Bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα του οποίου η τιμή εκτοξεύθηκε στα $260 κατά τη διάρκεια της Κυπριακής οικονομικής κρίσης το Μάρτιο του 2013. Τώρα, Νοέμβριος πλέον και ένα Bitcoin αξίζει 615 δολάρια. Όχι, μισό λεπτό. 616. Όχι, 618! Μισό λεπτό, $620!

Η απογείωση του Bitcoin ξεκίνησε τον Οκτώβρη. Για 6 μήνες ανεβοκατέβαινε μεταξύ $75 και $160, σαφώς υψηλότερα από τις αρχές του 2013. Βλέπετε τον Ιανουάριο η αξία ενός Bitcoin ήταν μόλις 13 δολάρια! Δηλαδή αυτή τη στιγμή η τιμή του Bitcoin είναι 50 φορές πάνω από την τιμή στις αρχές του έτους! Και ύστερα μου λέτε δεν είναι φούσκα…

Και μέχρι να τα γράφω τα παραπάνω, το Bitcoin διαπραγματεύεται στα $635!

bitcoin-γράφημα-τιμή

Ναι, το έγραψα ότι δε θα επενδύσω στη φούσκα του Bitcoin. Τότε ακόμα βρισκόμασταν στο… φούσκωμα και η τιμή του ήταν στα $130. Αφού φούσκωσε και… ξεφούσκωσε, χάνοντας το 80% της αξίας του σε μόλις 4 ημέρες αγγίζοντας προς στιγμήν τα $50, το Bitcoin δοκίμασε να επανέλθει στην ανοδική τροχιά, αλλά απέτυχε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τότε είχα εντοπίσει μάλιστα κι ένα επίπεδο αντίστασης όπου προτιμούσα να πουλήσω, παρά να αγοράσω. Ευτυχώς εκείνη η πρόβλεψη δεν πήγε… άκλαφτη, αφού τον Ιούλιο το Bitcoin κατρακύλησε στα $70. Από τότε ο πύραυλος του Bitcoin μάζεψε καύσιμα για να έρθει η εκτόξευση πριν λίγες βδομάδες.

Κι ακόμα φαίνεται ότι έχει καύσιμο να… κάψει!

Γιατί απογειώθηκε το Bitcoin;

Υπάρχουν αρκετές αναφορές των ειδικών, εκείνη όμως που φαίνεται να επικρατεί είναι το ενδιαφέρον της Κίνας για το Bitcoin με διαφόρους τρόπους. Το ενδιαφέρον αυτό αποτυπώνεται στο παρακάτω πίνακα, όπου παρατηρούμε πως τον τελευταίο μήνα το Κινέζικο ανταλλακτήριο BTC China ξεπέρασε σε τζίρο το Γιαπωνέζικο, MtGox.

bitcoin-ανταλλακτήρια-τζίρος

Ταυτόχρονα τα αδέρφια Winklevoss προβλέπουν πως το μέγεθος της αγοράς των Bitcoin θα φτάσει τα $400 δις σύμφωνα με το Forbes! Ακούτε για πρώτη φορά το όνομα αυτό; Να σας θυμήσω πώς ξεκίνησε το Facebook; Η αγωγή τους κατά του δημιουργού του Facebook τούς απέφερε $65 εκατ. τελικά.

Προβλέποντας την άνοδο του Bitcoin

Ας τα πάρουμε με τη σειρά, όπως τα έγραψα στο Google+ και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 13 Νοεμβρίου το Bitcoin ξεπερνούσε τα $400 για πρώτη φορά. Έχοντας νωρίτερα βρει στήριξη στα $300, δε θα δυσκολεύτηκαν οι traders να κερδίσουν από αυτή την άνοδο κι από το breakout που ακολούθησε.

Δυο μέρες αργότερα, το Bitcoin έκανε νέο breakout, ξεπερνώντας το σκόπελο των $450 αυτή τη φορά. Τότε ήταν το ανοδικό τρίγωνο που βοηθούσε, τόσο στο σημείο εισόδου που θα επέλεγαν οι traders του Bitcoin, όσο και στην τοποθέτηση του stop loss. Διότι πού πας να κάνεις trading χωρίς διαχείριση κεφαλαίου;

Πού θα σταματήσει η πτήση του Bitcoin;

Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τον περισσότερο κόσμο που ασχολείται με το Bitcoin αυτήν την περίοδο. Διότι κάποτε, αργά ή γρήγορα, η κάθοδος θα ακολουθήσει την άνοδο του Bitcoin.

Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι θα… γκρεμοτσακιστεί, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάτι τέτοιο. Όμως η μέχρι τώρα πορεία του Bitcoin τις τελευταίες βδομάδες προμηνύει έντονες διακυμάνσεις.

Είναι αυτές ακριβώς οι απότομες διακυμάνσεις του Bitcoin που χαρακτηρίζουν την άνοδο του Bitcoin ως φούσκα κι όχι τόσο η τιμή του για μένα. Πόσο συχνά έχετε παρατηρήσει τόσο απότομη ανοδική πορεία μιας τιμής, χωρίς να επακολουθήσει αντίστοιχη πτωτική;

Άλλωστε κατά τη διάρκεια μιας τόσο μεγάλης ανόδου, οι επενδυτές αναζητούν δύο πράγματα:

  1. Να εντοπίσουν την κορυφή (top) της ανόδου, προκειμένου να shortάρουν.
  2. Να αγοράσουν Bitcoin όταν η τιμή διορθώσει.

Προσωπικά ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Όμως αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να συζητάμε πού θα βρει στήριξη το Bitcoin όταν διορθώσει, αφού εκείνο το επίπεδο θα εξαρτηθεί ίσως από την υψηλότερη τιμή που θα καταγράψει.

Με αυτό το σκεπτικό και προσπαθώντας να εντοπίσω ένα πιθανό επίπεδο που θα συναντήσει αντίσταση η απογείωση του Bitcoin, δημοσίευσα (και πάλι στα social media) την παρακάτω εικόνα. Επόμενο λοιπόν αναμενόμενο… εμπόδιο τα $662, που είναι το 261.8% Fibonacci extension.

Καθώς το Bitcoin πλησιάζει απειλητικά το επίπεδο αυτό, θα δούμε αν τελικά θα πέσω για άλλη μια φορά έξω! Όπως έπεσα έξω προβλέποντας τα $500 να βάζουν φρένο στην εκτόξευση του Bitcoin.

Εσείς πού λέτε να αφήσει λίγο το γκάζι το Bitcoin; Θα φτάσει τα $1.000 με τη «μία»; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω!

Υ.Γ.: Κι όμως το Bitcoin έφτασε τα $650 αφού έγραψα τα παραπάνω!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.