Η άνοδος της μετοχής της Coca Cola 3Ε (ΕΕΕΚ) συνάντησε αντίσταση στα €21. Η μετοχή της Νο.1 εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε κεφαλαιοποίηση σημείωσε άνοδο περίπου 10 ευρώ ανά μετοχή από τα μέσα 2012 έως σήμερα, κάτι που μεταφράζεται σε 90% κέρδη για τους επενδυτές. Γιατί όμως δυσκολεύεται να ξεπεράσει τα 21 ευρώ;

Θα ξεκινήσουμε την τεχνική ανάλυση των γραφημάτων της μετοχής 3Ε από το μηνιαίο γράφημα των τελευταίων 10 ετών. Εκεί θα δούμε πως τον Ιανουάριο του 2011 τερματίστηκε μια προγενέστερη άνοδος που είχε ξεκινήσει το 2009, όταν η μετοχή διαπραγματευόταν στα 8 ευρώ. Η άνοδος εκείνη αποτύπωσε την υψηλότερη κορυφή ακριβώς στα 21 ευρώ. Από τότε είναι η πρώτη φορά που η τιμή της μετοχής πλησιάζει το επίπεδο αντίστασης.

metoxi-eeek-xrimatistirio-athinon

Το 3ετές γράφημα της μετοχής ΕΕΕΚ είναι ακόμα πιο διαφωτιστικό για τη σημασία του επιπέδου αντίστασης στα €21.

metoxi-eeek-xrimatistirio-athinon-3-eti

Περνώντας στο ημερήσιο γράφημα 6μήνου και με τη βοήθεια των candlesticks, διαπιστώνουμε τα εξής:

  • Η μετοχή της Coca Cola 3Ε σχημάτισε διπλή κορυφή στα 21€, σημάδι τερματισμού της ανόδου.
  • bearish-sximatismoi-candlesticksΣτην πρώτη κορυφή παρατηρείται ο σχηματισμός «Bearish Engulfing» με το κόκκινο κερί να καλύπτει το εύρος των δύο προηγούμενων πρασίνων, δείγμα αναστροφής της τάσης.
  • Στη δεύτερη κορυφή εμφανίζονται δύο «doji» candlesticks (κεριά με ουρές αλλά χωρίς σώμα), δείγμα της αβεβαιότητας της αγοράς για την επικράτηση της τάσης.
  • Μεταξύ των δύο αυτών κορυφών παρατηρείται απόκλιση του δείκτη MACD (MACD divergence), ένδειξη για αναστροφή της τάσης.

metoxi-eeek-imerisio-grafima

Η μετοχή της Coca Cola 3Ε είχε προηγουμένως συναντήσει αντίσταση στα €18, όπως τονίζεται στο γράφημα. Η πιο πρόσφατη στήριξη όμως ήταν ένα ευρώ υψηλότερα.

Με αυτά τα δεδομένα θα απέφευγα να αγοράσω μετοχές της Coca Cola Τρία Έψιλον στην παρούσα φάση, εκτός αν η μετοχή καταφέρει και διασπάσει όλους τους παραπάνω σχηματισμούς και κινηθεί πάνω από τα €21.50. Σε εκείνη την περίπτωση το λεγόμενο «Break out» θα ήταν ισχυρότατο και πιθανό να σπρώξει ολόκληρο το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών προς τα επάνω. Έως τότε όμως θα κατοχύρωνα κέρδη σε αυτά τα επίπεδα τιμών, ενώ αν μου επιτρεπόταν να shortάρω Ελληνικές μετοχές, τότε η μετοχή ΕΕΕΚ θα ήταν μία από τις πρώτες στη λίστα μου. Ακόμα κι αν πήγαινα ενάντια στην τάση!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.