκ. ευρώ.

Οι περιπτώσεις των Martinuccio και Welliton μοιάζουν κάπως μεταξύ τους: αμφότεροι σχετικά κοντοί (1,74μ. και 1,77μ., αντίστοιχα) ενώ έχουν την τάση να παίζουν και στις πτέρυγες της επίθεσης και όχι μόνο εντός περιοχής. Ο 29χρονος Αργεντινός έκανε καριέρα στη… Βραζιλία ενώ το πέρασμά του από τη Villarreal δεν ήταν πετυχημένο. Δεν… έπιασε στην Ευρώπη ενώ συνολικά στην καριέρα του σε 138 παιχνίδια μετράει 26 γκολ και 30 ασίστ. Σαφώς πιο αποδοτικός ο 30χρονος Βραζιλιάνος που έκανε… θραύση σε Ρωσία (104 ματς με 57 γκολ και 16 ασίστ με τη φανέλα της Spartak Moscow) και Τουρκία (σε 79 παιχνίδια έβαλε 28 γκολ κι έδωσε 19 ασίστ με τις Mersin IY και Kayserispor). Η ποδοσφαιρική του αξία κοστολογείται στα 2 εκ. ευρώ.

Τόσο κοστολογείται και ο 29χρονος Rusescu. Εξαιρετική περίπτωση, μιας κι έμεινε ελεύθερος προ ημερών από την Osmanlispor, έχοντας νωρίτερα πραγματοποιήσει εξαιρετική καριέρα με τη φανέλα της Steaua Bukarest. Έχει κατακτήσει πρωταθλήματα στην πατρίδα του, έχει αγωνιστεί πολλές φορές στο Europa League, έχει ψηφιστεί Κορυφαίος Ποδοσφαιριστής στη χώρα του (το 2012). Στην Osmanlispor πέρυσι δεν είχε θέση βασικού, ωστόσο σημείωσε επτά (7) γκολ και μοίρασε τρεις (3) ασίστ σε 39 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Συνολικά, σε 325 αγώνες, ο ύψους 1,81μ. επιθετικός μετράει 107 γκολ και 36 ασίστ!

https://www.transfermarkt.com/raul-rusescu/profil/spieler/81433

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).