Φτάσαμε, αισίως, στη δεύτερη διακοπή των εθνικών πρωταθλημάτων ελέω των υποχρεώσεων για το Nations League. Έχουμε πλέον ένα ικανοποιητικό δείγμα αγώνων για το πού βαδίζει κάθε ομάδα, ποιοι ποδοσφαιριστές θεωρούνται βασικοί και ποιοι υπολογίζονται λιγότερο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ΑΕΚ, υπάρχει ένα δείγμα συνολικά 12 αγώνων, εκ των οποίων οι έξι (6) είναι ευρωπαϊκοί – τέσσερις (4) για τα προκριματικά και άλλοι δύο (2) για τους ομίλους τους Champions League – και άλλοι τόσοι για το εγχώριο πρωτάθλημα της Super League.

Στο διάστημα αυτό ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει χρησιμοποιήσει συνολικά 22 παίκτες – σαν να λέμε δυο διαφορετικές ενδεκάδες, μόνο που δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις ομάδες, υπάρχει ένας βασικός κορμός και παιχνίδι με παιχνίδι γίνονται 3-4 αλλαγές ώστε να διατηρηθούν «φρέσκοι» οι ποδοσφαιριστές. Στην ΑΕΚ, όμως, οι αλλαγές συνήθως δεν γίνονται από επιλογή του Έλληνα τεχνικού, μα επειδή προκύπτουν προβλήματα τραυματισμών ή και τιμωριών!

Τι συμβαίνει, όμως, στην πράξη; Σε ποιους στηρίζεται περισσότερο ο Ουζουνίδης και ποιοι  είναι οι λεγόμενοι «παγκίτες»; Ο παρακάτω πίνακας προσφέρει τις σχετικές πληροφορίες.

ΌΝΟΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΜΠΗΚΕ ΒΓΗΚΕ ΛΕΠΤΑ
Β. Μπάρκας 12 12 1,080’
Α. Σιμόες 12 11 3 963’
Μ. Μπακάκης 12 11 3 933’
Β. Λαμπρόπουλος 12 10 900’
Τ. Μπακασέτας 10 10 2 839’
Μ. Λιβάγια 9 9 4 761’
Κ. Γαλανόπουλος 10 10 4 758’
Π. Μάνταλος 10 10 2 3 747’
Ε. Χουλτ 12 9 1 738’
Μ. Οικονόμου 8 8 1 698’
Β. Κλωναρίδης 12 11 3 6 637’
Ε. Λόπες 8 8 2 1 545’
Ε. Πόνσε 11 10 3 7 525’
Ρ. Γκάλο 9 7 3 2 376’
Σ. Άλεφ 8 8 5 360’
Ν. Τσιγκρίνσκι 6 4 360’
Ο. Τσόσιτς 12 9 6 333’
Γ. Γιακουμάκης 12 5 5 123’
Γ. Γιαννιώτας 5 3 3 74’
Ε. Μοράν 6 1 1 30’
Λ. Μπογέ 1 1 1 12’
Χ. Αλμπάνης 2 1 1 9’
Π. Τσιντώτας 12 0 0’
Α. Αϊντάρεβιτς 2 0 0’
Σ. Σβάρνας 2 0 0’
Γ. – Φ. Μπότος 1 0 0’

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, εκτός των 22 ποδοσφαιριστών που έχουν πάρει έστω και ένα λεπτό χρόνο συμμετοχής, υπάρχουν ακόμη τέσσερις (4) που ναι μεν βρέθηκαν σε κάποια αποστολή, ωστόσο δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου από τον Ουζουνίδη. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, αυτό του Παναγιώτη Τσιντώτα, ο οποίος αποτελεί το Νο2 τερματοφύλακα της «Ένωσης» και, μέχρι στιγμής, βλέπει την πλάτη του Βασίλη Μπάρκα.

Από τους άλλους τρεις, ο Αστρίτ Αϊντάρεβιτς δεν φαίνεται να υπολογίζεται από την ΑΕΚ, ο Στράτος Σβάρνας είναι ο πέμπτος στη σειρά κεντρικός αμυντικός ενώ ο Γιάννης – Φοίβος Μπότος είναι από τις ακαδημίες του συλλόγου.

ΜΠΆΡΚΑΣ, Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ

Ο πρώην τερματοφύλακας του Ατρόμητου και νυν της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδας, είναι ο μοναδικός που δεν έχει χάσει ούτε λεπτό μέχρι στιγμής – έχει βρεθεί στον αγωνιστικό χώρο και στα 1.080 αγωνιστικά λεπτά. Τον ακολουθεί ο Αντρέ Σιμόες, με τον Πορτογάλο μέσο να μετράει 11 συμμετοχές και 963‘ ενώ έχει γίνει τρεις φορές αλλαγή. Αντίστοιχη επίδοση και για τον Μιχάλη Μπακάκη, με τον διεθνή πλάγιο μπακ να έχει, επίσης, 11 συμμετοχές και τρεις φορές να έχει γίνει αλλαγή, με 933’ στα πόδια του. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Βασίλης Λαμπρόπουλος (10 συμμετοχές, όλες βασικός, επομένως 900’) και Τάσος Μπακασέτας (επίσης 10 συμμετοχές, αλλά έγινε δυο φορές αλλαγή, πέφτοντας στα 839’).

Διψήφιο αριθμό συμμετοχών έχουν, ακόμη, οι Κώστας Γαλανόπουλος (10 συμμετοχές – 758’), Πέτρος Μάνταλος (10 συμμετοχές – 747’), Βίκτωρας Κλωναρίδης (11 συμμετοχές – 637’) και Εζέκιελ Πόνσε (10 συμμετοχές – 535’).

ΟΙ «ΣΙΓΟΥΡΕΣ» ΑΛΛΑΓΕΣ

Οι δυο τελευταίοι είναι οι ποδοσφαιριστές που σχεδόν πότε δεν θα βγάλουν 90λεπτο και σχεδόν πάντα γίνονται αλλαγή. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Πόνσε των 10 εμφανίσεων, τρεις φορές ήρθε από τον πάγκο και άλλες επτά πέρασε εκτός αγωνιστικού χώρου – δεν ξεκίνησε και ολοκλήρωσε κανένα παιχνίδι! Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον Κλωναρίδη που έχει μόλις δύο ολόκληρα 90λεπτα στα πόδια του, καθώς τρεις φορές ήρθε από τον πάγκο και άλλες έξι κάθισε πρόωρα σε αυτόν!

aek-mparkas-2

Αντίθετα, υπάρχουν τρεις ποδοσφαιριστές που σχεδόν πάντα θα πάρουν χρόνο συμμετοχής από τον Ουζουνίδη, μπαίνοντας ως αλλαγή. Ο Ούρος Τσόσιτς είναι… πρώτος στη σχετική λίστα αφού από τις εννέα εμφανίσεις του, οι έξι ήταν μπαίνοντας ως αλλαγή. Ο δε Γιώργος Γιακουμάκης έχει πέντε συμμετοχές, όλες περνώντας ως αλλαγή σε ματς! Από κοντά και ο Άλεφ Σαλντάνια που από τις οκτώ εμφανίσεις του, οι πέντε ήταν μπαίνοντας ως αλλαγή – στις άλλες τρεις έβγαλε όλο το παιχνίδι.

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο Λούκας Μπογέ που, ενώ αποκτήθηκε για βασικός, υπέστη σοβαρό τραυματισμό και μόνο στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος – στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό – πήρε χρόνο συμμετοχής. Ιδιάζουσα περίπτωση και ο Έρικ Μοράν που, ενώ ήταν να αποχωρήσει από την ΑΕΚ, τελικά έμεινε και κόντρα στους «ερυθρόλευκους» έκανε και αυτός την πρώτη του εμφάνιση. Άτυχοι, τέλος, ο Χρήστος Αλμπάνης αφού μετά τη συμμετοχή του κόντρα στη Σέλτικ (στον επαναληπτικό κόντρα στη Σέλτικ για τον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League) υπέστη σοβαρό τραυματισμό και δεν αγωνίστηκε έκτοτε αλλά και ο Έλντερ Λόπες, ο οποίος υπέστη ρήξη χιαστού κόντρα στον ΟΦΗ και είναι ζήτημα αν θα προλάβει να αγωνιστεί ξανά την τρέχουσα σεζόν.

Η «ΒΑΣΙΚΗ» ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ 4+1 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Με βάση, λοιπόν, το χρόνο συμμετοχής είναι εύκολο να καταλήξει κανείς στην ενδεκάδα που κατά βάση επιλέγει ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Ο οποίος προτιμά το 4-2-3-1 με: Μπάρκα τερματοφύλακα – Μπακάκη δεξί μπακ, Λαμπρόπουλο και Οικονόμου στόπερ, Χουλτ αριστερό μπακ – Σιμόες και Γαλανόπουλο χαφ – Μπακασέτα δεξί εξτρέμ και Μάνταλο αριστερό – Λιβάγια στην επίθεση και μαζί του είτε τον Κλωναρίδη είτε τον Πόνσε.

aek-mparkas-3

Από εκεί και πέρα, ο Ροντρίγκο Γκάλο δίνει λύσεις στη δεξιά πτέρυγα είτε ως μπακ είτε ως εξτρέμ, πότε ο Τσιγκρίνσκι και πότε ο Τσόσιτς παίζουν στο κέντρο της άμυνας (ο δεύτερος ενίοτε και στα χαφ), ο Λόπες ήταν η άλλη λύση για την αριστερή πτέρυγα αλλά πλέον δεν υπολογίζεται και ο Άλεφ μπαίνει στα χαφ. Δηλαδή, 12 + 5 ποδοσφαιριστές πρώτης επιλογής που πλέον δεν είναι 17 αλλά 16 λόγω Λόπες.

Η λογική λέει πως ο υγιής Μπογέ θα ανέβει τις επόμενες εβδομάδες πολύ στη σχετική λίστα, ο Γιάννης Γιαννιώτας αφού εγκλιματιστεί θα πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής ενώ σίγουρα στα παιχνίδια Κυπέλλου θα δούμε περισσότερο και τους Άλεφ, Γιακουμάκη, Τσιντώτα, Μοράν, Αϊντάρεβιτς, Αλμπάνη.

Με την ΑΕΚ να έχει ακόμη 24 αγώνες πρωταθλήματος και τουλάχιστον ακόμη τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια και τρία ματς Κυπέλλου – φτάνουμε σύνολο σε τουλάχιστον 31 αγώνες – το σίγουρο είναι πως όλοι θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν την αξία τους. Ακόμη κι όσοι έρθουν στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου!

 

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).