Σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους, έχει μπει κατά καιρούς το μικρόβιο του μάνατζερ. Ή αλλιώς, το προπονητιλίκη. Οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε αυτό το άρθρο έχετε παραδώσει μαθήματα είτε στο FIFA είτε στο Football Manager είτε στο Championship Manager. Βιντεοπαιχνίδια που απαιτούν γνώσεις προπονητικής ή ακόμη και scouting. Κοινώς, να… κόβει το μάτι.

Δεν είμαι η εξαίρεση στον κανόνα. Και, θέλοντας να καλωσορίσω και να «βοηθήσω» από την πλευρά μου τον νέο αθλητικό διευθυντή της ΑΕΚ, Βλάντιμιρ Ματιάσεβιτς, έχω να του κάνω 2-3 προτάσεις για κάθε θέση που χρειάζεται ενίσχυση η ομάδα. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο προπονητής, Μαρίνος Ουζουνίδης, η «Ένωση» χρειάζεται έναν κεντρικό χαφ, έναν εξτρέμ και έναν επιθετικό.

Ανατρέχοντας στα δεδομένα του transfermarkt.com μπορεί κανείς να «ψαρέψει» ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που είναι στα… κυβικά της ΑΕΚ. Οικονομικά μιλώντας, κυρίως. Ποιοι είναι αυτοί;

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ

Ο Γιάκομπ Γιόχανσον (28χρ., 1.88μ.) έφυγε για τη Ρεν και ο Παναγιώτης Κονέ (30χρ., 1.82μ.) δυσκολεύεται να πείσει την Ουντινέζε να τον αφήσει ελεύθερο ή έστω να του επιτρέψει να επιστρέψει δανεικός στα Σπάτα. Η ΑΕΚ μένει δίχως ψηλά κορμιά στα χαφ και αυτό είναι πρόβλημα καθώς οι βασικοί Αντρέ Σιμόες και Κώστας Γαλανόπουλος είναι 1.77μ. και 1.72μ., αντίστοιχα. Οι δε Έρικ Μοράν και Αστρίτ Αϊντάρεβιτς, έχουμε μεν ύψος αφού είναι στα 1.87μ. και 1.92μ. αλλά υπολείπονται σε δύναμη ή / και ταχύτητα.

Δίχως συμβόλαιο είναι από τον Μάρτιο ο Στεφάν Εμπιά. Στα 32 του πλέον, έμεινε ελεύθερος από την Χεμπέι Τσάινα Φόρτσουν. Ρεν, Μαρσέιγ, ΚΠΡ, Σεβίλλη και Τραμπζονσπόρ ήταν οι προηγούμενοι σταθμοί στην καριέρα του ύψους 1.89μ. Γαλλο-Καμερουνέζου μέσου, ο οποίος θυμίζει πολύ σε σωματικά προσόντα τον Πάπα Μπούμπα Ντιοπ. Τον Μουντιαλικό Σενεγαλέζο χαφ που αγωνίστηκε μια σεζόν στην «Ένωση», το 2010/11, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας και βοηθώντας τα μέγιστα την ομάδα – τότε – του… Μανόλο Χιμένεθ!

Ο Εμπιά κοστολογείται, σύμφωνα με το transfermarkt.com, στα 4.500.000 ευρώ αλλά προφανώς και το δέλεαρ του Champions League μπορεί να τον φέρει στα μέρη μας. Σκεφτείτε πως ο Πόντους Βέρνμπλουμ, που είναι σε συζητήσεις με τον ΠΑΟΚ, είναι επίσης 32 ετών, έχει ύψος 1.87μ., ζητάει περί το 1.500.000 ευρώ ετησίως και κοστολογείται στα 6.500.000 ευρώ.

ΕΞΤΡΕΜ

Αν υποτεθεί πως ο Χρήστος Αλμπάνης είναι ο διάδοχος του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου στο δεξί «φτερό» της επίθεσης, τότε απομένει… κενό το αριστερό. Ο Πατρίσιο «Πατίτο» Ροντρίγκεζ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ο Άρνον Ίνγκβι Τρίστασον ακόμη λιγότερα κι έτσι ο Χιμένεθ αναγκάστηκε να χρησιμοποιεί στην αριστερή πλευρά είτε τον Πέτρο Μάνταλο είτε τον Βίκτωρα Κλωναρίδη. Λύσεις ανάγκης, δηλαδή.

Αντίθετα, μια χαρά λύσεις είναι – στα χαρτιά τουλάχιστον – οι Ζοαοζίνιο και Μαξίμ Λεστιέν. Ο Ζοάο Ναταϊλτον Ράμος ντος Σάντος, όπως είναι το πλήρες όνομα του Βραζιλιάνου, είναι 29 χρονών και… κοντός – μόλις 1.66μ. Κοστολογείται στα 2.500.000 ευρώ και έμεινε προ ημερών ελεύθερος από την Κράσνονταρ στην οποία αγωνίστηκε επί 7,5 συναπτά έτη, πραγματοποιώντας 217 εμφανίσεις, με απολογισμό 39 γκολ και 60 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Νωρίτερα, είχε περάσει από τη Λέφσκι Σόφιας, με την οποία είχε πανηγυρίσει το πρωτάθλημα Βουλγαρίας ενώ έχει πλούσια εμπειρία και από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Λεστιέν είναι πιο μικρός ηλικιακά (στα 26), αλλά πιο ψηλός (στο 1.76μ.) και πολύ περισσότερο ταξιδεμένος. Ο Βέλγος, διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές της χώρας του, ξεκίνησε την καριέρα του από τη Μουσκρόν προτού συνεχίσει σε Κλαμπ Μπριζ, Αλ Αραμπί (είχε δώσει 7.300.000 ευρώ για να τον αποκτήσει), Τζένοα, Αϊντχόφεν, Ρούμπιν Καζάν (έδωσε 10.000.000 ευρώ για να τον πάρει από το σύλλογο του Κατάρ) και προ ημερών έμεινε ελεύθερος από τη Μάλαγα. Κοστολογείται πια στα 2.500.000 ευρώ και είναι μια προσιτή και δοκιμασμένη λύση, σε πολύ καλή ηλικία και με πάνω από 250 επίσημους αγώνες στα πόδια του.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ

Πολύ μεγάλο το κενό που αφήνει πίσω του ο Σέρχιο Αραούχο (26χρ., 1.80μ.). Ο Αργεντινός σε 1,5 χρόνο παρουσίας στην ΑΕΚ έγινε αγαπητός από όλους και βοήθησε σημαντικά την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ. Ο Εζέκιελ Πόνσε μπορεί να χωρέσει στα παπούτσια του Αραούχο – είναι κι αυτός Αργεντινός, στα 21 του, με ύψος 1.78μ. – αλλά υπάρχουν δυσκολίες στην απόκτησή του από τη Ρόμα καθώς λόγο έχει και η πρώτη ομάδα του, η Νιούελς Ολντ Μπόις.

Τι υπάρχει διαθέσιμο; Μόνο ο Ρομάν Ζοζούλια. Ο 28χρονος διεθνής Ουκρανός, ύψους 1.76μ., έμεινε ελεύθερος από την Αλμπαθέτε κι ενώ νωρίτερα είχε κάνει εξαιρετική καριέρα με τη φανέλα της Ντνίπρο, κατακτώντας το πρωτάθλημα Ουκρανίας και δυο φορές το εγχώριο Σούπερ Καπ. Στη Σεγούντα Ντιβιζιόν με την Αλμπαθέτε πέρυσι, πραγματοποίησε 30 εμφανίσεις, πετυχαίνοντας 9 γκολ και δίνοντας 3 ασίστ.

Αν η ΑΕΚ πάει στη λύση του δανεισμού, τότε η «δεξαμενή» μεγαλώνει καθώς υπάρχουν αρκετοί φορ των οποίων το συμβόλαιο ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2019. Αφού ο Αραούχο ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Λας Πάλμας και θα μείνει στα Κανάρια Νησιά, μπορεί να δοθεί – ξανά – δανεικός ο Λοϊκ Ρεμί (31χρ., 1.85μ.), ο οποίος την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε για έξι μήνες στη Χετάφε. Το όνομα του Μάρκους Μπεργκ έχει «παίξει» αρκετές εβδομάδες στα ελληνικά ΜΜΕ αλλά δύσκολα ο Σουηδός, μετά και το Μουντιάλ που κάνει, θα βρει καλύτερα χρήματα από αυτά που παίρνει στην Αλ-Αϊν. Υπάρχει και ο Γιόζιπ Ντρμιτς (25χρ., 1.84μ.), ο Μουντιαλικός Ελβετός φορ, ο οποίος ανήκει στη Γκλάντμπαχ και κοστολογείται στα 3.500.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, Νίκος Λυμπερόπουλος και Βλάντιμιρ Ματιάσεβιτς προτείνουν κι ο Μαρίνος Ουζουνίδης αποφασίζει.

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version